BB PRO Marko Savolainen

Siitä huolimatta se tulee jokaiselle yllätyksenä, koska kukaan ei varaudu siihen että tulee pskaa tuulettimeen. Saati että kertoisi rehellisesti vanhemmilleen että hengellähän tässä leikitään, todellisuudessa. Mihin ei itse usko, siitä on turha puhua, saati peloitella vanhempiaan, eikö totta? Tietämättömyys on siunaus, ja kehonrakentajat, ne ne vasta siunattuja ovatkin.

Monelta pahalta voisi tuossakin kait välttyä, mikäli ramppaisi lääkärissä tiuhaan ja tarkkailisi kehon toimintaa muutenkin kuin salilla. Muistelisin Markon kertoneen että lääkärillä kävi vasta kun naama oli harmaa ja munuaiset jo mennyttä kalua, saa toki korjata jos muistan väärin.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Niin, kehonrakennus tilastojen valossa lienee yksi turvallisimpia harrastuksia. En ainakaan nopeasti keksi, mitä vakavaa voisi tapahtua kehonrakennuksessa? "Poseeratessa kyynärpää osui kilpatoverin naamaan lavalla, mies menehtyi saamiinsa vammoihin"?

Kehonrakennuksen "välilliset" vaarat kun ei taida mihinkään tilasoon mennä, koska kehonrakennuksen pariin päätyy jostain syystä yllättävän paljon niitä, joilla on poikkeuksellisen suuri perinnöllinen alttius sekalaisiin sisäelin- ja sydänsairauksiin.

Sarkasmillako nyt kuittailet?

Ensimmäinen fakta on se, että kilpa -tai roinakehonrakennukseen sisältyy vakaviakin tervesyriskejä, joista on kirjoitettu vaikka kuin paljon ja suurin osa tämän foorumin lukijoista ne myös tietääkin. Jo DDR:n ajoista lähtien lääkärit panivat myös merkille, että jotkut ovat lahjakkaampia, kuin toiset; nimittäin kestämään lääkkeitä. Eikä lahjattomien kannattanut jatkaa enää roinaurheilun parissa (vrt. Dallas McCarver). Monille roinaaville lajin harrastajalle - aina kärkiukkoja myöten, tämä ei ole vielä riittänyt, vaan riskejä on ollut pakko kasvattaa entisestääkin huumeilla, joita on sitten vedetty kaksin käsin. Ja sitten vielä ne kuuluisat diureetit!

"Throughout the history of bodybuilding there have unfortunately been several deaths and multiple hospitalizations due to contest preparation and standard bodybuilding practices. These hospitalizations and deaths are rarely due to steroids and other hormones, lifting injuries, powerful stimulant-based fat-burners or highly restrictive diets. In fact, there is no direct evidence connecting the use of anabolic steroids to the death of any athlete, only indirect or circumstantial evidence. Rather, most hospitalizations and deaths are, in fact, overwhelmingly due to the use and abuse of diuretic drugs."
https://www.allmaxnutrition.com/pos...-in-bodybuilding-the-good-the-bad-the-tragic/

Toinen fakta on se, että on monia eri urheilulajeja, joissa myös vakavat loukkaatumisriskit ja kuolemantapaukset ovat lajien luonteesta johtuen melko suuret. Tästä ei kukaan tietenkään hätkähdä tai moralisoi, vaan se kuitataan sillä, että tietyt tervesriskit katsotaan kuuluvat lajien luonteeseen. Voidaan kysyä kuuluvatko roinat, diureetit ja myös huumeet kehonrakennuksen "luonteeseen"? Jos kuuluvat, niin silloin päästään kilpabodauksessakin näiden muiden "vaarallisten lajien" kategoriaan. Kaikki yhtä suurta ja henkensä alttiiksi laittavaa perhettä!

Ps. Voisin sulle ehkä korvausta vastaan kirjoittaa oman esseen kehonrakennuksen riskitekijöistä ja vaarallisuudesta. :)
 
Tukivat toki, ei sitä kai kukaan kiistä. Teillä fanipojilla on vaan taipumusta ymmärtää tahallaan väärin ja ryhtyä kirkumaan kuin pikkutytöt, kun idolianne mielestänne kyseenalaistetaan. Kyllä totuus on että vanhemmat tukivat Markon uraa, eikä vähiten siitä syystä että kuvittelivat Markon tavoin, että hyvin siinä käy..

Meillä fanipojilla? En ole Savolaisen fani, mua vaan otti päähän, että Oliver kirjoitti asian, joka ei pitänyt paikkaansa. Mä korjasin tämän.

Vaikka sä kuinka selität, niin totuus on edelleen se, että vanhemmat tukivat täysillä Markon kehonrakennusuraa. Hän on tämän tuonut eri haastatteluissa esiin. Sillä ei ole mitään väliä miten keskimääräisesti vanhemmat suhtautuisivat, jos lapsi alkaa haaveilemaan bodaajan urasta, sillä me puhuttiin Markon vanhemmista. Ei vanhemmista ylipäätään.
 
Mitä mieltä nyt jokainen vanhempi olisi jos lapsi alkaisi tosissaan kehonrakennusta harrastamaan. Varmasti kauhuissaan ovat kun kaikki tietää mitä se touhu on... Ei mitään terveys urheilua ole.
No miten olis hiihto sitten,viikossa viis piikkiä,verenvaihdot,hemohessit,sydänkohtaukset treeneissä? Olet tai pyrit missä tahansa fysiikkalajissa maailman huipulle,tulet käyttämään kymmeniä terveydelle vaarallisia aineksia.Tai pysyt siellä harrastelijoissa.
Onko näitä tynnyriläisiä vielä tänä päivänäki jotka kuvittelee että voimailulajit on ainoat missä käytetään terveydelle vaarallissia aineita ja muissa mennään porkkanalla ja runsaalla venyttelyllä maailman kärkeen.?
 
No miten olis hiihto sitten,viikossa viis piikkiä,verenvaihdot,hemohessit,sydänkohtaukset treeneissä? Olet tai pyrit missä tahansa fysiikkalajissa maailman huipulle,tulet käyttämään kymmeniä terveydelle vaarallisia aineksia.Tai pysyt siellä harrastelijoissa.
Onko näitä tynnyriläisiä vielä tänä päivänäki jotka kuvittelee että voimailulajit on ainoat missä käytetään terveydelle vaarallissia aineita ja muissa mennään porkkanalla ja runsaalla venyttelyllä maailman kärkeen.?
On kyllä täysin eriasia.. Ensinnäkin huipputasolla määrät ja aineet on aivan eri (+ aineiden aitous?). Toiseksi maajoukkuelääkärit seuraavat terveyttä, Neljänneksi harrastelijat ja amatöörit eivät yleensä käytä. Viidenneksi terveysongelmia on varmasti paljon vähemmän (osin mutua, perustuu uutisointiin + kaikki vanhat hiihtäjät taitaa olla melko hyvässä kunnossa).
 
Sarkasmillako nyt kuittailet?

Ensimmäinen fakta on se, että kilpa -tai roinakehonrakennukseen sisältyy vakaviakin tervesyriskejä, joista on kirjoitettu vaikka kuin paljon ja suurin osa tämän foorumin lukijoista ne myös tietääkin... Jo DDR:n ajoista lähtien lääkärit panivat myös merkille, että jotkut ovat lahjakkaampia, kuin toiset; nimittäin kestämään lääkkeitä. Eikä lahjattomien kannattanut jatkaa enää roinaurheilun parissa (vrt. Dallas McCarver). Monille roinaaville lajin harrastajalle - aina kärkiukkoja myöten, tämä ei ole vielä riittänyt, vaan riskejä on ollut pakko kasvattaa entisestääkin huumeilla, joita on sitten vedetty kaksin käsin. Ja sitten vielä ne kuuluisat diureetit!


Toinen fakta on se, että on monia eri urheilulajeja, joissa myös vakavat loukkaatumisriskit ja kuolemantapaukset ovat lajien luonteesta johtuen melko suuret. Tästä ei kukaan tietenkään hätkähdä tai moralisoi, vaan se kuitataan sillä, että tietyt tervesriskit katsotaan kuuluvat lajien luonteeseen.

Sarkasmillako? :whistle:

Muissa korkeanriskin lajeissa lienee aika selvää tuo syy-seuraussuhde. Jos basehyppääjä tömähtää maahan, niin mitä siinä selittelet? "Geneettinen alttius maan vetovoimalle aiheutti basehyppääjän kuoleman. Olisi kyllä vammautunut muutenkin, mutta törmäys maahan vain nopeutti prosessia muutamalla vuodella"? Mutta kehonrakennuksessa nämä realisoituneet riskit selitellään lähes poikkeuksetta perinnöllisenä alttiutena, jota vain nopeutettiin, ja yleenä vain hieman. Nopeasti tulee vain mieleen Mike Matarazzo, joka suoraan sanoi, että lääkeaineiden väärinkäyttö oli syy elimistön pettämiseen. Jos ei muuten, niin lajitoverit kyllä selittelee tapahtuneet jälkeenpäin. "Vahingossa veti insua yliannoksen, jos olis vaan tehny niin ja näin niin mitään vaaraa ei olisi ollut...", tai vielä parempi "Olis käyny verikokeissa". No vittu, tuskin se basehyppääjäkään tahalleen sieltä tornin huipulta maahan mäjähtää.

Voidaan kysyä kuuluvatko roinat, diureetit ja myös huumeet kehonrakennuksen "luonteeseen"? Jos kuuluvat, niin silloin päästään kilpabodauksessakin näiden muiden "vaarallisten lajien" kategoriaan. Kaikki yhtä suurta ja henkensä alttiiksi laittavaa perhettä!

Oikea kysymys lienee, että hyväksyvätkö lajia harjoittavat itse oman lajinsa korkean riskin lajiksi. Jos on vaikeaa jopa riskien realisoituessa tunnustaa lajia korkean riskin lajiksi, tuskin sitä etukäteenkään tehtäisin. Vertaan jälleen basehyppääjään, joka melkeinpä kerskailee sillä, miten vaarallinen laji on ja kertoo valmistautumisesta seuraavaan hyppyyn. Miten kehonrakentaja? "Tiedän kyllä, että tässä voi käydä huonosti, mutta aloitanpa silti seuraavat kisavalmistelut"? Enemmänkin puhutaan suurimpina vaaroina lähinnä sekaisin menneestä aineenvaihdunnasta, joka sekin korjataan parilla mättöpäivällä mäkkärissä.

Tietysti myös kehonrakennuksen vaaroista puhuttaessa on tärkeää korostaa, että kaikki lajit huipulla on vaarallisia. Kyllähän niitä pituushyppääjiä kuolee alastulossa tuon tuostakin ja Bolt veti satasta kuolemaa uhaten monta vuotta. Puhumattakaan suunnistajista, joita eksyy metsään ja kuolee ravinnon puutteeseen jo piirinmestaruustasolla.


Ps. Voisin sulle ehkä korvausta vastaan kirjoittaa oman esseen kehonrakennuksen riskitekijöistä ja vaarallisuudesta. :)

Voit kirjoittaa sen sitten ihan julkisesti, kun seuraavan kerran lajin riskit realisoituu niin siihen ketjuun. Maksan vitosen ihan vain nähdäkseni sen paskamyrskyn, mikä siitä nousee.
 
Ok. Hyvää pohdiskelua B-Iceltä. On monia asioita, mitä lajin kisaajat voisivat halutessaan lähteä tarkemminkin avaamaan...

Muissa korkeanriskin lajeissa lienee aika selvää tuo syy-seuraussuhde. Jos basehyppääjä tömähtää maahan, niin mitä siinä selittelet? "Geneettinen alttius maan vetovoimalle aiheutti basehyppääjän kuoleman. Olisi kyllä vammautunut muutenkin, mutta törmäys maahan vain nopeutti prosessia muutamalla vuodella"? Mutta kehonrakennuksessa nämä realisoituneet riskit selitellään lähes poikkeuksetta perinnöllisenä alttiutena, jota vain nopeutettiin, ja yleenä vain hieman. Nopeasti tulee vain mieleen Mike Matarazzo, joka suoraan sanoi, että lääkeaineiden väärinkäyttö oli syy elimistön pettämiseen. Jos ei muuten, niin lajitoverit kyllä selittelee tapahtuneet jälkeenpäin. "Vahingossa veti insua yliannoksen, jos olis vaan tehny niin ja näin niin mitään vaaraa ei olisi ollut...", tai vielä parempi "Olis käyny verikokeissa". No vittu, tuskin se basehyppääjäkään tahalleen sieltä tornin huipulta maahan mäjähtää.

Tuo syy-seuraussuhde on basehypyissä melko selkeä, jossa impaktit ovat sen verran kovat, että lopputulos on kaikkien kohdalla kuta kuinkin sama: kuolema tai vakava vammautuminen. Toinen impaktilaji on ammattinyrkkeily, jossa nyrkkeilijöiden kykvyssä kestäää iskuja voi olla melko huomattavia eroja, päin vastoin kuin basehypyissä. Kehonrakennuksessakin on huomattavia eroja siinä, kuinka paljon miehet kestävät sitä merkittävintä riskitekijää eli lääkkeitä. Moni on joutunut myös luopumaan urastaan kesken kaiken. Jotkut taas porskuttavat vuosikaudet ilman kummempia ongelmia. Kun taas Dallas McCarverin ja Mike Matarazzon urat päättyivät kuolemaan melko varhain. Miksi? Heikot perintötekijät yhdistettynä runsaaseen lääkkeiden väärinkäyttöön. Ilman roinaamista sekä ylenmääräistä liihasmassaa ja syömistä molemmat ukot olisivat voineet elää ehkä kohtuullisen pitkän elämän. Lääketieteen ja sairastumisriskien kannalta on myös tärkeä ottaa huomioon olemassa olevat sairauden puhkeamista ennustavat vältämättömät ja riittävät syyt, ennen kuin lähdetään tekemään kuolinsyydiagnoosia. Yksi välttämätön syy (esim.lääkkeet) eivät ole aina riittävä syy kuolla, vaan tarvitaan useamman välttämättömän syyn yhteisvaikutus, jotka yhdessä muodostavat riittävän syyn. Tässä kohtaa lääketieteen ja luonnontieteen kausaalisuuskäsitteet eroavat toisistaan. A:sta ei aina seuraa B.

Oikea kysymys lienee, että hyväksyvätkö lajia harjoittavat itse oman lajinsa korkean riskin lajiksi. Jos on vaikeaa jopa riskien realisoituessa tunnustaa lajia korkean riskin lajiksi, tuskin sitä etukäteenkään tehtäisin. Vertaan jälleen basehyppääjään, joka melkeinpä kerskailee sillä, miten vaarallinen laji on ja kertoo valmistautumisesta seuraavaan hyppyyn. Miten kehonrakentaja? "Tiedän kyllä, että tässä voi käydä huonosti, mutta aloitanpa silti seuraavat kisavalmistelut"? Enemmänkin puhutaan suurimpina vaaroina lähinnä sekaisin menneestä aineenvaihdunnasta, joka sekin korjataan parilla mättöpäivällä mäkkärissä.

Jos nyt verrataan näitä kahta lajia basehyppyjä ja kehonrakennusta filosofisella tasolla toisiinsa, niin minun näkemykseni mukaan basehypyt korostavat elämyksellisyyyttä enemmän kuin juuri mikään muu laji maailmassa sen lisäksi että se on sisäisesti myös kohtuullisen johdonmukainen laji, jossa harrastajien kesken tietoisesti hyväksyttään myös vakavien onnettomuuksien ja runsaiden kuolemantapauksien mahdollisuus. Muodollisesti kehonrakennus täyttää urheilulajin kriteerit, mutta toiselta kantilta katsottuna - varsinkin sen ääritasolla - näen sen ikään kuin makaaberina taiteena, joka pitää sisällään useita keskenäänkin ristiriitaisia elementtejä, kuten terveys - sairaus; elinvoima - kuolema; elämän kaipuu - elämän halveksiminen; voima - heikkous; sankaruus - pelkuruus; kauneus - brutaalisuus; täydellisyys - vajavaisuus yms. Toki näitä samoja elementtejä löytyy myös basehypyistä ja muistakin lajeista, mutta kehonrakennuksen kohdalla nämä ikään kuin ruumiillistuvat voimakaammin, koska lajin julkinen imago on haluttu pitää voimaa, kuntoa, terveyttä ja elinvoimaa korostavana, jota se harrastelijan kannalta pohjimmiltaan onkin. Uskon että bodarit periaatteessa tiedostavat ja hyväksyvät lajinsa riskit (joita kukaan ei yleensä halua uskoa omalle kohdalleen sattuvaksi), mutta koska laji muodostuu ääritasollaan kahdesta keskenään ristiriitaisesta peruselementistä: lihasten ja terveyden vaalimisesta sekä lihaksia kasvattavista, mutta samaan aikaan terveyttä murentavista elementeistä, niin joudutaan käytännössä elämään eräänlaisessa kaksijakoisuudessa - sisäisesti ristiriitaisessa tilanteessa. Antidopingliike, lisäravinnemarkkinat, sponssorit eikä yhteiskunta kannusta minkäänlaiseen avoimuuteen näissä asioissa. Basehyppääjien kohdalla ei tällaisia avoimuutta rajoittavia tekijäitä taas ole.


Voit kirjoittaa sen sitten ihan julkisesti, kun seuraavan kerran lajin riskit realisoituu niin siihen ketjuun. Maksan vitosen ihan vain nähdäkseni sen paskamyrskyn, mikä siitä nousee.

Jätetään nyt se hanke tällä erää. Vitsinä kirjoitin. Sen kirjoittamisesta kyllä saisi maksaa jo kunnon palkkion. :)
 
Meillä fanipojilla? En ole Savolaisen fani, mua vaan otti päähän, että Oliver kirjoitti asian, joka ei pitänyt paikkaansa. Mä korjasin tämän.

Vaikka sä kuinka selität, niin totuus on edelleen se, että vanhemmat tukivat täysillä Markon kehonrakennusuraa. Hän on tämän tuonut eri haastatteluissa esiin. Sillä ei ole mitään väliä miten keskimääräisesti vanhemmat suhtautuisivat, jos lapsi alkaa haaveilemaan bodaajan urasta, sillä me puhuttiin Markon vanhemmista. Ei vanhemmista ylipäätään.

Mitäs sanoinkaan..."Kyllä totuus on että vanhemmat tukivat Markon uraa, eikä vähiten siitä syystä että kuvittelivat Markon tavoin, että hyvin siinä käy." Et siis älynnyt edes sitä, että olin kanssasi samaa mieltä? Hivenen pitkät piuhat ehkä? Selitin syynkin, miksi tukivat niin innokkaasti ,eikö niin. Ei vaan uponnut umpiluuhun, eikö niin. Mitä luulet tukivatko Rich Pianan ja Dallas McCarverin vanhemmat poikiensa harrastuksia? Tukivat toki. Olisivatko tukeneet jos olisivat tienneet että kumpikin kuolee dopingin sivuoireena syntyneen sydämenlaajentuman aiheuttamaan sydänkohtaukseen? Olisivat varmaankin tukeneet, jupinan kera, koska eihän se milloinkaan omalle kohdalle satu, ei. Kyllähän formulakuskienin vanhemmat poikiaan tukevat, vaikka lajissa on kuollut kymmeniä kuskeja vuosien saatossa, sillä silloin hyväksytään tietoisesti homman riskit. Tosin palkkiokin on vähän muuta kuin muovinen pokaali, mutta se onkin toinen seikka se..
 
No miten olis hiihto sitten,viikossa viis piikkiä,verenvaihdot,hemohessit,sydänkohtaukset treeneissä? Olet tai pyrit missä tahansa fysiikkalajissa maailman huipulle,tulet käyttämään kymmeniä terveydelle vaarallisia aineksia.Tai pysyt siellä harrastelijoissa?
Viikossa viis piikkiä... mistähän sä näitä kaivat, muualta kuin täydestä tietämättömyydestä. Aineiden määrä ja annostus on huomattavan rajoitettu adt:n alaisissa lajeissa, samoin aikaikkuna jolloin niitä voidaan käyttää käryämättä. Kukaan alaikäinen harrastaja tai aikuinen ei-kilpailija ei vedä yhtään mitään ylimääräistä, oli kyse hiihdosta, jalkapallosta, jääkiekosta, yleisurheilusta tai vaikka salibandysta. Hiihdossakin kyse oli vain muutamasta (max. 10) absoluuttisesta huipusta. Ei voida mitenkään verrata kehonrakennukseen, jossa koko paletti on avoin, jos vaan sielu ja lompakko kestää. Selitätkö, miten nämä testauspooliin kuuluvat voimanostajamme (ipf), arvokisamitaleitakin voittaneet, käyttävät kymmeniä lääkkeitä?? Miksi he käyttäjinä edes alistuisivat moiseen testaukseen (siis jokainen vuorokausi pitää olla tunti testaajien tavoitettavissa), kun "vapaita" liittoja on pilvin pimein.
 
Mitäs sanoinkaan..."Kyllä totuus on että vanhemmat tukivat Markon uraa, eikä vähiten siitä syystä että kuvittelivat Markon tavoin, että hyvin siinä käy." Et siis älynnyt edes sitä, että olin kanssasi samaa mieltä? Hivenen pitkät piuhat ehkä? Selitin syynkin, miksi tukivat niin innokkaasti ,eikö niin. Ei vaan uponnut umpiluuhun, eikö niin.

Sä et osaa keskustella tai väitellä internetissä menemättä henkilökohtaisuuksiin. En vastaa ihmisile, joilla ei ole käytöstapoja.
 
Mitä luulet tukivatko Rich Pianan ja Dallas McCarverin vanhemmat poikiensa harrastuksia? Tukivat toki. Olisivatko tukeneet jos olisivat tienneet että kumpikin kuolee dopingin sivuoireena syntyneen sydämenlaajentuman aiheuttamaan sydänkohtaukseen?

Pitänee paikkansa Dallasin tapauksessa, mutta Richistä on jäänyt kyllä itselle se kuva, että varmaan sitä huumeidenkäyttöä koitti jotkut innostaa lisäämään jossain vaiheessa, ehkä perinnön toivossa. Voisi hyvin keikkua yhä bodyskenen väriläiskänä jos vaikka vain huumeet olisi jääneet vetämättä... Näin ainakin itse uskon. Aika usein tuntuu että jotain huumetaustaa löytyy niiltä jotka ensimmäisenä korkkaa.
 
Tää lekuri on sitä mieltä ettei huumeilla ollut osuutta kuolemaan.
No jos nyt oikein ymmärsin tuon videon kuunneltuani näin kerran vaan, niin lääkäri sanoi että huumeilla ei ollut vaikutusta tajunnan menettämiseen silloin kotonaan, ja löydöksenä vuosien varrella ylisuureksi kasvanut sydän viittaa pitkäaikaiseen steroidien liikakäyttöön yhtenä pääsyynä. Eihän tuo nyt kyllä silti sulje pois sitä mahdollisuutta, etteikö huumeeton elämä olisi voinut pitkittää elinvuosia? Tosin pitäisi varmaan olla joku alan lääkäri että tuohon voisi ottaa paremmin kantaa. Kiinnostava video, kuuntelen varmasti vielä uudestaan ajan kanssa, vaikka lopussa menikin vähän mainostukseksi.
 
Huumeetkin vähä 2piippunen juttu elämän lyhentymisen merkeissä, Ozzy Osbourne 70v ja veikkaan että roipetta menny muutaman omakotitalon verran, sama Andy Mcoy. Toki molemmat ei ehkä terävimmässä mielentilassa enää oo mut elossa kuitenki ja Ozzy keikkaileekin vielä
 
Huumeetkin vähä 2piippunen juttu elämän lyhentymisen merkeissä, Ozzy Osbourne 70v ja veikkaan että roipetta menny muutaman omakotitalon verran, sama Andy Mcoy. Toki molemmat ei ehkä terävimmässä mielentilassa enää oo mut elossa kuitenki ja Ozzy keikkaileekin vielä
Kyllä Andykin keikkailee ja taitaa ihan rivakka tahti välillä olla. Kuppikin vissiin maistuu vielä
 

Suositut

Back
Ylös Bottom