Läskivero

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja phy73
  • Aloitettu Aloitettu
Originally posted by Nat_Ural
Voitaisiinhan huonoista geeneistäkin verottaa. Näitä asioita pitäisi ajatella silloin, kun niitä lapsia tekee :david:

"Jos ei osaa antaa asiallista vastausta, kannattaa miettiä antaako vastausta ollenkaan."

Näyttääkö Nat_Ural tutulta? Onneks sä itse olet ihan hemmetin asiallinen jätkä! Johtuu varmaan sun hyvistä geeneistä, joita varmasti ilolla jaat eteenpäin ;)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Originally posted by AKV
Eiköhän tuo ruoan alv:n lasku ole kuitenkin järkevää eikä mikään itkun aihe? Ruoka kun on kuitenkin Suomessa Euroopan kalleinta ja aikamoinen perustarve. Lapsiperheille tästä olisi todellista hyötyä. Voisihan sitä veroa laskea vaikka niitten terveellisempien vaihtoehtojen osalta ja jättää roskaruoalle entiset hinnat.

Ilman muuta ruuan alv:n lasku on positiivista esim lapsiperheille, mutta se että liikunnan veroa nostetaan ei todellakaan ole ja itku siitä että liikunnan hintaa nostetaan ja ruuan lasketaan on mielestäni ihan aiheellista :) ja siitä oli tuossa lehdessäkin.

En usko että terveellisempiä laskettaisiin ja epäterveellisiä ei, rajatapauksiakin on niin paljon ellei sit tosiaan jotkut karkit ja sipsit vaan kuuluis niihin epäterveellisiin. Mutta tuosta ei valtio montaa hilua kassaan saisi, toki se olisi tietenkin kansanterveydellisesti hyvä juttu, mutta Suomessa lähes täysin ellei kokonaan merkityksetön kokonaisuuden kannalta.
 
Originally posted by Sakkeus
Ilman muuta ruuan alv:n lasku on positiivista esim lapsiperheille, mutta se että liikunnan veroa nostetaan ei todellakaan ole ja itku siitä että liikunnan hintaa nostetaan ja ruuan lasketaan on mielestäni ihan aiheellista :) ja siitä oli tuossa lehdessäkin.

No joo, onhan se näinkin. Mutta loppupelissä, jos asiaa ajatellaan suurten massojen kannalta, niin liikkumaan pääsee halvallakin, eikun lenkkarit jalkaan ja lenkille. Tai omalta kannaltani: jos oman salin 25 euron hintaiseen kuukausikorttiin tulee parin euron korotus, ei sekään iso kulu ole. Ruoan hinnan laskusta tulisi sen sijaan roimemmin säästöä.

Jostakinhan täytyy loppupelissä säästää jos ruoan alv:tä lasketaan. Mieluummin kulttuuripalveluiden alv:n korotus kuin lisäleikkauksia terveydenhuoltoon tai koulutukseen.
 
Originally posted by AKV
No joo, onhan se näinkin. Mutta loppupelissä, jos asiaa ajatellaan suurten massojen kannalta, niin liikkumaan pääsee halvallakin, eikun lenkkarit jalkaan ja lenkille. Tai omalta kannaltani: jos oman salin 25 euron hintaiseen kuukausikorttiin tulee parin euron korotus, ei sekään iso kulu ole. Ruoan hinnan laskusta tulisi sen sijaan roimemmin säästöä.

nykyään on paljon paremmat mahdollisuudet harrastaa liikuntaa ja lajeja kun 30 vuotta sitten. silti yleinen kunto heikkenee. se johtuu siitä että hyötyliikunta vähenee.
 
Typerä, typerä ehdotus!
Rasva ja sokeri verolle? Hyvät rasvatkin? Vai pahatko vaan? Nytkö ollaan päästy yksimielisyyteen ravintoaineista ja voidaan jakaa safkat "hyviin" ja "pahoihin". Varmasti verotuksesta päättävät tekevät tässä taas toooosi asiantuntevia ratkaisuja.
Sokeri verolle, mun puolesta hieno idea jos tämä koskee vaan hedelmäsokeria. Mutta sokereita on monenlaisia ja yksinkertaisimmillaan glukoosina se on ihmisen energiatalouden perusyksikkö. ei siis mikään Saatanan jekku ihmiskunnan ajamiseksi aivottomiksi läskeiksi.

Taasko nekin, jotka täysin hallitsevat 'roskaruoan' käyttönsä, maksavat marginaaliryhmän ongelmat? Okei, tässä tapauksessa se ongelmakäyttäjien marginaaliosa on hieman suurempi kuin päihteissä, mutta kuitenkin, v*tuttaa tollanen.

Hyiii, rasvaa ja sokeria, epäterveellistä paskaa. Ja pröteeniininkin liikakäyttö aiheuttaa läskipöhöä, tyhjät lihakset, hiustenlähtöä ja ebolan, verotetaan kaikkia ruoka-aineita ja syödään luomuporkkanoita!! :blow:
 
Originally posted by Phat
Sokeri verolle, mun puolesta hieno idea jos tämä koskee vaan hedelmäsokeria.

Hep! Pistäpä linkkivinkkiä, missä olisi tietoa fruktoosin huonoudesta. Mainitsin asiasta työkaverille (maratonaari, on kiinnostunut ruokavaliostaan) ja nyt pitäisi todistaa asia. Googlettamalla löysin mm. tämmöstä:
http://www.mcvitamins.com/_discussion/00000015.htm
http://www.applesforhealth.com/HealthyEating/oecfsf4.html
http://www.skagitpublishing.com/publications/meddir/news.php?article=md09

Eli olisiko fruktoosi jenkkilässä niin iso ongelma siksi, että sitä laitetaan siellä nykyään joka paikkaan ja nimenomaan sitä HFCS (high-fructose corn syrup = rutkasti fruktoosia)? Sitten kun ihmiset syövät pirusti makeaa, niin samalla myös paljon fruktoosia -> lihavuutta ja siihen liittyviä elintasosairauksia.

Mikä fruktoosista tekee suomalaiselle, hyvin vähän mitään makeaa nauttivalle ihmiselle huonon vaihtoehdon? Tuskin tarvitsee ainakaan hedelmän syöntiä vähentää, niissä fruktoosin määrä on niin pieni. Noissakin jenkkijutuissa syytettiin lähinnä high-fructose corn syrup nimistä ilmeisesti makeutusainetta (?).

Hmm, toisaalta tuossa applesforhealth artikkelissa sanotaan:

He said fructose, sweeter than either sucrose or glucose, sidesteps certain key regulatory processes in the body. For example, it does not stimulate insulin, which is believed to be part of an important feedback pathway involved with feelings of fullness.
At the same time, it stimulates formation of fat cells more than other sweeteners.

"Once inside the cell, it forms the backbone for fat molecules," he said of a key breakdown product of fructose.

Although Bray acknowledged the epidemic of obesity is the result of many factors, he added, "I believe (fructose) plays a role."

Eli tuo antaisi ymmärtää, että nimenomaan se, että fruktoosi ei aiheuta insuliinin eritystä, olisi lihottavaa. WTF?? :confused:

Lissee löylyä (tuosta skagitpublishing artikkelista):

For example, consumption of glucose kicks off a cascade of biochemical reactions. It increases production of insulin by the pancreas, which enables sugar in the blood to be transported into cells, where it can be used for energy. It increases production of leptin, a hormone that helps regulate appetite and fat storage, and it suppresses production of another hormone made by the stomach, ghrelin, that helps regulate food intake. It has been theorized that when ghrelin levels drop, as they do after eating carbohydrates composed of glucose, hunger declines.

Fructose is a different story. It ''appears to behave more like fat with respect to the hormones involved in body weight regulation,'' explains Peter Havel, associate professor of nutrition at the University of California, Davis. ''Fructose doesn't stimulate insulin secretion. It doesn't increase leptin production or suppress production of ghrelin. That suggests that consuming a lot of fructose, like consuming too much fat, could contribute to weight gain.''

Eli onko fruktoosissakin loppujen lopuksi kyse siitä, että liika on liikaa? Jos sitä syö esim. parin omenan ja appelsiinin verran päivässä, niin tuskin tulee ongelmia, mutta jos kuluttaa jenkkityyliin paljon limua, leivonnaisia, karkkia yms. _päivittäin_, missä jokaisessa on käytetty makeutusaineena HFCS:ää, niin läskiä rupeaa kertymään, nopeasti ja paljon. Oonko oikeilla jäljillä vai aivan harhainen?

Anteeksi pitkä postaus. Oisiko Sakkeuksella (tai muilla lääkärinaluilla) lisää tietoa asiasta?
 
Tarkoitan nimenomaan pöytäsokerista (ja sitä sisältävistä tuotteista) tulevaa fruktoosia, en hedelmien melko pieniä määriä.

Ei tälle messuamiselle hirveästi tukea löydy kun jenkkien valtava sokeriteollisuus ei pahemmin tykkää sokerikritiikistä vaan melko törkeää lobbaamista tapahtuu. Onhan teollisuudella syynsäkin, jenkit vetää keskimäärin 170g/d sokeria eli about 47600tonnia päivässä. Yritä jotain sitten siinä vikistä. :) kuitenkin:
Linkki
Perässä viitteitä muihin tutkimuksiin.

Tossa hyvin vähän jauhettiin kyseisestä tutkimuksesta täällä.
 
Onko fruktoosi sitten halvempaa? Miksi sitä käytetään niin paljon jenkeissä (ja miksi täällä ei, ainakaan etikettien mukaan suomalaisissa karkeissa ei kauheana näy maissisiirappia, joissain kuitenkin)?

Miten tuo nyt sitten käy yhteen sen väitteen kanssa että aikuisiän diabetesta aiheuttaa korkeat insuliinitasot, jos fruktoosi ei niitä nosta? (Vai onko se sitten se valkoinen leipä ja loppu sokerikiintiö jossa on myös sakkaroosia? Vai onko se enemmänkin seurausta ylipainosta?)

170 g/päivä sokeria? Ihan vitusti...! Ei voi ymmärtää miten tuollaisen määrän saa alas, on sen verran iso läjä pöytäsokeria. Vähän olen tyytyväinen etten ole syntynyt jenkkeihin, mun tahdonvoimalla olisin varmaan 150-kiloinen valas tässä iässä.
 
No ei toi 170g/d paljoa ole , suomalaisetkin taitaa vetää keskimäärin yli 100g/d(?). Pelkästään litrassa cokista on jo 110g sokeria, eikä nuo taida muuta juodakaan.
En sitten tiedä miksi sakkaroosia ei vaihdeta esim rypälesokeriin.. Liekoä sokeriruoko ja -juurikkaat sen verran halvempia ja helpompia kasvattaa sekä laajalle levinneitä, ettei niistä hevin luovuta. Muutokset maksaa, paljon.
 
Originally posted by JSmith
Onko fruktoosi sitten halvempaa? 170 g/päivä sokeria? Ihan vitusti...! Ei voi ymmärtää miten tuollaisen määrän saa alas,

On halvempaa kuin ruoko- tai juurikassokeri. Yhdessä noissa mun laittamissa linkeissä oli siitä maininta, että jossain vaiheessa (olikohan 1970- tai 1980-luvulla) keksittiin keino, jolla voitiin tod. halvalla valmistaa sitä HFCS:ää, joten limuteollisuus ja muukin elintarviketeollisuus siirtyivät hyvin pitkälti sitä käyttämään makeutusaineena.

Määrä tulee varmaan suurimmaksi osaksi "piilossa". Tuskin sitä sokeria laittavat rajusti mihinkään ruoan sekaan, mutta kun jotain Chocolate coated sugar bombseja syö aamupalaksi, pari donitsia siihen päälle ja pitkin päivää limua ja johonkin väliin kunnon satsi karkkia, niin jopa alkaa sokeria (ja siis myös fruktoosia) tulla aika rajusti.

Ok, eli todellakin kyse on järkyttävän isoista _määristä_. Mä en ainakaan jaksa huolestua omasta fruktoosin saannista, tuskin tarvii kovin monen muunkaan pakkislaisen. Kiitti phat linkeistä!
 
Originally posted by Iivili
Määrä tulee varmaan suurimmaksi osaksi "piilossa". Tuskin sitä sokeria laittavat rajusti mihinkään ruoan sekaan, mutta kun jotain Chocolate coated sugar bombseja syö aamupalaksi, pari donitsia siihen päälle ja pitkin päivää limua ja johonkin väliin kunnon satsi karkkia, niin jopa alkaa sokeria (ja siis myös fruktoosia) tulla aika rajusti.

En mäkään meinannut että ne sen parisataa grammaa sokeria murojen päälle kaataa, vaan syövät imelinä ruokina ja limsoina. Outoa, koska olen itse jo äidinmaidossa imenyt sen asenteen että makeaa syödään vähän ja harvoin eikä sillä korvata kunnon ruokaa kuten tuolla lahden takana - vaikka ravintotietämys ei ole mulla muuten ollutkaan mistään kotoisin. Onkohan tämä sitten jenkeiltä päässyt lipsahtamaan ohi, vai ovatko muromainostajat vaimentaneet järjen äänen? (Kaikki murothan ovat "terveellisiä" jos pakettia uskoo vaikka sokeria olisi neljännes painosta.)

Jos joskus jälkikasvua siunaantuu, niin jollain konstilla pitäisi saada kyllä pidettyä ne sokerista erossa mahdollisimman paljon. Nuorena kun oppii imelää syömään niin siitä ei hyvä seuraa :curs:
 
Originally posted by JSmith
Miten tuo nyt sitten käy yhteen sen väitteen kanssa että aikuisiän diabetesta aiheuttaa korkeat insuliinitasot, jos fruktoosi ei niitä nosta? (Vai onko se sitten se valkoinen leipä ja loppu sokerikiintiö jossa on myös sakkaroosia? Vai onko se enemmänkin seurausta ylipainosta?)

Örgh.. Löylyyy...


Tyyppi 2 diabetes


* Monitekijäinen sairaus, jossa keskeistä insuliinin
vaikutuksen häiriö kohdekudoksissa (=insuliiniresistenssi) ja tähän insuliiniresistenssin asteeseen nähden liian vähäinen haiman insuliinierityskyky


* Kliinisessä työssä karkeasti erotettavissa kaksi
alaryhmää:
- predominantisti insuliiniresistentit (~ lihavat)
- predominantisti insuliinisekreetiohäiriöiset (~ laihat)


* Insuliiniresistenssi = kudosten heikentynyt biologinen vaste insuliinille


* Insuliiniresistenssi

- RASVAKUDOS:
- insuliinin lipolyysia inhiboiva vaikutus heikentynyt
- MAKSA:
- insuliinin glukoosin tuotantoa inhiboiva vaikutus heikentynyt
- LIHAS:
- insuliinin stimuloima glukoosin soluunotto heikentynyt


* Käsitteitä:

• INSULIINIRESISTENSSI:
– Insuliinin heikentynyt biologinen vaikutus kohdekudoksissa (lihas, maksa, rasvakudos, haima)
• HYPERINSULINEMIA
– voi olla seuraus insuliiniresistenssistä
– voi aiheuttaa insuliiniresistenssiä
• GLUKOTOKSISUUS
– Akuutti: hyperglykemia lisää insuliinivastavaikuttajien eritystä ⇒
insuliiniresistenssi
– Krooninen: Hyperglykemia heikentää insuliinisekreetiota ja lisää insuliiniresistenssiä (osin palautumaton)
• LIPOTOKSISUUS
– Pitkäaikainen FFA altistus heikentää insuliinisekreetiota
– Lisääntynyt FFA heikentää glukoosin soluunottoa ja lisää maksan glukoneogeneesiä
 
Mitenköhän se läskivero käytännössä menis..?
Jos paino/pituus mukaan, niin jokainen puntinnostaja joutuu maksamaan.
Taas jos miettii vatsa suurempi kuin rinta, niin mites sitten rintavat naiset.
Vai käykö jokainen rasvaprosentti mittauksissa.
Tossa muuten oli jokunen vuos sitten muistaakseni norjassa tuli joku vastaava sääntö koskien merimiehiä, jengi joutu lopettamaan duuninsa jonka oli pitkän aikaa tehnyt hyvin.
Siis ylipainon takia.
Aika syvältä ehdotus.
 
Eikö suomessa ollut 80-luvun alussa/puolivälissä haittavero makeisille ja muille samankaltaisille tuotteille? Mutta se otettiin pois, seurauksena mm. ennen karkkipäivä oli 1 pv viikossa, joku pussi tai jotain penskoille. Sitten kun tämä otettiin pois, karkki päivä oli jokapäivä, tai siis kuten nyt mukulat tekee, ostaa koulun jälkeen karkkia, koulussa karkkia, kavereiden kanssa, illalla, aamulla aina..

Niin, onhan täällä nyt kallis ruoka, mutta esim. haittaveron säätä elintarvikkeen kohdalle, mm. rasvan osuus kokonaisenergiamäärästä, mono- ja disakkaridien osuus hiilihydraateista..

Tai elintarviketuottajille annettaisiiin kaikille pakollinen "läskivero" jota maksettaisiin tuotetun elintarvikemäärän mukaan, mutta veroon saisi helpotukset jos elintarvike olisi sertifikaattien mukaisia, eli paljon kuitua, hyviä rasvoja, vähän suolaa jne jne.

Okei, pidän byrokratiasta :)

Ja ei koulujenkaan "politiikka" paljoa auta, terveysviranomainen ei ole ollenkaan vastaan kouluissa tapahtuvaa karkkimyyntiä/limukauppaa. Tosin millä hitolla sitten opiskelijajärjestöt lypsäis rahaa koulusta jollei noitten myynnillä. Itse en osta kyllä koskaan patukoita/limua koulussa, Koskenlaskijaa vois kyllä ostaa joskus jos myytäis :D
 
Ensinnäkin, valistus kuntoon. Kouluihin aineeksi terveystieto, jossa opetetaan muutakin kuin muista pestä pippeli ja käytä kortsua. Muutenkin mediaan tietoisku tyyppistä valistusta terveellisestä ravinnosta ja elämisestä. Niin että kukaan ei pääse sanomaan että "en mä tienny". Sen jälkeen yksi mahdollisuus olisi että kunnallisesta terveydenhuollosta kiinnostuneet velvoitettaisiin käymään säännöllisesti terveystarkastuksesta jossa veriarvojen ym. perusteella määritettäisiin jonkinlainen "terveysindeksi", joka vaikuttaisi veroprosenttiin joko nostavasti tai laskevasti.

Näin maksaisivat vain ne, joilla on ongelma.
 
Originally posted by Jortsu
kunnallisesta terveydenhuollosta kiinnostuneet velvoitettaisiin käymään säännöllisesti terveystarkastuksesta jossa veriarvojen ym. perusteella määritettäisiin jonkinlainen "terveysindeksi", joka vaikuttaisi veroprosenttiin joko nostavasti tai laskevasti.

Näin maksaisivat vain ne, joilla on ongelma.

Tarkoittaisiko tämä sitä, että vanhemmat ihmiset maksaisivat keskimäärin enemmän? Entä geneettisistä syistä sairaat, saisivatko he jotain alennusta? Olisko niiden arvojen mittaaminen kaikilta suomen kansalaisilta niin halpaa, että siinä olisi mitään järkeä? Olisihan se ikävää, jos lopputuloksena joidenkin veroprosentti nousisi huomattavasti, ja joidenkin vain vähän :)
 
Originally posted by Nat_Ural
Tarkoittaisiko tämä sitä, että vanhemmat ihmiset maksaisivat keskimäärin enemmän? Entä geneettisistä syistä sairaat, saisivatko he jotain alennusta? Olisko niiden arvojen mittaaminen kaikilta suomen kansalaisilta niin halpaa, että siinä olisi mitään järkeä?
Tämä tarkoittaisi sitä että ne, joiden huono terveys johtuu elämäntavoista, maksaisivat keskimäärin enemmän. Tuohon, tulisivatko säännölliset terveystarkastukset kalliimmaksi kuin se että käydään siellä lääkärissä vasta sitten kun paskat on jo housussa, en osaa vastata. Kenties ei. Esimerkiksi ihmisillä, joilla arvot olisivat kunnossa, tarkastuksien väli voisi olla pidempi kuin niillä, joilla ne ovat viturallaan. Myös tarkastuksien määrä vaikuttaisi maksuihin.

Sinulla on muuten merkillinen (joku voisi sanoa vittumainen) tapa kuitata kaikkeen jotain hassun hauskaa sarkastista. Asiaa tuleekin sitten harvemmin. Tähän loppuun Nat_Uralmainen kevennys :)
 
Originally posted by Jortsu
Asiaa tuleekin sitten harvemmin. Tähän loppuun Nat_Uralmainen kevennys :)

Onneksi sinulta tulee aina hyödyllisiä, tarkoin harkittuja ja mielenkiintoisesti kirjoitettuja mielipiteitä. Olet varmaan oikea henkilö arvostelemaan muita :david:
 
Originally posted by Nat_Ural
Onneksi sinulta tulee aina hyödyllisiä, tarkoin harkittuja ja mielenkiintoisesti kirjoitettuja mielipiteitä. Olet varmaan oikea henkilö arvostelamaan muita :david:
Anteeksi. Häpeän. Lopetan tähän toisten arvostelamasen ja harkitsen jatkossa tarkoin sanojani.
 
Originally posted by Jortsu
Tämä tarkoittaisi sitä että ne, joiden huono terveys johtuu elämäntavoista, maksaisivat keskimäärin enemmän.

Kuinkas se käytännössä selvitettäisiin, kenen huono terveys johtuu elämäntavoista, ja kuinka esim. ihmisten geneettiset erot huomioitaisiin?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom