Originally posted by Phat
Sokeri verolle, mun puolesta hieno idea jos tämä koskee vaan hedelmäsokeria.
Hep! Pistäpä linkkivinkkiä, missä olisi tietoa fruktoosin huonoudesta. Mainitsin asiasta työkaverille (maratonaari, on kiinnostunut ruokavaliostaan) ja nyt pitäisi todistaa asia. Googlettamalla löysin mm. tämmöstä:
http://www.mcvitamins.com/_discussion/00000015.htm
http://www.applesforhealth.com/HealthyEating/oecfsf4.html
http://www.skagitpublishing.com/publications/meddir/news.php?article=md09
Eli olisiko fruktoosi jenkkilässä niin iso ongelma siksi, että sitä laitetaan siellä nykyään joka paikkaan ja nimenomaan sitä HFCS (high-fructose corn syrup = rutkasti fruktoosia)? Sitten kun ihmiset syövät pirusti makeaa, niin samalla myös paljon fruktoosia -> lihavuutta ja siihen liittyviä elintasosairauksia.
Mikä fruktoosista tekee suomalaiselle, hyvin vähän mitään makeaa nauttivalle ihmiselle huonon vaihtoehdon? Tuskin tarvitsee ainakaan hedelmän syöntiä vähentää, niissä fruktoosin määrä on niin pieni. Noissakin jenkkijutuissa syytettiin lähinnä high-fructose corn syrup nimistä ilmeisesti makeutusainetta (?).
Hmm, toisaalta tuossa applesforhealth artikkelissa sanotaan:
He said fructose, sweeter than either sucrose or glucose, sidesteps certain key regulatory processes in the body. For example, it does not stimulate insulin, which is believed to be part of an important feedback pathway involved with feelings of fullness.
At the same time, it stimulates formation of fat cells more than other sweeteners.
"Once inside the cell, it forms the backbone for fat molecules," he said of a key breakdown product of fructose.
Although Bray acknowledged the epidemic of obesity is the result of many factors, he added, "I believe (fructose) plays a role."
Eli tuo antaisi ymmärtää, että nimenomaan se, että fruktoosi ei aiheuta insuliinin eritystä, olisi lihottavaa. WTF??
Lissee löylyä (tuosta skagitpublishing artikkelista):
For example, consumption of glucose kicks off a cascade of biochemical reactions. It increases production of insulin by the pancreas, which enables sugar in the blood to be transported into cells, where it can be used for energy. It increases production of leptin, a hormone that helps regulate appetite and fat storage, and it suppresses production of another hormone made by the stomach, ghrelin, that helps regulate food intake. It has been theorized that when ghrelin levels drop, as they do after eating carbohydrates composed of glucose, hunger declines.
Fructose is a different story. It ''appears to behave more like fat with respect to the hormones involved in body weight regulation,'' explains Peter Havel, associate professor of nutrition at the University of California, Davis. ''Fructose doesn't stimulate insulin secretion. It doesn't increase leptin production or suppress production of ghrelin. That suggests that consuming a lot of fructose, like consuming too much fat, could contribute to weight gain.''
Eli onko fruktoosissakin loppujen lopuksi kyse siitä, että liika on liikaa? Jos sitä syö esim. parin omenan ja appelsiinin verran päivässä, niin tuskin tulee ongelmia, mutta jos kuluttaa jenkkityyliin paljon limua, leivonnaisia, karkkia yms. _päivittäin_, missä jokaisessa on käytetty makeutusaineena HFCS:ää, niin läskiä rupeaa kertymään, nopeasti ja paljon. Oonko oikeilla jäljillä vai aivan harhainen?
Anteeksi pitkä postaus. Oisiko Sakkeuksella (tai muilla lääkärinaluilla) lisää tietoa asiasta?