Matkakertomus: Bali & Gili Trawangan

Liittynyt
12.11.2004
Viestejä
7 755
BANGKOK (THAIMAA) - BALI & GILI TRAWANGAN (INDONESIA)


Eli tein kaverin kanssa reissun Balille aikavälillä 23.03-08.04.2009, johon sisältyivät matkustuspäivät…

Olin ostanut Supersaverin kautta edulliset KLM:n meno-paluu -lennot Amsterdamin kautta Bangkokiin (muistaakseni 395 euroa). Valitettavasti KLM:n lento oli myöhässä Suomesta lähdettäessä ja jouduimme siksi yöpymään Amsterdamissa.

Kun vihdoin pääsimme Bangkokiin KLM:n järkkäämällä China Airwaysin lennolla, olimme myöhästyneet Balin jatkolennolta. Ja koska emme saaneet heti lentoja Balille ja olimme kaksi yötä Bangkokissa Khaosan Arealla Sleep With Inn -hotellissa (Rambuttri Road). Tämä siksi, koska Air Asian lentoja ei ollut enää samalla päivälle ja seuraavan päivän lentoja ei ollut lainkaan Balila vietettävän uuden vuoden takia. Lennot Balille maksoivat 11 800 bahtia meno-paluu. Air Asia on käsitykseni mukaan halvin lentoyhtiö, joka lentää Bangkokista Balille eikä heidän lennoissaan ollut mitään valittamista.

Bangkok on minulle jo tuttu edellisiltä reissuilta. Mitä useammin olen käynyt ja oppinut liikkumaan siellä, sitä enemmän alan pitämään kaupungista. Olen yhtä kertaa lukuun ottamatta yöpynyt aina Khaosan Roadin ympäristössä, koska pidän sen ilmapiiristä. Siellä on rento meininki, jossa näkee ihmisiä eri puolilta maailmaa. Khaosanin lisäksi kävimme Lumpini Parkissa sekä Suan-Lun Night Bazaarissa.

Lento Bangkokista Balille taisi kestää nelisen tuntia ja aikaeroa näiden maiden välillä on 1h. Taksi Denpasarin lentokentältä Kuta Beachille maksoi 50 000 Indonesian rupiaa (rp). Otimme huoneen Masai Inn -hotellista, joka sijaitsee siinä Kuta Beachin ytimessä Poppies Lane I -kadulla. kiitos vinkistä jollekin pakkiksen tyypille, joka antoi vinkin Bali-ketjussa. Huone maksoi 350 000rp/yö. Hotelli oli tosi siisti ja siellä oli kaksi uima-allasta. Ilmastoinnit toimivat hienosti ja huoneissa oli jääkaappi sekä TV. Hotellissa oli ravintola, mutta sieltä sai vain aamiaista sekä juotavaa. Olimme Kuta Beachilla neljä yötä.

Itse Kuta Beachin ranta ei ole mikään häävi auringonottoa ajatellen, mutta surffareille se on oiva paikka. Itse otimmekin aurinkoa hotellin uima-altaalla. Kuta Beachin ravintolatarjonta on hyvä niin ruokailun kuin bilettämisenkin osalta. Samoin shoppailumahdollisuudet olivat erityisen hyvät ja siellä on mm. hieno Kartika Plaza ostoskeskus. Kuta Beachin yleisilmapiiri on nuorekas ja siellä on paljon varsinkin australialaisia turisteja (hyvännäköisiä... :kuola: ). Jos nyt menisin Balille uudestaan, niin jättäisin Kuta Beachin viimeiseksi kohteeksi ja olisin siellä ainoastaan muutaman päivän shoppailemassa sekä bilettämässä.

Koko lomaani en jaksaisi Kuta Beachilla olla, sillä siellä ei ole edellä mainittujen lisäksi oikein mitään erityistä. Tietysti siellä voi harrastaa erilaisia vesiaktiviteetteja, mennä vesipuistoon ja lähteä vaikka vähän kauemmas koskenlaskuun. Kuta cowboys olisi muuten maksanut ilman tinkaamista 500 000 rp. Nämä pojat/miehet ovat sellaisia, jotka myyvät itseään rahasta naisille (ja ehkä miehillekin). Välillä saattavat antaa jopa ilmaiseksi. Maksullisten naisten hintoja en osaa sanoa, mutta niitä Kuta Beachilla riitti samoin kuin miesturisteja...

Balilla voi tietysti vuokrata taksin, jolla voi kiertää saarta ja sen nähtävyyksiä. Valitettavasti vain lyhyistä etäisyyksistä huolimatta aikaa kuluu matkustamiseen teiden huonon kunnon ja liikenteen hitauden vuoksi. Balilla on paljon nähtävää, mutta niiden näkemiseen pitää varata aikaa. Itse emme kerenneet kierrellä saarta tarpeeksi tällä kertaa. Liikenne Balilla on vasemmanpuolesta ja aika hektistä.

Balilla voi tietysti vuokrata itsekin esim. skootterin, mutta ulkomaalaisilta vaaditaan ajokortti, jonka voi kuulemma ostaa Denpasarin poliisilaitokselta. Hinta riippuu siitä, kuinka paljon osaa tinkiä, mutta lienee kuitenkin noin 20 euron pintaan. Poliisit sakottavat kuulemma mielellään turisteja, joilla ei ole ajokorttia tai kypärää. Näin väittää Markus Lehtipuun matkaopas Malesia-Singapore-Bali.

Kuta Beachilta siirryimme Gili Trawanganin saarelle, joka on Lombokin saaristoa. Matka Kuta Beachilta taittui autolla Padang Pain satamaan ja sieltä speed boatilla Gili Trawanganille. Matka nopealla veneellä maksoi 550 000 rp per suunta. Matka ostetaan päivää aiemmin matkatoimistosta ja auto hakee matkustajan hotellilta. Kantajat kantavat rinkat/laukut veneeseen ja sieltä pois. Veneessä tarjotaan ilmaiseksi vettä ja maksua vastaan olutta. Hitailla laivoilla matkanteko on todellakin hitaampaa kaikkine pysähdyksineen ja veneetkin ovat vähän huonompia. Matkalla näimme delfiinien hyppivän.

Gili Trawangan paljastuikin sitten aika ihanaksi paikaksi, jossa oli vastassa turkoosin värinen meri ja rento chillailu-fiilis. Itse saari ei ole kovin suuri ja suurin osa hotelleista sekä ravintoloista sijaitsee siinä ”pääkadun” varrella (satamasta oikealle ja vasemmalle - oikealla kaikki baari, vasemmalla rauhallisempaa sekä paras ranta), jonka kulkee päästä päähän ehkä 15 minuutissa. Saarella ei ole autoja tai skoottereita lainkaan, vaan siellä kuljetaan kävellen, fillareilla tai hevoskärryillä. Hevoskärrykyyti maksaa noin 10 000 rp ylöspäin.

Saarella on ihan normihotelleja muutama sekä bunglow-majoitusta. Majoitushinnoista voi yrittää tinkiä ainakin low seasonilla. Ilman ilmastointia olevat huoneet (tuulettimella) ovat luonnollisesti edullisempia. Itse olimme Gili Trawanganilla neljä yötä.

Mietin tuossa, että maksimissaan jaksaisin olla siellä ehkä viikon verran, sillä tykkään itse touhuta ja nähdä paljon lomillani. Jos kaipaa pelkkää oleilua tai vesiaktiviteetteja, niin sitten paikka on ihanteellinen pidempäänkin oleskeluun. Trawanganilla voi siis sukeltaa, snorklata, meloa, käydä naapurisaarilla, ratsastaa, banaaniveneillä, hiihtää vesisuksilla, surffata, syödä, juoda, ottaa aurinkoa, ottaa rennosti, bilettää, vetää huumeita, pyöräillä jne... En muuten huomannut, että Gili Trawanganilla olisi ollut maksullisia, vaikka paikalliset ukot kyllä huutelivatkin ja yrittivät iskeä. Ruokaravintolat sulkivat ovensa noin klo 22.00 aikaan ja bilettää pystyi eri ravintoloissa päivästä riippuen auringonnousuun saakka.

Gili Trawanganilta siirryimme takaisin Balille Ubudin taiteilijakylään, joka sijaitsee saaren keskiosassa ja jossa kulttuuri on arvossaan. Ubud on tunnettu erilaisista taiteilijoista, jotka kaivertavat puuta, maalaavat, tekevät kivi- ja korutöitä, taidegallerioistaan sekä perinteisistä balilaisista perinnetansseista. Ubudissa on turistitoimisto (ei matkatoimisto), josta voi kysyä vinkkejä erilaisiin juttuihin ja he vaikuttivat ihan "puolueettomilta" suosituksissaan.

Otimme Ubudissa huoneen kahdeksi yöksi Gayatri 2 -hotellista, joka sijaitsee Ubudin keskustassa riisipeltojen äärellä. Huone maksoi 350 000 rp/yö. Hotellin omistaa Ketut -niminen mies, joka osaa suomen kieltä jonkun verran, koska on ollut naimisissa joskus suomalaisen naisen kanssa. Tosin emme itse häntä tavanneet lainkaan.

Ubudissa on mahdollisuus nauttia myös hyvästä ruuasta. Itse suosittelen Monkey Forest Streetin varrella sijaitsevaa hiukan parempaa Ibu Rai -ravintolaa (www.iburai.com). Kyseisessä ravintolassa sai kahdelle hengelle alkuruoat, alkoholittomat juomat, alkuruoan, pääruoan ja jälkiruoan 270 000 rupialla. Hinnassa on huomioitu verot ja tarjoilupalkkiot. Balilla on myös mahdollisuus (Ubudissa ja muualla) osallistua kokkauskursseille. Jos haluaa syödä noin muuten edullisimmissa, paikallisten suosimissa ravintoloissa, niin niiden ravintoloiden nimissä esiintyy sana warung.

Kävimme Ubudissa katsomassa perinteistä Kecak Fire And Trance -tanssishow'ta, joka oli ihan näyttävä show. Liput sinne maksoivat 50 000 rp/hlö ja show kesti tunnin verran. Lisäksi kävimme Monkey Forestissa, jossa oli mahdollisuus käydä katsomassa apinoita. Metsässä ei kannata kantaa mukanaan mitään turhaa, sillä apinat nappaavat helposti ylimääräiset tavarat pois kuljeksimasta. Pääsymaksu oli 15 000 rp/hlö.

Muun ajan shoppailimme Ubudin markkinoilla sekä liikkeissä. Ubudin ostosmahdollisuudet ovat enemmänkin sisustamiseen, koruihin ja taiteisiin suuntautuneita eivätkä niinkään vaatteisiin. Kaupoista löytyy ihan tyylikkäitäkin ja länsimaiseen makuun sopivia tuotteita. Ubud on aika rauhallinen paikka, jossa viihtyisi pidempäänkin, kunhan hotellissa on vain uima-allas, johon pulahtaa tarpeen tullen, sillä mertahan Ubudissa ei ole.

Balilta lensimme takaisin Bangkokiin, jossa yövyimme yhden yön Khaosan Roadilla D&D Inn -hotellissa, joka oli ihan hyvä. Taksi Ubudista Denpasarin lentokentälle maksoi 200 000 rp. Shuttle bus olisi maksanut 50-60 000 rp/hlö. Balilta lähdettäessä joutui maksamaan lentokenttäveron, joka oli 150 000 rp/hlö. Thaimaasta pois lähdettäessä lentokenttäveroa ei enää ole. Lopuksi lensimme Bangkokista Amsterdamin kautta takaisin Suomeen. Onneksi lennot olivat tällä kertaa ajallaan.

Ja jos palataan tuohon hintatasoon, niin itse olen sitä mieltä, että Indonesiassa jotkut asiat maksavat vähemmän kuin Thaimaassa ja jotkut enemmän, mutta suurin piirtein liikutaan samoissa hinnoissa. Kaikken edullisinta Indonesiassa oli noista käymistämme paikoista Ubudissa, sen jälkeen Kuta Beachilla ja kalleinta oli Gili Trawanganilla. Ubudissa ja Gili Trawanganilla on sellainen ärsyttävä juttu, että esim. ravintoloissa verot ja tarjoilupalkkiot eivät välttämättä kuulu listahintoihin, vaan ne lisätään päälle lopuksi. Nämä ”ylimääräiset” kulut ovat 10-15% luokkaa. Kuta Beachilla ne sisältyivät listahintoihin, mikä oli selkeämpää. Yksi hyvältä vaikuttanut shoppailupaikka voisi olla Seminyakin kaupunki, jonka läpi ajoimme. Hinnat ovat kuulemma edullisemmat ja liikkeiden ulkonäkö puoleensavetävä. Etenkin kivan näköisiä sisustusliikkeitä oli siellä sun täällä.

Sähkökatkokset ovat Balilla sekä Gili Trawanganilla yleisiä ja siksi kannattaa pitää taskulamppua mukanaan. Kuulin, että Gili Trawanganin ”pääkadulla” huumehöyryissä olevat paikalliset reaggee-hemmot yrittivät käydä turistien taskuilla näiden palatessa baarista, mutta se jäi tosiaankin vain yrittämisen asteelle, koska nämä tyypit olivat sen verran sekaisin. Ja sit jotkut paikalliset tappelivat välillä keskenään. Muuten täytyy sanoa, että tuolla sai olla aika rauhassa eikä mitään ikäviä tapahtunut, vaikka tietysti turisteja huijataan aina.

Sateen kouriin emme joutuneet kuin muutaman kerran. Vuorilla saarikierrosta tehdessämme sekä yhtenä päivänä Gili Trawanganilla. Sade oli onneksi ohi muutamassa tunnissa. Lisäksi Bangkokissa tuli kaatamalla vettä tunnin ajan juuri ennen lähtöämme. Lämpötilat olivat iltasella noin 27 asteen luokkaa, eli päivällä luonnollisesti sitä enemmän. Balilla kannattaa suojata ihonsa, sillä auringon vaikutus on aika kova, vaikka iho olisikin tottunut aurinkoon, kuten mulla. Paras auringonottoaika oli mun mielestä aamu yhdeksästä ehkä noin puoleen päivään saakka. Sen jälkeen oli tuskaisen kuumaa. Ja musta tuntui, että iltapäivisin taivaalle alkoi kerääntymään enemmän pilviä.


Tässä esimerkkejä hinnoista Indonesiassa:

*Arak (paikallinen viina) maustettuna sitruunalla ja hunajalla (mun mielestä ihan hyvää) 30 000 rp
*Muut paukut noin 50 000 rp
*Paikallinen Bintang -olut: 15-20 000 rp
*Savukeaski 10 000 rp
*Vesi 5000-10 000 rp
*Hieronta (riippuen paikasta) 70- 140 000 rp
*Manikyyri 40 000 rp
*Ruoka 15-60 000 rp
*Snorklausvehkeiden vuokraus 30 000 rp /pvä
*Internet (aika hidas) noin 200 rp /min. paikat sulkevat ovensa noin klo 23.00


Nähtävää ja koettavaa:

*Kintamanin tulivuori
*Ubudin taitelijakylä
*Vesiputoukset
*Tanah Lotin temppeli auringonlaskuineen
*Uluwutun temppeli auringonlaskuineen
*Monkey Forest
*Riisiterassit
*Tanah Lot -temppeli
*Taman Ayun –temppeli
*Bedugul-temppeli
*Three Lakes
*Perinteiset tanssishow't
*Delfiinit Lovinassa
*Elefanttisafarit
*Koskenlaskua
*Vesiaktiviteettaja merellä
*Balilaista hierontaa sekä kauneushoitoja
*Kokkauskurssit


Näin jälkikäteen olen sitä mieltä, että Indonesiassa viettämämme aika (10 yötä) oli liian lyhyt. Olisin halunnut nähdä ja kokea enemmän. Jos nyt menisin uudestaan sinne, menisin ensin Gili Trawanganille ehkä vajaaksi viikoksi. Sen jälkeen menisin Ubudiin muutamiksi päiviksi, josta käsin lähtisin katsomaan nähtävyyksiä ja jossa shoppailisin sisutustavaroita. Lopuksi menisin Kuta Beachille muutamaksi päiväksi shoppailemaan loput rahat pois.

Tykkäsin kyllä Balista ja Gili Trawanganista tosi paljon. Nyt mulla on iso pohtiminen siinä, että kummasta tykkään enemmän, Thaimaasta vai Balista sekä Gili Trawanganista? Ehkä ne ovat molemmat omalla tavallaan kivoja. Balista ei saa kaikkea irti, jos jää pelkästään Kuta Beachin alueelle.




Jos tekstini sisällössä on virheitä, niin niitä saa oikaista!
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tähän alkuun vähän kuvia muualtakin...

Koska KLM:n lento Suomesta Amsterdamiin oli myöhässä, jouduimme yöpymään yhden yön KLM:n piikkiin Amsterdamissa neljän tähden hotellissa. Myöhästyimme siksi jatkolennoilta ja saimme KLM:ltä hyvitykseksi 50 euron alennuslipun heidän lennoilleen, muutamat ruoat, puhelinkortin sekä selvitymispakkauksen, jossa oli pesuaineita yms. Tässä hotellimme:

IMG_6486.jpg


IMG_6468.jpg


IMG_6470.jpg


IMG_6472.jpg


IMG_6480.jpg


IMG_6482.jpg


IMG_6467.jpg



Lennon myöhästymisien takia sekä balilaisten uuden vuoden takia jouduimme yöpymään sinne saapuessa kaksi yötä Bangkokissa. Balilla uutena vuotena suljetaan ja peitetään ikkunat sekä ovet ja istutaan sisällä pimeässä. Silloin ei ole mikään paikka auki, ei edes lentokenttä. Turistit saivat oleskella kuulemma hotellialueella.

Bangkokissa yövyimme Khaosan Roadin viereisellä kadulla Rambuttri Roadilla Sleep With Inn –hotellissa, joka maksoi 1150 bahtia/yö:

IMG_6494.jpg


IMG_6490.jpg


IMG_6508.jpg


IMG_6509.jpg


IMG_6506.jpg



Khaosan Roadille pääsee helposti lentokenttäbussilla 150 bahtia/suunta/hlö:

IMG_6567.jpg



Rambuttri Road on vähän rauhallisempi kuin Khaosan Road:

IMG_6521.jpg


IMG_6522.jpg



Susie Walkin Streetilla (Khaosan Roadin ja Rambuttri Roadin välissä) on hyvä kauneushoitola ja hierontapaikka (peitetään kaverin kasvot) ja jossa voi osallistua hierontakursseille:

IMG_6528.jpg


IMG_6614.jpg



Khaosan Roadilla on mahtavaa istuskella, syödä, juoda ja katsella ihmisiä ympäri maailmaa. Illan päätteeksi on kiva pistäytyä Gulliver’s -ravintolassa:

IMG_6561.jpg


IMG_6536.jpg


IMG_6541.jpg


IMG_6548.jpg


IMG_6562.jpg




Khaosan Road päivällä:

IMG_6560.jpg



Khaosan Roadilla polkeva Mr Thailand on maalannut fillarin pinkiksi sitten viime näkemän:

IMG_6554.jpg



Khaosanilla saa syödä katukeittiöistä vaikka minkälaisia herkkuja, esim. heinäsirkkoja, torakoita toukkia… Ja sitten on perinteiset pad thait, joka maksaa noin 30 bahtia (vajaa euro):

IMG_6559.jpg


IMG_6620.jpg



Lumpini Parkissa on kiva käydä rauhoittumassa, urheilemassa tai katselemassa eläimiä:

IMG_6571.jpg


IMG_6592.jpg


IMG_6595.jpg


IMG_6574.jpg


IMG_6583.jpg


IMG_6582.jpg


IMG_6584.jpg


IMG_6589.jpg


IMG_6598.jpg



Lumpini Parkin vieressä olevassa Suan-Lun Night Bazaarissa on kiva viettää iltasella aikaa syöden, juoden ja shoppaillen.:

IMG_6604.jpg


IMG_6608.jpg


IMG_6607.jpg


IMG_6611.jpg


IMG_6610.jpg



Bangkokissa ollessa piti käydä syömässä ehkä maailman paras jäätelöannos Swensen’sillä:

IMG_6516.jpg


IMG_6515.jpg



Indonesian lippu:

153_0471.jpg



Indonesiaan tullessa pitää täyttää erinäisiä lippusia sekä ostaa viisumi, jonka pystyy maksamaan ainakin euroilla ja dollareilla. Hinta oli noin 25 euron paikkeilla:

IMG_6639.jpg


IMG_6640.jpg


IMG_6641-1.jpg


IMG_6646.jpg



Denpasarin lentokenttä Balilla:

IMG_6655.jpg



Kuta Beachin kartta:

IMG_6721-1.jpg



Masa Inn –hotellimme Kuta Beachilla Balilla. Hotelli sijaitsee Poppies Lane I varrella:

153_0048.jpg


IMG_6656.jpg


IMG_6657.jpg


IMG_6658.jpg


IMG_6661.jpg


IMG_6662.jpg


IMG_6667.jpg


IMG_6874.jpg


IMG_6873.jpg



Kuta Beachin kadut ovat aika kapeita, kuten tämä Poppies Lane I:

IMG_6669.jpg


153_0053.jpg



Kuta Beachin rantakatu:

IMG_6671.jpg


IMG_6819.jpg



Kerjäläisiä on aika paljon:
IMG_6805.jpg



Kuta Beachin ranta ei kyllä ollut mikään auringonpalvojan unelmakohde sen roskaisuuden ja isojen aaltojen takia. Eikä hiekkakaan ollut puuteria. Surffareille se on hyvä paikka:

IMG_6687.jpg


IMG_6833.jpg


IMG_6703.jpg


IMG_6688.jpg


IMG_6696.jpg


IMG_6698.jpg


IMG_6699.jpg


IMG_6677.jpg


IMG_6821.jpg
 
Rannalla on kyllä muuta puuhattavaa. Siellä voi pelata shakkia, mikä oli aika yleinen ajanviettotapa Balilla, pitää markkinoita, syödä sekä juoda ja chillailla muuten päivä- ja ilta-aikaan auringonlaskua katsellen:

IMG_6712.jpg


IMG_6829.jpg


IMG_6716.jpg


IMG_6761.jpg


IMG_6741.jpg


IMG_6742.jpg


IMG_6745.jpg


IMG_6759.jpg


IMG_6760.jpg



Hierontaa ja muita kauneuspalveluita saa melko edullisesti. 10 000 Indonesian rupiaa on 0,70 euroa:

153_0056.jpg



Kuta Beachilla on erimaalaisia ravintoloita joka lähtöön. Bali Agung oli aika hyvä indonesialainen ravintola (Poppien Lane I). Itse indonesialainen ruoka on ihan syötävää, mutta ehkä aavistuksen mitäänsanomatonta mun makuun:

IMG_6725.jpg


IMG_6775.jpg


IMG_6774.jpg


IMG_6758.jpg


IMG_6772.jpg



Kuta Beachilla sijaitseva Forrest Gump –ravintola on kuulemma hyvä:

153_0010.jpg



Kuta Beachilla oli paljon biletyspaikkoja, joista mun suosikiksi nousi Espresso Bar, jossa bändi soitti asiakkaiden toivemusiikkia. Myös yleisö pääsi laulamaan ja soittamaan mukaan:

IMG_6789.jpg


IMG_6795.jpg


IMG_6793.jpg



Herätyskelloja ei tarvitse, sillä kukon kiekumiseen herää helpolla:

IMG_6727.jpg



Kuta Beachin kadut ovat vilkasliikenteisiä ja siellä on ”vääränpuoleinen liikenne”. Kuta Beachilla on erinomaiset shoppailu mahdollisuudet. Sieltä löytyy niin aitoa tavaraa kuin markkinatavaraakin. Hyvännäköisiä vaatteita sekä tavaroita kodinsisustamiseen:

IMG_6730.jpg


IMG_6732.jpg


IMG_6764.jpg


IMG_6777.jpg


IMG_6778.jpg


IMG_6779.jpg


IMG_6865.jpg



Sari Clubin pommiräjähdyksen uhrien muistomerkki:

IMG_6781.jpg


IMG_6782.jpg



Legian Beachin puolelta, joka on hiukan rauhallisempi kuin Kuta Beach:

IMG_6848.jpg


IMG_6860.jpg
 
Vuokrattiin taksi käyttöön päiväksi, mikä maksoi 450 000 rp sekä pääsymaksut päälle, jotka olivat noin 3000-10 000 rp/hlö. Käytiin katsomassa Tanah Lot- ja Taman Ayun -temppelit sekä Budgulin alue. Etäisyydet Balilla ovat lyhyitä, mutta huonojen sekä kapeiden teiden takia matkaa pitää taittaa kauan. Siksi yksi päivä koko saaren kiertämiseen ei riitä. Kesken kierrosta mun kamera hajosi enkä saanut Tanah Lotista ja Budgulista kuvia. Tai sain, kun ostin käytetyn filmikameran eräästä kylästä. Tarttee jossain vaiheessa kehittää filmit ja skannata ne tänne esille. Hajoitin reissussa yhteensä kaksi digitaalikameraa. Yhden vajaan vuoden ikäisen ja yhden viikon vanhan... Hyvä minä! Tässä joitain kuvia Royal -temppelin alueelta ja matkan varrelta, jossa näkyi vaalimainoksia tuon tuosta:

IMG_6892.jpg


IMG_6897.jpg


IMG_6906.jpg


IMG_6907.jpg


IMG_6912.jpg


IMG_6908.jpg


IMG_6910.jpg


IMG_6901.jpg


IMG_6876.jpg


IMG_6891.jpg


153_0068-1.jpg



Matka Gili Trawanganille (Lombok) kesti Speed Boatilla noin 1,5-2h. Slow Boatilla se olisi kestänyt pysähdyksineen ehkä 6-8h. Matka-aikaan tulee lisätä vielä ajomatka Padang Pain satamaan. Matka Speed Boatilla maksoi autokuljetuksineen 550 000 rupiaa yhteen suuntaan. Tässä kuvia Padang paista ja mereltä. Matkalla veneen henkilökunta teki muutamaan otteeseen jotain ilmeisesti uskonnollisia rituaaleja:

153_0073.jpg


153_0075.jpg


153_0083.jpg


153_0087.jpg


153_0093-1.jpg


153_0098.jpg


153_0112.jpg


153_0488.jpg


153_0114.jpg


153_0498.jpg



Gilin saarten kartta:

153_0385.jpg



Tässä saapuminen Gili Trawanganille:

153_0120.jpg



Tässä meidän ensimmäisen yön hotellihuone Tir Na Nóg –irkkubaarin takana olevassa hotellissa (samaa lafkaa). Huone maksoi n. 300 000 rp/yö, mutta me lähdettiin pois sieltä, kun ilmastointi ei pelannut kunnolla:

153_0121-1.jpg



Seuraaviksi öiksi otimme bungalowin Blue Beach Cottagesta, jossa oli kylpyhuone mukavasti taivasalla. Bungalow maksoi 300 000rp/yö: Lisäksi vuokrasimme fillarit, jotka maksoivat 50 000 rp/pvä/pyörä:

153_0230.jpg


153_0231.jpg


153_0442.jpg


153_0240.jpg


153_0256.jpg



Gili Trawanganin ”pääkatu”:

153_0129.jpg



Gili Trawanganin shoppailumahdollisuudet ovat huonot naisnäkökulmasta katsottuna:

153_0417.jpg



Jostain syystä Gili Trawanganin kissoilla on töpö- tai käppyrähännät jo syntyessään:

153_0454.jpg
 
Kuvia Gili Trawanganin rannalta, rantatuolit olivat ilmaisia:

153_0134.jpg


153_0139.jpg


153_0144.jpg


153_0145.jpg


153_0146.jpg


153_0160.jpg


153_0248.jpg


153_0254.jpg


153_0276.jpg


153_0390.jpg


153_0386.jpg


153_0408.jpg



Kuvia Gili Trawanganilta:

153_0158.jpg


153_0174.jpg


153_0176.jpg


153_0257.jpg


153_0258.jpg


153_0261.jpg


153_0289.jpg


153_0296.jpg


153_0306.jpg


153_0350.jpg


153_0351.jpg


153_0378.jpg


153_0370-1.jpg


153_0407.jpg


153_0401.jpg


153_0392.jpg


153_0416.jpg


153_0419.jpg


153_0428.jpg



Gili Trawanganilla on hyviä ja viihtyisiä ruokaravintoloita, josta saa muutakin kuin ruokaa ja juomaa ja sen kyllä huomaa varsinkin joidenkin paikallisten rastatukkien osalta. Missään muualla ei allekirjoittaneelle ole tarjottu niin paljon huumeita niin lyhyessä ajassa kuin siellä ja täysin avoimesti:

153_0202.jpg


153_0203.jpg


153_0321.jpg


153_0204.jpg


153_0137-1.jpg


153_0206.jpg


153_0412.jpg




Gili Trawanganilla biletetään. Ravintolat sopivat keskenään, milloin mikin ravintola on auki aina auringonnousuun saakka. Tässä kuvia Sama Sama –ravintolasta, jossa soittaa joka päivä reaggee-bändi. Välillä yksi inkkari käy vetämässä siellä muutaman biisin. Lisäksi tässä on kuvia Tir Na Nóg –irkkubaarista, josta saa muuten hyviä lihavartaita:

153_0316.jpg


153_0326.jpg


153_0425.jpg


153_0337.jpg


153_0338.jpg
 
Gayatri 2 -hotellimme Ubudin taiteilijakylässä Balilla:

153_0529.jpg


153_0535-1.jpg


153_0530.jpg


153_0540.jpg


153_0576.jpg


153_0545.jpg


153_0541.jpg


153_0556.jpg



Ubudin markkinoilta:

153_0581.jpg



Ubudin palatsi:

153_0582.jpg



Kokkauskurssi Ubudissa:

153_0781.jpg



Näkymiä Ubudissa:

153_0704.jpg


153_0706.jpg


153_0767.jpg


153_0770.jpg


153_0772.jpg


153_0775-1.jpg


153_0778.jpg


153_0568.jpg


153_0564.jpg


153_0563.jpg



Monkey Forest Ubudissa:

153_0710.jpg


153_0716.jpg


153_0722.jpg


153_0737.jpg


153_0754.jpg


153_0752.jpg



Kecak Fire And Trance Dance:

153_0587-1.jpg


153_0601.jpg


153_0617.jpg


153_0646.jpg


153_0664.jpg


153_0622.jpg
 
Pahoittelen joidenkin kiven osalta huonoa laatua ja laitan lisää kuvia, jos filmikameralla otetut valokuvat onnistuvat ja löydän skannerin jostain. Eli kuvia Tanah Lot -temppelistä sekä Bedugulista.
 
Muutama hassu kuva lisää…



Taikasieniä oli tarjolla joka paikassa Gili Trawangilla... Musta tää on tavallaan aika outoa, kun Indonesiassa on noin yleensä kait aika tiukka huumausainelaki ja kovat rangaistukset - jopa kuolemantuomioita. Ei pitääkö tästä päätellä, että kovemmilla rangaistuksilla ei ole mitään rikoksia vähentäviä vaikutuksia…?:

153_0410-1.jpg



Kalastajien ”tukikohta” Lombokin saaren edustalla:

153_0482.jpg



Kuta Beachilta:

IMG_6672.jpg



Gili Trawanganilta:

153_0135.jpg


153_0343.jpg


153_0344.jpg


153_0393.jpg



Lombokin saaren satamasta:

153_0473-1.jpg


153_0475.jpg



Kananmunakuljetus. Vähänkö jänskätti kuljettajan puolesta…:

153_0522.jpg



Tää koristus vähän pysäytti Ubudin hotellin seinässä. Kyseessä on kuulemma kuitenkin joku hindumerkki:

153_0676.jpg



Ubudin hotellin pihalla oleva koristus:

153_0688.jpg
 
Olipa siis todella upee rapsa, kiitos tätä oli kiva katsoa ja tosta saa hyvän käsityksen millainen paikka on kyseessä ja hyviä kuvia on sopivasti eli paljon :)

En tiennytkään että noi liskot kiipee puuhun. Aika paljon taitaa olla turismia tuolla ja englannilla varmaan pärjää mainiosti. Indonesia vaikuttaa todellakin käymisen arvoiselta. Mikä tuolla on valtauskontona?...Wikistä löytykin etä hinduja taitaa olla porukka tuolla. Kuvat parani kun siirryit kodakiin siitä canonista, huomaa selvästi koska kamera vaihtu.
 
Paljon kiitoksia tästä!

Todella mukavia kuvia! Vaikkakin ei nämä omaa oloa kyllä helpottanut kun itse olen reissusta palannut viikko sitten (miten sitä pääsis takas ja nopeesti).

Indonesia näyttää kyllä käymisen arvoiselta paikalta. Olen samaa mieltä Bangkokista, joka kerralla kaupungista tykkää vaan enemmän.
 
Olipa siis todella upee rapsa, kiitos tätä oli kiva katsoa ja tosta saa hyvän käsityksen millainen paikka on kyseessä ja hyviä kuvia on sopivasti eli paljon :)

En tiennytkään että noi liskot kiipee puuhun. Aika paljon taitaa olla turismia tuolla ja englannilla varmaan pärjää mainiosti. Indonesia vaikuttaa todellakin käymisen arvoiselta. Mikä tuolla on valtauskontona?...Wikistä löytykin etä hinduja taitaa olla porukka tuolla. Kuvat parani kun siirryit kodakiin siitä canonista, huomaa selvästi koska kamera vaihtu.


Varaanit:

En mäkään tiennyt, että noi varaanit kiipeävät puihin ja siksi sain melkoisen paskahalvauksen, kun näin sellaisen siellä. Oletan siis, että toi puussa oleva lisko on sellainen samanlainen, kuin mitä niissä joissa uiskenteli siellä Lumpini Parkissa. Toi puussa oleva oli vaan pienempi kuin mitä joessa olevat puolitoistametriset.


Englannin kieli:

Englannilla pärjäsi suht hyvin niissä paikoissa, jossa oli paljon turisteja. Eli siis kaikissa niissä, missä kävin itsekin (Kuta Beach, Gili Trawangan ja Ubud). Ainoastaan pienemmillä paikkakunnilla ei englantia niinkään osattu.

Yllätyin siitä, että kun lähdin Bangkokissa Khaosan Arealta jokilaivalla sinne toiselle puolelle jokkee (mikä joki lienee siinä vieressä?), niin sillä toisella puolella englannin kielellä ei kunnolla pärjännyt. Luonnollisesti ymmärrän, että jos ei ole paljoa turisteja, niin silloin sitä kieltä ei tarvitse kauheasti puhua. Käytiin siellä pikaisesti yksillä markkinan tapaisilla sekä syömässä jätskiä viimesenä päivänäja eron huomasi kyllä hinnoissakin, eli siellä oli halvempaa. Joen ylittäminen jokiliavalla taisi maksaa 13 bahtia.


Uskonto:

Tässä vähän referointia Markus Lehtipuun matkaoppaasta, jonka itsekin allekirjoitan... Balilla suurin osa ihmisistä on hinduja, eli ihan letkeä ja värikäs meno siellä oli. Käsitykseni mukaan se on kehittynyt Intian hindulaisuudesta omaksi balilaiseksi hindulaisuudeksi. Heille tuntui olevan hyvin tärkeää noi tietyt uskonnolliset rituaalit ja ne näkyvät kaikkialla. Melkein joka päivä jossain päin saarta näkyy temppelijuhlia, seremonioita, hautajaisia tai muita uskonnollisia juttuja. Balilaisille kuolema ei ole pelottava asia, vaan sitä juhlitaan hymyssä suin. Kremaatiot ovat näyttäviä tapahtumia.

Hindulaisuus oli Jaavan pääuskonto, kunnes islma syrjäytti sen. Tämän jälkeen Jaavan hindulainen kuningaskunta pakkasi tavaransa ja pakeni Balille. Hindulaisuudesta tuli balilaisten pääuskonto. Kristinusko, islman ja kiinalaisten uskonto ovat jääneet vähemmistöksi. Muualla Indonesiassa islaminusko on taas se pääuskonto ja onhan Indonesia käsitykseni mukaan maailman suurin muslimivaltio.

Joka aamu balilaiset jättävät uhrinsa hengille, kotien, kauppojen ja hotellien edustoille, jalkakäytäville, alttareille sekä muihin merkittäviin paikkoihin. Jokaisessa talossa on oma kotitemppeli (Sanggah). Ja jokaisessa kylässä oma kylätemppelinsä (Pura Desa). Hindulaisuuden kolme pääjumalaa, joita Balilla palvotaan ovat Shiva, Vishnu ja Brahma sekä näiden lisäksi on ylijumala, jonka nimi on Sang Hyang Widhi Wasa.

Gili Trawanganilla Lombokissa oli sitten enemmän muslimeja, mutta turistit eivät kyllä huomaa sitä mitenkään erityisesti. Trawanganilla on kuulemma ainakin hinduja, muslimeja ja kristittyjä.


Matkustaminen Balilla:

Ja jos puhutaan liikkumisesta, niin Balilla voi turisti liikkua takseilla, skoottereilla/moottoripyörillä, vuokra-autolla, Perama-bussilla ja Bemoilla. Perama-yhtiö on hallituksen firma, joka hoitaa käsitykseni mukaan bussimatkat pidempien etäisyyksien välillä ja liput ostetaan erikseen matkatoimistoista. Firma järjestää matkalle lähtiessä noudot hotellilta sekä kuljetuksen Peramatoimistoon. Bemot ovat taas pikkubusseja, jotka kulkevat lyhyempien reittien välejä ja käsitykseni mukaan matka maksetaan bussissa. Bemot erottaa ilmeisesti siitä, että niissä on sivuovi auki, joista matkustajat hyppäävät kyytiin. Kirjoitin näitä tietoja tuon Lehtipuun matkaoppaan avulla.



P.S. Miten sait selville sen, että vaihdoin Canonista Kodakiin? Saako sen selville jostain kuvan ominaisuuksista vai mistä? Jotkut Kodakin jutut olivat parempia kuin Canonissa ja joistakin jutuista en tykännyt olenkaan sillä vähäisellä käyttökokemuksellani.

Ostin ton Kodakin sieltä Kuta Beachilta yhdestä ihan oikeasta elektroniikkaliikkeestä ja se toimi viikon verran. En tiedä hajosiko se siksi, että tipahdin yhteen viemäriin ja kamera kolahti maahan vai jotenkin muuten. Toisaalta mulla on mielikuva, että jo ennen tota kaatumista kamera ei auennut kunnolla, kun sen avasi. Epäilen siis jotain kosketushäiriötä. Eli kun painan on/off -nappulaa, mitään ei tapahdu.

Voiko muuten kamera mennä rikki, jos siihen laittaa "vääränlaisen" AA-pariston? Mä olen käyttänyt tossa kamerassa ladattavia AA-paristoja sekä kaupasta ostamiani tavallisia kertakäyttöisiä AA-paristoja. Olen ihan käsi näissä tekniikkaan liittyvissä asioissa. Takuu on kyllä voimassa, mutta en ole löytänyt netistä paikkaa Suomessa, johon kameran voisi lähettää huoltoon. Onko sellaista edes?
 
Yllätyin siitä, että kun lähdin Bangkokissa Khaosan Arealta jokilaivalla sinne toiselle puolelle jokkee...Joen ylittäminen jokiliavalla taisi maksaa 13 bahtia.

Muistelen että 4 batia semmosella lautan tapasella vähän etelämpää tosin. Anyway lähes ilmasta on :)

Hindulaisuus oli Jaavan pääuskonto, kunnes islma syrjäytti sen. Tämän jälkeen Jaavan hindulainen kuningaskunta pakkasi tavaransa ja pakeni Balille. Hindulaisuudesta tuli balilaisten pääuskonto. Kristinusko, islman ja kiinalaisten uskonto ovat jääneet vähemmistöksi. Muualla Indonesiassa islaminusko on taas se pääuskonto ja onhan Indonesia käsitykseni mukaan maailman suurin muslimivaltio.

Joo siksi olinkin hämmästynyt noista sun temppelikuvista ja asiasta kysyin. Täytyykin kävästä tuolla Balilla joskus kun naapurimaissa liikkuu.

P.S. Miten sait selville sen, että vaihdoin Canonista Kodakiin? Saako sen selville jostain kuvan ominaisuuksista vai mistä? Jotkut Kodakin jutut olivat parempia kuin Canonissa ja joistakin jutuista en tykännyt olenkaan sillä vähäisellä käyttökokemuksellani.


Kamerat tallentaa kuvaan monia tietoja mm- käytetyn kameramallin ja luin sen sieltä ns. 'ExIf'-tiedoista. Kuvista näkee heti kun kamera vaihtui, oli aika haaleita nuo Canonin kuvat.

Voiko muuten kamera mennä rikki, jos siihen laittaa "vääränlaisen" AA-pariston? Mä olen käyttänyt tossa kamerassa ladattavia AA-paristoja sekä kaupasta ostamiani tavallisia kertakäyttöisiä AA-paristoja. Olen ihan käsi näissä tekniikkaan liittyvissä asioissa. Takuu on kyllä voimassa, mutta en ole löytänyt netistä paikkaa Suomessa, johon kameran voisi lähettää huoltoon. Onko sellaista edes?

Ymmärtääkseni ladattavat AA-paristot saattaa rikkoa kameran elektroniikan koska niissä ladattavissa akuissa (=paristo) jännite vaihtelee kovastikin. Monissa kameramalleissa kielletään erikseen ladattavien paristojen käyttö ja toiset mallit kestää sitten paremmin. Joka tapauksessa kameroissa on ehkä parempi varmuuden vuoksi käyttää erikoisia ladattavia paristoja esim. 'eneloop'-merkkisiä. Kyllähän Kodakilla huolto täytyy suomessa olla, eri asia sitten on saako takuuseen koska kamera ostettu aasiasta.
 
Muistelen että 4 batia semmosella lautan tapasella vähän etelämpää tosin. Anyway lähes ilmasta on :).

Sain muistaakseni 7 bahtia takaisin, mutta maksoin muistaakseni 20 bahtin setelillä. Tai kympin kolikolla. En muista enää. Joten sama se :)




Ymmärtääkseni ladattavat AA-paristot saattaa rikkoa kameran elektroniikan koska niissä ladattavissa akuissa (=paristo) jännite vaihtelee kovastikin. Monissa kameramalleissa kielletään erikseen ladattavien paristojen käyttö ja toiset mallit kestää sitten paremmin. Joka tapauksessa kameroissa on ehkä parempi käyttää erikoisia ladattavia paristoja esim. 'eneloop'-merkkisiä. Kyllähän Kodakilla huolto täytyy suomessa olla, eri asia sitten on saako takuuseen koska kamera ostettu aasiasta.

Saatoin siis myös rikkoa kameran noilla paristojen kanssa sähläyksellä. En oikein perehtynyt noihin ohjeisiin, kun en jaksanut alkaa suomentamaan sitä tekstiä. Mun englannin kieli ei ole mitään huippua ja varsinkin ton tyyppinen sanasto on mulle enemmänkin hepreaa. Onneksi toi kamera ei maksanut kuin 108 euroa. Canonin kameran hajoitin taas puduttamalla sen maahan. Mä olen viimeisen 4-5 vuoden aikana hajoittanut vasta 4 digitaalikameraa... :rolleyes:
 
Ja vielä muutamia kuvia lisää...



Khaosan Road (Bangkok) illalla:

IMG_6550.jpg



Varaani Lumpini Parkissa Bangkokissa:

IMG_6577.jpg




Suan-Lum Night Bazaarin kartta Bangkokissa:

IMG_6606-1.jpg



Kuta Beachin ranta Balilla:

IMG_6678.jpg



Kuta Beachin vesipuiston mainos Balilla. Liput maksavat paikallisten ihmisten arvioiden mukaan noin 100 000 rp:

153_0002.jpg



Poppies Lane I Kuta Beachilla Balilla:

IMG_6806-1.jpg




Hintoja Gili Trawanganilla:

153_0085.jpg
153_0269.jpg


153_0270.jpg
153_0271.jpg




Tir Na Nóg –irkkuhotellin parveke ja pihapiiriä Gili Trawanganilla. Huoneet sijaitsivat kaksikerroksisissa rakennuksissa. Tämä meidän huone oli kakkoskerroksessa. Uima-allaskin tuolta alueelta löytyi, mutta se ei ollut tällä hetkellä käytössä:

153_0125.jpg


153_0127.jpg



Gili Trawanganin ”pääkadun” varrelta sekä muualta saarelta:

153_0415.jpg


153_0128.jpg


153_0131.jpg


153_0283.jpg


153_0285.jpg


153_0464.jpg







Tähän mennessä maukkaimman thaimaalaisen Green Curry –ruoka-annoksen söin Gili Trawanganilla Horizon -ravintolassa:

153_0396.jpg



Vaalimainontaa Balilla:

153_0508.jpg



Ubudista Balilta:

153_0555.jpg


153_0584.jpg


153_0708.jpg


153_0768.jpg


153_0784.jpg




Gayatri 2 –hotelliin kuuluva ravintola Ubudissa muutaman minuutin kävelymatkan päässä hotellista, jossa aamiainen tarjoiltiin:

153_0554.jpg





Riisipellolta Ubudista Balilta:

153_0511.jpg


153_0557.jpg
 
Nämä seuraavat kuvat on otettu eräästä balilaisesta kylästä ostetulla filmikameralla, jonka ostin kun rikoin digitaalikamerani. Tämän jälkeen ostin Balilta vielä yhden uuden digitaalikameran, mutta se hajosi puolessatoista viikossa.

Koska en omista skanneria, valokuvasin nuo teettämäni valokuvat äsken uudella digitaalikameralla, jonka ostin tänään. Tämä uusin digitaalikamerani on viides kamera neljän ja puolen vuoden sisään (kaikki muut olen hajoittanut)... ;)

Valokuvat ovat siis liian tummia ja rakeisen näköisiä em. seikkojen tähden, mutta toivottavasti niistä on jotain iloa.




KUVIA BALILTA

Maalaiselämää:
Bali087.jpg


Maalaiselämää:
Bali048.jpg


Maalaiselämää:
Bali045.jpg


Riisiterasseja:
Bali031.jpg


Hautajaissaattue:
Bali025.jpg


Hautajaissaattue:
Bali024.jpg


Riisiterasseja:
Bali022.jpg


Maalaiselämää:
Bali012.jpg




GAYATRI 2 -HOTELLI UBUDISSA

Bali044.jpg


Bali041.jpg


Tämä hotellin työntekijä jättää jumalille uhrin. Kuva on otettu meidän terassilta:
Bali037.jpg




ULAN DANU -TEMPPELI BRATANISSA

Bali084.jpg


Bali075.jpg


Bali072.jpg


Bali069.jpg


Bali066.jpg


Bali065.jpg


Bali007.jpg


Bali006.jpg




TANAH LOT

Valitettavasti temppelistä ei ole parempaa kuvaa:
Bali055.jpg


Markkinameininkiä:
Bali064.jpg


Tämä käärme oli pelkkä turistihoukutin ja sen nahka tuntui inhottavalta:
Bali056.jpg


Tanah Lotin auringonlaskut ovat kuuluisia. Itse emme ehtineet jäädä odottelemaan sitä:
Bali052.jpg


Bali051.jpg
 
Parhautta ja hienointa. Kiitokset varsinkin Thaimaa-kuvista. Tulipas ikävä tuonne.

Katselen paremmalla ajalla muutkin fotot, tätä on pakko kommentoida:
IMG_6595.jpg


Tuo sali on muuten aivan tosiaan HC-sali. Jessus että on isoja (Thaikuiksi) ukkeleita tuolla ja tosiaan kun lämmintä on 8 miljoonan asukkaan kaupungin keskustassa 45 astetta niin voi itse kukin kuvitella mimmoista duunia tuo raudan nostelu tuolla on. :rock:

Tuossa takana pirun hyvä leikkikenttä jossa tullut vietettyä kymmeniä kertoja. Salin skippasin :nolo:
 
Hienoja kuvia ja tosi kattava matkakertomus! :thumbs:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom