Liikkeiden suoritusnopeudesta ?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Defaf
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
9.1.2003
Viestejä
67
Paljon sanotaan että pitäs tehdä liike niin että "nopeesti ylös ja hitaasti alas" mut ku kattelin ronnie colemanin - the unbelievable ni siin se teki nopeesti ylös ja suht nopeesti alas myös, ettei todellakaa hidastanu alastulo vaihees. miks niin? vai onko kyse vaan siit et painoi on niin paljo että mahdotonta hidastaa alas meno vaihees vai minkä takia? eli kandeeko tehdä "nopeesti ylös ja hitaasti alas" vai niinku colemanni?
 
Ei kai sillä alastuonnilla niin hirveästi merkitystä ole, kunhan pitää painot kontrollissa, ettei ihan läpi tule. Itselläni on tapana tuoda painot kyllä ihan rauhassa alas, pysyy terveempänä.
 
Nopeasti ylös, kontrollilla alas.
Yleensä se menee niin, että mitä raskaampi paino, sitä hitaammin lasketaan alas, että saataisiin säilytettyä kontrolli.
 
Suoritusnopeuden tulee riippua tavoitteista. Mikäli ensisijaisena tavoitteena on lihasmassan lisäys (kuten varmaan useimmilla tämän foorumin jäsenillä) rauhallinen ja kontrolloitu lasku sekä hieman nopeampi, mutta kontrolloitu nosto on toimivin. Suurin osa saliharjoittelijoista tekee laskut aivan liian nopeasti; laskuvaiheessa on kuitenkin monien tutkimusten mukaan mahdollisuus rikkoa nostoa enemmän lihaskudosta. Klassinen ja tieteenkin usein mainitsema 4 sekunnin lasku ja 2 sekunnin nosto on hyvä peruslähtökohta. Joskus kannattaa tempoa vaihdella, jotta hermojärjestelmä ei totu vaan rekrytoi yhä maksimaalisen määrän lihassoluja.
 
Tavallisissa sarjoissa ylös nostossa ei mitää hidasteluja. Alas lasku kontrollissa ei siinäkään turhia tarvi hidastella. 4 sekunttii on turhan hidas lasku. Negatiiviset toistot on sitte ihan toinen homma.
 
Olen itsekin miettinyt, että kuinka nopeasti liike pitäisi suorittaa. Mutta vaikka tästä 4-2 systeemistä puhutaan, en kyllä ole ikinä nähnyt kenenkään tekevän niin hitaasti. Kokeilkaapa oikeesti kuinka pirun hidas se neljän sekunnin negatiivinen vaihe on! Olen pari kertaa kokeillut tätä ja joudun laittamaan varmaan vain 70-80% normaalista sarjapainosta päästäkseni samoihin toistoihin. En kyllä oikein jaksa uskoa tähän systeemiin.

Free weight
 
Originally posted by Free weight
Olen pari kertaa kokeillut tätä ja joudun laittamaan varmaan vain 70-80% normaalista sarjapainosta päästäkseni samoihin toistoihin.
Tässä syy miksi cole ja muutkin tuo painot nopeasti alas. Voi käyttää isompia painoja.
 
Kyllä esim. 3 sekunnin lasku ja 1 sekunnin nostokin voi mahtua hyvän ja tehokkaan suoritustyylin piiriin. Mutta sitä, etteikö vieläkin hieman hitaampi suoritustyyli olisi vieläkin tehokkaampi maksimaaliseen lihassolujen rekrytoimiseen ja uuvuttamiseen, ei voida myöskään kiistää.

Entisen Itäblokin valmennuksessa lihasmassaa on usein lisätty 3-5 sekunnin nostoilla ja 3-5 sekunnin laskuilla. Monien NFL-joukkueiden (parhaat valmentajat mitä rahalla saa, supervahvat urheilijat) perustempo on 2 s ylös ja 4 s alas. Eräs ammattilaisyksilöurheilijoiden tunnetuimmista valmentajista, Charles Poliquin, painottaa paljon vaihtelun merkitystä, mutta suosittelee lihasmassan hankintaan useimmiten myös tuota 2 s ylös ja 4 s alas -rytmiä. Venicen Gold's Gymillä monet ammattilaisbodarit näyttivät harjoittelevan selvästi keskivertoharjoittelijaa hitaammin toistoin.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Ei läheskään kaikissa liikkeissä tule tuota 4-2 systeemiä käytettyä, mutta jaloissa kylläkin aika monissa liikkeissä. Joskus jopa pidempiä aikoja tulee tehtyä. Riippuu ihan liikkeestä. Jos jotain selkäliikettä laskis vaikka 4 sekuntia niin siitä tulis ihan käsiliike, 3 sekuntiakin on yleensä jo liikaa kontrolli siirtyy selältä käsille. Salilla tietenkin ylivoimaisesti väärin tehdyin liike on pena, 1-2 sekuntia laskuun ja sekunti nostoon ja ylhäällä kädet suorana kyynärpäät lukossa rintalihakset löysinä ja muut lihakset myös melko löysinä 1-3 sekunnin huilaus..

Mutta pitää muistaa ja varmaan suurin osa / kaikki tietääkin täällä ettei liikkeen kesto tule vain kahdesta ajasta, negatiivisesta ja positiivisesta osasta, vaan tärkeä hyvin monissa liikkeissä esim käsiliikkeissä, pohkeissa, reiden koukistus- ja ojennuskoneissa, ristikkäistaljassa ja vaikka missä loppujen lopuksi melkein joka liikkeessä, on SUPISTUS, joka riippuen treenitavasta, ohjelmasta ym ym voi olla 1-5 sekuntia. Ite teen esim käsitreenissä vikana pelkän supistusliikkeen, pelkkää supistusta 20-30 sek, ja muissa liikkeissä 1-2 sekunnin supistuksen. Kun kestää n.30 sek taljassa habapoussausta lisää painoa ens kerralla. Ojentajille supistusliike myös taljassa. Hauiskäännössä tangolla seisten sen sijaan ei yli sekunnin supistus ole yleensä järkevää ja se on myös melko vaikea toteuttaa.

Neljäs aikaa vievä ja tärkeä liikkeen osa on tietenkin VENYTYS, joka sekin riippuen eri tekijöistä, voi olla 0,5-5 sekuntia. Esim traumaattisessa rintatreenissä 3-4 sek jännitetty ja kontrolloitu venytys ala-asennossa on hyvin toimiva.

Yksi toimiva tapa rakentaa lihakselle hyvä treeni ilman erikoismenetelmien käyttöä (traumaattiset sarjat, negatiiviset toistot, supistusliikkeet, pumppisarjat jne), on jakaa treenattavat liikkeet dynaamisiin, venyttäviin ja supistaviin. Esim rintatreeni voisi näyttää tältä: pena tangolla, leveä dippi etunojassa, ristikkäistalja vinolla penkillä. Kaikki liikkeet voi tehdä ihan normaalilla tavalla, mutta pelkästään liikkeelle ominainen suoritustapa tekee siitä pääasiallisesti dynaamisen, venyttävän tai supistavan liikkeen lihakselle.

Selälle vastaava voisi olla vaikka kulmasoutu jyrkässä kulmassa vastaotteella, ylätalja kapee vastaote, pullover taljassa.

Haballe esim tangolla seisten, vinolla penkillä punteilla, keskitetty.

Ojentajille esim kapee pena, pystyranskalainen, taljapunnerrus.

Jne, tajusitte varmaan jo pointtini :)..
 
"Se on taitavin joka on hitain, ei se joka on nopein."

Tälläisen sanonnan olen kuullut joskus aivan muussa yhteydessä, mutta tavallaan sopii mielestäni tähänkin aiheesseen. Kuten moneen muuhunkin...
 

Suositut

Back
Ylös Bottom