Lääkkeet ja lisäravinteet urheilussa – TÄYDELLINEN OPAS URHEILIJALLE JA VALMENTAJALLE

Tilasin kirjan viikonloppuna, mutta en tiedä onko kirjaa tulossa kun ei mitään vahvistusta tullut.

Kaikki viikonloppuna tulleet tilaukset on postitettu maanantaina eli eiköhän huomenna ole postistasi haettavissa.

Yritän jatkossa ehtiä vastaamaan jokaiseen meiliin.

terv. Joonas, Nutrimed Oy
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kaikki viikonloppuna tulleet tilaukset on postitettu maanantaina eli eiköhän huomenna ole postistasi haettavissa.

Yritän jatkossa ehtiä vastaamaan jokaiseen meiliin.

terv. Joonas, Nutrimed Oy
Moi, tilasin tuon kirjan jo 2.12. joten joko sen pian sais hakea postista?
 
Mursi: -Samana päivänä tilasin kans ja just tipahti tuo postiennakkokirje luukusta.

"Moi, tilasin tuon kirjan jo 2.12. joten joko sen pian sais hakea postista?"
 
Ensinnäkin iso kiitos Mikelle siitä, että kirja saa varauksetonta näkyvyyttä Pakkiksella! :) Kirjan editor-puoli lieneekin vakuuttanut Pakkiksen lukijat oman osaamisensa kautta jo aiemmin, onhan tuosta kööristä useampi antanut vahvan panoksen myös Pakkiksen urheiluravitsemusaiheisiin.

Uskon, että kirja puhunee omasta puolestaan melko vahvasti. Valitettavan vähän toteutetaan Suomessa vastaavia projekteja urheilija-valmentaja-fokusoituneesti tieteellisestä, puolueettomasta näkökulmasta. Joten eiköhän tuolle tiiliskivelle löydy tilausta ja tarvetta. :)
 
Moi, tilasin tuon kirjan jo 2.12. joten joko sen pian sais hakea postista?
Kirjat tuli painosta 10.12. ja postitus pääsi vauhtiin 14.12.
Kaikki ennakkotilatut kirjat on postitettu perjantaina 14.12.
Jos joku on tilannut kirjan aikoja sitten eikä huomenna torstaina ole tullut, niin kannattaa ottaa yhteyttä Nutrimedin kautta, niin selvittelen lähetyskoodin avulla mikä postissa mättää.
 
Tänäänhän se tuli. Hyvältä ja mielenkiintoiselta näyttää. Harmi vaan ettei kerkeä lukemaan kun pitää joulupakettiin kääriä kohta. Pitää ottaa lainaan joskus.
 
onhan tuosta kööristä useampi antanut vahvan panoksen myös Pakkiksen urheiluravitsemusaiheisiin.


Samoin Juuso vaikkei sitä nyt muut taida tietääkään... ;) Juuso Reinikaisen osuus: Lyhyesti, sisältää erittäin mielenkiintoiset ja hyvin kirjoitetut kappaleet:

Fosfatidyyliseriini urheilijan suorituskyvyn parantajana

Auringonhattu-uute Echinacea purpurea – luontainen EPO?

Applephenon®-valmiste - apukeino urheilijan väsymykseen?

L-teaniinin vaikutukset mentaaliseen suorituskykyyn ja vireystilaan

L-karnitiini-L-tartraatti lihasvaurioiden estäjänä?

KIC (alfa-ketoisokaproaatti) lihasproteiinien hajotuksen vähentäjänä?

GAKIC suorituskyvyn parantajana?


Juusolle suurkiitos näin julkisestikin kun ehti tulla viime hetkellä kirjaan mukaan kirjoittamaan nämä ehdottamani kappaleet, jotka siihen vielä ehdottomasti halusin!


Juuso oli lisäksi vielä mun ja Joonaksen kanssa kirjoittamassa Beeta-alaniini -lukua, joka on pakkotoiston lukijoille varmaan yksi mielenkiintoisimmista.
 
Onko kirjassa käsitelty GBL/GHB vaikutusta bodailuun?

Kirjassa ei ole käsitelty GHB:tä. Kirjan sisältöä suunnitelttaessa GHB:stä tehtiin alla oleva lyhyehkö yhteenveto, mutta aiheesta kun ei oikein löydy kunnon evidenssiä niin se jätettiin kokonaan pois. Alla olevaa ei ole oikoluettu tai muutenkaan viimeistelty, mutta laitan kuitenkin nähtäväksi, jos aihe kiinnostaa.


GHB

Gammahydroksibutyraatti (GHB) on vuonna 1961 kehitetty molekyyli. GHB kehitettiin Ranskassa alunperin nukutusaineeksi. 1980-luvulla sen käyttö päihteenä ja ravintolisänä yleistyi. GHB lisää kasvuhormonin tuotantoa, jonka ansiosta sen käyttö yleistyi kehonrakentajien keskuudessa. GHB:n lihasmassaa lisäävästä vaikutuksesta ei kuitenkaan ole näyttöä. Nykyään käyttö on yleisintä päihtymystarkoitukseen. Suomessa GHB määriteltiin huumausaineeksi vuonna 2001.

Vaikutusmekanismi ja vaikutukset

GHB:llä on laajat keskushermostovaikutukset, joiden merkitystä ei ole vielä täysin saatu selville. GHB toimii gamma-aminovoihapon (GABA) esiasteena ja vaikuttaa dopaminergisiin, serotonergisiin ja hormonaalisiin järjestelmiin, lisäten mm. kasvuhormonin ja prolaktiinin vapautumista. GHB nautitaan nestemäisenä ja sillä on hyvin jyrkkä annos-vastekuvaaja. Tästä johtuen annostelu tapahtuu millilitrojen tarkkuudella, jolloin yliannostukset ovat hyvin mahdollisia. Pienillä annoksilla GHB aiheuttaa rentoutumista, sosiaalisuutta sekä vähentää ahdistusta. Suuremmilla annoksilla estot häviävät sekä euforian tunne kasvaa. Suurilla annoksilla ilmenee sekavuutta, tajunnantason laskua aina koomaan asti. GHB saattaa yliannostustapauksissa aiheuttaa bradykardiaa ja jopa sydämenpysähdyksen johtaen kuolemaan, varsinkin jos samalla on nautittu alkoholia. Hoito on oireenmukaista.

Urheilupiireissä varsinkin voimailulajeissa GHB:tä on käytetty jonkun verran siinä toivossa, että se lisäisi massaa tai fyysistä suorituskykyä. GHB nautittuna ennen nukkumaanmenoa lisää kasvuhormonin tuotantoa unen aikana. GHB:n anabolisesta vaikutuksesta ei kuitenkaan ole olemassa tutkimusnäyttöä ja se onkin ilmeisesti ainakin suurelta osin fiktiota.

Kirjallisuus:

Kivistö K (1998) Liuottimet ja muut huumaavat aineet. Kirjassa: Päihdelääketiede 1. painos, toim. Salaspuro M, Kiianmaa K, Seppä K, Kustannus Oy Duodecim, Suomi ss. 452

Sanguineti VR, Frank MR (2002) Gamma Hydroxybutyratic Acid. Kirjassa: Performance enhancing substances in sport and exercise, toim. Bahrke MS ja Yesalis CE, Human Kinetics, Champaign, IL, Yhdysvallat ss. 299-304
 
Mainokset yllätti melkoisesti. Ovatko vaikuttaneet kirjan sisältöön mitenkään? Onko siis puolueetonta tekstiä?
 
Mainokset yllätti melkoisesti. Ovatko vaikuttaneet kirjan sisältöön mitenkään? Onko siis puolueetonta tekstiä?


Tottakai puolueetonta. Kun lukee tekstejä tarkemmin, niin sen siinä vaiheessa viimeistään huomaa. Kenelläkään kirjoittajista ei ole taloudellista kytköstä minkään ravinne- tai lääkefirman tuotteiden myynnin kanssa. Eli muutamat mainokset olivat vain taloudellisista syistä, jotta kirjaa voitaisiin myydä lukijoille kohtuulliseen hintaan. Katso vaikkapa Vk-kustannuksen kirjoja, paljon enemmän siellä on mainoksia kuin esim. tässä kirjassa.
 
Ihan mielenkiintoinen kirja näin ensisilmäyksellä. Perjantaina tuli itselleni oma kappale. Yksi kehitysehdotus jatkoa varten kuitenkin on: kirjan fontti on mielestäni huonosti valittu. Yleensä kirjoissa käytetään antikvaa (päätteellinen fontti) ihan selkeästä syystä: tiheää tekstiä on huomattavasti helpompaa lukea.

Tämä siis ihan rakentavana ehdotuksena esim. toista painosta varten tai uusia kirjoja julkaistessanne.
 
Ohessa pätkä vihreä tee -kappaleesta. Tuota kuvaa ei kirjasta löydy, mutta esim. efedriinin, kofeiinin ja aspiriinin vaikutusmekanismista löytyy vastaava. Haluaisitteko jatkossa vastaavia kuvia? Omasta mielestä nuo kuvat selkeyttävät tekstiä kivasti.

Vihreän teen katekiinien oletetaan lisäävän termogeneesiä eli lämmöntuottoa ja rasvojen käyttöä energiaksi inhiboimalla katekoliamiineja hajottavan katekoli-O-metyylitransferaasi (COMT)-entsyymin toimintaa (Borchardt and Huber, 1975). Erään teorian mukaan vihreän teen vaikutus termogeneesiin perustuu yhtäältä katekiinien COMT-entsyymiä inhiboivaan (noradrenaliinin hajotuksen esto), ja toisaalta kofeiinin fosfodiesteraaseja inhiboivaan (cAMP:n hajoamisen esto) vaikutukseen (Dulloo et al., 2000) (Kuva 1).

Eläintutkimuksissa vihreän teen sekä sen sisältämän EGCG katekiinien on todettu lisäävän termogeneesiä, vähentävän syötävän ruuan määrää ja lisäävän rasvojen muuttumista energiaksi liikunnan aikana (Choo, 2003;Dulloo et al., 2000;Kao et al., 2000;Murase et al., 2006;Shimotoyodome et al., 2005). Tämän lisäksi EGCG:n on todettu soluviljelytutkimuksissa vähentävän rasvakudoksen muodostumista ja lisäävän rasvasolujen ohjelmoitua solukuolemaa (Lin et al., 2005).

Ihmistutkimuksissa vihreästä teestä valmistetun katekiinipitoisen uutteen (270 mg EGCG/päivässä) on todettu lisäävän energiankulutusta ja rasvojen hapetusta. Vuorokauden aikainen energiankulutuksen lisäys on noin 4 % lumeryhmään verrattuna (Dulloo et al., 1999). Todennäköisesti vihreän teen katekiineilla ja kofeiinilla on synergistä vaikutusta energian kulutukseen, sillä vihreän teen vaikutus on suurempi kuin vastaavalla määrällä kofeiinia.

Viimeaikaisissa ihmistutkimuksissa vihreä tee -valmisteiden on todettu pienentävän kehon painoa, rasvakudoksen määrää, ja LDL-kolesterolin pitoisuutta (Chantre and Lairon, 2002;Nagao et al., 2005;Nagao et al., 2007). Kaksitoista viikkoa kestäneessä hyvin kontrolloidussa ja laajassa tutkimuksessa vihreä tee -valmisteen (katekiinipitoisuus 583 mg) todettiin vähentävän kehon rasvamäärää 2,3 kg. Lumevalmistetta (katekiinipitoisuus 96 mg) nauttinut ryhmä menetti samanaikaisesti vain 0,5 kg rasvakudosta. Vihreän teen käyttöä puoltaa myös äskettäinen Japanissa tehty tutkimus, jossa vihreän teen käytön todettiin alentavan erityisesti sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta (Kuriyama et al., 2006). Vaikkakin urheilijoiden osalta tutkimusnäyttö on vielä vähäistä, kohtuudella nautittuna vihreä tee ja vihreä tee -valmisteet tuovat luultavasti hyvän lisän alhaiseen kehon rasvan määrään pyrkivän urheilijan ravintoon.

Kirjallisuus

Borchardt,R.T. and Huber,J.A. (1975). Catechol O-methyltransferase. 5. Structure-activity relationships for inhibition by flavonoids. J Med.Chem. 18, 120-122.

Chantre,P. and Lairon,D. (2002). Recent findings of green tea extract AR25 (Exolise) and its activity for the treatment of obesity. Phytomedicine. 9, 3-8.

Choo,J.J. (2003). Green tea reduces body fat accretion caused by high-fat diet in rats through beta-adrenoceptor activation of thermogenesis in brown adipose tissue. J Nutr.Biochem. 14, 671-676.

Dulloo,A.G., Duret,C., Rohrer,D., Girardier,L., Mensi,N., Fathi,M., Chantre,P., and Vandermander,J. (1999). Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. Am.J Clin.Nutr. 70, 1040-1045.

Dulloo,A.G., Seydoux,J., Girardier,L., Chantre,P., and Vandermander,J. (2000). Green tea and thermogenesis: interactions between catechin-polyphenols, caffeine and sympathetic activity. Int.J Obes.Relat Metab Disord. 24, 252-258.

Kao,Y.H., Hiipakka,R.A., and Liao,S. (2000). Modulation of endocrine systems and food intake by green tea epigallocatechin gallate. Endocrinology. 141, 980-987.

Kuriyama,S., Shimazu,T., Ohmori,K., Kikuchi,N., Nakaya,N., Nishino,Y., Tsubono,Y., and Tsuji,I. (2006). Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study. JAMA. 296, 1255-1265.

Lin,J., Della-Fera,M.A., and Baile,C.A. (2005). Green tea polyphenol epigallocatechin gallate inhibits adipogenesis and induces apoptosis in 3T3-L1 adipocytes. Obes.Res. 13, 982-990.

Murase,T., Haramizu,S., Shimotoyodome,A., Tokimitsu,I., and Hase,T. (2006). Green tea extract improves running endurance in mice by stimulating lipid utilization during exercise. Am.J Physiol Regul.Integr.Comp Physiol. 290, R1550-R1556.

Nagao,T., Hase,T., and Tokimitsu,I. (2007). A green tea extract high in catechins reduces body fat and cardiovascular risks in humans. Obesity.(Silver.Spring). 15, 1473-1483.

Nagao,T., Komine,Y., Soga,S., Meguro,S., Hase,T., Tanaka,Y., and Tokimitsu,I. (2005). Ingestion of a tea rich in catechins leads to a reduction in body fat and malondialdehyde-modified LDL in men. Am.J Clin.Nutr. 81, 122-129.

Shimotoyodome,A., Haramizu,S., Inaba,M., Murase,T., and Tokimitsu,I. (2005). Exercise and green tea extract stimulate fat oxidation and prevent obesity in mice. Med.Sci.Sports Exerc. 37, 1884-1892.

Kuvateksti:

Kuva 1. Yksityiskohtainen kaavio vihreän teen (EGCG:n ja kofeiinin vaikutusmekanismeista). Lipolyysiin ja termogeneesiin osallistuvat keskeisesti katekoliamiinit (adrenaliini ja noradrenaliini), jotka lisäävät syklisen AMP:n (cAMP) muodostumista kohdesoluissa. cAMP:n pitoisuuden kohoaminen johtaa lisääntyneeseen termogeneesiin (ruskeat rasvasolut/luurankolihas) sekä hormonisensitiivisen lipaasin aktivoitumiseen (HSL) (valkeat rasvasolut) jonka vaikutuksesta triglyseridit hajoavat rasvahapoiksi ja glyseroliksi. EGCG:n ja kofeiinin oletetaan lisäävän rasvanpolttovaikutusta vähentämällä mm. noradrenaliinin (NA) ja cAMP:n hajotukseen osallistuvien tekijöiden toimintaa.
 

Liitteet

  • Kuva Vihreä tee.jpg
    Kuva Vihreä tee.jpg
    61,9 KB · Katsottu: 462
Hyvältä vaikuttava kirja. Aika vähän on käsitelty doping puolta, mutta ei kait kirjan tarkoitus olekkaan kertoa kaikkea anabolisista steroideista, vaikka se paljon monia kiinnostaisikin ja väärää tietoa on varmasti enemmän liikkeellä kuin oikeaa.
 
Hyvältä vaikuttava kirja. Aika vähän on käsitelty doping puolta, mutta ei kait kirjan tarkoitus olekkaan kertoa kaikkea anabolisista steroideista, vaikka se paljon monia kiinnostaisikin ja väärää tietoa on varmasti enemmän liikkeellä kuin oikeaa.

Kiitoksia kommenteista. Olet oikeassa. Toisaalta kirjassa on jo n. 80 sivua asiaa tavalla tai toisella liittyen dopingiin. Lisäksi anabolisten aineiden mekanismeista, vaikutuksista, rakenteesta ym. kertova kappale on laaja ja se on kaikille hyvää ja varmasti mielenkiintoista perustietoa, roinaa tai ei. Esim. PhD C. Sundqvist tuota kappaletta kirja-arviossaan kehui. Lisäksi geenidopingista on oma mun ja Rossin Jarin kirjoittama kappale, jossa mennään jo hieman tulevaisuuteen. Eli on tässä kuitenkin kotimaiseksi opukseksi kuitenkin jo todella paljon asiaa tästäkin myyttisestä aiheesta.

Roinaopas tämä kirja ei tietenkään ole. Niihin on ne williamllewellynit sun muut olemassa...Tämä kirja ei ole myöskään kantaaottava, niitäkin eettisiä opuksia ja roskalehtien moralisointijuttuja jo löytyy eikä tässä yhteydessä sille ole tarvetta. Pysytään siis asiassa :) Kirjassa olevat hyöty- vs. haittavaikutusten kappaleet puhukoon puolestaan...
 
Ihan mielenkiintoinen kirja näin ensisilmäyksellä. Perjantaina tuli itselleni oma kappale. Yksi kehitysehdotus jatkoa varten kuitenkin on: kirjan fontti on mielestäni huonosti valittu. Yleensä kirjoissa käytetään antikvaa (päätteellinen fontti) ihan selkeästä syystä: tiheää tekstiä on huomattavasti helpompaa lukea.

Tämä siis ihan rakentavana ehdotuksena esim. toista painosta varten tai uusia kirjoja julkaistessanne.



Tosiaan mahdolliseen seuraavaan painokseen täytyy harkita asiaa. Tietokoneruudulta päätteetöntä tekstiä on mukava lukea, samoin esim. powerpoint-esityksissä ja monet ovat tosi kyllästyneitä esim. päätteelliseen Timesiin...Mutta varmasti hyvä kommentti, onhan niitä muitakin kuin Times ;)
 
Kirjassa riittää luettavaa todella pitkäksi aikaa, eli kyseessä ei ole mikään ns perusteos joita pyörii mielestäni liikaakin markkinoilla. Voisin jopa väittää että on ns "must" teos jokaisen vähääkään aiheesta kiinnostuneille. Ainoana isohkona miinuksena huomasin että kirjasta puuttuu hakusanasto, joka hankaloittaa jos esim haluaa lukaista kaikki kreatiinista kirjoitetut kohdat. Anyway, loistava kirja :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom