Kyllä, lontooksi low carb.
Mutta jos lähdetään noin niinkuin puhtaalta pöydältä. "Atkins-soppa" oli mullekin uus nimitys... Mutta vakavasti puhuen, mulle on sinänsä sama, mitä herra Atkins ansiokkaasti 1970-luvulla kirjoitti, ja laihdutti potilaitaan, sillä hänen havaintojaan tukevia tutkimuksia on alkanut tulla nyt 2000-luvulla ulos. Ja se, ettet ole niistä kuullut, ei tarkoita etteivätkö ne olisi aivan päteviä tutkimuksia
Mä en nyt pistä listaa tutkimuksista tähän, mutta
tämä sivu esittää ne asiat hyvin kansantajuisesti, ja sieltä löytyy myös tutkimukset, joihin asia perustuu. Kiinnitä huomiota erityisesti kohtaan #4, eli eläinrasvat. Atherosclerosis on siis valtimonrasvoittumistauti.
Ruokavaliota voisi kutsua "vähähiilihydraattiseksi, ravinteikkaaksi ruokavalioksi" Kansanterveyslaitos lyö tuohon leiman "saatanasta" ja tuomitsee kadotukseen. Miksi?
Asbesti oli terveellistä, kunnes todistettiin että ei ole. Kolesteroliteorian mukaan syöminen oli terveellistä, kunnes todistettiin ettei niin välttämättä ole.
Jes... No katotaan vaikka mitä mä tänään söin:
aamupala: 1 dl kuohukermaa vatkattuna, 250 g purkki rahkaa, nestemäistä hermesetasta, ja desi marjoja. Aamupalalla myös kahvia ja 1 Berocca plus.
lounas: purkki tonnikalaa, muna, 100 g kinkkua ja puska lehtisalaattia
päivällinen: itse tehtyä laatikkoa, jossa kaalia, sipulia, pekonia ja mausteita, 2 aurinkokuivattua tomaattia.
iltapala: purkki raejuustoa, loraus camelina-öljyä (laadukas kasvisöljy), yrttimaustetta.
Nälkää en tuntenut koko päivänä. Ei pitäisi olla mahdollista, kun vatsaa ei täytetty leivällä ja perunalla, niinhän meille on opetettu, että ne pitää kylläisenä pitkään. Nälkää ei tule, koska verensokeri ei heilahtele. Kun se verensokeri on kokoajan matala, se ei voi heilahdella, eikä tule nälkä ja ahmimiskohtauksia. (Prosessi on monimutkainen kuin mikä, niinkuin kaikki ihmiskehossa, mutta yksinkertaistaen se menee noin.)
Silleen... eipä tuota nyt "rasvapaastoksi" voi kutsua vai? Tuo on vain siis tämän päivän esimerkki, eikä mitenkään keskiarvoinen suoritus. Oleellista on se, että hiilaria tulee vähän, eli se 20-30 grammaa. En laske niitä kuin satunnaisesti pistokoemaisesti tarkistan että käsitys niiden määrästä on säilynyt. Samoin riittävästi proteiinia, ja se rasva sitten: kasvisrasvoista hyviä ovat, oliiviöljy, pähkinäöljyt, kookosöljy, tuo camelina (tehty rukiista). Nämä nyt ainakin. Eläinrasvoista syö mahdollisimman vähän käsiteltyjä rasvoja. Heitä margariinit hemmettiin, ensinnäkään et tarvitse niitä siihen leivän päälle kun sitä ei syödä, toisekseen ne sisältävät ns. transrasvoja, joiden on todettu nostavan sydäntautiriskiä. Paistamiseen käytä voita, jos sitä tarvitsee lisätä. Esim. pekonia paistellessa siitä irtoaa hyvä rasvaa, jossa voi sitten paistella loput ruoat.
Huom: eläinrasva ei ole epäterveellistä - hiilihydraattien yletön syöminen taas on.
Tiedän että tässäkin on jo paljon nielemistä. Mutta tässä on yksinkertainen tapa kokeilla miltä tuntuu:
Poista ruokavaliostasi kaikki peruna, viljatuotteet (jauhot, leivät, keksit, pullat, piirakat, pastat, lasagnet...), riisi, ja erityisesti sokeri (myös hunaja). Älä mässäile hedelmillä ja vihanneksilla vielä tässä vaiheessa, niitä voi sitten syödä tavoitepainon aikana huolettomammin. Tosin näillä ohjeilla et vielä selviä, mutta idea ei ole tätä monimutkaisempi.
Ne päivittäiset hiilihydraatit ota kasviksista. Esim. tuossa meikäläisellä tuli hiilaria lehtisalaattipuntista, tomaateista ja kaalista. Näistä saa myös kuituja.
Tätä pidä yllä jonkun aikaa - itse pidin tällaista tiukkaa yllä pari viikkoa, ja sitten hieman lisäsin hiilihydraattien määrä, esim. pähkinöistä ja vastaavista.
Miltäs kuulostaisi? Nyt painun pehkuun, mutta palataan myöhemmin asiaan. Kato odotellessa tuota Ravnskovin sivua, äijän referenssit ei ole nekään ihan turhat. (Not yet another Internet crackpot...) Toki sivut on kirjoitettu jenkkityyliin populoivaan sävyyn, mutta sille ei voi mitään.
P.s. pannulle jäävä pekoninrasva ei hyydy verisuoniisi valkoiseksi taliksi kuten viemäriin, mutta sitähän ei benecol-mainoksen tekijä voinut tietää.