https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005664893.html
Unkari listasi suomalaiset naiset valtion vihollisiksi – ”Pelon luominen on koko listan avain”, sanoo listalle päätynyt Aiski Ryökäs
Lista ”Sorosin sotureista” ei ollut yllätys – propagandavyörytys on aivan järjetöntä, sanoo Aiski Ryökäs, joka työskentelee Budapestissa Unkarin Helsinki-komiteassa projektikoordinaattorina.
Unkarissa asuvat Annastiina Kallius (vas.) ja Aiski Ryökäs sanovat, että pelko omasta turvallisuudesta on niin suurta, että sitä täytyy järjestelmällisesti hallita. (KUVA:KAVEH ROSTAMKHANI)
Anna-Liina Kauhanen HS
Julkaistu: 3.5. 2:00 , Päivitetty: 3.5. 11:04
BUDAPEST. Oli vaalisunnuntain ilta, 8. huhtikuuta. Budapestissa äänestyspaikoille kertyi niin pitkät jonot, että äänestysaikaa pidennettiin.
Unkarissa vuodesta 2005 asunut
Annastiina Kallius, 32, seurasi vaaleja tarkkaan. Illaksi hän suuntasi ystävien luo vaalivalvojaisiin. Kun hän astui ovesta sisään, ystävä syöksähti halaamaan. Kaveriporukka ryöpsähti huutamaan.
Kalliukselta kesti hetken ymmärtää, mistä oli kyse.
Olit televisiossa, ystävät huusivat. Toden totta. Kuva Kalliuksesta oli napattu Helsingin yliopiston verkkosivuilta. Etunimi oli kirjoitettu Annastasiaksi, mutta viesti taisi silti mennä perille. Tässä on valtion vihollinen.
Kalliusta käytettiin tv-lähetyksessä esimerkkinä henkilöstä, joka on uhka Unkarin kansalliselle turvallisuudelle. Syy: Kallius toimii ryhmässä, joka puolustaa maahanmuuttajien oikeuksia.
PAIKALLA oli myös
Aiski Ryökäs, 30.
Ryökäksen vuoro päätyä listatuksi tuli pari päivää myöhemmin. Pääministeri
Viktor Orbánin lähipiiriin kuuluvan historioitsijan ja Budapestin Terrorin talo -museon johtajan
Mária Schmidtin omistama aikakauslehti Figyelő julkaisi parin sadan nimen listan henkilöistä, joita Orbán kutsuu Sorosin palkkasotureiksi.
George Soros on 87-vuotias unkarilaissyntyinen sijoittaja ja miljardööri, jonka Open Society -säätiö on rahoittanut paljon Itä-Euroopan maissa tehtävää kansalaisjärjestötoimintaa ja demokratiatyötä. Siltä on saanut rahoitusta myös Ryökäksen työnantaja, ihmisoikeustyötä tekevä Unkarin Helsinki-komitea.
Kallius on väitöskirjatutkija ja Ryökäs Unkarin Helsinki-komitean projektikoordinaattori. Molemmat toimivat myös Migszol-ryhmässä, joka on muun muassa tarkkaillut Unkarin ja Serbian välisellä rajalla ja pakolaiskeskuksissa turvapaikanhakijoiden kohtelua ja kirjoittanut näistä teemoista raportteja.
Siinä ovat syyt päätyä listalle, joka tuo mieleen pari muuta listaa Unkarin historiasta.
Ne, joille natsivallan aikaan listattiin juutalaisia, ja ne, joille neuvostoaikaan listattiin kansanvihollisia.
Mikä on tämä Orbánin lista ja viha juutalaista vaikuttajaa Sorosia vastaan? Sitä Ryökäs ja Kallius ovat nyt pohtineet.
UNKARI on tilanteessa, jossa lehdistönvapautta ei enää ole. Media on tiukasti Orbánin ja hänen äärinationalistisen Fidesz-puolueensa lähipiirin hallinnassa. Kun Fidesz haluaa, että lehti listaa kansakunnan vihollisia, lehti listaa.
Fideszilla on yksi tavoite, ja se on pysyä vallassa. Sen puolue tekee ruokkimalla nationalismia pelolla. Unkarin hallitus on viime vuodet käynyt näyttävää informaatiosotaa pönkittääkseen kuvaa, jonka mukaan vain Orbánista on pitämään Unkari unkarilaisena ja etnisesti yhtenäisenä. Sorosista, EU:sta ja YK:sta on rakennettu uhka Unkarin itsemääräämisoikeudelle.
Orbán voitti vaalit kolmannen kerran peräkkäin. Propagandakone jylläsi ennen vaaleja lujaa.
Aiski Ryökäs työskentelee Budapestissa Unkarin Helsinki-komiteassa projektikoordinaattorina. (KUVA: KAVEH ROSTAMKHANI)
Sisäministeriön propagandaosasto on valjastanut valtion tv-kanavat ja sadat Orbánin lähipiirin omistamat ja johtamat lehdet järjestelmälliseen muslimi-, maahanmuutto- ja Soros-vihaan, ja sen keskelle Kallius ja Ryökäs ovat nyt joutuneet.
”Ehkä vaali-illaksi uutisiin tarvittiin jotain uutta ja räväkkää”, Kallius sanoo.
Vaalien alla Orbán sanoi Unkarissa olevan 2 000 Soroksen palkkasoturia. Nyt heitä nimetään, tai kuten propagandan hähmäisyyteen kuuluu, ainakin annetaan ymmärtää, keistä voisi olla kyse.
Se on selvä, että ilman Orbánin hallinnon hyväksyntää hallitusta tukeva media ei nimiä julkaisisi, Kallius sanoo.
”Solidaarisuus kriminalisoidaan.”
ORBÁN johtaa Unkaria tyylillä, jossa kritiikkiä ei suvaita ja politiikka ei kuulu kuin puolueille, Ryökäs sanoo. ”Median jälkeen on kansalaisjärjestöjen vuoro tulla hiljennetyiksi.”
Orbánin uuden hallituksen aikeena on ensi töikseen muuttaa turvallisuuslakia rajoittaakseen maahanmuuttokysymyksiin liittyvien järjestöjen toimintaa. Tämä Stop Soros -laki tarkoittaisi, että järjestöt tarvitsisivat sisäministeriön luvan ja ulkomailta tulevalle rahoitukselle tulisi 25 prosentin vero.
”Solidaarisuus kriminalisoidaan”, Kallius sanoo.
Kyse on kritiikin hiljentämisestä. Maahanmuuttajien kanssa töitä tekevien kansalaisjärjestöjen toiminta tehdään mahdottomaksi. Ne henkilöt, jotka tavalla tai toisella auttavat tai edes levittävät tietoa maahanmuutosta, voitaisiin luokitella sisäministeriössä uhkaksi kansalliselle turvallisuudelle. Tällöin henkilö ei saisi tulla kahdeksaa kilometriä lähemmäs Schengen-rajaa.
”Jos lentokentät katsotaan Schengen-rajaksi, uhkaksi luokitellut eivät voisi oleskella esimerkiksi suuressa osaa Budapestiä”, Kallius sanoo.
Halutessaan Orbán saa minkä tahansa lain läpi, myös muutokset perustuslakiin. Fidesz sai vaaleissa 48 prosenttia äänistä mutta kaksi kolmasosaa parlamenttipaikoista jo edellisellä vaalikaudella muuttamansa vaalilain ansiosta. Vaalivoitosta huolimatta Fidesz vain kiristää linjaansa ja kaventaa riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan elintilaa.
Vaalien jälkeen jo aiemmin sulkemisuhan alle joutunut Sorosin perustama ja Budapestissä sijaitseva Keskieurooppalainen yliopisto CEU ilmoitti muuttavansa Wieniin, ja Open Societyn Unkarin-toimisto tekee lähtöä Berliiniin.
LISTA Sorosin sotureista ei ollut yllätys – propagandavyörytys on aivan järjetöntä, Ryökäs sanoo.
Yllätyksenä tuli kuitenkin se, miten pelottavalta listalle joutuminen tuntuu. Pelko on niin suurta, että sitä täytyy järjestelmällisesti hallita. ”Pelon luominen on koko listan avain.”
Listaa ei pidä yli- eikä aliarvioida, Ryökäs sanoo. Lista voi provosoida esimerkiksi jonkun laittomuuksiin. Migszol-ryhmän on otettava huolet vakavasti. ”Tuli uutta lakia tai ei, se, että tällainen ladattu ase osoittaa päin naamaa, tekee jo tehtävänsä.”
Sensuroimme itse itseämme, Ryökäs sanoo. ”Vaikka emme edes ole koskaan olleet millään tavoin radikaaleja. Puhumme ihmisten oikeuksista hyvin poliittisesti korrektisti myös silloin, kun Migszol on raportoinut Unkarin ja Serbian rajan väkivallasta.”
Myös omaa turvallisuutta ajattelee uudella tavalla. ”Huomasin, etten halunnut kertoa lääkärille, mitä teen työkseni, kun hän sitä yllättäen kysyi.”
Fideszin toimia seuraa hämmentyneenä, Kallius sanoo. ”Osin tämä on niin amatöörimäistä. Listan nimet oli kopioitu suoraan järjestöjen ja CEU:n verkkosivuilta, ja joukossa oli jopa kuolleita.”
Annastiina Kallius on väitöskirjatutkija ja vuonna 2012 perustetun Migszol-ryhmän aktiivi. (KUVA: KAVEH ROSTAMKHANI)
Apuna on onneksi hyvä verkosto, Kallius sanoo. ”Kaikki eivät ehkä kuitenkaan tajua, mistä on kyse. Joku sanoi olevansa kateellinen, ja ihmiset puivat, kuka mahtaa olla seuraavalla listalla.”
LISTA voi nyt viedä huomion aivan vääriin asioihin Unkarin kehityksessä, Ryökäs sanoo. Todellinen ongelma on Unkarin vakava korruptio, joka koskee myös Orbánin perhettä.
Ryökäksen ja Kalliuksen omaa tilannetta vaikeuttaa huoli puolisoista.
Molemmat ovat naimisissa iranilaisten miesten kanssa. Unkari on myöntänyt näille turvapaikan. Unkari myöntää kuitenkin turvapaikan saaneille pakolaisille matkustusasiakirjan vain vuodeksi kerrallaan. Tämä pitää Ryökäksen ja Kalliuksen tiiviisti Unkarissa.
”Vaikka puolisomme saisivat oleskeluluvan esimerkiksi Suomeen, heidän on tultava kerran vuodessa Unkariin uusimaan matkustusasiakirjansa”, Kallius sanoo.
Unkari on nyt niin arvaamaton ja autoritaarinen, ettei huolta turvapaikan saaneiden oikeusturvasta voi sivuuttaa – eivät ihmiset henkilökohtaisesti eivätkä myöskään muut EU-maat, Ryökäs ja Kallius sanovat.
Unkari ei ole enää oikeusvaltio niillä kriteereillä, jotka EU oikeusvaltiolle asettaa. Media ei ole vapaa, kansalaisjärjestöjä rajoitetaan, ja Orbán voi puuttua entisestään oikeuslaitokseen, jonka riippumattomuuden voi jo nyt kyseenalaistaa.
”Jos meille jokin päivä sanotaan, että olemme uhka Unkarin turvallisuudelle, niin meillä on silti suomalaisina asiat varsin hyvin. Mutta sitä emme tiedä, mitä se puolisoillemme voi tarkoittaa”, Kallius sanoo.
”Se on todella pelottavaa.”