Liikaa proteiinia?

Liittynyt
3.1.2004
Viestejä
470
Ikä
38
Onko liiallisesta proteiininsaannista haittaa ja mitä haittaa tarkemmin? Ajattelin tässä huvikseni testata pientä bulkkausta, mutta laskin että tuossa yhdessä ketjussa olevalla ruokavalioesimerkillä proteiinia tulisi kaltaiselleni hoikalle kaverille 4-5g/painokilo riippuen siitä onko salipäivä ja vedänkö palkkarin. Onko järkeä ryhtyä tuollaiseen?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Liika proteiini saattaa rasittaa munuaisten ja ruoansulatuselimistön toimintaa. Eli suosittelisin pysymään siinä about 2-3g painokiloa kohden. Laitapas sun päivän ruokailut tähän niin katsotaan mitä voisi muuttaa. :)
 
Joku vois nyt sitten lopultakin esittää sen rätingin paljonko on liikaa (ihan vittuilematta). Ettei menis liian vaikeaksi, niin sanotaan että paljonko on liikaa terveelle yksilölle grammoina per LBM, kiitos.
 
Eipä tuo 2-3 g varmaan mikään kiveenhakattu sääntö ole, jota siis ei voisi ylittää, mutta tuo on suositus joka olisi syytä jokaisella punttaajalla tulla täyteen. Ennemmin IMO ne kalorit proteiinista kuin ainakaan paskahiilareista, jos ei sitten halua sitä "lihaa" jota ei pysty jännittämään.
 
tuossa yhdessä ketjussa olevalla ruokavalioesimerkillä proteiinia tulisi kaltaiselleni hoikalle kaverille 4-5g/painokilo riippuen siitä onko salipäivä ja vedänkö palkkarin. Onko järkeä ryhtyä tuollaiseen?
Joku vois nyt sitten lopultakin esittää sen rätingin paljonko on liikaa (ihan vittuilematta). Ettei menis liian vaikeaksi, niin sanotaan että paljonko on liikaa terveelle yksilölle grammoina per LBM, kiitos.

Tästähän löytyypi kyllä aiempiakin tredejä joita löytää söötsillä. Sieltä voi lueskella ja vetää omat johtopäätökset.

Tuo kiveen hakattu max./kilo on tunteita herättävä ja mielipiteitä jakava seikka. Eräiden lähteiden mukaan 2.5 g/kg olis ehdoton yläraja. Ammattibodareiden tiedetään vetävän reilusti yli puolen kilon vuorokausiannoksia. Jonkinnäköisenä viitteellisenä ohjenuorana voinee pitää sitä kuinka paljon ja kovaa itse nyt tosiasiassa reenaa eli onko probodari vai ehkä-ei-kuitenkaan-vielä-ihan Dorian Yates. 4-5 g/kg on jo todella paljon ja läskiksihän se menee siinä kuin muutkin makroravinteet kun liikaa tulee.

eedit: eli vastaus kysymykseen on, että ei ole järkeä alkaa suoraan tankkaamaan 5 g/kg.
 
Talakanpinskeli sanoi:
Onko liiallisesta proteiininsaannista haittaa ja mitä haittaa tarkemmin? Ajattelin tässä huvikseni testata pientä bulkkausta, mutta laskin että tuossa yhdessä ketjussa olevalla ruokavalioesimerkillä proteiinia tulisi kaltaiselleni hoikalle kaverille 4-5g/painokilo riippuen siitä onko salipäivä ja vedänkö palkkarin. Onko järkeä ryhtyä tuollaiseen?

Arvaan että laskit proteiinit pastasta yms. mukaan? Tai sitten sinulla on aivan hurja ruokahalu. :)
 
Liika proteiinin saanti saa myös kehon happo/emäs-tasapainon järkkymään, joka voi aiheuttaa jopa lihaskasvun heikkenemistä. Ja ainakin se tekee ihmisen väsyneeksi ja kiukkuiseksi. Tätä tasapainoa voi korjata syömällä kasviksia ja vihanneksia. Muistaakseni ainakin tomaatti ja kesäkurpitsa ovat hyviä tuotteita "neutraloimaan" kehoa.
 
itse suosittelen protua saatavaksi ainaki sen 3g/painokilo tai omalla kohalla huomannu toimivaksi, bulkilla menee 3,5-4g/painokilo, dieetillä yritän pitää siinä 2,5-3g. Ainoa minkä huomannu tossa suuren proteiinin (3,5-4g/painokilo) huonoja puolia on, että hiki/kuuma tulee tod helposti.
 
Fitnessnews 09/2005 Kuusi Myyttiä Proteiinin Vahingollisuudesta

Ok, nyt tulee riimiä. Suosittelen lukemaan antaumuksella. Tämä on suora kopio otsikon lehdestä:

Proteiinin merkityksestä kunnon kohentamisessa ja lihasten rakentamisessa puhutaan paljon. Samaan aikaan eri terveysjärjestöt varoittavat kuitenkin korkean proteiininsaannin vaaroista. Onko runsaasta proteiinin käytöstä haittaa? Kuinka maksa ja munuaiset tällöine voivat ja kuinka suuret riskit ovat sydän- ja verisuonitautien kannalta? Tästä artikkelista löytyvät vastaukset
Teksti Monika Wieckowski


1. Munuaisten toiminta

Tavallisin väite korkean proteiininsaannin vahingollisuudesta on luultavasti sen munuaisia vaurioittava vaikutus. Proteiinin pilkkoutuessa muodostuu ammoniakkia typestä, jota proteiini sisältää. Ammoniakki on hyvin myrkyllistä ja se poistuu elimistä munuaisten suodattamana virtsan mukana. Mutta huolimatta siitä, että munuaisilla on tässä prosessissa merkittävä osuus, ei ole olemassa mitään näyttöä siitä, että terveet munuaiset vahingoittuisivat korkeasta proteiinin saannista. Erittäin laaja tutkimus korkeasta proteiinin saannista kertoo seuraavasti:

"On ilmeistä, että rajoitetulla proteiininsaannilla ei ole vaikutusta vanhuuden aihettamaan munuaisten toiminnan heikentymiseen. Alhainen proteiininsaanti pikemminkin edesauttaa tätä heikentymistä. Parempi tapa vastustaa munuaisten toiminnan heikkenemistä onkin lisätä proteiinin saantia. Ei ole mitään syytä rajoittaa proteiinin saantia terveillä ihmisillä, sillä proteiinin saannilla ei ole vaikutusta munuaisten toimintaan."

On myös tutkittu korkean proteiinin saannin vaikutuksia kehonrakentajien ja muiden paljon treenaavien urheilijoiden keskuudessa. Tulokset osoittivat, että proteiinipitoinen ruokavalio ei vaikuttanut munuaisten toimintaan. Sen sijaan huomattiin, että typpitasapainosta tuli positiivinen, kun proteiinia nautittiin 1,26g painokiloa kohden. Tämä on mielenkiintoista, sillä positiivinen typpitasapaino on lihastenkasvun edellytys. Tutkijat tulivat siihen lopputulokseen, että vaikka proteiininsaanti olisi jopa 2.8g painokiloa kohden päivässä, sillä ei vielä ole negatiivisia vaikutuksia munuaisten toiminnan kannalta. Siten voidaan huoletta torjua kaikki väitteet siitä, että proteiinin saannin ylittäessä päivittäissuosituksen (0,8g / painokilo) munuaisten toiminta heikkenisi. Tätä tukee lisäksi se, etttä tosielämässä tutkimuslaboratorioiden ulkopuolella, kehonrakentajien runsaasta proteiinin käytöstä johtuvat munuaissairaudet ovat perin harvinaisia.

Seuraavaksi artikkelissa on käsitelty proteiinin vaikutuksia Luustoon, Happo-emästasapainoon, verenpaineeseen, sydän- ja verisuonitauteihin, sekä maksan toimintaan. En jaksa kaikkia kirjoittaa puhtaaksi. Halukkaat voivat lukea ne lehdestä. Laitan vielä kuitenkin Maksan.

Anyways, kaikissa yllämainituissa aiheissa runsaasta proteiininsaannista oli vain hyötyä ;)

Maksan toiminta:

Amerikan sydänliitto väittää, että runsas proteiinin käyttö vaikuttaisi haitallisesti maksan toimintaan. Mutta myöskään tälle ei ole löydettävissä tieteellistä näyttöä. Päinvastoin. Proteiinia tarvitaan, paitsi parantamaan maksakudoksen vaurioita, myös kuljettamaan lipotrooppisia aineita, kuten metioniinia ja koliinia (joita on eniten eläinperäisissä elintarvikkeissa), joiden tehtävä on estää rasvan kertymistä maksaan..

Summasummarum (Yhteenveto):

Nyt siis tiedät, ettei runsas proteiinin käyttö ole vahingollista, mikäli olet TERVE, eikä sinulla ole elinten toimintahäiriöitä. Voit siis huoletta lisätä proteiininkäyttöä tai säilyttää korkean proteiinitason, ilman että sinun tarvitsee pelätä sairasvuoteelle joutumista. Aivan riippumatta siitä, mitä konservatiiviset vastustajat ja terveysjärjestöt sanovat ja ajattelevat.
 
L0b0 sanoi:
Nyt siis tiedät, ettei runsas proteiinin käyttö ole vahingollista, mikäli olet TERVE, eikä sinulla ole elinten toimintahäiriöitä.

Mutta ei se ylenmääräinen proteiinin mättäminenkään mitenkään hyväksi ole. Ammoniakkia suattaapi muodostua kehossa, proteiini on melko kallis energianlähde jne.
 
Avainsanana tässäkin on: VAIHTELU. Eli vaihtele sitä päivittäistä proteiininsaantia 1-3 grammaan painokiloa kohden. Älä ole kuitenkaan kovin pitkiä aikoja pienimmillä määrillä, muutaman päivän jatkunut minimiproteiininsaanti ei ole lihaksille siitä edullisimmasta päästä. Mutta 1-2vrk ne kestää vielä hyvin aminohappopoolin ja lihasten omien varastojen avulla.
 
juffe sanoi:
Avainsanana tässäkin on: VAIHTELU. Eli vaihtele sitä päivittäistä proteiininsaantia 1-3 grammaan painokiloa kohden. Älä ole kuitenkaan kovin pitkiä aikoja pienimmillä määrillä, muutaman päivän jatkunut minimiproteiininsaanti ei ole lihaksille siitä edullisimmasta päästä. Mutta 1-2vrk ne kestää vielä hyvin aminohappopoolin ja lihasten omien varastojen avulla.

Onko tuolle jotain perusteluja, vai onko perusteluna vain yleinen periaate: "kroppa pitää yllättää!!" ?

edit: Lisätään nyt, että ei ole tarkoitus vittuilla vaan ihan utelias olen koska väite kuulostaa hyvin kyseenalaiselta. :)
 
L0b0 sanoi:
Tutkijat tulivat siihen lopputulokseen, että vaikka proteiininsaanti olisi jopa 2.8g painokiloa kohden päivässä, sillä ei vielä ole negatiivisia vaikutuksia munuaisten toiminnan kannalta. Siten voidaan huoletta torjua kaikki väitteet siitä, että proteiinin saannin ylittäessä päivittäissuosituksen (0,8g / painokilo) munuaisten toiminta heikkenisi.

Mitä käy sitten, kun mennään ton maagisen 2,8g:n rajan yli?
 
Kysy tuo kysymys siltä esi-isältäsi, joka eli siperian hyisissä olosuhteissa, missä kasvit ei kukkineet eikä vilja kasvanut.

Sinä: "Esi-isä, voiko proteiinia saada liikaa?"
Esi-isä: "Ei saatanassa. GRAHAHGHAHR!!!"
Sinä: "Miksi sitten olet noin ärtynyt?"
Esi-isä: "Olisit sinäkin jos söisit tundramammutin persettä 20 vuotta putkeen, eikä kukaan edes arvosta rasvatonta herkuleaanista kroppaani. GRAGAHHAHGAHH! Siinä sinulle mammutin kankkua!"

Johtopäätös: Liika proteiini tekee sinut ärtyneeksi, mutta herkuleaanisen komeaksi. Vähän kuten :david:.

Kaikkihan me sitä paitsi tiedämme, että sana proteiini juontaa juurensa latinankielisestä sanasta proteus; "of primary importance". Suomeksi; "tosi hyvä juttu".

mammutti.gif
 
"Eräs tapaamani naishenkilö" (lienee paras termi..) ihmetteli kun aina aamulla piti vetää maitorahkaa ja että proteiinia tuli 200g+ per päivä, joten selitin sitten vähän miten asiat menee, siis lähinnä proteiinin puolesta. Hänelle lekuri oli sanonut että max 60g proteiinia per päivä, eli max 1g/kg, nimenomaan munuaisten takia. Hänellä on diabetes, mutta vaikuttaako tämä asiaan, yllä oleva ainakin puhui vain terveestä ihmisestä, mutta mitä pitää olla että ei ole "terve"? Mainittakoon vielä että diabetes sairautena ei ole kovin tuttu. Itse veikkaisin kuitenkin että lekuri kuuluu siihen koulukuntaan joka on proteiinia vastaan, mutta hyvä mun on mennä sanomaan ilman mitään alan koulutusta asiaa vastaan..
 
ak8400 sanoi:

Tässä jotain artikkeleja. En ota mitään takuuta niiden osuvuudesta, oikeasta tiedosta, käytettävyydestä tai ajankohtaisuudesta. Olen liian laiska, eikä asia kiinnosta niin paljon. Enkä myöskään takaa kenenkään velkakirjaa, usko iltalehden pitkävetovihjettä, mutta voin tarvittaessa auttaa tyttöystäviänne seksuaalisissa ongelmissa. En ole kokonaan paha jätkä.

http://www.healthbulletin.org/diabetes/diabetes13.htm
http://www.disabled-world.com/artman/publish/protein-diabetes.shtml

Guuglella löytyy lissää. :whip:
 
OutOfShape sanoi:
Kysy tuo kysymys siltä esi-isältäsi, joka eli siperian hyisissä olosuhteissa, missä kasvit ei kukkineet eikä vilja kasvanut.

Sinä: "Esi-isä, voiko proteiinia saada liikaa?"
Esi-isä: "Ei saatanassa. GRAHAHGHAHR!!!"
Sinä: "Miksi sitten olet noin ärtynyt?"
Esi-isä: "Olisit sinäkin jos söisit tundramammutin persettä 20 vuotta putkeen, eikä kukaan edes arvosta rasvatonta herkuleaanista kroppaani. GRAGAHHAHGAHH! Siinä sinulle mammutin kankkua!"

Johtopäätös: Liika proteiini tekee sinut ärtyneeksi, mutta herkuleaanisen komeaksi. Vähän kuten :david:.

Kaikkihan me sitä paitsi tiedämme, että sana proteiini juontaa juurensa latinankielisestä sanasta proteus; "of primary importance". Suomeksi; "tosi hyvä juttu".

Heh hah. Kiitos, proteiinijuomat purskahti näytölle.
 
Hummerivirta sanoi:
Liika proteiini saattaa rasittaa munuaisten ja ruoansulatuselimistön toimintaa. Eli suosittelisin pysymään siinä about 2-3g painokiloa kohden. Laitapas sun päivän ruokailut tähän niin katsotaan mitä voisi muuttaa. :)

Tämä on paskapuhetta. Esim. 4 g per painokilo ei aiheuta vielä minkäänlaista arvojen nousua. Kaupunki-ilman hengittäminen on vaarallisempaa kuin syödä paljon proteiinia.

Jengi ei oikein tunnu tajuavan, että lihas tehdään proteiinilla. Sitten annetaan neuvoja, että 2g per painokilo riittää. Protskua pitää tulla niin paljon että elimistö VARMASTI saa kaiken proteiinin mitä pystyy imemään. Vain siten mahdollistetaan maksimaalinen lihaskasvu.

On järkevää ottaa proteiineista suhteellisen suuri osa jauheista, ne kun tunnetusti imeytyy hyvin.
 
tomimies sanoi:
Liika proteiinin saanti saa myös kehon happo/emäs-tasapainon järkkymään, joka voi aiheuttaa jopa lihaskasvun heikkenemistä. Ja ainakin se tekee ihmisen väsyneeksi ja kiukkuiseksi. Tätä tasapainoa voi korjata syömällä kasviksia ja vihanneksia. Muistaakseni ainakin tomaatti ja kesäkurpitsa ovat hyviä tuotteita "neutraloimaan" kehoa.

Nämä on hifistelyjuttuja. Tutkimuksia tehdään nykyään aivan liikaa ja täysin kyseenalaisin motiivein.

Ei tällaista tietoa kannata itseensä imeä. Tomimiehen on turha rajoittaa proteiininsaantia peläten lihaskasvun heikkenemistä.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom