Lihassolukysymys asiantuntijoille

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja mtk77
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
17.4.2002
Viestejä
2 199
Ikä
47
Käsittääkseni hitaat lihassolut ovat pieniä ja nopeat suuria, tosin ei se luokittelu näin yksinkertaista ole vaan välimuotojakin löytyy. Mutta onko hitaat niin pieniä ja kasvupotentiaali niin pientä, että niiden treenaamiseen ei kannata. Tietenkin parempi jos kohdistaa treeninsä sekä nopeisiin, että hitaisiin, mutta jos toisessa lihaksessa on enempi hitaita kuin nopeita, niin pitäisikö treenata siten, että treeni kohdistuu enempi hitaisiin soluihin vai onko niiden kasvupotentiaali niin pientä, että ei kannata.
 
Lihasoluista

Joo omatkin tietonit ovat vain aikoinaan koulun biologian tunneilta ja olen aivan pihalla kun asiaa paremmin tuntevat keskustelevat hienommista pointeista lihassolujen toiminnasta.
Jos jollain sattuisi olemaan perustavan laatuinen artikkeli lihassoluista tiedossa jostain niin olisi mukava lukea lisää?
 
Tottakai niitä kannattaa treenata, eihän ne muuten kasva :whip:
Hitaat lihassolut käyttää happea hyväksi energiantuotannossa, joten ne kestävät enemmän löylyä :) kuin nopeet solut. Ne myös palautuvat nopeammin, eli niitä voi hyvin tehdä 2x per kierto. Näitä hitaita lihassoluja on suhteessä enemmän pohkeissa, vatsalihaksissa, forkuissa ja selänojentajissa. Eli niitä täytyy tehdä pitempiä sarjoja kun yleensä. Itse teen noita aina 15-30 toistoo per sarja.
 
Lihassolutyypit

Lihassolut jaetaan tyyppi 1 = hitaat lihassolut, jotka pystyvät varastoimaan happea lihakseen myoglobiinilla. Toinen on tyyppi 2 = nopeat lihassolut ja ne jaetaan erikseen vielä kolmeen alaluokkaan IIA, IIB ja IIC supistumiskyvyn ja kemiallisen aktiviteetin mukaan. Solujen koossa ei ole eroja, koska ne kaikki muodostavat pitkiä jättisoluja eli lihasfibrillejä ja ovat about yhtä paksuja.
 
Originally posted by mtk77
Mutta onko hitaat niin pieniä ja kasvupotentiaali niin pientä, että niiden treenaamiseen ei kannata.

Eri lihaksissa on erilainen jakauma nopeita ja hitaita. Esim. pohkeissa ovat tyypillisesti type I enemmistöisiä. Molempia siis kannattaa treenata, mutta ainoa kaikkipätevä yleisohje on tehdä treeniä mistä tuntuisi tulevan tuloksia.
 
Originally posted by Hano
Näitä hitaita lihassoluja on suhteessä enemmän pohkeissa, vatsalihaksissa, forkuissa ja selänojentajissa.
En menisi sanomaan noin suoraan. Charles Poliquinin juttuja lukeneena muistan kyseisen gurun kirjoittaneen vatsalihasten olevan lähes täysin nopeaa tyyppiä ja yli 8 toiston sarjat vatsalle olevan ajan haaskausta.
 
Originally posted by Hulkki
En menisi sanomaan noin suoraan. Charles Poliquinin juttuja lukeneena muistan kyseisen gurun kirjoittaneen vatsalihasten olevan lähes täysin nopeaa tyyppiä ja yli 8 toiston sarjat vatsalle olevan ajan haaskausta.

Puhuuko se niistä esittelylihaksista eli sixpackistä, vai niistä miljuunista pikkulihaksista joita alta löytyy? Tuntuu vaan oudolta että ryhtiä staattisesti ylläpitävät lihakset olisivat nopeaa tyyppiä.
 
Originally posted by Hulkki
Charles Poliquinin juttuja lukeneena muistan kyseisen gurun kirjoittaneen vatsalihasten olevan lähes täysin nopeaa tyyppiä ja yli 8 toiston sarjat vatsalle olevan ajan haaskausta.

Ja takareisille Poliquin suosittelee myöskin raskaita painoja ja lyhyitä sarjoja (esim. reisikoukistusta 4-6 toistoa) sekä keskittymistä liikkeen negatiiviseen osaan.
 
Tosin on tutkimuksissa havaittu että tyyppi 2 lihassolut voivat harjoituksen tyypistä riippuen alkaa käyttäytymään kuin tyyppi 1 lihassolut ja toisin päin.

ja sitten on tietysti teoria kahdesta erityyppisestä hypertrofiasta ja hyperplasiasta.
 
Missä noita Poliquinin juttuja voi lukea. Aikanaan se kirjoitti Muscle media lehteen ja jutut oli hyviä. Sitten kun se lopetti kirjoittamisen ja lehden taso laski muutenkin niin en ole ostanut lehteä.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Onko kukaan muuten ollut koskaan simmoisessa lihassolutyypin määrityksessä, jossa otetaan näyte esim. reidestä, ja määritetään nopeiden ja hitaiden lihassolujen keskinäinen suhde?

vois sitten päättää rupeeko juoksemaan maratonia vai elättelemään toiveita kehonrakennuksessa paremmin pärjäämisestä. Hiton kipeäksi vois luulla ainakin reiden tuleva näytteenotto kohdasta. Itseäni kiinnostais ainakin oma lihassolutyyppi, kumpaa olis enemmistö.

Mitäköhän maksaisi ja missä sellaiseen pääsisi?
 
Joo, ei varmaan voi eristää toisistaan, mutta treenin voi kohdistaa eri tavalla. Jos teet lyhyttä sarjaa 1-3 toistoa, niin suoritus on se verran lyhytkestoinen, ettei hitaat lihassolut kerkeä väsyä ja siten eivät tule kunnolla treenattua.
 
hmmnh..

Noo, ainakin fysiologian kirjassa sanotaan että hitaat syyt aktivoituvat ensin eli nekin tulee aktivoiduksi tuossa 1-3 toiston sarjassa. Mutta lyhytkestoisissa ja suurta voimantuottoa vaativissa hommissa nopeiden osuus kasvaa. Nopeathan jakautuu vielä a ja b tyyppeihin...


Jos tekee tiukan 30 toiston sarjan, aktivoituvat myös nopeat solut.
 
Nike, me puhutaan nyt kahdesta eri asiasta. Aktivoituminen ja treenatuksi tuleminen on kaksi eri asiaa. Koitan selittää, jos teet 80%:n kuormalla yhden toiston, se riittää aktivoimaan kaikki lihassolut, koska tämän yläpuolella voimantuoton kasvusta vastaa hermoston lihaksille tuoman käskyn esiintymistiheys. Kuitenkaan vaikka tässä suorituksessa työskentelee kaikki lihassolut, niin eivät ne kaikki tule treenatuksi, koska esim. hitaiden kannalta suoritus on niin lyhytkestoinen, etteivät ne kerkeä rasittua tarpeeksi, jotta kehitystä tapahtuisi. Mielestäni erilainen treeni vaikuttaa eritavalla eri lihassoluihin, joten kyllä sitä harjoitusvaikutusta voi kohdistaa enempi toiseen ryhmään.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom