Taas yksi kirja-arviointi tunnetulta tekijältä:
Lääkkeet ja lisäravinteet urheilussa
Kirjoittanut Anssi Manninen
02.01.2008
Kuten sMD:n lukijat jo tietävätkin, Lääkkeet ja lisäravinteet urheilussa -kirja on nyt myynnissä. Teoksen takana on joukko kotimaisia huippuasiantuntijoita mm. farmasian, liikuntalääketieteen, liikuntafysiologian ja ravitsemustieteen aloilta. Kirja tarjoaa parisen kymmentä, tutkittuun tietoon perustuvaa artikkelia lääkkeiden, ravintolisien ja erityisruokavaliovalmisteiden käytöstä urheilussa.
Teoksen ensimmäiset 170 sivua pureutuu lääkeaineisiin, aiheina mm. kohonneen verenpaineen hoito, astma, urheiluvammojen lääkehoito ja anaboliset aineet. Tulehduskipulääkkeitä, joita urheilijat tuppaavat väärinkäyttämään, käsitellään useammalta kantilta; vaikutukset harjoitusvasteisiin, viivästyneeseen lihasarkuuden hoito jne. Myös ei-farmakologisia tukitoimia, kuten kylmä- ja lämpöhoitoja, käsitellään lyhyesti. Loput 180 sivua paneutuvat sitten ravintolisiin ja erityisruokavaliovalmisteisiin, aiheina mm. proteiinivalmisteet, kreatiini, leusiini, beeta-alaniini, antioksidantit ja energiajuomat. Kirja on erinomainen tietolähde aiheesta kiinnostuneille ja maksaa kovakantisena vain 35 euroa.
Seuraavassa lyhyt yhteenveto salirotille relevanteimmista artikkeleista:
* Tulehduskipulääkkeiden säännöllistä käyttöä harjoittelun aiheuttaman lihasarkuuden ehkäisyssä ei voida suositelle kenellekään.
* Ibuprofeiini ja parasematoli estävät voimaharjoittelun stimuloimaa lihasproteiinianaboliaa. Kahden viikon pituisessa eläinkokeessa ibuprofeiini vähensi harjoitetun raajan lihaskasvua jopa 50 %.
* Tulehduskipulääkkeiden käyttö tulisi akuuteissa urheiluvammoissa rajoittaa pariin ensimmäiseen päivään. Glukosamiinisulfaatin on osoitettu pitkäaikaisessa käytössä hidastavan tai jopa parantavan rustovaurioita.
* Kofeiini parantaa suorituskykyä pitkäkestoisessa urheilusuorituksessa, mutta sen vaikutukset lyhyisiin suorituksiin ovat tutkimuksissa olleet jossain määrin ristiriitaisia. Suorituskykyä parantava vaikutus saadaan aikaiseksi yleensä 3 – 6 mg/kg annoksella. Tauriini saattaa tehostaa kofeiinin suorituskykyä parantavaa vaikutusta.
* Proteiinin nauttiminen heti voimaharjoittelun jälkeen on erityisen tärkeää lihaskasvun kannalta. Proteiinivalmisteita käsittelevän osion kirjoittaneet Juha Hulmi ja Antti Mero ihan syystäkin tyrmäävät pari kotimaassa leviävää palautusjuomalegendaa. Heraproteiinikonsentraatin mitätön rasvapitoisuus ei hidasta aminohappojen siirtymistä verenkiertoon. ”Itse asiassa palautusjuoman maitorasvoista saattaa olla jopa hyötyä”, toteavat kirjoittajat. Kaksivaiheiseen palautusjuomaan liittyen Hulmi ja Mero huomauttavat, että ”hiilihydraattien lisäyksestä palautusjuomaan on todennäköisesti vain hyötyä lihasten anabolian ja palautumisen kannalta”. Tuoreessa australialaistutkimuksessa heraproteiinihydrolysaatti lisäsi lihasvoimaa- ja massaa merkitsevästi enemmän kuin kaseinaatti 10 viikon voimaharjoittelujakson aikana.
* Kreatiinimonohydraatin käytön voimaharjoittelun yhteydessä on todettu johtavan suurempaan maksivoimaan, parempaan sarjakestävyyteen ja lisääntyneeseen rasvattoman kudoksen massaan sekä lihasten poikkipinta-alaan.
* Beeta-alaniini vaikuttaa tämänhetkisen tutkimustiedon mukaan lupaavalta urheilulisäravinteelta. Vuonna 2006 julkaistun voimailijatutkimuksen mukaan beeta-alaniini-kreatiinimonohydraatti -yhdistelmä lisää rasvatonta kehonmassaa tehokkaammin kuin pelkkä kreatiinimonohydraatti
* Leusiini on tärkein aminohappo lihasproteiinianabolian säätelyssä. Sekä aerobisen suorituskyvyn että nopeusvoiman kehitys saattaa nopeutua, kun harjoittelujakson aikana käytetään leusiinia ravintolisänä. Leusiinilla saattaa olla positiivinen rooli myös kehon rasvojen vähennyksessä.
* Laihdutustuotteista tehokkain on efedriini-kofeiini -yhdistelmä, mutta se voi aiheuttaa vakaviakin haittavaikutuksia. Turvallisia tuotteita, jotka saattavat auttaa laihduttamisessa, ovat vihreä tee, kahvi ja kalsiumia sisältävät maitotuotteet.