Läskeiltä kielletään pääsy leikkaukseen?

Miksi ne polvet pitäisi korjata ylipainoisilta, jos oireiden aiheuttajalle ei tehdä ensin mitään? Kyllä se ylipaino säilyy sen leikkauksen jälkeenkin. 5 vuotta kuluu ja polvet on taas paskana. Siitä vaan sit uudestaan leikkaukseen.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tietysti em. polvitapauksessa tehdään lääkärin ohjeiden mukaan. Muutenkin päätöksen tällaisissa tapauksissa pitäisi olla lääketieteellinen eikä poliittinen.

Lentokoneissa olisi hyvä vakiinnuttaa joku tasapuolinen systeemi, ylipainoisten pitää luonnollisesti maksaa enemmän jos ylipainosta aiheutuu enemmän kustannuksia. Samoin terveydellisissä asioissa, mutta aina yksilötapauksina ei koskaan poliittisesti määriteltyinä BMI-kategoriointeina.
 
NoPain sanoi:
Miksi ne polvet pitäisi korjata ylipainoisilta, jos oireiden aiheuttajalle ei tehdä ensin mitään? Kyllä se ylipaino säilyy sen leikkauksen jälkeenkin. 5 vuotta kuluu ja polvet on taas paskana. Siitä vaan sit uudestaan leikkaukseen.
Sama kuin ostaisi autoon joka vuosi uudet renkaat koska ohjauskulma on säädetty väärin. :wall:
 
Originally posted by Timba79
Ja se onkin ihan mahdoton ajatus että ne polvivaivat lähtisi pois jos olisi vaikka 20 kg väihemmän painoa? Ei ne lääkärit kaiketi rupea leikkelemänä jos siihen ei ihan oikeasti ole perustetta ja tarvetta, vaan ne syyt vaivaan johtuu muualta. Ei mitään järkeä ees alkaa hoitamaan vaivaa jos sen aiheuttaja on tiedossa ja siihen ei millään tavalla puututa. Eli mikä tässä esimerkissäsi meni mielestäsi (tai jonkun muun mielestä) väärin?

Siis nimenomaan olen sitä mieltä, että tällainen menettely on oikein (teki mieli sanoa tämä ko. tilittäjälle, mutten viitsinyt:) ). En tainnut esittää asiaani kovin selkeästi.
 
maneater sanoi:
Noin tehdään Suomessakin, tosin lakialoitteen tasolla ei vielä mennä. Vasta tässä työkaveri kertoi ettei pääse polvileikkaukseen koska lääkärin mielestä ylipaino on syynä hänen polviongelmiinsa ja laihduttaminen auttaisi tähän. No tokihan hän voisi vaikka käydä muulla lääkärillä tms., mutta kuitenkin tätä periaatetta käytetään Suomessakin.

Kannattaa muistaa, että länsimaissa on pakko alkaa tekemään tollasia rajuja päätöksiä. Muuten loppuu terveydenhuollolta rahat ja järjestelmä romahtaa.

Onkohan kyse nyt samasta asiasta? Minä ymmärtäisin tapauksen kertomasi mukaan niin, että lääkäri näkee painonpudotuksen olevan leikkausta parempi lääke kipeytyneisiin polviin. Kyse ei ole siis siitä, että ylipaino estäisi leikkaukseen pääsemisen, vaan pikemminkin siitä, että lääkärin ehdottama lääke (laihduttaminen) ei ole kaverillesi se mieluisin vaihtoehto.

Edit: Eihän lääkäri voi millään passittaa potilasta riskialttiiseen leikkaukseen, jos vaivat voi hoitaa riskittömästi ja paremmin laihduttamalla.
Edit2: Ehditkin vastata jo :)
 
Huppe sanoi:
Sama kuin ostaisi autoon joka vuosi uudet renkaat koska ohjauskulma on säädetty väärin.

Et ole sitten kuullut synnynnäisistä askelvirheistä kuten mm. lattajalat tai pihtipolvet? Minkähän takia "huonoihin ohjauskulmiin" myydään urheiluvälineliikkeissä lenkkareita pronaatiotuella? Tai minkä takia fysioterapeutit tekevät ihmisille tukipohjallisia mittatilaustyönä? Ja siis myös normaalipainoisille asiakkaille!

Timba79 sanoi:
Ja se onkin ihan mahdoton ajatus että ne polvivaivat lähtisi pois jos olisi vaikka 20 kg vähemmän painoa?

Meinaatko että polvinivelen rustottuminen loppuu siihen kun laihdutetaan normaalipainoiseksi? Kun se prosessi lähtee kerran käyntiin niin ei se siitä enää pysähdy millään. Ja tiedän mm. tapauksen jossa koko ikänsä liikuntaa harrastanut normaalipainoinen mies kompuroi metsässä sillä seurauksella että polveen alkoi kasvaa ylimääräistä rustoa luunpäiden väliin. Eipä auttanut muu kuin laittaa siihen jalkaan keinonivel pari vuotta myöhemmin.

Kerran paskaksi mennyt polvi ei tule kuntoon itsestään. Jos ylimääräinen rusto jauhaa luunpäitä hajalle niin mikään diettaaminen ei poista sitä rustoa sieltä polvesta.

Ja mitä tulee siihen kun sanotaan että tupakasta ja viinasta on jo maksettu vero niin eikös viinan hintaa alennettu oikein reippaasti viime vuonna? Viinan kulutus on kasvanut samaan tahtiin. Muutama kuukausi sitten uutisissa kerrottiin myös tutkimuksesta jonka mukaan tupakan ohella myös alkoholi aiheuttaa suusyöpää. Että siitä vaan klubille juomaa whiskiä ja polttamaan kuubalaista sikaria. Verothan on jo maksettu joo. :david:

P.S. Muistaakseni ruuan hinta ei ole halventunut kertaakaan sen jälkeen kun liityttiin Euroopan Unioniin, mielumminkin niin päin että kaikkeen on tullut ns. eurolisä. Ruuan reaaliverotus on siis noussut vuosi vuodelta. Se mikä ennen maksoi markan maksaa nyt euron tai ainakin melkein.
 
Mahdoton ajatus, että sellaiset ihmiset, jotka ovat itse aiheuttaneet vaivansa, eivät pääsisi leikkaukseen. Tällä perusteella alkoholistit, huumeiden käyttäjät, läskit yms eivät pääsisi leikkaukseen.

Tähän täytyy lisätä vielä yksi tärkeä käyttäjäryhmä.

Urheilijat kuten bodarit eivät pääsisi leikkaukseen, koska vammat ovat itseaiheutettuja. Enää ei leikattaisi olkapäitä tai selkää kuntoon, itsehän bodarit ovat sen liian kovalla treenillä aiheuttaneet. Ei ehkä olisi kannattanut käyttää niin isoja painoja maastavedossa, enää ei selkää nimittäin leikata.

Myöskään jalkapalloilijat, painonnostajat, lippupallon pelaajat, taekwondon harrastajat tai mitkä tahansa urheilijat eivät pääsisi leikkaukseen, koska vammat ovat seurausta intensiivisestä harjoittelusta ja kilpailemisesta.

En kannata tätä lakia.
 
Snoopie sanoi:
Jalkapalloilijat, painonnostajat, lippupallon pelaajat, taekwondon harrastajat tai mitkä tahansa urheilijat eivät pääsisi leikkaukseen, koska vammat ovat seurausta intensiivisestä harjoittelusta ja kilpailemisesta.

En kannata tätä lakia.

Ei mitään lisättävää. Lakialoitteen koko järjettömyys näkyy tuossa Snoopien kirjoittamassa esimerkissä täydellisesti.
 
Ei saa kannatusta minultakaan tuo lakialoite; kaikkilla ihmisryhmillä tulee olla yhtäläinen oikeus julkiseen terveydenhuoltoon. Kannatusta saa sen sijaan haittaverojen kerääminen. Alkoholiveron nostaminen takaisin vanhalle tasolleen olisi paikallaan, samoin valkaistun sokerin verottaminen.
Mikäli saliharrastuksen katsottaisiin aiheuttavan merkittävän kansanterveydellisen ja -taloudellisen haitan, voitaisiin sitäkin puolestani verottaa. Totuus kuitenkin on, että urheiluvammoista huolimatta liikunta lisää keskimääräistä tuottavuutta.
 
protsku sanoi:
Kerro lisää. Mä en tiennytkään olevani etuileva ja ylpeä. Otetaanko läskeiltä myös eläkkeet pois, eihän ne mitään tarvii?

Ei niitä eläkkeitä pois oteta, ne saa sydärin kuitenkin ennen eläkeikää. :jahas:
 
Willie sanoi:
Totuus kuitenkin on, että urheiluvammoista huolimatta liikunta lisää keskimääräistä tuottavuutta.

Oletko nyt ihan tosissaan? Mä tunnen mm. yhden kaverin joka särki karatessa polvensa. Syö nykyään jatkuvasti särkylääkkeitä ja jalka on välillä aivan kuin puujalka. Karaten lisäksi moni muukin liikunta on jäänyt hänellä vähemmälle just tuon paskaksi menneen polven takia.

Samanlaista polven särkymistä löytyy kaikista itsepuolustuslajeista ja palloilulajeista sekä mm. suunnistuksesta.

Mä en kerta kaikkiaan ymmärrä miksi urheilussa särkynyt polvi on jotenkin hienompi juttu kuin vaikka se että kompuroi sienimetsässä ja lyö polven terävään kantoon. Ja sekin menee yli ymmärryksen että miksi ruvetaan harrastamaan sellaisia lajeja missä erityisesti polviin kohdistuva vammautumisriski on monisatakertainen tavalliseen liikuntaan verrattuna.

Opiskelijat ja työttömätkin muuten maksavat veroja. Laskin tuossa lisäksi sen että mm. opintolainalle tulee reaalikorkoa vähintään 25% kun sitä maksaa pitkän ajan kuluessa pankille. Kyllä meistä jokainen maksaa veroja yhden polvileikkauksen verran ja paljon enemmänkin.

Jos kirurgi sanoo että polvileikkauksesta toipumiseen pitää olla normaalipainon rajoissa, olkoon niin. Mutta sitä en hyväksy että aletaan missään muodossa kieltää leikkaukseen pääsyä siksi että "olitte vielä 2 vuotta sitten läski ja vamma on siten itseaiheutettu".
 
protsku sanoi:
Oletko nyt ihan tosissaan? Mä tunnen mm. yhden kaverin joka särki karatessa polvensa.

Aivan tosissani. Siinä missä sinä tunnet yhden polvensa hajottaneen kaverin, tunnen minä monta vakavilta urheiluvammoilta välttynyttä aktiiviliikkujaa. Kansanterveydestä kokonaisuutena puhuttaessa ei kiinnitetä huomiota yksilöön vaan keskiarvoihin.
 
Willie sanoi:
Siinä missä sinä tunnet yhden polvensa hajottaneen kaverin...

Heh, ja mistä sinä luulet tietäväsi mitä minä tiedän ja ketä minä tunnen? Pelkästään yhdelle yliopiston kurssille sattui samaan aikaan 4 kaveria jotka olivat särkeneet paikkojaan urheilun parissa, kahdella heistä se sattui olemaan juuri tuo karatessa särkynyt polvi. Eikä meitä ollut sillä kurssilla kuin 20 henkeä. Laske siitä prosentit!

P.S. Huppe ja Timba, lukekaa viestit 46 & 51. Ne on kirjoitettu ihan vartta vasten teille ja olisi kiinnostavaa kuulla vastaukset.
 
protsku sanoi:
Heh, ja mistä sinä luulet tietäväsi mitä minä tiedän ja ketä minä tunnen? Pelkästään yhdelle yliopiston kurssille sattui samaan aikaan 4 kaveria jotka olivat särkeneet paikkojaan urheilun parissa, kahdella heistä se sattui olemaan juuri tuo karatessa särkynyt polvi. Eikä meitä ollut sillä kurssilla kuin 20 henkeä. Laske siitä prosentit! :D

Sitä kansanterveyttä ei tarkastella sen paremmin yhden yliopiston kurssin kuin minun tuntemieni aktiiviliikkujienkaan perusteella, vaan koko väestön ja kaikkien veronmaksajien tasolla. Tarkastelussa ei myöskään ole pelkästään polvivammat, vaan myös muutkin liikunta- ja tukielinsairaudet (joita liikunta keskimäärin ehkäisee), sydän- ja verisuonitaudit (joita liikunta keskimäärin ehkäisee), mielenterveysongelmat (joita liikunta ehkäisee) jne. Kun tähän tarkasteluun lisätään hyväkuntoisen ihmisen kyky jaksaa työssään paremmin ja heidän matalampi sairaspoissaolojensa määrä, voidaan liikunnalla olevan kansanterveydellisesti ja -taloudellisesti positiivisia vaikutuksia. Minun ei tarvi laskea prosentteja, Kansanterveyslaitos on tehnyt sen jo puolestani.

Edit: Lisätään liikunnalla ehkäistävien sairauksien joukkoon myös sokeritauti, sillä siitä on tulossa valtaisa ongelma maassamme seuraavien vuosikymmenten aikana.
 
Willie sanoi:
Minun ei tarvi laskea prosentteja, Kansanterveyslaitos on tehnyt sen jo puolestani.

Heh, ja niin ovat tehneet myös Vakuutusyhtiöt, siellä onkin laskettu sellaiset prosentit mm. tapaturmavakuutuksille että karaten harrastajia ihan hirvittää!

Ettet sinä Willie olisi vain yksi niistä tuntemistani ihmisistä joka aina sanoo joka asiaan että "elämä ei mene tilastojen mukaan"? Se on kyllä sinänsä aivan totta mutta suottahan siinä kaivaa verta nenästään jos vetää posket lommolla punaista malboroa, juo litrakaupalla viinaa ja harrastaa sitten vielä krapulassa lumilautailua slalomrinteessä.

Pointti oli siis siinä että tietyt asiat elämässä mitä ilmeisimmin lisäävät riskiä joutua tapaturmaan tai sairastua vakavaan sairauteen. Ja kyllä on ihan aikuisten oikeasti sellaisia urheilulajeja joitten harrastajat särkevät paikkojaan keskimääräistä enemmän.
 
Ootteks miettiny sitä,että tupakka-askin hinnasta on lähes koko hinta veroa,muistaakseni jotain yli 90%?Ja tilastojen mukaan vain 10% tupakoitsijoista sairastuu keuhkosyöpään.Eli tavallaan tupakoitsijat kyllä kustantavat sauhutellessaan vuosikymmenet ite omat terveydenhuoltokustannukset.
 
Willie sanoi:
Sitä kansanterveyttä ei tarkastella sen paremmin yhden yliopiston kurssin kuin minun tuntemieni aktiiviliikkujienkaan perusteella, vaan koko väestön ja kaikkien veronmaksajien tasolla. Tarkastelussa ei myöskään ole pelkästään polvivammat, vaan myös muutkin liikunta- ja tukielinsairaudet (joita liikunta keskimäärin ehkäisee), sydän- ja verisuonitaudit (joita liikunta keskimäärin ehkäisee), mielenterveysongelmat (joita liikunta ehkäisee) jne. Kun tähän tarkasteluun lisätään hyväkuntoisen ihmisen kyky jaksaa työssään paremmin ja heidän matalampi sairaspoissaolojensa määrä, voidaan liikunnalla olevan kansanterveydellisesti ja -taloudellisesti positiivisia vaikutuksia. Minun ei tarvi laskea prosentteja, Kansanterveyslaitos on tehnyt sen jo puolestani.

Willie puhuu asiaa, kyllähän liikunnalla on loppupeleissä huomattavasti enemmän terveyttä kohentavia, kuin rappeuttavia vaikutuksia. Muistetaan nyt kuitenkin se tosiseikka, että kun puhutaan ns. terveysliikunnasta, sillä ei tarkoiteta kovia karatetreenejä tai kolmensadan maastanostoa...

Samaa mieltä olen myös noista haittaveroista (esim. juurikin alkoholin ja sokerin suhteen). Raaka fakta kun on se, että nykyihmiseen ei oikein pysty vaikuttamaan muuten, kuin rahallisesti.
 
protsku sanoi:
Heh, ja niin ovat tehneet myös Vakuutusyhtiöt, siellä onkin laskettu sellaiset prosentit mm. tapaturmavakuutuksille että karaten harrastajia ihan hirvittää!

Ettet sinä Willie olisi vain yksi niistä tuntemistani ihmisistä joka aina sanoo joka asiaan että "elämä ei mene tilastojen mukaan"? Se on kyllä sinänsä aivan totta mutta suottahan siinä kaivaa verta nenästään jos vetää posket lommolla punaista malboroa, juo litrakaupalla viinaa ja harrastaa sitten vielä krapulassa lumilautailua slalomrinteessä.

Pointti oli siis siinä että tietyt asiat elämässä mitä ilmeisimmin lisäävät riskiä joutua tapaturmaan tai sairastua vakavaan sairauteen. Ja kyllä on ihan aikuisten oikeasti sellaisia urheilulajeja joitten harrastajat särkevät paikkojaan keskimääräistä enemmän.

Niin, tilastot pitää nähdä sinä mitä ne ovatkin, eli työkaluina. Eri työkaluja taas pitää käyttää niille sopiviin tarkoituksiiin - vasaralla on turha yrittää leikata lasia. Tilastoja voi hyvin käyttää apuna suunniteltaessa kansanterveyden parantamiseen tähtäävää strategiaa, mutta niillä ei voi selittää koko elämää.
On varmaankin olemassa sellaisia yksittäisiä liikuntalajeja, joissa keskimääräiset haitat ylittävät keskimääräiset hyödyt. En nyt kuitenkaan keksi tähän hätään yhtään sellaista.
 
protsku sanoi:
Pointti oli siis siinä että tietyt asiat elämässä mitä ilmeisimmin lisäävät riskiä joutua tapaturmaan tai sairastua vakavaan sairauteen. Ja kyllä on ihan aikuisten oikeasti sellaisia urheilulajeja joitten harrastajat särkevät paikkojaan keskimääräistä enemmän.
Jos tarkastellaan terveydenhuollon kustannusten kannalta asiaa, on riskialttiinkin urheilulajin harrastaminen ja sillä kunnon ylläpitäminen selkeästi kannattavaa. Katkenneen luun korjaaminen jalasta tai revenneen kierukan leikkaaminen maksaa toki, mutta kustannukset ovat minimaaliset verrattuna elintasosairauksien hoidon kustannuksiin.
 
Kaikki ei nyt ihan tainnut hiffata sitä ettei ollut kysymys siitä, että läskejä ei ihan ilkeyttään leikattasi. Kysymyshän on siitä, että runsas ylipaino on riskitekijä leikkauksessa, hidastaa kuntoutumista ja ne tekonivelet ei välttämättä tule kestämään. Niitä saa sitten olla koko ajan fiksaamassa.
Noihin leikkauksiin kuitenkin on jonoa, niin eikö se olis ihan kohtuullista, että potilaalle annetaan ohjeet pudottaa sitä painoa ennen operaatiota. Se on sitten jo tyhmyyttä jos ei sitä viitsi tehdä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom