Asentoa pitävät lihakset (kuten vatsa ja selkä, niska) ja paljon toistoja saavat lihakset (esim. pohje kävellessä) ovat lihastyypiltään aika lailla erilaisia kuin nopeisiin ja suhteellisen harvoihin ponnistuksiin joutuvat lihakset, kuten vaikkapa käden lihakset. Niissä on mm. suhteessa enemmän hitaita lihassoluja kuin vaikkapa käsien lihaksissa. Hitaat solut puolestaan kestävät rääkkiä paljon paremmin kuin nopeat lihassolut, jotka väsyvät huomattavasti helpommin.
Koska nopeat lihassolut kasvavat helpommin mutta kestävät vähemmän rääkkiä, voisi ainakin äkikseltään päätellä, että niitä kannattaa treenata vähemmän ja lepuuttaa enemmän. Huonommin kasvavat hitaat lihakset vaativat enemmän treeniä saman kasvuärsykkeen saamiseksi, mutta palautuvatkin nopeammin.
Tuskin vatsoja on mitään tarvetta joka päivä treenata, mutta ei liene ihan perusteetonta treenata niitä kuitenkin useammin kuin vaikkapa käsiä. Ja tuskinpa vatsalihaksilla hirveitä ongelmia on palautua, vaikka niitä jonkin verran tekisi joka päivä. Kyllähän pohkeetkin palautuvat, vaikka niillä kävelisi joka päviä pitemmänkin matkan. "Lihas kasvaa levossa" pätee silti näihinkiin lihaksiin, levon pituus vaan voi olla lyhyempi: esimierkiksi yön yli nukkuminen saattaa olla riittävä lepo.
Itse treenaan vatsat pari kertaa viikossa siksi, koska se on niin perkeleen tylsää nylkyttämistä
Ihan hyvin ovat silti kasvaneet, joten mitään kovin hyvää syytä hinkata niitä joka päivä en omien kokemuksieni puolesta keksi. Jos kestovoimaa ja kovuutta haluaa niihin (esim. kamppailulajit, nyrkkeily), sitten voi hyvinkin olla perusteltua treenata enempi. Ja olen huomannut, että palloilulajit jo itsessään ovat mahtavaa vatsa- ja selkätreeniä: esim. pienen tauon jälkeen sen huomaa mukavasti: kunnon futis- tai säbämatsi ja johan ovat kaikki tukilihakset kipeinä, niin vatsat, selät kuin sivuvatsatkin![/QUOTE
Aamen
keis kloused!!