Fitnessnews 09/2005 Kuusi Myyttiä Proteiinin Vahingollisuudesta
Ok, nyt tulee riimiä. Suosittelen lukemaan antaumuksella. Tämä on suora kopio otsikon lehdestä:
Proteiinin merkityksestä kunnon kohentamisessa ja lihasten rakentamisessa puhutaan paljon. Samaan aikaan eri terveysjärjestöt varoittavat kuitenkin korkean proteiininsaannin vaaroista. Onko runsaasta proteiinin käytöstä haittaa? Kuinka maksa ja munuaiset tällöine voivat ja kuinka suuret riskit ovat sydän- ja verisuonitautien kannalta? Tästä artikkelista löytyvät vastaukset
Teksti Monika Wieckowski
1. Munuaisten toiminta
Tavallisin väite korkean proteiininsaannin vahingollisuudesta on luultavasti sen munuaisia vaurioittava vaikutus. Proteiinin pilkkoutuessa muodostuu ammoniakkia typestä, jota proteiini sisältää. Ammoniakki on hyvin myrkyllistä ja se poistuu elimistä munuaisten suodattamana virtsan mukana. Mutta huolimatta siitä, että munuaisilla on tässä prosessissa merkittävä osuus, ei ole olemassa mitään näyttöä siitä, että terveet munuaiset vahingoittuisivat korkeasta proteiinin saannista. Erittäin laaja tutkimus korkeasta proteiinin saannista kertoo seuraavasti:
"On ilmeistä, että rajoitetulla proteiininsaannilla ei ole vaikutusta vanhuuden aihettamaan munuaisten toiminnan heikentymiseen. Alhainen proteiininsaanti pikemminkin edesauttaa tätä heikentymistä. Parempi tapa vastustaa munuaisten toiminnan heikkenemistä onkin lisätä proteiinin saantia. Ei ole mitään syytä rajoittaa proteiinin saantia terveillä ihmisillä, sillä proteiinin saannilla ei ole vaikutusta munuaisten toimintaan."
On myös tutkittu korkean proteiinin saannin vaikutuksia kehonrakentajien ja muiden paljon treenaavien urheilijoiden keskuudessa. Tulokset osoittivat, että proteiinipitoinen ruokavalio ei vaikuttanut munuaisten toimintaan. Sen sijaan huomattiin, että typpitasapainosta tuli positiivinen, kun proteiinia nautittiin 1,26g painokiloa kohden. Tämä on mielenkiintoista, sillä positiivinen typpitasapaino on lihastenkasvun edellytys. Tutkijat tulivat siihen lopputulokseen, että vaikka proteiininsaanti olisi jopa 2.8g painokiloa kohden päivässä, sillä ei vielä ole negatiivisia vaikutuksia munuaisten toiminnan kannalta. Siten voidaan huoletta torjua kaikki väitteet siitä, että proteiinin saannin ylittäessä päivittäissuosituksen (0,8g / painokilo) munuaisten toiminta heikkenisi. Tätä tukee lisäksi se, etttä tosielämässä tutkimuslaboratorioiden ulkopuolella, kehonrakentajien runsaasta proteiinin käytöstä johtuvat munuaissairaudet ovat perin harvinaisia.
Seuraavaksi artikkelissa on käsitelty proteiinin vaikutuksia Luustoon, Happo-emästasapainoon, verenpaineeseen, sydän- ja verisuonitauteihin, sekä maksan toimintaan. En jaksa kaikkia kirjoittaa puhtaaksi. Halukkaat voivat lukea ne lehdestä. Laitan vielä kuitenkin Maksan.
Anyways, kaikissa yllämainituissa aiheissa runsaasta proteiininsaannista oli vain hyötyä ;)
Maksan toiminta:
Amerikan sydänliitto väittää, että runsas proteiinin käyttö vaikuttaisi haitallisesti maksan toimintaan. Mutta myöskään tälle ei ole löydettävissä tieteellistä näyttöä. Päinvastoin. Proteiinia tarvitaan, paitsi parantamaan maksakudoksen vaurioita, myös kuljettamaan lipotrooppisia aineita, kuten metioniinia ja koliinia (joita on eniten eläinperäisissä elintarvikkeissa), joiden tehtävä on estää rasvan kertymistä maksaan..
Summasummarum (Yhteenveto):
Nyt siis tiedät, ettei runsas proteiinin käyttö ole vahingollista, mikäli olet TERVE, eikä sinulla ole elinten toimintahäiriöitä. Voit siis huoletta lisätä proteiininkäyttöä tai säilyttää korkean proteiinitason, ilman että sinun tarvitsee pelätä sairasvuoteelle joutumista. Aivan riippumatta siitä, mitä konservatiiviset vastustajat ja terveysjärjestöt sanovat ja ajattelevat.