Mikä vikana, kun treeni ei tuota tulosta?

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Naturaalina kun säännölliseti fiksusti nousujohteisesti ja tavoitteellisesti treenaa ja tosissaan panostaa, niin ensimmäisen 5-7 treenivuoden aikana saa 90% siitä kehityksestä mitä ikinä on saamassa. Joten vaikka kaikki olisi kunnossa joka osa-alueella niin kyllä lihasmassan kehitys tuossa kohtaa vaan dramaattisesti hidastuu. Ja loput 10% vaatii jo aivan HC BB mentaliteettia ja täydellistä omistautumista ilman mitään muuta elämää :)

Mielenkiinnosta haluaisin tietää että onko sama homma voimankehityksen kannalta kuin lihasmassankin? Eli juurikin about noiden reenivuosien jälkeen ei enään voimatasotkaan kasva hirveästi naturaalina?
 
Itse teen koko kropan kerral ja yhden kovan sarjan per lihas. Ehkä pitäisi lisätä voluumia jotta se liha alkais kasvaa? 3 kertaa viikossa käyn salilla.
 
Mielenkiinnosta haluaisin tietää että onko sama homma voimankehityksen kannalta kuin lihasmassankin? Eli juurikin about noiden reenivuosien jälkeen ei enään voimatasotkaan kasva hirveästi naturaalina?

Voimantuotto on aika pitkälle kytköksissä lihaksen poikkipinta-alaan, eli nopein voimatasojen nousu hiipuu samaa tahtia lihaskasvun kanssa. Voima voi kuitenkin lisääntyä myös ei-hypertrofisia väyliä pitkin(hermostolliset adaptaatiot) myös sen jälkeen kun varsinaista lihaskasavua ei enää saada aikaan. Sitten on vielä erikseen taidon kehittyminen, eli treenipainot tai voimanostotulos voivat nousta ihan silläkin, että opetellaan taloudellisempia nostotekniikoita ilman mitään varsinaisia fyysisiä adaptaatioita.

Esimerkiksi Tikan Markku on ollut ymmärtääkseni jo pitkään siellä "maksimilihasmassansa" tuntumassa mutta on silti kehittynyt oikein mukavasti voimanostossa viime vuosina.

Itse teen koko kropan kerral ja yhden kovan sarjan per lihas. Ehkä pitäisi lisätä voluumia jotta se liha alkais kasvaa? 3 kertaa viikossa käyn salilla.

Luultavasti. Jos työkapasiteetti kasvaa progressiivisesti viikko- ja treenitasolla ravinnon tukiessa niin lihaskasvun riski on suuri. Ja työkapasiteetin kasvattaminen ei oikein onnistu ilman volyymin kasvattamista.
 
kyllä voimasta monessa lajissa suuri osa tulee hermostopotentiaalista ja kaikessa treenissä lihaskasvu ja hermoston työkyky kulkee rinnakkain. joissain lajeissa vaan ei kannata suurta massaa hankkia, mutta älyttömät voimatasot on silti mahdollisia. hyvinkin vanhaksi on mahdollista kehittää voimia, mutta totta on se, että lihasmassan kasvatus ja säilytys vaatii hieman enemmän. sitten on tietenkin se eräs asia, eli oman kehon tuntemus. suht paljon tiedän nostajia, jotka on treenanneet uransa alussa melkolailla väärin ja suhteessa suurin kehitys on saatu siellä loppuvaiheessa uraa.
 
Ihan mielenkiinnosta; yksityiselläkö olette testotasojanne mitannut? Kerran opiskelijaterveyden kautta ne otettu, mutta sieltä vastaus oli tyhjentävä "kaikki ok".
 
tietenkin ne on "kaikki ok", jos sulla on ne raja-arvojen sisällä. liukuma on kuitenkin suuri, eikä ne alhaisemmat arvotkaan kerro ollenkaan heti tuleeko susta vahva vai ei. toki se verikoepapru kannattaa mukaan sieltä aina ottaa, että sulla on lukuja tietoosi.
 
Haluaisin huomauttaa "ylikunnon" mahdollisuutta. Siis sellainen yleinen kropan väsymystila. Oletko stressaantunut, nukutko vähän, jatkuvasti väsyny, paino tuntuu nousevan ilman syytä, tulokset sakkaa, tms.? Itselle tuli tuo joku parisen vuotta sitten huonon unen, kovan treenin ja stressin yhdistelmänä. Testot oli ok, mutta kilppariarvot oli vähän heikot. Kesti pirun kauan tajuta se... Suurimmasta stressinaiheuttajasta päästyä + treenin kevennettyä paino tipahti lähes yhtäkkiä muutama kilo alaspäin, treeni alko kulkemaan helvetin hyvin, alko panettamaan, nukkuminen alko taas ja niinetiäppäi. Jos tämä sama homma sattuu vaivaamaan sua, se on aika yks ja sama mitä kikkoja sen treenin kanssa tekee(suunnittelu, koventaminen, vaihtaminen, tms.), vituiksi menee. Kevennys on ainoo vaihtoehto.
 
kevennykset ja muu rytmittäminen kuuluu treenien suunnitteluun.

Toki. Itellä oli mm. nuo mukana. Avuksi ei todellakaan riittänyt yksi kevyt viikko, vaan piiiiiiiiiiiiiitkä kevyempi treenikausi ja muut kikat kylkee. Mut mää oonki mää, tapauskohtasesti.
 
Mielenkiinnosta haluaisin tietää että onko sama homma voimankehityksen kannalta kuin lihasmassankin? Eli juurikin about noiden reenivuosien jälkeen ei enään voimatasotkaan kasva hirveästi naturaalina?

Tämä näkemys perustuu nyt täysin kokemukseen eikä mihinkään "tutkimustietoon" mutta voimakehityksessä ei tule samanlaista kattoa vastaan tai ei ainakaan yhtä nopeasti kuin mitä lihasmassan kasvussa. Toki voima kasvaa paremmin ja nopeammin silloin kun lihasmassakin kasvaa (kuten E-mies tuossa edellä jo sanoi), mutta ei se siihen täysin sidoksissa ole missään nimessä.

Edistyneillä treenaajilla lihasmassan kasvua rajoittavat suurimmat tekijät ovat proteiinisynteesi ja hormonitasot. Edistyneillä treenaajilla salitreenin aikaansaaman proteiinisynteesin kapasiteetti (eli sen voimakkuus) on suurempi, mutta kesto on huomattavasti lyhyempi kuin aloittelivilla treenaajilla. Tietty määrä testoa kropassa pystyy ylläpitämään vain tietyn määrän lihasmassaa (toki tähän liittyy muitakin hormoneita)... sitten kun natupontiaali tältä kantilta alkaa olla käytetty niin asialle ei ole paljoa tehtävissä.

Voima / voimantuotto taas on ensisijaisesti hermostollinen ominaisuus... eli se on vaan sähköimpulsseja ja välittäjäaineita :) Joten siinä kohtaa kun proteiinisynteesin ja hormonitasojen potentiaali on huipussaan, niin voimaa pystyy siitä huolimatta kehittämään. Tietty sekin hidastuu treenivuosien myötä, mutta katto ei tule samalla tapaa vastaan kuin lihasmassan kehityksessä.

Toki se että oikeasti ollaan oman lihasmassakapasiteetin äärirajoilla vaatii sen, että salitreeni ja kaikki muu kehitykseen liittyvä (ravinto, lepo ym.) on hoidettu oikein 10 vuotta putkeen. Useimmiten se, että kehitystä lakkaa tulemasta liitty vain siihen, että hommat tehdään väärin tai huolimattomasti... eikä siihen että todella oltaisiin oman geneettisen potentiaalin rajoilla.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Voima / voimantuotto taas on ensisijaisesti hermostollinen ominaisuus... eli se on vaan sähköimpulsseja ja välittäjäaineita :) Joten siinä kohtaa kun proteiinisynteesin ja hormonitasojen potentiaali on huipussaan, niin voimaa pystyy siitä huolimatta kehittämään. Tietty sekin hidastuu treenivuosien myötä, mutta katto ei tule samalla tapaa vastaan kuin lihasmassan kehityksessä.

Vaikka ihan helvetin harvoin tapahtuukaan, niin paras fiilis ikinä treenatessa kun joku rauta liikkuu kuin aikasemmin kevyempi rauta ja pakko tarkastaa laittoiko liian vähän painoa. Jossain penkissä yms. "selkeässä" voimatuon mittarissa tuo on kaikkein hienon huomata. Sitten kun on heikompi niin sen tunteen on huomannut toistepäin varmaan aika moni :) Oudompi on se miten kevymmät esim. alle 70% raudat ei välttämättä kerro lämmittely sarjoissa yhtään missä voimatasoissa on, saattaa nousta yhtä räjähtävästi, mutta kun rautaa laittaa vähän lisää niin ei nousekkaan enään nopesti kuten vahvempana. Tuohon varmaan osin perustuu maksimivoiman merkitys räjähtävään voimantuottoon.
 
juu ja aika paljon merkkaa se "päivän kunto" psyykkisellä puolellakin. joskus lämpät kulkee ja työsarjat sit ei, mutta hassua miten se voi mennä myös päinvastoin. oma vireystila, unet, ruoka, muu stressi jne jne vaikuttaa kyllä. sen takia pienistä vaihteluista treenien kulkemisessa ei koskaan kannata säikähtää, vaan tarkastellaan niitä aina vähä laajempana kokonaisuutena.
 
Itelläkin oli tommonen vaihe että tuntu ettei vaa nouse tulokset vaikka kuinka tekee kaiken täydellisesti, ja epäilin syyksi kaikkea mahdollista. Luulen että ongelma olikin siinä että pyrin tekemään kaiken liian täydellisesti joten stressasin aivan liikaa kaikesta salilla käyntiin liittyvästä, ja samaan aikaan myös työttömyydestä. Treenasin 6 kertaa viikossa 3-jakoisella ohjelmalla ja söin aina kahden tunnin välein ja pyrin aina nukkumaan tarpeeksi, loppujenlopuksi tämä johti mm. siihen että alkoi aivan älytön v*tutus jos ei päässy ajoissa nukkumaan, mikä taas aiheutti sen että sain entistä huonommin unta. Sitten alkoi tulla jo muutenkin selviä ylirasituksen oireita, leposyke aivan pilvissä ja kipeä olo kokoajan. Pidin pari viikkoa totaalilepoa ja jatkoin sitten huomattavasti rennommalla asenteella, niin alkoi kyllä rautakin nousta paljon paremmin :)
 
Sain labrakokeiden tulokset tänään aamulla sekä tiedon, että pitäisi mennä juttelemaan lääkärin kanssa ensi viikolla.

Ei nämä testoarvot kovin hyvältä vaikuta ja tiedä sitten mikä näiden merkitys treeniin sekä elämänlaatuun onkaan loppupeleissä..

S-Testo-Vl = 178
S-Testo = 10
SHBG = 23

Voiko olla mahdollista, että huonolla treenillä ajaisin nämä arvot niin alas? Tai olisiko joku lisäravinne, vitamiini tms. joka näihin voisi vaikuttaa. Tuntuu, että en nyt ikinä niin kovasti ole treenannut, että itseni saisin puhki. Lisäksi nostin kuitenkin kevään ja alkukesän aikana uusia kyykky, mave ja penkkienkkoja vielä, kun voimatasot kasvoivat (kiitos jto:n "Peruskausi 3x4 -> 6x6" -systeemin joka onkin ainut millä olen saanut jotain tulosta aikaan edes voimatasoissa vuosikausiin). Tuskin ylikunnolla nostellaan uusia ennätyksiä ja voimatasot kasvavat. Enkä muutenkaan usko, että tuollaiseen ylikuntotilaan kovin helposti pääsee.
 
Voiko olla mahdollista, että huonolla treenillä ajaisin nämä arvot niin alas?

Tuntuu, että en nyt ikinä niin kovasti ole treenannut, että itseni saisin puhki.

Harvemmin onkaan kyse siitä, että treenattaisiin liian kovaa tai jotenkin "väärin", vaan siitä että lepo(sis. ruokavalion) ei riitä tai on väärin toteutettu.

Ja myös matalan intensiteetin treenillä saa itsensä ylirasitustilaan, jos sitä tulee liikaa suhteessa lepoon.

Ja kaikki treenin ulkopuolelta tuleva stressi vaikuttaa myös.
 
Kaikilla alhaiset testot ei välttämättä aiheuta ongelmia mutta kukapa sen tietää... Liian vähän ravintoa ja unta, ylipaino, alhainen D-vitamiini taso ja sinkinmäärä laskevat testoja. Toki taustalla voi olla muutakin mutta niitä on turha pohtia etukäteen ei ala kuin ituttaan. Oma lekuri passitti ensin korjaamaan nuo edellä mainitut ja kasvattamaan lihasta ja mikäli tuo ei auta niin sitten korvaushoitoon.
 
Ei nämä testoarvot kovin hyvältä vaikuta ja tiedä sitten mikä näiden merkitys treeniin sekä elämänlaatuun onkaan loppupeleissä..

S-Testo-Vl = 178
S-Testo = 10
SHBG = 23

Voiko olla mahdollista, että huonolla treenillä ajaisin nämä arvot niin alas? ... Tuskin ylikunnolla nostellaan uusia ennätyksiä ja voimatasot kasvavat. Enkä muutenkaan usko, että tuollaiseen ylikuntotilaan kovin helposti pääsee.

Onhan nuo viitearvojen sisällä, mutta aikalailla niiden alarajoilla:

S-Testo VL = 155-800 tai 150-500 (riippuu mistä labrasta kysyy)
S-Testo = 10 - 38
SHBG = 15 - 48

...kaikki treenin ulkopuolelta tuleva stressi vaikuttaa myös.

^Tämä...

Jos on ihan perusharrastaja eikä huippu-urheilija, niin treenillä ei testoja tuolle tasolle saa (et varsinkaan jos treeni kulkee hyvin). Siihen kuitenkin menee viikkotasolla jotain 4-8 tuntia (kai?) niin se mitä teet loppuajan vaikuttaa paaaaljon enemmän. Ensin olet stressaavassa työssä 8-10 tuntia päivässä ja sitten ikävässä parisuhteessa kuuntelet nalkutusta 6-8 tuntia ja sen jälkeen nukut huonosti 4-6 tuntia ja näiden välissä syöt huonosti ja silloinkin mielessä pyörii lähinnä huolet ja murheet, niin olosuhteet on kaikkea muuta kuin ihanteelliset (oli ehkä hieman ääriesimerkki asiasta :)) ...ja sitten aletaan vasta puhumaan geneettisistä vaikuttajista eli jollakin nyt vaan on alemmat/ylemmät hormonitasot kuin jollain muulla.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom