Lisäaineiden, einesten ja prosessoidun ruuan haitat

Liittynyt
16.8.2012
Viestejä
1
Lisäaineista ja niiden hatoista keskustellaan paljon. Myös eineksien haitoista, prosessoitujen lihojen haitoista. Onko lisäaineiden haitoista oikeasti jotain kunnon evidenssiä? Jotenkin tuntuu, että netin varoitukset lisäaineiden hatoista eivät perustu selviin faktoihin ja tutkimustuloksiin. Oletteko törmänneet sitten tutkimuksiin einesten haitallisuudesta?
Luin juuri Fastin sivulta ruokavalion nyrkkisäänöt osa 7. Lainaan nyt tekstiä:
"Ruokavalion makroilla ja prosenteilla kikkaileminen on mielestäni täysin toissijaista ruoka-aineiden laadun rinnalla. Vaikka protskut, hiilarit ja rasvat olisi ”optimoitu” gramman kymmenesosan tarkkuudella ja ruokailuajankohdat katsottaisiin atomikellosta, on kaikki tämä hifistely täysin turhaa jos ruokavalio koostuu prosessoiduista elintarvikkeista, eineksistä ja ties mistä lisäainepommeista. Ja toisaalta vaikka kaloreita tai makroja ei edes laskettaisi, mutta koko ruokavalio koostettaisiin pelkistä tuoreista ja luontaisista ruoka-aineista, lopputulos olisi todennäköisesti paljon parempi. Ei siis kannata väheksyä puhtaiden ja luontaisten ruoka-aineiden merkitystä tulosten tavoittelussa. Yksinkertaisempaa nyrkkisääntöä ei oikein edes ole: pyri syömään mahdollisimman puhtaita, luontaisia, prosessoimattomia ruoka-aineita ja vältä teollisesti valmistettuja elintarvikkeita."

Miksi prosessoidut elintarvikkeet, einekset ja lisäainepommit ovat huonoja ja hifistely on turhaa? Mihin tuollainen väite voi perustua? Tutkimuksia?
Miksi thl yms. eivät suosittele lisäainepuhdasta, prosessoimatonta ja luonnonmukaista ruokaa? Kai terveyden
ammattilaiset olisivat enemmän asioista perillä kuin ns. maallikot!?

Lisänä linkki eviran sivulle: http://www.evira.fi/portal/fi/elint...arvikeparanteet/lisaaineet/vaarat_kasitykset/

Valaiskaa minua tietämätöntä, mutta asiasta kiinnostunutta, lisäaineiden, prosessoidun ruuan ja einesten haitoista esimerkiksi joillain selkeillä tutkimuksilla.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Prosessoidut ruoat sisältävät usein runsaasti transrasvoja, jotka sitten voivat lisätä sairauksien riskiä (mm. verisuoni, sydän) ja muutenkin lisää "huonoja" hormooneja ja vähentää "hyviä" hormooneja.
 
Kumpikin on tärkeä asia. Ei esimerkiksi korkeakolesterolinen ja hirveät määrät tyydyttynyttä rasvaa sisältävä ruokavalio ole terveellinen, vaikka kuinka olisi laadukasta voita ja kolesterolia.

Toisaalta jos makrot tulee roskasta, niin ei sekään terveellistä ole.
 
Prosessoiduista pikajätteistä jätetään yleensä kaikki hyvä pois mitä ihminen tarvitsee. Viljat hyvä esimerkki:
http://www.tiede.fi/uutiset/4070/jalostetut_viljatuotteet_syovat_taysjyvan_terveysh

Marjatkin ovat huipputerveellisiä mutta mitä tekee Valio? Noh uittaa esim. mustikat tietty lehmänmaidossa ja tekee niistä tuotteen. Hups, terveyshyödyt menetetään.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19135520 Olettaen siis et niitä mustikoita nyt on alunperinkään siellä.. Mut onneks ne tuotteet voi markkinoida huipputerveellisinä..

Mehutkin on helppo tehdä, vettä ja sekoittaa marjoja sinne tai puristaa hedelmästä/kasviksista, mut ei, mielummin laitetaan 5 kiloa sokeria jotta hammaslääkäriä ei kerkee tulla ikävä tai sitten jotain keinotekoisia makeutusaineita joista saa vähintäänkin sydänsairauksia, verisuonisairauksia, munuaishaittoja, syöpää, yms. ja tietty pilaa nälänhallinnan..

Sairauksia.. http://yle.fi/uutiset/valmisruokien_kaytto_lisannyt_listeriatartuntoja/2866203
Transrasvatkin joita syntyy prosessoinnin yhteydessä joita on pikasafkoissa yms. on liitetty mm. masennukseen

Ja kun ruuan mukana pitää statiineja tarjoilla niin ollaan mielestäni jo aika metsässä ruokailussa..
http://www.healio.com/cardiology/chd-prevention/news/print/cardiology-today/{E0824F94-CB12-4AC3-B61C-D9BE8EB59AFE}/Research-group-proposes-serving-statins-with-some-fast-foods

Lisäaineissa on lähinne se ongelma että niillä voi ihmisen saada syömään mitä vain ja kuinka paljon vain. Terve ja järkevä ihminen lopettaa syömisen kun tulee täyteen tai ei tee enää mieli syödä. Lisäaineilla voidaan tämäkin kohta ohittaa ja saada ihminen syömään itsensä sairaaksi valaaksi ja kassan täyteen rahaa. Niin ja tietty se ettei lisäaineiden yhteisvaikutuksia ole tutkittu juuri yhtään. Kaipa ne on sitten "ok" kun ne on yksittäisinä turvallisia?

Ja näähän on ihan jäävuoren huippu vaan.. jos sukeltaa vähän syvemmälle ja tutkii asioita niin ei tee kyllä mieli syödä enää mitään muuta kuin raaka-aineita tai tehdä itse niistä jotain herkkua eli just siitä mitä ihminen on syönyt tuhansia vuosia, ei sitä mitä on syöty viimeiset 50 vuotta. Eviralla/THL:llä ei ole mitään tarvetta edistää ihmisten terveyttä vaan heidän tarkoitus on valvoa ettei kukaan kuole ruokaan heti ja ettei suuria tuhoja synny. Ja tietty rahaakin pitää tehdä. Jos terveys olisi se mitä he ajaisivat, useimmat tuotteet joutuisivat pois myynnistä. Tämä tietää taas työpaikkojen menetyksiä, firmojen alasajoa, työttömyyttä, jne. joka sitten lopulta osuu omaan nilkkaan. Eli lyhyeesti, se ei ole markkinataloudessa kovin kannattavaa. Mielummin vain valvoo ettei mitään isompia myrkytyksiä tai epidemioita synny. Ongelmana on myös tietty se ettei ihmisiä kiinnosta kunhan niihin ei suoranaisesti kuole.

Tuolta vaan tutkimaan jos ravintoaiheet kiinnostaa, kyllä noille löytyy aika vakuuttavatkin todisteet.
http://nutritionfacts.org
http://www.ncbi.nlm.nih.gov
http://www.ajcn.org

Loppukevennys: http://www.youtube.com/watch?v=csZZKXsx7RY
 
Lisäaineista ja niiden hatoista keskustellaan paljon. Myös eineksien haitoista, prosessoitujen lihojen haitoista. Onko lisäaineiden haitoista oikeasti jotain kunnon evidenssiä?

Tässä on ainakin kolme asiaa. Eineslihapulla saattaa yksinkertaisesti sisältää paljon enemmän vettä ja jauhoa kuin itse tehty; se ei ole mitenkään väistämättä eineksen vika, mutta ei liene kovin suurta markkinarakoa erityisen terveellisten einesten syöjille. Kysyin taannoin Laatikaiselta, joka otti esimerkiksi myslin: "kotitekoiseen mysliin tuskin lisätään suolaa, valmismysleissä monissa on lisättyä suolaa."

Lisäaineista en ole löytänyt selviä esimerkkejä haitoista, tosin nyt uusimpaan Dragofixin linkkikokoelmaan en ole tutustunut. Ainakin paljon liikkuu salaliittoteorioita netissä aiheesta. En jaksa huolestua E1234:sta kun on varmistettujakin terveysriskejä olemassa.

Prosessoidut ruoat sisältävät usein runsaasti transrasvoja - -

Suomessa? Olen ymmärtänyt, ettei meillä noita transrasvoja kovin helposti saa, lähinnä kai valmiista leivonnaisista.
 
Prosessoiduista pikajätteistä jätetään yleensä kaikki hyvä pois mitä ihminen tarvitsee. Viljat hyvä esimerkki:
http://www.tiede.fi/uutiset/4070/jalostetut_viljatuotteet_syovat_taysjyvan_terveysh

Marjatkin ovat huipputerveellisiä mutta mitä tekee Valio? Noh uittaa esim. mustikat tietty lehmänmaidossa ja tekee niistä tuotteen. Hups, terveyshyödyt menetetään.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19135520

Sairauksia.. http://yle.fi/uutiset/valmisruokien_kaytto_lisannyt_listeriatartuntoja/2866203

Näistä ensinmainittuun en osaa sanoa mitään. Aineisto on ollut riittävä, 2800, mutta muuten pitäisi tietää mitä tutkimuksessa on tehty.

Mutta sitten nuo kaksi muuta. Mustikkatutkimuksen mukaan mustikoiden fenoliyhdisteiden hyöty vähenee kun syö mustikat maidon kanssa. Tuon perusteella ei pidä myöskään tehdä itse mustikkamaitoa. Ja YLEn jutun mukaan "bakteeri leviää ihmisiin etenkin tyhjiöpakatuista raakakaloista". Onko savustettu kala "prosessoitua" vai "luonnollista"? Entä graavattu?
 
Asiasta vähän poiketen. Kaveri oli vaihdossa espanjassa 6kk ja ihmetteli että mitenkä espanjalaiset voi suurimmaksi osaksi olla niin laihoja vaikka syövät todella paljon rasva (kinkut yms) ja hiilaria. Ja sitten näissä maissa jossa eineksia/prosessoitua ruokaa syödään eniten mailmassa mutta ihmiset pääosin tietävät vähän mitä syövät silti huomattavasti lihavampia. Voisiko jotain tekemistä olla prosessoidulla ruoalla asian kanssa?
 
Asiasta vähän poiketen. Kaveri oli vaihdossa espanjassa 6kk ja ihmetteli että mitenkä espanjalaiset voi suurimmaksi osaksi olla niin laihoja vaikka syövät todella paljon rasva (kinkut yms) ja hiilaria. Ja sitten näissä maissa jossa eineksia/prosessoitua ruokaa syödään eniten mailmassa mutta ihmiset pääosin tietävät vähän mitä syövät silti huomattavasti lihavampia. Voisiko jotain tekemistä olla prosessoidulla ruoalla asian kanssa?

Teoriassahan vain kalorimäärä vaikuttaa, lihotko vai laihdutko, mutta toisaalta prosessoidussa ruuassa on usein korkeampi kalorimäärä ja huonommat ravintoarvot (esim. lihajalosteet vs. puhdas 100% liha) kuin puhtaassa ruuassa.
 
Jos nyt hetkeksi unohdetaan kalorimäärät ja ajatellaan "out side of the box" niin eikö myös sillä että työnnetään kaikkia synteettisiä lisäaineita kehoomme voisi olla joku mekanismi joka aiheuttaa lihomisen helpommin?

Onhan sekin jo huomattu tieteellisesti kun nykyihmiset syövät hirveät määrät kyllästeaineita yms ruoan mukana niin ruumit maatuvat nykyään hitaammin haudoissaan.
 
Jos nyt hetkeksi unohdetaan kalorimäärät ja ajatellaan "out side of the box" niin eikö myös sillä että työnnetään kaikkia synteettisiä lisäaineita kehoomme voisi olla joku mekanismi joka aiheuttaa lihomisen helpommin?

Onhan sekin jo huomattu tieteellisesti kun nykyihmiset syövät hirveät määrät kyllästeaineita yms ruoan mukana niin ruumit maatuvat nykyään hitaammin haudoissaan.

Voihan se olla tietenkin näinkin. Esim. light-virvoitusjuomia tutkittaessa on havaittu, että makeutusaineet huijaavat verensokeria ja näin ollen lisäävät ruokahalua..
 
Teoriassahan vain kalorimäärä vaikuttaa, lihotko vai laihdutko, mutta toisaalta prosessoidussa ruuassa on usein korkeampi kalorimäärä ja huonommat ravintoarvot (esim. lihajalosteet vs. puhdas 100% liha) kuin puhtaassa ruuassa.

Kalorimäärä kertoo vain ja ainoastaan painonmuutoksesta, lopputulos riippuu täysin siitä, mitä syöt. Aineenvaihdunta ja hormoonitoiminta riippuu siitä mitä syöt, kuinka usein jne.

Ei esimerkiksi korkeakolesterolinen ja hirveät määrät tyydyttynyttä rasvaa sisältävä ruokavalio ole terveellinen, vaikka kuinka olisi laadukasta voita ja kolesterolia.

Toisaalta jos makrot tulee roskasta, niin ei sekään terveellistä ole.

Voi on jo itsessään prosessoitu ruoka-aine. En ajattelisi minkään voin olevan syömisen arvoista. On eri asia saada tyydyttynyttä rasvaa neitsyt kookosöljystä ja kolesterolia kananmunista kuin vetää voita.

Makroilla ei nyt hirveästi väliä ole, jos syöt pelkkää paskaa.
 
Suomessa? Olen ymmärtänyt, ettei meillä noita transrasvoja kovin helposti saa, lähinnä kai valmiista leivonnaisista.

http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunk...helsingin_pikaruokapaikkojen_paistorasvoista/
Näin 2011, onkohan tullut muutosta..

- - - Updated - - -

Näistä ensinmainittuun en osaa sanoa mitään. Aineisto on ollut riittävä, 2800, mutta muuten pitäisi tietää mitä tutkimuksessa on tehty.

Mutta sitten nuo kaksi muuta. Mustikkatutkimuksen mukaan mustikoiden fenoliyhdisteiden hyöty vähenee kun syö mustikat maidon kanssa. Tuon perusteella ei pidä myöskään tehdä itse mustikkamaitoa. Ja YLEn jutun mukaan "bakteeri leviää ihmisiin etenkin tyhjiöpakatuista raakakaloista". Onko savustettu kala "prosessoitua" vai "luonnollista"? Entä graavattu?

Kyllä jugurtit ym. maitotuotteet ovat pitkälle jalostettuja. Kalan savustus ja graavaus taas ei mutta savustuksessa kyllä syntyy haitallisia yhdisteitä palamisen yhteydessä.
 
Olisiko kuitenkin luontevampaa lähteä hakemaan vastausta SYÖDYN RUUAN MÄÄRÄSTÄ? Vielä tarkemmin kalorimäärästä.

Kyllä mutta roskaruuassa on karsittu ravintoaineita eli käytännössä ihmisille myydään tyhjiä kaloreita. He syövät paljon koska se ei täytä ja tätä tehdään koska se on hyvin kannattavaa rahallisesti, ihmiset ostaa enemmän kun eivät tule täyteen helposti ja syötävää riittää läskikiloihin ja sairauksiin asti.

Edit: Toad näköjään mainitsikin jo asiasta..
 

No tuskin, mutta käsittääkseni tuossakaan ongelma eivät ole transrasvat. Eikö tuo paistoöljy yksinkertaisesti härskiinny liian pitkään käytettäessä? Ja siihen ei tietysti auta vaikka olisi alkuaan ollut miten terveellistä vitaminoitua luomua biodynaamista öljyä.

Kyllä jugurtit ym. maitotuotteet ovat pitkälle jalostettuja. Kalan savustus ja graavaus taas ei mutta savustuksessa kyllä syntyy haitallisia yhdisteitä palamisen yhteydessä.

Olennaista tässä on kai ensin se, miten määritellään "keinotekoinen", "pitkälle jalostettu" tms. termi, ja toiseksi se, paljonko terveysongelmia liittyy nimenomaan tuohon keinotekoisuuteen. Linkittämäsi tutkimus ei ottanut mitään kantaa siihen, miten eri maidon muodot vaikuttavat; testissä oli ihan maitoa sellaisenaan.

Miten sitten tuo savustus, jos savu viedään veden läpi ja siitä jää jäljelle lähinnä vain savun maun antavia osia, tai ainakin osa tunnetusti syöpää aiheuttavista aineista katoaa? Sehän on silloin enemmän jalostettua?
 
Vittu mitä paskaa. Varmaan enemmän on haittaa siitä kun stressaa kaikkea tällästä mitä tässäkin ketjussa nyt on jo tullut esille.
 
Vittu mitä paskaa. Varmaan enemmän on haittaa siitä kun stressaa kaikkea tällästä mitä tässäkin ketjussa nyt on jo tullut esille.

Eli mielestäsi on sama vaikka söisi päivittäin mäcissä/raxissa tms paskaruoka mestassa kunhan vaan laskee kalorit? VMP vois sanoa tosta sun kommentista.
Ei voi käsittää kuinka moni täällä pakkiksella perustaa aika helvetin suuren osan elämästään sen oman kehon kehittämiseen huippuunsa , mut on ihan ylitsepääsemätöntä panostaa siihen aineeseen jolla se keho ruokitaan :wtf:.
Ei kai se kauheasti stressaa jos joutuu kaupassa tekemään muutaman valinnan ihan ajatuksen kanssa?
 
Eli mielestäsi on sama vaikka söisi päivittäin mäcissä/raxissa tms paskaruoka mestassa kunhan vaan laskee kalorit? VMP vois sanoa tosta sun kommentista.
Ei voi käsittää kuinka moni täällä pakkiksella perustaa aika helvetin suuren osan elämästään sen oman kehon kehittämiseen huippuunsa , mut on ihan ylitsepääsemätöntä panostaa siihen aineeseen jolla se keho ruokitaan :wtf:.
Ei kai se kauheasti stressaa jos joutuu kaupassa tekemään muutaman valinnan ihan ajatuksen kanssa?

Ehkäpä näin, mutta ongelmana tälläkin foorumilla on se, että jengi ei edelleenkään tiedä esim. 1) mitkä lisäaineet tosiasiassa ovat haitallisia 2) mitä öljyä tosiasiassa kannattaa syödä 3) onko VHH todellisuudessa niin mahtava kuin väitetään 4) tuleeko palkkarissa oikeasti vetää myös maltoa 5) kortisolin vaikutukset yms. syklittelyt saatikka sitten itse treeniin liittyvät ja lukemattomat muut asiat. Eri ihmiset ottavat eri tutkimukset ja eri lähteet sokeasti todesta, mikä tarkoittaa sitä, että täällä vallitsee lukematon määrä eri uskomuksia/näkemyksiä/totuuksia ja näistä sitten taistellaan.

Ephemeralin pointti on siinä mielessä loistava, että kun käyttää kaiken sen energian perusasioiden hallitsemiseen (henkilökohtaisesti tehokkaaksi todettu treeni, monipuolinen ravinto, riittävä lepo ja vakaalla pohjalla oleva sosiaalinen elämä, koulutus ja työ mukaan lukien) niin peruspunttaajalle se oletettavasti riittää vallan mainiosti. Itse ainakin isoimmat miehet johon olen törmännyt ottavat tämän homman tosissaan, mutta rennolla otteella. Monet eivät edes nauti palkkaria, mikä peruspakkislaiselle on suorastaan jumalanpilkkaa. Tällä hetkellä ainoastaan Lihastohtorin blogi/sivusto on kohdallani sellaisessa arvossa, että niitä juttuja voi sitten oikeasti funtsia. Nekin ovat suureksi osaksi suhteellisen basic asiaa.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom