Lauantai takaisin koulu- ja työpäiväksi?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Penska
  • Aloitettu Aloitettu
Ei siinä mitään kyllä minäkin tekisin töitä jos siitä saisi miljoonatilin joka motivoisi tekemään töitä, mutta kun jos työpäivä on pitkä ja työviikko olisi myös ja tili olisi yhtä paska kuin aina ennenkin, niin voi pysyä poissa kuuden päivän työviikot. Vaikkakin tämä olikin kuviteltu aihe.;)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mitä sitten kun pääsee eläkkeelle? Pystyykö silloin nauttimaan enää mistään? Minä en ainakaan voi olla varma, että olen tuossa iässä fyysisesti siinä kunnossa, että voisin tehdä kaikkea sitä, mitä haluan. Onkin siis mietittävä, haluaako viettää elämänsä tehden työtä ja lykäten sitä nautintoa yhä kauemmas tulevaisuuteen vai elääkö tässä hetkessä.
Suomalaisten keski-ikä pyörii siinä 77 vuoden tuntumassa, että onhan siinä se rapiat 10 vuotta ennen hautaa nauttia elämästä sitten. Vanhuus kuitenkin koputtelee kuitenkin enemmän ovella vuosi vuodelta, joten veikkaan, että ei siinä sängyssä kävelykyvyttömänä ja letkut suussa paljon elämästä nautita.

Tähän ajatustapaan kuuluu myös oikeanlainen suhde työtä ja vapaa-aikaa. Näen itse työnteon juuri välineenä rahoittaa vapaa-aikani ja niitä asioita, joista nautin. Siinä vaiheessa kun joku leuhkii sillä, ettei ole pitänyt lomaa viiteen vuoteen ja tekee vähintään kymmentuntisia päiviä ja joskus viikonloputkin menee töissä niin en voi muuta kuin sääliä tällaista ihmistä.

Tähän kun vielä lisää, että vaikka moni käykin työssä, niin osalla ihmisistä se raha ei riitä paljoakaan sen vapaa-ajan rahoittamiseen. Silloin jää pakostakin elämää suuremmat maailmanvalloitukset tekemättä. Tuossa mainitsemassasi tilanteessa, niin voi kysyä onko henkilöllä X sitten muutakin elämää kuin työ. Jos ei niin sitten ei mitään.

Ehkä se tuntuu tarpeelliselta ja perustellulta juuri tuolloin mutta myöhemmin sitä varmasti katuu kun ei nähnytkään lastensa ensimmäisiä askeleita, kuullut heidän ensimmäisiä sanojaan tai pystynyt sanomaan rakkailleen niitä asioita, joita olisikin halunnut sanoa.
Kuulostaa kovin suurieleiseltä ja dramaattiselta mutta valitettavasti kun on seurannut tällaisia ihmisiä vierestä niin dramaattistahan se onkin.

Sen ajan mitä käyttää yhä enemmän työntekoon on taas muusta ajasta pois. Kyllä niitä vaikutuksia huomaa, kun/jos on sellaisissa töissä, jossa se rajoittaa hieman omaa mahdollista vapaa-aikaa.
 
Ihmiset on muutenkin burnoutissa jo 30-vuotiaana niin tuo kuusipäiväinen kouluviikko olisi viimeinen naula tähän arkkuun. Lasten pitää ehtiä temmeltää ja kiivetä puissa. Aikuisten pitää ehtiä olla perheiden kanssa ja rentoutua. Elämässä pitää olla muutakin kuin työtä ja opiskelua.

Sitähän ne johtajat haluaa. Ei siis sitä, että on vapaa aikaa, kun itellä sitä on kun istuu vaan ja nostaa optioita, vuodattamatta hikipisaraakaan sen palkkansa eteen. Kyllähän nää Vuorineuvokset ja muut, voi tehdä vaikka 8 päivästä viikkoa, mutta toisin menis sanat noillakin kusipäille, jos joutuisivat joskus edes tekemään sen palkkansa eteen jotain vaikka lappaamaan 8 tuntia päivässä lihamassaa makkaratehtaalle. Hulluksihan siinä ihmienn tulee, jos se väkipakolla PAKOTETAAN suorittamaan tylsää hommaa entistä enemmän. Mulla yksi kaveri on tollases firmassa töissä ja kummasti siinä loppu salitreenit, kun tota paskaa vääntää joka päivä. Sano vaan et tää selkä on niin vitun kovilla joka päivä muutenkin, et ei tästä salille lähetä. Onko toi jotain elämää, jos työn takia joutuu heivaa rakkaan harrastuksen?

Perseestä kun saa vapaata? WTF? Ketä itseään kunnioittavaa työtätekevää ihmistä ei vapaapäivä kiinnosta? Jos on tosiaan sitä mieltä, niin on liian helpossa työssä.

Jeps, tässä ollaan samaa mieltä. Menkää TÖIHIN jos ei vapaa päivät innosta. Betonitehtaalle duuniin, niin luulen, että ne vapaapäivät kiinnostaa. Kyllähän sen ymmärtää, jos meidän Pertti istuu perse vaahdossa päivät toimistolla ja itkee tyhjää elämäänsa viikonloppuna himassa, kyl mäki oisin sit töissä.

Sitä kutsutaan kapitalismin logiikaksi.

Tunge perseeseen tollanen logiikka. Tajuatko, miten vaarallinen tuo logiikka todellisuudessa on?

Tämä sama suorittamisen mentaliteetti näkyy myös siinä, että eläkeikää nostetaan vähän väliä yhä korkeammalle. Tässä on hyvä pystähtyä miettimään sitä elämän tarkoitus, niin kornilta kuin se kuulostaakin. Miten elämä kulkee:
- syntymä
- päivähoitoon jossain vaiheessa
- eskariin 6-vuotiaana
- peruskoulua 10 vuotta
- tästä joko amikseen tai lukioon, 3 vuotta lisää
- töihin tai amk/korkeakoulu, 5 vuotta lisää
- viimeistään nyt töihin, ikää tässä vaiheessa n. 25 vuotta
- vanhuuseläkkeelle pääsee 63-vuotiaana eli melkein 40 vuotta työtä

Mitä sitten kun pääsee eläkkeelle? Pystyykö silloin nauttimaan enää mistään? Minä en ainakaan voi olla varma, että olen tuossa iässä fyysisesti siinä kunnossa, että voisin tehdä kaikkea sitä, mitä haluan. Onkin siis mietittävä, haluaako viettää elämänsä tehden työtä ja lykäten sitä nautintoa yhä kauemmas tulevaisuuteen vai elääkö tässä hetkessä. Tähän ajatustapaan kuuluu myös oikeanlainen suhde työtä ja vapaa-aikaa. Näen itse työnteon juuri välineenä rahoittaa vapaa-aikani ja niitä asioita, joista nautin. Siinä vaiheessa kun joku leuhkii sillä, ettei ole pitänyt lomaa viiteen vuoteen ja tekee vähintään kymmentuntisia päiviä ja joskus viikonloputkin menee töissä niin en voi muuta kuin sääliä tällaista ihmistä. Ehkä se tuntuu tarpeelliselta ja perustellulta juuri tuolloin mutta myöhemmin sitä varmasti katuu kun ei nähnytkään lastensa ensimmäisiä askeleita, kuullut heidän ensimmäisiä sanojaan tai pystynyt sanomaan rakkailleen niitä asioita, joita olisikin halunnut sanoa.
Kuulostaa kovin suurieleiseltä ja dramaattiselta mutta valitettavasti kun on seurannut tällaisia ihmisiä vierestä niin dramaattistahan se onkin.

Ihminen syntyy hyväksikäytettäväksi, joka heitetään helvettiin käytön jälkeen kuin käytetty Näkki. Vitut sille papalle tai mummolle mitään tartte maksaa kun ei ne saatanat enää tuota mitään.
 
Historianopettajakin sanoi samaa, että perseestä, kun pistetään koko ajan enemmän vapaata. Ihmiset eivät sitä osaa välttämättä käyttää järkevästi ja liikoja vapauksia ei osata enää iloita ja käyttää hyödyllisesti.

Ja ne koululauantait muistaakseni pidensivät niitä muita lomia.

Ekana tuli mieleen huonoista, että joku voi todeta, että muutos kauentaisi perheen suhteita. Itse nyt en allekirjoita, vaikka mistä minä kaikkien tilanteen voin tietää.

Vaikka joka viikkoista vapaata olisi vähemmän,
a) muut lomat olisivat pidempiä
b) ihmiset ajattelisivat enemmän saamaansa aikaa
c) ei saatana pääsisi viikonloppuja menemään täysin känneissä välttämättä.

Niin no, ei varmasti tule seuraavan 50 vuoden aikana toteutumaan kun teinit viiltäisivät ranteet auki "hyi, pitää mennä kouluun lauantainaa, meen viiltelee" ja kun muutenkin pitää olla niin ystävällistä.

Pari tarkentavaa kysymystä:

- Miten ja miksi ihmisten pitäisi käyttää oma ansaitsemansa vapaa-aika hyödyllisesti ja järkevästi?

- Miksi ihmisten pitäisi ajatella enemmän saamaansa vapaa-aikaa? Eikö kuitenkin ole parempi elää suht koht onnellisena ja levänneenä tässä ja nyt, kuin odottaa tulevaa pitkää kesälomaa stressaantuneena?

- Mitä sulla on teinejä vastaan? Mitä varten et voi olla vapaaehtoisesti heitä kohtaan ystävällinen?

Sitten vielä lisäys, ettei kovinkaan monella mun tutulla pääse menemään viikonloput täysissä känneissä. Luulen, että henkilöt, jotka viikonloppuisin juo, joisivat silti vaikkei olisikaan kuin yksi vapaa päivä. Pitkällä tähtäimellä toi tietysti voisi olla ennaltaehkäisevää päihdepolitiikkaa - mutta entäs sit ne pitkät kesälomat :kippis1: ??

Hyvän aiheen kyllä keksit :thumbs:
 
Osmo Soininvaara visioi jossain, että kun talous on kasvanut nyt muutamassa vuodessa yhdeksän prosenttia, niin tuo talouskasvu olisi voitu muuttaa yhdeksi kuukaudeksi lisää lomaa per vuosi.

En tiedä onko tuo talouskasvun tuoma raha lisännyt merkittävästi ihmisten elämänlaatua - lomien lisääminen ainakin olisi:)
 
Pari tarkentavaa kysymystä:
- Miten ja miksi ihmisten pitäisi käyttää oma ansaitsemansa vapaa-aika hyödyllisesti ja järkevästi?

Johtuu varmaan taas siitä tavasta ajatella, että vapaa-aikakin pitää käyttää mahdollisimman tehokkaasti hyväksi.:D
 
Joo, hyvä aihe, paskat perustelut itselläni, mutta mukavaa kun ette ilmeisesti varsinaisesti vetänyt hernettä nenään. Ei muuta, jatkakaa.
 
Tunge perseeseen tollanen logiikka. Tajuatko, miten vaarallinen tuo logiikka todellisuudessa on?

Heh, en ottanut mitään kantaa kapitalismin loistavuuteen, vaan totesin vaan asian. :D

Kapitalismin logiikka = mahdollisimman suuren taloudellisen lisäarvon tuottaminen

Muun yhteiskunnan täytyy pyrkiä sitten tasoittamaan kapitalismin aiheuttamaa epäoikeudenmukaisuutta. On kuitenkin vaikea keksiä mitään muuta tapaa taloudellisen lisäarvon tuottamiselle kuin isopaha K. Taloudellinen lisäarvo = resurssien tehokkaampi hyödyntäminen.

Ongelmana vaan on, että globalisaatio murentaa pois noita muun yhteiskunnan sääntelymekanismeja. Firmat kilpailuttaa valtioita mm. low-cost location periaatteella, siirtää tuotantoaan ja pääkonttoreitaan. Tämä taas johtaa siihen, että valtiot purkavat verotuksen minimiin saadakseen edes jotain verotuloja ja firmoja rajojensa sisälle. Koska mm. kaupankäynti on tietyiltä aloilta siirtynyt sähköisiin tietoverkkoihin, voivat firmat itse päättää mihin veronsa maksavat ts. mihin sijoittavat palvelimensa. Että semmosta.
 
Ennenmin 4pv työviikko kuin kuusi. Nytkin on välillä liian kiire, eikä kaikkea ehdi tekemään mitä haluaisi. Lisävapaa-aika ei todellakaan olisi pahitteeksi, joten jokseenkin järjetön ehdotus tuo 6 päivää viikossa.
 
Sitähän ne johtajat haluaa. Ei siis sitä, että on vapaa aikaa, kun itellä sitä on kun istuu vaan ja nostaa optioita, vuodattamatta hikipisaraakaan sen palkkansa eteen.

On se firman johtaminen vaan ihan pirun helppoa. 60h työviikon lisäksi työt seuraavat kotiin, eikä vapaalle voi heittää noin vain. Omistajien odotukset painavat hartioilla ja kenkää tulee helposti, jos homma ei toimi. Jos se johtaminen on niin helppoa, niin miksi kaikki eivät sitten hamua niille paikoille?

Kyllähän nää Vuorineuvokset ja muut, voi tehdä vaikka 8 päivästä viikkoa, mutta toisin menis sanat noillakin kusipäille, jos joutuisivat joskus edes tekemään sen palkkansa eteen jotain vaikka lappaamaan 8 tuntia päivässä lihamassaa makkaratehtaalle. Hulluksihan siinä ihmienn tulee, jos se väkipakolla PAKOTETAAN suorittamaan tylsää hommaa entistä enemmän.

Kukas sitä sinne duuniin pakottaa? Ei kukaan estä vaihtamasta työpaikkaa, jos paikka todella on niin paska. Alkaa vaikka johtajaksi tai vuorineuvokseksi niin elämä helpottuu kummasti.
 
On se firman johtaminen vaan ihan pirun helppoa. 60h työviikon lisäksi työt seuraavat kotiin, eikä vapaalle voi heittää noin vain. Omistajien odotukset painavat hartioilla ja kenkää tulee helposti, jos homma ei toimi. Jos se johtaminen on niin helppoa, niin miksi kaikki eivät sitten hamua niille paikoille?

Ei tartte korjata paskoja niveliä sitten, kun ollaan eläkkeellä ja pitäisi NAUTTIA elämästä.

Kukas sitä sinne duuniin pakottaa? Ei kukaan estä vaihtamasta työpaikkaa, jos paikka todella on niin paska. Alkaa vaikka johtajaksi tai vuorineuvokseksi niin elämä helpottuu kummasti.

Jeps, mutta tuollaista työpäivän pituuden muuttamista ei käske joku äijä jostain tuolista, jolla ei ole käsitystä fyysisesti raskaasta työstä, vaan sitä kysytään työntekijöiltä, että jaksatteko te mahdollisesti enää kiristää työtahtia, muun elämän kustannuksella?
 
Jos ihminen itse haluaa ,niin eiköhän asiat pysty järjestämään vaikka niin että tekee ympäri viikon ja vuorokauden töitä.Ja ihan "vapaasti" voi tehdä vaikka kaikki muut eivät tekisikään.
Väittäisin että näinpäin ne asiat on huomattavasti helpompi hoitaa.Kuin se että kokee nykyisen 5päiväisen kiinteine työtuntimäärineen itselleen liian raskaaksi,ja haluaisi keventää työmäärää.


Tuollainen 6 päiväinen työviikkosysteemi se vasta perseestä on.Mielestäni nykyistä viikottaista työtunti määrääkin voitaisi pienentää vaikka tunnilla per päivä.Innokkaimmat sitten saisivat painaa ylitöitä.

Kouluviikkojen pituuteen en kommentoi.
 
Innokkaimmat sitten saisivat painaa ylitöitä.

Periaatteessa hyvä mutta valittaisiinko töihin vain ne innokkaimmat?

Aluperäiseen aiheeseen. Melko monella työpaikalla voi tehdä ylitöitä ja muuttaa ne vastikevapaaksi. Tosin sekään ei aina ole ihan niin yksinkertaista kuin kuullostaa...
 
Saatana. Ei mulla ainakaan vapaa-aikaa ole yhtään liikaa, päinvastoin. Epäsäänöllinen 3-vuorotyö hoitoalalla, yövuorot 11 1/2 h., yleisin työpäivä klo 10-20, pieni palkka jne..itsehän tietty valitsin..
 
Joillakin yhteiskunnalliset mielipiteet on sitä, että mitä vittumaisempia ollaan ihmisille, sen parempi. Nämä 6-päiväiset työviikot on yksi esimerkki tuollaisesta mielipiteestä. Helvetti, miksi ei heti kerralla 7-päiväisiä työviikkoja ja 16 tunnin työpäiviä? Ei ne ihmiset kuitenkaan osaa arvostaa omaa vapaa-aikaansa!:rolleyes:
 
Back
Ylös Bottom