Oma lajini on JUDO, jota en suosittele. Tässä faktana hyvät ja huonot puolet, hoitajan tilanteen kannalta tietty.
Hyvää:
- Judokaa ei mattimeikäläinen helposti töni tai kampita maahan (siis voimallakaan!). Tasapaino kehittyy erinomaiseksi ja sitä osaa vaiston avulla uskomattomasti väistellä, vääntelehtiä ja liikehtiä niin että ei kaadu, eli näin säilyttää toimintakykynsä.
- Maassakin osaa vääntelehtiä ja vetkutella vaikka miten että vastustaja ei kyllä pääse mahan päälle saati kurkkuun kiinni.
-> Nämä eivät ole tekniikoita vaan tuollainen taito kehittyy kohtuu nopeasti nujuamalla judoa viikoittain salilla, siis paini olisi tältä osin ihan yhtä hyvä laji.
Huonoa:
- Mitään muuta ei hoitaja sitten voikaan tehdä kuin väännellä itsensä irti ja juosta.
- Heitot, lukot ja kuristukset eivät tule kyseeseen. Ne ovat tekniikoita joita on hiottava vuosia jotta toimivat salilla(kuten kaikissa lajeissa). Ja salilla toimivat tekniikat eivät onnistu siviilissä vaikka vuosien harjoittelu olisikin takana, koska tekniikat tehdään judopuvut päällä ja ote on ensisijaisen tärkeä, siis normi paidasta ei saa otettua tarvittavaa otetta että voisi esim heittää.
- Judo, kuten muutkin itsepuolustuslajit, vaatii paaaljon harjoittelua eli eka puolivuotta opetellaan vasta kaatumaan oikein ja niitä perustekniikoita.
Vaikka judoharrastus ei hoitajaa tietenkään haittaakaan, itse suosittelen: voiman kehittämistä salilla ja "valmista" itsepuolustuskurssia joka on tarkoitettu juuri kotirouville arkielämän tilanteisiin t-paidat päällä(luulisi stadista löytyvän).
Ps. Surullista että tällaista keskustelua joudutaan edes käymään!! Mutta tilannehan johtuu vain potilaista..ja niitä sitten riittääkin..