Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
^Jahas, taas on ratkottu lukiolaisten läksyjä heidän puolestaan.
Pistetään tästä sitten lukiotason probleema:
Mukiin kaadetaan 4 desiä 80-asteista kahvia (m1 = 4, T(0) = 80). Huoneen lämpötila on 22 astetta (Tout = 22). Jääkaapissa on 1 desi 6-asteista kahvikermaa (m2 = 1, Tk = 6). Oletetaan, että kahvin ja kahvikerman tiheys on sama. Oletetaan, että kuppiin kaadetun kahvin lämpötilaa kuvaa differentiaaliyhtälö:
T'(t) = -k(T(t) - Tout)
missä k (= 1/20) on lämmönhaihtumiskerroin. Mikä on optimaalinen strategia, kun haluat saada mahdollisimman nopeasti kahvin 50-asteiseksi, jotta voisit nauttia siitä? Sekoitatko kerman kahvin joukkoon heti ja odotat jäähtymistä vai odotatko jonkin aikaa kahvin jäähtymistä ja lisäät kerman sen jälkeen?
Oikein; pilasit tosin yritykseni saada lukiolaiset omalla ajallaan vapaaehtoisesti harjoittelemaan diffiksen ratkaisua.Tamankin ongelman voisi antaa yla-asteikaiselle ja jattaa pois tuon diffisyhtalon. On nimittain aika ilmiselvaa, etta kuuman esineen lampotila tippuu nopeammin kuin esineen, joka on lahella ulkoilman lampotilaa. Kannattaa siis ensin antaa pahimpien lampojen sateilla pois aina siihen asti, etta sekoittamalla kahvikerma joukkoon tippuu lampotila kerralla 50 asteeseen.
Kannattaa siis ootella sen kerman kanssa. Mielenkiintoisemman ongelmasta saa, jos haluaa saada sen kahvin huoneenlampoiseksi. Talloin, jos sekoittaa maidon sekaan vaaralla hetkella, ei kahvin lampotilaa saada koskaan huoneenlampoiseksi... Osaako kukaan selittaa miksi ja milloin pitaisi sekoittaa tuo maito joukkoon?
Jatketaan sitten probleemaa sen verran, että kuinka paljon aikaa säästetään jättämällä kerman sekoitus juuri optimaaliseen hetkeen sen sijaan, että kerma lisättäisiin heti alussa?^Jahas, taas on ratkottu lukiolaisten läksyjä heidän puolestaan.
Kun nyt tahan threadiin tuli kirjoitettua, niin pistetaas viela yksi. Eli mika on lukujonon seuraava luku?
1, 11, 21, 1211, 111221, 312211, 13112221, ...
13322211 ?
Jatketaan sitten probleemaa sen verran, että kuinka paljon aikaa säästetään jättämällä kerman sekoitus juuri optimaaliseen hetkeen sen sijaan, että kerma lisättäisiin heti alussa?
Otetaanko kerman aiheuttama värimuutos huomioon? Musta kahvihan säteilee enemmän lämpöä ympäristöön kuin vaaleampi...
^Jahas, taas on ratkottu lukiolaisten läksyjä heidän puolestaan.
. Tyhmä kun olen, niin olisi taas ongelmaa samasta aiheesta.2-2-9
a) 1/2 * 1/2 = 1/4Äidillä on kaksi lasta, lapset eivät ole kaksosia. Millä todennäköisyydellä molemmat lapset ovat poikia, kun:
a) ei tiedetä mitään
b) tiedetään, että toinen lapsista on poika
c) tiedetään, että vanhempi lapsista on poika
d) tiedetään, että toinen lapsista on poika, joka on syntynyt kesällä. Vuosi on jaettavissa tasaisesti neljään vuodenaikaan, joista kesä on yksi ja ihmiset paneskelevat samalla intensiteetillä ympäri vuoden.
a) 1/2 * 1/2 = 1/4
b) 1/3 (mahdollisuudet: poika+tyttö, tyttö+poika, poika+poika)
c) 1/2
d) Tää on kompa. Tehtävä on käytännössä sama kuin b-kohta, eli 1/3