Miksi suomalaiset lihovat?

Ruisleipä on liian hyvää. Se yks ruispala täytteineen äkkiä sen 500 kcal eikä tunnu missään, sitten ottaa toisen perään ja sitten onkin jo ison lounaan kalorit kasassa ja puolet päivän kaloreista törsätty. Itsellä laihdutuksesta ei tule ikinä mitään jos on mitään leipää edes näkyvissä
Minä taas vetelen kaksi jälkiuunisiivua joka ilta :D Paahdettuna. Täytteinä: voita, leikkelettä, tomaattia, suolakurkkua ja 3-5 kananmunanvalkuaista. Tänään muuten vetäsin aamupalaksikin, kun oli kaurahiutaleet loppu. Kyytipojaksi vielä kaakao tinkimaidosta;)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kyllä mulla makuaisti on ainakin sen verran hyvä, ettei suolan avulla tarvi maustaa. Joo kyllä ihminen tarvii suolaa muistaaksen teeluusikallisen verran, ja kyllä jos sä joka ruokaan pistät suolaa nii veren natriumtasot saattaa olla hyvin äkkiä korkeat. En ymmärrä mikä siinä suolassa on että sitä täytyy aina erikseen lisätä kyllä jos sä 2-3 litraa vettä juot nii suolaa on hyvä ottaa sellasenaan.

Harmittaa, kun talvella luin, että merisuola ei ole ruokasuolaa yhtään terveellisempää. Mul on kämpillä viel yksi 10 kilon säkki merisuolaa sen lisäksi, että tokavikassa säkissä on puolet jäljellä. Pitänee lähteä syksyllä taas sieneen ja säilöä rouskuja suolassa.
 
Ihminenhän tarvitsee natriumia sen noin 1500mg päivässä ja siitä ainakin 1000mg saa jo oikeastaan ruuissa luonnollisesti esiintyvän natriumin takia, ennenkuin elintarvike-valmistaja, tai kuluttaja itse lisää yhtään suolaa sekaan.

Sovitaan sitten vaikka, että aktiiviliikkuja joka kuluttaa kaloreita tuplaten suositukseen verrattuna, saa syödä natriumia tuplaten, eli 3000mg, joista lisääntyneen ruokamäärän takia ainakin noin 2000mg tulee väkisinkin luonnostaan. Jolloin hän saa lisätä hyvin mielin n. 2.6g ruokasuolaa (natrium-pitoisuus n.0,4g/1g)

Faktaa^^ Tosin joidenkin elimistö poistaa tehokkaammin ylimääräisen kuin joidenkin, mutta tuollasiin määriin olisi hyvä natriumin osalta pyrkiä. Tuon verran kun sitä saa ruuassa, niin varmasti kroppa toimii niinkuin sen pitää. Ylimenevä onkin sitten jossei nyt haitallista terveydelle, niin ainakin turhaa. Saa esittää tietenkin vastaväitteitä, mutta tieteellistä tukea niille ei löydy. :)

Enkä ymmärrä mistä sellainen harhakuvitelma on peräisin, että runsaasti vettä juova saisi syödä runsaammin suolaa. Se on yksinkertaisesti pötyä. Elimistön kyky poistaa suolaa/suolan tarve ei lisäänny yhtään paljon vettä juomalla verrattuna vettä vain riittävästi juomalla...
 
Harva jaksaa panna itseään kesäkuntoon se on kyllä totta.

Kyllä mulla ainakin vaikutti paljon lihavuuteen se että en oikeastaan tiennyt mitään mikä on terveellistä ja missä on paljon energiaa. Sitä tulee täysin sokeeksi omalle lihomiselle. Oluen juonnin lopetettuani tais lähteä se ensimmäinen 8-10kg. Kaiken kaikkiaan todella huonot ruokailutottumukset ja tietämys yhdistettynä liikkumattomuuteen oli mun syyt lihavuuteen.
 
Ihminenhän tarvitsee natriumia sen noin 1500mg päivässä ja siitä ainakin 1000mg saa jo oikeastaan ruuissa luonnollisesti esiintyvän natriumin takia, ennenkuin elintarvike-valmistaja, tai kuluttaja itse lisää yhtään suolaa sekaan.

Sovitaan sitten vaikka, että aktiiviliikkuja joka kuluttaa kaloreita tuplaten suositukseen verrattuna, saa syödä natriumia tuplaten, eli 3000mg, joista lisääntyneen ruokamäärän takia ainakin noin 2000mg tulee väkisinkin luonnostaan. Jolloin hän saa lisätä hyvin mielin n. 2.6g ruokasuolaa (natrium-pitoisuus n.0,4g/1g)

Faktaa^^ Tosin joidenkin elimistö poistaa tehokkaammin ylimääräisen kuin joidenkin, mutta tuollasiin määriin olisi hyvä natriumin osalta pyrkiä. Tuon verran kun sitä saa ruuassa, niin varmasti kroppa toimii niinkuin sen pitää. Ylimenevä onkin sitten jossei nyt haitallista terveydelle, niin ainakin turhaa. Saa esittää tietenkin vastaväitteitä, mutta tieteellistä tukea niille ei löydy. :)

Enkä ymmärrä mistä sellainen harhakuvitelma on peräisin, että runsaasti vettä juova saisi syödä runsaammin suolaa. Se on yksinkertaisesti pötyä. Elimistön kyky poistaa suolaa/suolan tarve ei lisäänny yhtään paljon vettä juomalla verrattuna vettä vain riittävästi juomalla...

Ihmisellä on natriumin tarve, muttei välttämättä natriumkloridin, jota esim. pöytäsuolassa on. Natriumin lähteitä on muitakin, kuin suola.. Tämä tekninen pikkuseikka jää meleko usein tarkentamatta näissä keskusteluissa.

Toisekseen, olisi kiva tietää, miksi suolan tarve ei lisäänny juomalla vettä? Meinaatko, että kroppa osaa jossain kohtaa jatkaa nesteen kierrätystä ja poistoa, mutta suolan poistaminen lakkaa itsestään? Ainakin kusen natriumpitoisuudet vaihtelee suuresti syödyn suolamäärän mukaan; on todettu jossain keskusteluissa haittoja niin korkeilla, kuin matalillakin pitoisuuksilla. Ja pitoisuudet ovat jostain syystä suoraan yhteydessä saadun suolan määrään -> vaikuttaisi siltä, että ei se kroppa osaa kauheen hyvin säädellä tätä osa-aluetta..?

Voin tietysti höpötellä ihan höpöjäkin, mutta ei nuo sukkapossunkaan fatka-sanalla varustetut jutut ihan aukottomia taida olla.
 
Minä taas vetelen kaksi jälkiuunisiivua joka ilta :D Paahdettuna. Täytteinä: voita, leikkelettä, tomaattia, suolakurkkua ja 3-5 kananmunanvalkuaista. Tänään muuten vetäsin aamupalaksikin, kun oli kaurahiutaleet loppu. Kyytipojaksi vielä kaakao tinkimaidosta;)

Itsellä menee 9-10 palaa leipää käytännössä joka päivä :) Aamu-/iltapalalla, eväänä kahvin kanssa. Paahtoleipää, sekaleipää, ruisleipää.. yleensä kuitenkin täysjyvää tms. Päälle margariinia, juustoa, kinkkua (joskus meetvurstia), kurkkua, tomaattia. Jostain hämmentävästä syystä en ole kuitenkaan valtavan obeesi.. tosin en myöskään pakkiskesäkunnossa :D
 
Itse olen yrittänyt rajoittaa leivän määrän 2-3 palaan ruisleipää päivässä. Eilen tosin meni useampikin pala kun tutulta kalastajalta tuli ostettua hieman graavilohta ja pitihän sitä lohileipiä tehdä :)
 
Ihmisellä on natriumin tarve, muttei välttämättä natriumkloridin, jota esim. pöytäsuolassa on. Natriumin lähteitä on muitakin, kuin suola.. Tämä tekninen pikkuseikka jää meleko usein tarkentamatta näissä keskusteluissa.

Toisekseen, olisi kiva tietää, miksi suolan tarve ei lisäänny juomalla vettä? Meinaatko, että kroppa osaa jossain kohtaa jatkaa nesteen kierrätystä ja poistoa, mutta suolan poistaminen lakkaa itsestään? Ainakin kusen natriumpitoisuudet vaihtelee suuresti syödyn suolamäärän mukaan; on todettu jossain keskusteluissa haittoja niin korkeilla, kuin matalillakin pitoisuuksilla. Ja pitoisuudet ovat jostain syystä suoraan yhteydessä saadun suolan määrään -> vaikuttaisi siltä, että ei se kroppa osaa kauheen hyvin säädellä tätä osa-aluetta..?

Voin tietysti höpötellä ihan höpöjäkin, mutta ei nuo sukkapossunkaan fatka-sanalla varustetut jutut ihan aukottomia taida olla.

Jotkut ne ei usko faktaa vaikka mitä näyttöjä olisi. lueppas vaikka nämä alkuun ajatuksella
Paljonko suolaa perusterveelle? ? 10 kysymystä suolasta - Hyvinvointi - Helsingin Sanomat
Asiantuntijana tutkimusprofessori Antti Jula, THL

Suola lisää todistetusti sydän- ja verisuonisairauksia - Suomen Lääkärilehti - Finlands Läkartidning

Suolan vähentäminen alentaa lastenkin verenpainetta - Suomen Lääkärilehti - Finlands Läkartidning

www.exrx.net/Nutrition/Micronutrients/Sodium.html

"Adequate Intakes (AI)
Males and Females (19-51+ yrs.)
1,500 mg (1.5 g)

500 mg
Children
10-18 yrs.
500 mg
6-9 yrs.
400 mg
2-5 yrs.
300 mg
1 yr
225 mg
Infants
7 mths-1 yr
200 mg
birth-6 mths
120 mg
Sufficient data to set RDA are unavailable
Tolerable Upper Intake Levels (UL)
Adults (19 to 50 yrs)
2,300 mg (2.3 g)
Intakes above UL may lead to negative health consequences."


Sitten mitä tulee tohon vedenjuonti asiaan, niin kyllä, runsas vedenjuonti saattaa vaikuttaa kehon nesteiden pitoisuuksiin, mutta ei silti auta ylimääräisen natriumin poistamista mitenkään verrattuna vain riittävästi vettä juovaan. En nyt löydä tälle linkkiä, mutta liiallisella vedenjuonnilla on itsessään kielteisiä vaikutuksia, vaikka se ei edes tosiaan auta suolan poistumiseen. Valitettavasti näin.
Toisin sanoen et löydä netistä sellaista tieteellistä artikkelia jossa, runsaalla vedenjuonnilla saataisiin suolan haitat vähenemään, koska se ei toimi niin. Mutta yritä toki etsiä sellainen jos edelleen uskot että, veden litkimisestä on hyötyä tältä kannalta, olisi yllättävää luettavaa. :)

Omakohtainenkin kokemus löytyy, juon vettä niin perhanasti ja ravaan koko aika kusellakin, silti löytyy sitkeästi vain korkea verenpaine, vaikka käytän jopa varmaan keskivertoa vähemmän suolaa, koska toisin kuin perustavikset, niin yritän sentään tietoisesti ja aktiivisesti rajoittaaa natriumin saantia (en syö leipää, metwurstia, leikkeleitä, juustoja,makkaraa, marinoituja lihoja, eineksiä, sipsejä jne). Useimpina päivinä saan lisätyn natriumin varmasti alle 2 grammaan. mutta sekin on liikaa, kun saan esimerkiksi maitotuotteista (rahkasta) jo niin paljon natriumia.
 
Jos suolan vähentäminen vaikuttaa suuntaansa 1-4 mmHg niin ei se oikein ratkaise verenpaine ongelmaa. Suola ei itsessään verenpainetta nosta ellei kehon omassa verenpaineen säätely mekanismissa ole valmiiksi jo vikaa. Ei kananmunatkaan nosta kolesterolia kehossa ellei rasva-aineenvaihdunnassa ole häikkää.

Verenpaineeseen vaikuttaa eniten perintötekijät, ylipaino, liikuntatottumukset, tupakointi, stressi (usein itse hankittua)
 
Voi sukkapossua. Vedän suolaa huolella ja verenpaineet on ihanteelliset. Mitäs siihen sanot? :D

Tulipa taas katsottua prismadokkari "Rasva vastaan sokeri". Siinä nyt ei muuta ihmeellistä, mutta lopputulemana mielenkiintoinen ajatus että rasva tai sokeri yksinään ei tunnu missään, mutta jos syö rasvaa ja sokeria about 1:1 suhteessa sisältäviä ruokia, niin homma lähtee aivan käsistä. Tuo yhdistelmä sopii aivan loistavasti makuhermoon, kuten kaikki varmaan tietääkin, ja sisältää pienessä annoksessa runsaasti energiaa. Onhan joku jäätelö, juustokakku, donitsi ym ym ym aivan jumalallista mässytettävää. :kuola:
 
Voi sukkapossua. Vedän suolaa huolella ja verenpaineet on ihanteelliset. Mitäs siihen sanot? :D

Tulipa taas katsottua prismadokkari "Rasva vastaan sokeri". Siinä nyt ei muuta ihmeellistä, mutta lopputulemana mielenkiintoinen ajatus että rasva tai sokeri yksinään ei tunnu missään, mutta jos syö rasvaa ja sokeria about 1:1 suhteessa sisältäviä ruokia, niin homma lähtee aivan käsistä. Tuo yhdistelmä sopii aivan loistavasti makuhermoon, kuten kaikki varmaan tietääkin, ja sisältää pienessä annoksessa runsaasti energiaa. Onhan joku jäätelö, juustokakku, donitsi ym ym ym aivan jumalallista mässytettävää. :kuola:
Mun mielestä tossa dokkarissa oli yllättävintä se, että "rasvadietti" aiheuttaa insuliiniresistenssiä, päinvastoin kuin "hiilaridietti". Luulis että menis just toisinpäin?
 
Jos suolan vähentäminen vaikuttaa suuntaansa 1-4 mmHg niin ei se oikein ratkaise verenpaine ongelmaa. Suola ei itsessään verenpainetta nosta ellei kehon omassa verenpaineen säätely mekanismissa ole valmiiksi jo vikaa. Ei kananmunatkaan nosta kolesterolia kehossa ellei rasva-aineenvaihdunnassa ole häikkää.

Verenpaineeseen vaikuttaa eniten perintötekijät, ylipaino, liikuntatottumukset, tupakointi, stressi (usein itse hankittua)
Tutkimuksessa amerikkalaistutkijat selvittivät tietokonemallilla, miten kolmen gramman päivittäinen suolankäytön vähennys vaikuttaisi Yhdysvaltain 35–85-vuotiaaseen väestöön. Vähennyksellä olisi heidän mukaansa vastaava vaikutus sydäntautitapahtumien ilmaantuvuuteen kuin tupakoinnin vähentämisellä 50 %:lla. Terveydenhuoltomenoja säästyisi 10–24 miljardia dollaria (n. 7–17 miljardia euroa) vuodessa.

Marginaalinen vaikutus...? ;)

"Hän muistuttaa, että kohonneen verenpaineen haitat ilmenevät väestötasolla ilman selvää kynnysarvoa. Ne näkyvät mm. valtimon seinämien rakenteen ja toiminnan muutoksina ja sydänlihaksen kuormittumisena.
– Optimaalista olisi, että verenpaine olisi mahdollisimman matala. Valtimotaudin riski alkaa kasvaa jo paineen ollessa 120/80 mmHg. Kun verenpainetaso nousee yli 140/90 mmHg rajan, aivohalvauksen ja infarktin riski on jo kaksinkertainen verenpainetasolla 120/80 mmHg oleviin verrattuna.
Suomesta ei Julan mukaan löydy paljonkaan keski-ikäisiä, joiden verenpainetaso olisi ihanteellinen. Runsaan suolankäytön vähentämisestä olisi kuitenkin todennäköisesti hyötyä myös heille.
Runsas suolankäyttö lisää kalsiumin eritystä virtsaan ja voi siten altistaa osteoporoosille. Runsaan natriuminsaannin yhteydestä mahasyöpään on myös olemassa epidemiologisia havaintoja.
"

No itse luotan "pikkasen enemmän" siihen että periaatteessa kaikissa meta-analyyseissa ja tutkimuksissa on todettu järjettömän isot haittavaikutukset runsaalla suolan käytöllä. Periaatteessa linja lääketieteen piirissä on yhtenäinen; suola on pahasta. Mutta joo, tottakai pakkiksella tiedetään paremmin... :david:

Voi sukkapossua. Vedän suolaa huolella ja verenpaineet on ihanteelliset. Mitäs siihen sanot? :D
Good for you? :kippis1: Oletko muuten varma, että verenpaineesi on edes ihanteellinen...? ;)

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/professorit-hslle-suola-tappaa-lisaaineet-eivat/607778/ Tääkin ihan mielenkiintoinen väite... :D
 
Suomalaiset lihovat vain yhdestä syystä ja se syy on se, että eivät ole tarpeeksi itsekriittisiä ja ulkonäkökeskeisiä! :D Vai oliko tossa kaksi syytä...?
 
Uskon että isoin tekijä on eines ruuat. Katsoo mitä porukka töissäkin syö niin melkein voi suoraan yhdistää ylipainoiset = aina valmis safkat mukana ja ne ketkä on hoikemmassa kunnossa syö yleensä jotain perus kotoa otettua safkaa.
Tämän myös huomaa matkaillessa, maat joissa ei kaupoissa pahemmin mitään valmis sarfkoja näy, niin eipä näy paljoa lihavia ihmisiäkään enkä tarkoita kehitysmaita joissa ei vain porukalla ole varaa syödä.
 
Terveyskeskeisyys olisi kokonaisuudessaan toki paras muutos. Mutta kun ylipainoinenkin voi olla joissakin tapauksissa aivan terve, paino-ongelmaan pelkkä terveyskeskeisyys ei tarjoa idioottivarmaa apua.
 
Itelläki suolaa huolella menee ja ~100/70 oli paineet tossa pari päivää sitten mitattaessa.

noi thl linkit ihan hauskoja, mutta kovin legittinä lafkaa ei pidetä varsinkin kun tutkimustulokset tuppaa myötäilemään lähinnä isoja firmoja hyödyttäviä linjoja.. Eikö sama lafka oo pelotellu kananmunien kolesterolilla, vhh ruokailun haitoilla ja sanonut ettei luonnolliset rasvat ole parempia kuiin prosessoidut rasvat esim margariini?

Ja suomi on osteoporoosin kärkimaita vaikka meillä maito propaganda on huipussaan kiitos valion. Jo lapsena monelle aletaan tuputtaa sitä pilalle prosessoita litkua. Suomalaiset saa kalsiumia pääsääntöisesti aivan liikaa ja osteoporoosi johtunee lähinnä kalsiumin imeytymishäiriöistä joka johtuu kroonisesta D(täällä ei paista aurinko niinkuin vaikka espanjassa),K- 2 vitamiinien sekä magnesiumin puutteesta. Ei kalsiumin vähyydestä tai suolan paljoudesta
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom