Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Mitään tarkkoja rajoja ei tietenkään ole ja yksilällisiä juttuja toki nämä.Määrittele aikuisikä?
Totta, luin viestisi huolimattomasti.Huomaa että käytin mennyttä aikamuotoa. Itseasiassa pluskvamperfektiä (olisi pitänyt), joka viittaa sellaiseen ajanjaksoon joka on jo päättynyt.
Se on ihan totta, että Makwan ei enää tule merkittävästi paremmaksi vapaaottelijaksi, pystytaitoja kehittämällä. Ainoa realistinen keino nostaa suoritustasoa merkittävästi nyt, on nostaa kestävyysominaisuuksia ja harjoitella lyömistä matossa.
Pystyottelun parantaminen olisi pitänyt tehdä jo aiemmin. Makwan kehittyi siinä kyllä ja oli parhaimmillaan selvästi paremmalla tasolla kuin UFC-debyytin aikaan. Paljon potentiaalista kehitystä jäi kuitenkin ulosmittaamatta. Makwania paljon paremmatkin pystyottelijat ovat onnistuneet kehittymään merkittävästi aikuisiällä, joten ei se mikään mahdoton rasti olisi ollut.
Tutkittu asia kuitenkin on, että ihmisen kyky kehittää motorisia ominaisuuksia (taito) heikkenee rajusti murrosiän jälkeen.
Vapaaottelun laadukkaan lajiharjoittelun vähäisyys?Veikkauksia mikä tällainen asia vois olla?
En ole mitään väärin ymmärtänyt vaan juuri noin se menee. Lajitaidoille tehokkain oppimisikä on ennen 15 ikävuotta. Sille on syynsä miksi (pääsääntöisesti) menestyneet painijat ovat aloittaneet lajiharjoittelun jo pikkupoikana. Käsikieppien, junttien ja rullien perustekniikka on vaan opeteltava silloin kun vaste on paras mahdollinen mikäli hamuaa huipulle.Olet nyt kyllä ymmärtänyt tuon esittämäsi graafin aivan väärin. Tuossa puhutaan motoristen perusominaisuuksien kehittämisestä. Tämä on sitä yleiskoordinaatiota, joka luo mahdollisuuksia kehittää spesifejä taitoja myöhemmin aikuisiällä.
Itse uskon myös tähän.Epäilisin että Makwanin pystytreenimäärät ovat jääneet melko pieniksi. Jos siis verrataan niihin painitaustaisiin UFC-tason urheilijoihin jotka ovat kehittäneet pystyään merkittävästi enemmän.
Vaikka taidolla on suuri merkitys kamppailulajeissa(kin) niin ei sillä pelkästään pitkälle pötkitä. Voima, kestävyys, kovuus, rutiini ja taktinen osaaminen vaatii useimmiten paljon ottelukokemusta ja vuosien kovaa treeniä siksi huipulle harvemmin noustaan vielä junnuna vaikka taidollisesti oltaisiin ns. valmiita jo varsin nuorena.Kyllähän taitotaso kehittyy juniorinakin aloittaneella todella paljon vielä aikuisiällä.
Muutenhan esimerkiksi nyrkkeilyssä - jossa on kilpailtu 1600-luvulta lähtien - olisi vain hyvin nuoria maailmanmestareita, kun nämä saavuttaisivat täyden taitopotentiaalinsa jo aikuisuuden alussa ja nuoren parempi palautuminen mahdollistaisi kovemman treenaamisen kuin kolmekymppisillä.
Tässä on tämänhetkiset neljän suuren liiton maailmanmestarit ja näiden iät sarjoista 66,7 kg, 69,9 kg ja 72,6 kg mitkä ovat kilpailullisesti kovimpia sarjoja ja samalla lähellä Makwanin sarjaa.
Lara 40
Adames 29
Jermall Charlo 33
Jermell Charlo 33
Gualteri 30
Alimkhanylu 30
Tszyu 28
Mendoza 29
Spence 33
Stanionis 28
Ennis 26
Crawford 35
Miksi nuoremmat jo lapsesta asti harjoitelleet nyrkkeilijät eivät voita heitä? No tietysti siksi, että vanhempina nämä mestarit ovat ehtineet harjoitella enemmän ja siten kehittyneet paremmiksi.
SalatupakointiMaku puhuu podcastin loppupuolella useampaan kertaan hieman salamyhkäisesti sippaamiseen merkittävästi vaikuttavasta asiasta, jota ei vielä halua kertoa. "Pieni asia, jonka vaikutus on todella suuri" ja jollainen jollakin toisellakin ufc-ottelijalla on. Veikkauksia mikä tällainen asia vois olla?
Jep. On kyllä aika käsittämätön väite, että "Helenius ei ole nyrkkeilytaidollisesti juuri muuttunut sitten amatöörivuosien."Robbe kehittyi kyllä nyrkkeilytaidoiltaan todella merkittävästi Sauerland-aikoina, vaikka siinä tuli sitten muita ongelmia. Puhutaan siis vuosista 2008-2015, jolloin Robbe oli 24-31 -vuotias.
En ole mitään väärin ymmärtänyt vaan juuri noin se menee. Lajitaidoille tehokkain oppimisikä on ennen 15 ikävuotta. Sille on syynsä miksi (pääsääntöisesti) menestyneet painijat ovat aloittaneet lajiharjoittelun jo pikkupoikana. Käsikieppien, junttien ja rullien perustekniikka on vaan opeteltava silloin kun vaste on paras mahdollinen mikäli hamuaa huipulle.
Taitoharjoittelun ääriesimerkkejä ovat sellaiset lajit kuin telinevoimistelu, taitoluistelu ja uinti, joiden harjoittelu täytyy aloittaa jo ennen kouluikää eli silloin kun motoristen taitojen omaksumiskyky on korkeimmillaan.
Vapaaottelun on lajina on armollisempi kuin mikään edellinen, koska siinä taidollisia puutteita voi kompensoida monin tavoin ja koska lajin taso ei ole vielä ihan niin korkealla kuin useimmissa perinteisissä urheilulajeissa, mutta samat periaatteet pätee silti vaparissakin. Ehdottomasti parhaan vasteen lajitaitojen opettelussa saisi mikäi se tehtäisiin taidollisen herkkyykauden sisällä. Kun ajassa mennään muutama vuosikymmen eteenpäin niin näitä parikymppisenä vaparin aloittaneita huippuja ei enää juuri ole vaan lajin kärki on kaikki aloittanut lajiharjoittelun jo ennen murrosikää. Ja erityisesti taidollisesti tulevaisuuden vapaaottelijat tulevat olemaan merkittävästi nykyisiä ottelijoita edellä.