Mitäpä tuosta sen enempää, varmaan siinä vaiheessa porukka alkaa tajuamaan Ameriikan mallin ihanuuden kun terveydenhuolto ja lasten kolututus/päiväkoti sun muut tulee omasta taskusta maksettavaksi kokonaisuudessaan. Sitä kansa saa mitä tilaavat.:hyvä:
Ensinnäkin, Amerikan malli on kaukana mistään markkinatalouden tai kapitalismin mallista. Amerikassa, aivan kuten Suomessakin, on ollut hyvin pitkälti markkinatalouteen perustuva yhteiskunta. Yhdysvalloissa tämä aika oli 1800-luvulla, jolloin maassa ei ollut mitään valtion järjestämää sosiaaliturvaa, joskaan ei myöskään ollut tuloverotusta. Valtion menot koostuivat lähinnä maanpuolustuksesta ja valtion kulut olivat alle 5% BKT:stä. Suomessa elettiin varsin pitkälle markkinataloudessa ennen hyvinvointivaltiokokeilua, joka alkoi 1950-luvulla.
Toisekseen, Yhdysvalloissakin on kaikille tarjottava "ilmainen" terveydenhuolto, aivan kuten Suomessa. Yhdysvalloissa ihmisiä kannustetaan ostamaan terveysvakuutus, joka tarvittaessa maksaa terveydenhuoltokulut. Jos sinulla ei ole vakuutusta, valtio tarjoaa sinulle halvinta vakuutusta vastaavan tason, eli jokainen saa joka tapauksessa ja aina hoitoa, aivan kuten Suomessakin. Joskin Yhdysvalloissa terveydenhuolto on vielä käsittämätön byrokratiasotku mitä Suomessa, minkä seurauksena siellä verorahoja käytetään terveydenhuollon kustantamiseen tuplasti enemmän mitä Suomessa.
Eikä siis mikään valtion tarjoama palvelu ole oikeasti ilmainen, ei terveydenhuolto, ei koulutus, ei päivähoito, ei kirjastot, ei mitään. Tämä johtuu kahdesta asiasta:
1) Valtiolla ei ole mitään, ellei se ensin ota sitä pois joltakin. Kaikki rahat, jotka valtio käyttää vaikkapa "ilmaisen" koulutuksen tarjoamiseen, se on ensin vienyt verojen avulla ihmisiltä, suurimman osan keskituloisilta, tavallisilta ihmisiltä.
2) Aina kun valtio tuottaa jonkun palvelun, se haluaa sanella miten palvelu toimii (esimerkiksi mitä kouluissa opetetaan, kuka saa opettaa, kuka saa opiskella jne) ja tämän lisäksi, se haluaa kytkeä sen masiiviseen byrokratiaverkostoonsa.
Tämän lisäksi pitää tietysti huomioida, että yksityisellä sektorilla on taloudelliset kannustimet vähentää byrokratiaa ja tehostaa toimintaa. Julkisella sektorilla on taloudelliset kannustimet juuri päinvastaiseen: mitä enemmän byrokratiaa, sen enemmän kivoja suojatypaikkoja voidaan poliittisin perustein kavereille antaa, ja mitä pienempi määrä tehokkuutta, sen enemmän kaikkia kivoja tukirahoja voi vaalirahoittajille antaa. Tämän vuoksi yksityinen sektori tuottaa samat palvelut mitä valtio huomattavasti halvemmin ja laadukkaammin.
Toisin sanoen, meillä ei ole "ilmaista" koulutusta, koska me siitä maksamme. Mutta meillä ei myöskään ole "maksutonta" koulutusta, koska me kaikki maksamme vaikkapa koulutuksen "maksuttomuudesta" huonona koulutuksen laatuna, valinnan vapauden vähäisyytenä ja esimerkiksi vastavalmistuneiden korkeina työttömyyslukuina.