- Liittynyt
- 19.9.2009
- Viestejä
- 354
Et nyt oikee tainnu tajuta ton mun postauksen viestiä...
Tajusin mutta selvensin pari seikkaa. ;)
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Et nyt oikee tainnu tajuta ton mun postauksen viestiä...
Haglund ym. 1995, 58
http://fi.wikipedia.org/wiki/Antioksidantti
Jossain muuallakin oli myös hyvä juttu aiheesta mutta en muista tähän hätään missä. :/
Kerrotko vielä, miten ne kemistin ja kasvin tekemät molekyylit eroavat toisistaan?
Ensinnäkin tuo siteeraamasi artikkeli (tai sen lähdeluettelo) on epäpätevän ihmisen kirjoittama, vuonna 2003 tyyppi oli vasta lähiaikoina kandiksi valmistumassa joten vuonna 2001 kirjoitettu juttu oli varmaan ekan vuosikurssin opiskelijan juttuja. Esim. lähde 4 on joku ihan olematon, koska ko. lehdessä ei viimeisten 15 vuoden aikana ole julkaistu mitään tuonsuuntaista eikä yhtäkään Zhongin soijatutkimusta. Lisäksi muut tutkimusket ovat tasoa "jos rottaan pumppaa painonsa verran phytoestrogeeniä niin se voi huonosti". Useissa tutkimuksissa ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa eikä kukaan voi käyttää sellaisia määriä soijaa, että saisi isoflavoneja sellaisia määriä että saataisiin noissa tutkimuksissa tilastollisesti merkittävän ero aikaan. Vai kuinka moni vetää joka päivä 20 litraa soijamaitoa??? Tai vaihtoehtoisesti joka päivä viikkotolkulla putkeen pari kiloa soijaproteiini-isolaattia?Tuohon lähdepyyntöön vastauksena (copypastetus Cy Wilsonin artikkelin lopusta);
1.Breinholt V, et al. "Estrogenic activity of flavonoids in mice. The importance of estrogen receptor distribution, metabolism and bioavailability." Food Chem Toxicol 2000 Jul;38(7):555-64
2.Casanova M, et al. "Developmental effects of dietary phytoestrogens in Sprague-Dawley rats and interactions of genistein and daidzein with rat estrogen receptors alpha and beta in vitro." Toxicol Sci 1999 Oct;51(2):236-44
3.Stahl S, et al. "Phytoestrogens act as estrogen agonists in an estrogen-responsive pituitary cell line." Toxicol Appl Pharmacol 1998 Sep;152(1):41-8
4.Zhong, et al. "Effects of dietary supplement of soy protein isolate and low fat diet on prostate cancer." FASEB J 2000;14(4):a531.11
5.Nagata C, et al. "Inverse association of soy product intake with serum androgen and estrogen concentrations in Japanese men." Nutr Cancer 2000;36(1):14-8.
6.Habito RC, et al. "Effects of replacing meat with soyabean in the diet on sex hormone concentrations in healthy adult males." Br J Nutr 2000 Oct;84(4):557-63
7.Strauss L, et al. "Genistein exerts estrogen-like effects in male mouse reproductive tract." Mol Cell Endocrinol 1998 Sep 25;144(1-2):83-93
8.Santell RC, et al. "Dietary genistein exerts estrogenic effects upon the uterus, mammary gland and the hypothalamic/pituitary axis in rats." J Nutr 1997 Feb;127(2):263-9
9.Harrison RM, et al. "Effect of genistein on steroid hormone production in the pregnant rhesus monkey." Proc Soc Exp Biol Med 1999 Oct;222(1):78-84
Ja alkuperäiseen kysymykseen: asioiden syöminen ei aiheuta ravinnepuutoksia vaan asioiden syömättä jättäminen. Jos oikeasti ei enää lihan perään mahdu salaattia niin heitä vaikka pari vitamiinipilleriä perään (kohtuus mukana tässäkin). Ja ei, ne vitamiinit eivät ole sen huonompia jos ne tulevat pilleristä kuin jos tulevat kasviksista.
Sinä kirjoitit: "Se myös kuluttaa kehon muita ravintoaineita ja toimia ei toivotulla tavalla jolloin haitta voi olla hyötyä suurempi."
Tossa wikissä ei paljoa ton suuntaista lue...
Sanoisin, että älä usko niin helposti kaikkea mitä muut sanovat. Ole kriittinen ja ota asioista selvää useista eri lähteistä.
Tonnikalaa voi vetää turvallisesti ainakin 2-3 purkkia päivässä ilman, että se elohopea vaikuttaa yhtään. Jos syöt vähemmän kuin tuon määrän, kehosi pystyy helposti hankkiutumaan eroon elohopeasta.
Biotiinivajaus tulee munista ainoastaan jos syöt raakaa valkuaista ilman keltuaista koska keltuainen sisältää biotiinia sopivassa suhteessa valkuaisen bioavidiiniin, jolloin syntyy tasapaino. Ja jos muna valmistetaan niin bioavidiini denaturisoituu, jolloin se ei vaikuta. Kannattaa kuitenkin keltuainenkin syödä koska se sisältää paljon ravinteita.
Tähän lihakeskusteluun mielenkiintoinen kanta
"Pihvit ja naudanlihapaistit usein pelottavat ihmisiä, koska ne sisältävät paljon rasvaa. Mutta jos haluat kasvattaa lihaksia, on punainen liha viimeinen asia josta haluat luopua. Lihassa on paljon B-vitamiineja, mm.B12 vitamiinia joka vahvistaa lihasten kestävyyttä. Lihasta saa myös runsaasti rautaa, kreatiinia ja sinkkiä. Mainitut ravinteet osallistuvat suuressa määrässä lihasten palautumiseen ja kasvuun. Liha on erinomainen hitaasti pilkkoutuva proteiinin lähde, joka edesauttaa typen säilyttämistä ja tasaista veren aminohappopitoisuutta"
Alan Ragon, ravintoneuvoja Thousand Oaks, Kalifornia
.....
Homokysteiini on myrkyllinen rikkipitoinen aminohappo jota elimistö tekee liharuoan proteiineista..
.....
A) Eli talvella kemianlabra on OK mutta kesällä nounou? Sepäs loogista.
B) Kerrotko vielä, miten ne kemistin ja kasvin tekemät molekyylit eroavat toisistaan?
C) Mikä teho ja kuinka paljon pienempi? Paljoko sitä sitten pitää ottaa? Mihin tämä kaikki perustuu?
D) Mitä "ravintoaineita" se kuluttaa? Miten se toimii "ei-toivotulla tavalla"? Mitä haittaa on odotettavissa? Meinasitko noita pro-oksidatiivisia vaikutuksia joista edellä puhutaan?
E) Tarkoitatko sitä muutaman vuoden takaista kohua, missä virvoitusjuomista löydettiin bentseenijäämiä? Silloinhan saatiin viitteitä siitä että natrium (tai kalium-) bentsoaatti voi muodostaa bentseeniä C-vitaminoiduissa limonadeissa. Määrät olivat niin pieniä että enemmän saa kun hengittelee kaupungin ilmaa. Voiko tämän siis yleistää kaikkiin elintarvikkeisiin? Itse syön mielummin pari molekyyliä E211:ä kuin pilaantuneita elintarvikkeita.
Olen kyllä itsekin sitä mieltä että olisi parasta suosia hedelmiä ja vihanneksia vitamiinien lähteenä mutta jotain rajaa taas näihin juttuihin...
No jos fineliin on uskomista, otin vaikka jauhelihan nyt tohon esimerkiksi. http://www.fineli.fi/food.php?foodid=711&lang=fi
niin eipä sieltä C-vitamiinia löydy, E:tä on aika vähän kuten B6:kin ja määrät vähenee vielä valmistaessa mm. paistamisessa http://www.fineli.fi/food.php?foodid=7015&lang=fi
Ja kuka syö pelkkää jauhelihaa? Eiköhän noi muut tarvittavat saada kasviksista ym ruoka-aineista. Ja tota homokysteiiniä varmaan kertyy kehoon ihan mielettömiä määriä..
Ituhipit taas vallottamassa planeettaa.
A) Täh, miksi talvisin muka joutuu turvautumaan labratuotteisiin?
Olen samaa mieltä tästä, kaikki ravintoaineet kannattaa hankkia luonnosta, ei kemianlabrasta, myös D-vitamiinia saa mm. auringosta tosin ei näin talvisin jolloin suosittelen D-vitaa ottamaan lisänä mieluiten tippoina tai kapseleina.
B) Tätä voit miettiä miksi ne on nimetty eri nimillä samalla ku luet vastauksen kemian oppaasta.
C) Mitä olen lukenut tutkimuksista, niiden vaikutusteho on about puolet pienempi. Tuolla on myös hyviä pointteja "terveys" kohdassa. http://www.energian.net/F_A_Q/index.html
Tuollakin oli hyvä pointti http://www.diabetes.fi/ubbthreads/showthreaded.php?Cat=0&Number=1766618&page=0&vc=1
D) En jaksa nyt noita hakea ja selittää kun siihen kuluu sitten useita tunteja.. voit itse etsiä vastauksen jos oikeasti kiinnostaa tai jättää huomioimatta.
E) Se että joku on haitallisempaa ei tee toisesta mitätöntä.. puhumattakaan siitä että jos asuu kaupungissa niin se on sen päälle. Miksi muuten oletat että elintarvikkeet pilaantuvat helposti jos ne ovat luomua? Minun ostamani luomuhedelmät- ja vihannekset esimerkiksi säilyy hyvin viikonkin, tosin jos ostaa ne perusmarketeista muoviin kierrätettynä niin enpä niistä mene takuuseen että ne säilyy kovinkaan kauaa..
Tuollakin oli hyvä pointti http://www.diabetes.fi/ubbthreads/showthreaded.php?Cat=0&Number=1766618&page=0&vc=1
CONCLUSIONS: Our results do not provide strong support for population-wide implementation of high-dose antioxidant supplementation for the prevention of prostate cancer. However, vitamin E supplementation in male smokers and beta-carotene supplementation in men with low dietary beta-carotene intakes were associated with reduced risk of this disease.
In many observational studies, a higher intake of individual antioxidants is inversely associated with lung cancer risk. Data from in vitro and animal experiments suggest that there are biochemical interactions among antioxidant nutrients; therefore, consideration of multiple antioxidants simultaneously may be important in terms of risk estimation...
...Principal components analyses were individually applied to the carotenoid, flavonoid, and vitamin E nutrient groups, and summation of retained principal component scores, plus selenium and vitamin C, yielded the composite antioxidant index. In multivariate proportional hazards models, the relative risks for lung cancer according to increasing quintiles of the antioxidant index were 1.00 (referent), 1.00 (95% confidence interval (CI): 0.87, 1.14), 0.91 (95% CI: 0.79, 1.05), 0.79 (95% CI: 0.68, 0.92), and 0.84 (95% CI: 0.72, 0.98) (p for trend = 0.002). These findings support the hypothesis that a combination of dietary antioxidants reduces lung cancer risk in male smokers.
Päättelin nokkelana poikana sen tästä:
Meinaatko että nuo D-vitamiinikapselit ja -tipat kasvavat talvisin joissain pensaissa? Kyllä ne sieltä labrasta tulevat.
No mitä itse olen lukenut niin minusta näyttää siltä että vitamiinipitoiset ravintoaineet pitävät sisällään myös useita kofaktoreita, jotka edistävät vitamiinien imeytymistä ja toimintaa. Tätähän en ole kiistänytkään. Se ei silti tee kohtuudella nautituista vitamiinilisistä haitallisia, vaan ne voivat toimia hyvänä täydennyksenä monipuoliseen ruokavalioon. Myös siinä tapauksessa että ruokavalio on vähän perseellään, vitamiinilisät ovat varmasti parempi vaihtoehto kuin niiden poisjättäminen. Optimaalista olisi toki jos kaikki mahdolliset ja mahdottomat ravinteet saisi jokapäiväisestä ruoasta mutta kaikilla ei ole mahdollisuuksia/mielenkiintoa lähteä tavoittelemaan sitä.
Sanoinko jossain että luomu pilaantuu helposti? Sanoin kyllä (rivien välistä) että en paljoa stressaa mistään säilöntäaineista jos vaihtoehtona on syödä pilaantunutta ruokaa. Aina ei tule vastaan sitä tuoreinta mahdollista. Pointti oli kuitenkin taas se, että sinun mielestä C-vitamiini muodostaa syöpävaarallisia yhdisteitä ja tarkemmassa analyysissä tämäkään ei ole niin pelottavaa kuin miltä haluaisit sen kuulostavan.