Mielestäni Mikko painottaa dieetin pysyvyyden merkitystä hienosti ja tästä pitäisi puhua enemmän valtavirtamediassakin. Katsoin ohimennen tv:stä jotain ravinto-ohjelmaa, jossa perus ylipainoiselle ihmiselle syötettiin äärimmäisen puhdas ravintosuunnitelma, jossa kiellettiin ”viattomimmatkin” lempiruoat kuten juusto, jota voisi aivan mainiosti hyödyntää esim. Keto tai VHH dieetillä.
Tästä pysyvyys teemasta inspiroiduinkin pohtimaan sitä, että kuinka paljon kaloreiden keskiarvoilla voi ”pelleillä”. Tarkoitan siis sitä, että jos henkilön päivän miinuskalorit ovat esim. 2500kcal, olisiko kalorit mahdollista jakaa kolmelle päivälle 1800, 1800, 3900 jolloin kolmen päivän kokonaiskalorit säilyisivät samana. Tälläinen syklitys ainakin kuulostaisi omaan arkirytmiin oikein mukavalta toteuttaa.
P.S Innolla odotellaan Mikon podcasteja!
Onhan se nykyisin selvillä, ettei tuollainen tahdonvoiman, kieltojen ja ruokalappujen pohjalle rakennettu "dieetti" käytännössä toimi. Eli pudotettu paino ei vain pysy poissa merkityksellisen pitkällä aikavälillä. Ja sekin oikeastaan jo tiedetään, että mikä tahansa ruokavalio jota pystyy noudattamaan lopun elämäänsä ja jolla energiatasapainon kontrollointi onnistuu samassa aikaikkunassa, on käyttökelpoinen. Tietysti joitain ratkaisuja ja tapoja on tunnistettavissa, joiden myötä onnistumisen todennäköisyys keskimäärin nousee (aamupala, säännöllinen ateriarytmi, aktiivinen elämäntyyli, painoseuranta...)
...joten jos tuollainen syklitys toimii sinulle pitkän päälle, niin se on sinulle oikea tyyli. Mahdollisena heikkoutena näen tuossa sen, että sisältääkö systeemi jossain kohtaa aitoa "off-diet" -aikaa, jolloin ei tarvitse laskea mitään? Muuten voi tulla olo, että ollaan jatkuvasti dieetillä ja siinä tahtoo lähes aina tulla seinä vastaan ennemmin tai myöhemmin.
Podcasteja varten on tekniikka pitkälti kunnossa ja toivottavasti ensi viikolla ehtisin viimein spiikkaamaan pilottijakson
Sekö olis mukavaa kärvistellä kaks päivää nälissään ja yhtenä päivänä ahtaa kahden päivän ruuat ja olla täysin tukossa koko päivä,oksetus kurkussa ku tuplaat ruokamäärän ja sitten taas seuraavana päivänä romahduttaa kalorit africandietin tasolle ja järkyttävä nälkä kun edellisenä päivänä on mahalaukku kasvatettu jättiahtamisella tynnyrikokoon?
Eihän tuollasessa ole mitään järjen hiventäkään kahden päivän välein singuttaa mahalaukkua ku heikkopäinen ja sitten kaks päivää palautella nälissään mahalaukkua normaaliin tasoon että se tottuu pienempään ruokamäärään ja taas mennään!
Tuollasesta puljaamisesta ei eläessään kukaan voi tehdä elämäntapaa mikä taas Mikon valmennuksissa on tarkoitus että se on jatkumo ja elämäntapa eikä heikunkeikun ja hurlumhei,vituttaa ja on nälkä joka toinen päivä ja joka kolmas oksettaa.
Tällainen kokemus edustaa tietysti sellaista syklitystä, joka ei tule kantamaan pitkälle. Mutta viime kädessä yksilön taipumuksista ja mieltymyksistä aina riippuu, miten systeemi oikeasti lähtee toimimaan. Ja esimerkiksi Cycle dietillakin kokemus saattaa olla aluksi juuri tuo, ettei oikein missään kohtaa sykliä ole hyvä olla ja silloin yleensä kannattaa ottaa ainakin hetkeksi etäisyyttä syklittämiseen ja hakea vauhtia tasaisemmilta kaloreilta. Tekee usein hyvää päälle ja aineenvaihdunnalle.
@Mikko Ellmén oliko sulla jollain videolla käytynä läpi ikiaikaista myyttiä proteiinin kerta-annoksen koosta. Kaikki se sonta että ei yli 30g kerralla jne
Enpä taida olla tätä suoraan sivunnut missään. Kokonaisproteiinimääristä on ollut puhetta taannoisessa Q&A:ssa mutta ei maksimikerta-annoksesta. Kenties tämä voisi olla hyvä käydä läpi tulevissa jaksoissa, mutta onhan asia melko hyvin tunnettu nykyisin, eli lihasmassan kasvattajalle/urheilijalle pätevä yleisarvaus on 2g/kg ja sen jakaminen, jälleen itselleen mielekkäällä tavalla ja itselleen mielekkäistä lähteistä, 3-5 aterialle päivässä takaa, että homma on käytännöllisen lähellä optimaalista. Harvemmilla annoksilla tulee enemmän kerralla ja myös isompi potku proteiinisynteesiin. Ja varmasti annos voi olla yli 30g, joka isommalle kaverille ei välttämättä edes vielä riitä leusiinikynnyksen ylitykseen. Tiheämmillä annoksilla synteesipiikki on hiukan kevyempi, mutta vuorokauden nettosynteesi on molemmissa luultavasti sama.