Lääkkeet ja lisäravinteet urheilussa – TÄYDELLINEN OPAS URHEILIJALLE JA VALMENTAJALLE

fontti

Fonttia koskeva kritiikki oli hyödyllinen, mahdollisiin jatkopainoksiin täytyy miettiä jotain toista fonttia, mutta ei Times New.......
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
No nyt on lähetetty uudestaan tuo tilaus. Jäi silloin ennen joulua tilaamatta kun ei kerennyt koneella käymään pahemmin.
 
Sen mitä olen pikaisesti ehtinyt kirjaa selailemaan niin voin sanoa että melko laajasti on aihetta siinä käsitelty. Paljon on kirjoitettu myös sellaisista asioista mistä tutkimustieto ei ainakaan vielä ole kiistatonta. Myös aivan perusasiat on käsitelty hyvin. Parasta antia kirjassa on ilman muuta jokaisen kappaleen lopussa oleva täsmällinen ja ajantasalla oleva lähdeluettelo (=paljon tuoreita, tutustumisen arvoisia, tutkimuksia). Kirja menee välillä melko syvällekin aihepiiriin, joten jonkinlaisen perustan (biokemia/fysiologia) hallitseminen ei ole pahastaa. Toki tolkkua saa varmasti muutenkin.

Kaikenkaikkiaan vaikuttaa kuitenkin tervetulleelta uutuudelta!
 
En ole ehtinyt vielä koko teosta lukemaan, mutta varsin hyvältä vaikuttaa jo näin osittaisellakin lukemisella. Käsiteltyjen aiheiden skaala on varsin laaja, aivan ravintotieteen perusasioista melko hifiinkin biokemiaan/farmakologiaan, jne. Koska oikeastaan kaikki on kirjoitettu nimenomaan tutkitun tiedon pohjalta, on tässä aika mainio lähdeteos niin lääkeaineiden kuin lisäravinteidenkin vaikutuksiin ja käyttöön liittyvissä jutuissa. Samathan tiedot löytyisi varmasti Googlea käyttämällä ja esim. PubMedia ahkerasti selaamalla, mutta tässä kirjassa tieto on koottu kätevästi yksiin kansiin ja vieläpä melko selkolukuiseen muotoon.

Henkilökohtaisesti olen kiinnostunut lähinnä kehonrakennukseen liittyvistä asioista, joten osa tekstistä menee pitkälti nice-to-know-tasolle (esim. kestävyysurheiluun liittyvä lääkkeiden/lisäravinteiden käyttö), mutta hyvin suuri osa kirjan sisällöstä tarjoaa hyödyllistä tietoa kehonrakentajalle.

Yllättävän mielenkiintoisia osioita kirjassa ovat mm. dopingin historia, sekä dopingaineiden käyttöön liittyvä psykologia (mm. urheilijoiden suhtautuminen dopingiin, kootut selitykset, jne).
 
Koskahan kyseinen kirja löytyy kaupasta esim. suomalaisesta?

Kirja on Suomalaisen tiedekirjallisuudesta vastaavalla henkilöllä arvioitavana. Valitettavasti emme osaa vielä sanoa, milloin ehtii kaupan hyllylle asti. Voi hyvin kestää vielä jonkin aikaa. Joulut ja Uudet vuodet tietysti hidastaa prosessia. Kustantajalta tilaukset pyritään laittamaan postiin viimeistään tilauspäivää seuraavana arkipäivänä. Jouluruuhka alkaa olla ohi Postinkin puolella.
 
Oma kopio saapui postiin tänään ja olen ehtinyt sitä jo vähänmatkaa lueskella eikä voi sanoa muuta kuin, että loistava teos. Asiat on selitetty niin selkeästi kuin kirjan sivumäärä antaa myöden ja kappaleiden lopussa olevat yhteenvedot ovat todella näppäriä. Joka sentin arvoinen opus. Jätti-isot kiitokset kirjan tekijöille.
 
Kyllä vaikuttaa sen verta kovalta opukselta, että tämän vuoden puolella menee hankintaan :) Luultavasti jo kyllä tämän kuun aikana. Pitää sitten itsekin pistää raporttia kun kirjaan pääsee käsiksi.
 
Kyllä vaikuttaa sen verta kovalta opukselta, että tämän vuoden puolella menee hankintaan :) Luultavasti jo kyllä tämän kuun aikana. Pitää sitten itsekin pistää raporttia kun kirjaan pääsee käsiksi.

Samoin minä kirjan ostan..asun vaan tälläsessä käpykylässä, että tänne lähimpään suomalaiseen se tulee varmaan kaikkia muita hitaammin.
 
Hyvä kirja!! Luotettavaa tietoa monista ravitsemukseen ja lisäravinteisiin liittyvistä aiheista, joista tuntuu liikkuvan monenlaisia näkemyksiä.:thumbs:
 
Taas yksi kirja-arviointi tunnetulta tekijältä:

Lääkkeet ja lisäravinteet urheilussa
Kirjoittanut Anssi Manninen
02.01.2008


Kuten sMD:n lukijat jo tietävätkin, Lääkkeet ja lisäravinteet urheilussa -kirja on nyt myynnissä. Teoksen takana on joukko kotimaisia huippuasiantuntijoita mm. farmasian, liikuntalääketieteen, liikuntafysiologian ja ravitsemustieteen aloilta. Kirja tarjoaa parisen kymmentä, tutkittuun tietoon perustuvaa artikkelia lääkkeiden, ravintolisien ja erityisruokavaliovalmisteiden käytöstä urheilussa.

Teoksen ensimmäiset 170 sivua pureutuu lääkeaineisiin, aiheina mm. kohonneen verenpaineen hoito, astma, urheiluvammojen lääkehoito ja anaboliset aineet. Tulehduskipulääkkeitä, joita urheilijat tuppaavat väärinkäyttämään, käsitellään useammalta kantilta; vaikutukset harjoitusvasteisiin, viivästyneeseen lihasarkuuden hoito jne. Myös ei-farmakologisia tukitoimia, kuten kylmä- ja lämpöhoitoja, käsitellään lyhyesti. Loput 180 sivua paneutuvat sitten ravintolisiin ja erityisruokavaliovalmisteisiin, aiheina mm. proteiinivalmisteet, kreatiini, leusiini, beeta-alaniini, antioksidantit ja energiajuomat. Kirja on erinomainen tietolähde aiheesta kiinnostuneille ja maksaa kovakantisena vain 35 euroa.

Seuraavassa lyhyt yhteenveto salirotille relevanteimmista artikkeleista:

* Tulehduskipulääkkeiden säännöllistä käyttöä harjoittelun aiheuttaman lihasarkuuden ehkäisyssä ei voida suositelle kenellekään.
* Ibuprofeiini ja parasematoli estävät voimaharjoittelun stimuloimaa lihasproteiinianaboliaa. Kahden viikon pituisessa eläinkokeessa ibuprofeiini vähensi harjoitetun raajan lihaskasvua jopa 50 %.
* Tulehduskipulääkkeiden käyttö tulisi akuuteissa urheiluvammoissa rajoittaa pariin ensimmäiseen päivään. Glukosamiinisulfaatin on osoitettu pitkäaikaisessa käytössä hidastavan tai jopa parantavan rustovaurioita.
* Kofeiini parantaa suorituskykyä pitkäkestoisessa urheilusuorituksessa, mutta sen vaikutukset lyhyisiin suorituksiin ovat tutkimuksissa olleet jossain määrin ristiriitaisia. Suorituskykyä parantava vaikutus saadaan aikaiseksi yleensä 3 – 6 mg/kg annoksella. Tauriini saattaa tehostaa kofeiinin suorituskykyä parantavaa vaikutusta.
* Proteiinin nauttiminen heti voimaharjoittelun jälkeen on erityisen tärkeää lihaskasvun kannalta. Proteiinivalmisteita käsittelevän osion kirjoittaneet Juha Hulmi ja Antti Mero ihan syystäkin tyrmäävät pari kotimaassa leviävää palautusjuomalegendaa. Heraproteiinikonsentraatin mitätön rasvapitoisuus ei hidasta aminohappojen siirtymistä verenkiertoon. ”Itse asiassa palautusjuoman maitorasvoista saattaa olla jopa hyötyä”, toteavat kirjoittajat. Kaksivaiheiseen palautusjuomaan liittyen Hulmi ja Mero huomauttavat, että ”hiilihydraattien lisäyksestä palautusjuomaan on todennäköisesti vain hyötyä lihasten anabolian ja palautumisen kannalta”. Tuoreessa australialaistutkimuksessa heraproteiinihydrolysaatti lisäsi lihasvoimaa- ja massaa merkitsevästi enemmän kuin kaseinaatti 10 viikon voimaharjoittelujakson aikana.
* Kreatiinimonohydraatin käytön voimaharjoittelun yhteydessä on todettu johtavan suurempaan maksivoimaan, parempaan sarjakestävyyteen ja lisääntyneeseen rasvattoman kudoksen massaan sekä lihasten poikkipinta-alaan.
* Beeta-alaniini vaikuttaa tämänhetkisen tutkimustiedon mukaan lupaavalta urheilulisäravinteelta. Vuonna 2006 julkaistun voimailijatutkimuksen mukaan beeta-alaniini-kreatiinimonohydraatti -yhdistelmä lisää rasvatonta kehonmassaa tehokkaammin kuin pelkkä kreatiinimonohydraatti
* Leusiini on tärkein aminohappo lihasproteiinianabolian säätelyssä. Sekä aerobisen suorituskyvyn että nopeusvoiman kehitys saattaa nopeutua, kun harjoittelujakson aikana käytetään leusiinia ravintolisänä. Leusiinilla saattaa olla positiivinen rooli myös kehon rasvojen vähennyksessä.
* Laihdutustuotteista tehokkain on efedriini-kofeiini -yhdistelmä, mutta se voi aiheuttaa vakaviakin haittavaikutuksia. Turvallisia tuotteita, jotka saattavat auttaa laihduttamisessa, ovat vihreä tee, kahvi ja kalsiumia sisältävät maitotuotteet.
 
Se pitää tuohon tarkentaa, että emme toki puhuneet "kaksivaiheisesta palautusjuomasta" ja kritisoineet sitä suoranaisesti, vaan käsittelimme kriittisesti proteiinin imeytymisnopeuden merkitystä lihasten proteiinisynteesiin ja lihasanaboliaan.
 
Anssihan varmaan ton suhteen on kovinkin objektiivinen..

Hiukan valikoivasti nuo Anssin tulkinnat on kieltämättä esitetty, mutta kiva että arvostelu häneltäkin saatiin. Jos joku teksti kaipaa tarkennusta tai olette eri mieltä, vastaamme mielellään kysymyksiin.
 
TH-valmennuksen Haikaraisen Timon arviointi kirjastamme.


Sain reilu viikko sitten käsiin kirjan ”Lääkkeet ja lisäravinteet urheilussa”. Tällaista teosta on kaivattu ja kirjoittajat ovat tehneet hienon työn kokoamalla yhteen viimeisimmän tutkimustiedon lisäravinteista, urheiluravinteista, dopingista, anti-dopingista sekä eri lääkeaineiden, kuten kipulääkkeiden käytöstä urheilussa.

Tänä internet –aikakautena tietoa on runsaasti saatavilla, mutta ikävä kyllä monissa näennäisen riippumattomissa ja laadukkaalta vaikuttavissa lähteissä jaetun tiedon sisällön ratkaisevat kaupalliset tarkoitusperät esim. lisäravinnemyynnin tai välinesponsoroinnin muodossa. Tässä kirjassa sen sijaan käsitellään kattavasti olemassa oleva tutkimustieto eri lisäravinteista ja keskusteluun liitetään myös ne ko. lisäravinteen kannalta vähemmän mairittelevat tutkimuslöydökset. Lisäksi kirjassa käydään läpi esim. lihaskasvun mekanismit sangen perusteellisesti. Tämä kotimainen ote pesee useimmat markkinakyllästetyt jenkki -guruilut kirkkaasti. Toivottavasti mahdollisimman monet urheiluravitsemuksesta ja lisäravinteista kiinnostuneet hankkivat käsiinsä tämän kirjan.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom