Ohessa pätkä vihreä tee -kappaleesta. Tuota kuvaa ei kirjasta löydy, mutta esim. efedriinin, kofeiinin ja aspiriinin vaikutusmekanismista löytyy vastaava. Haluaisitteko jatkossa vastaavia kuvia? Omasta mielestä nuo kuvat selkeyttävät tekstiä kivasti.
Vihreän teen katekiinien oletetaan lisäävän termogeneesiä eli lämmöntuottoa ja rasvojen käyttöä energiaksi inhiboimalla katekoliamiineja hajottavan katekoli-O-metyylitransferaasi (COMT)-entsyymin toimintaa (Borchardt and Huber, 1975). Erään teorian mukaan vihreän teen vaikutus termogeneesiin perustuu yhtäältä katekiinien COMT-entsyymiä inhiboivaan (noradrenaliinin hajotuksen esto), ja toisaalta kofeiinin fosfodiesteraaseja inhiboivaan (cAMP:n hajoamisen esto) vaikutukseen (Dulloo et al., 2000) (Kuva 1).
Eläintutkimuksissa vihreän teen sekä sen sisältämän EGCG katekiinien on todettu lisäävän termogeneesiä, vähentävän syötävän ruuan määrää ja lisäävän rasvojen muuttumista energiaksi liikunnan aikana (Choo, 2003;Dulloo et al., 2000;Kao et al., 2000;Murase et al., 2006;Shimotoyodome et al., 2005). Tämän lisäksi EGCG:n on todettu soluviljelytutkimuksissa vähentävän rasvakudoksen muodostumista ja lisäävän rasvasolujen ohjelmoitua solukuolemaa (Lin et al., 2005).
Ihmistutkimuksissa vihreästä teestä valmistetun katekiinipitoisen uutteen (270 mg EGCG/päivässä) on todettu lisäävän energiankulutusta ja rasvojen hapetusta. Vuorokauden aikainen energiankulutuksen lisäys on noin 4 % lumeryhmään verrattuna (Dulloo et al., 1999). Todennäköisesti vihreän teen katekiineilla ja kofeiinilla on synergistä vaikutusta energian kulutukseen, sillä vihreän teen vaikutus on suurempi kuin vastaavalla määrällä kofeiinia.
Viimeaikaisissa ihmistutkimuksissa vihreä tee -valmisteiden on todettu pienentävän kehon painoa, rasvakudoksen määrää, ja LDL-kolesterolin pitoisuutta (Chantre and Lairon, 2002;Nagao et al., 2005;Nagao et al., 2007). Kaksitoista viikkoa kestäneessä hyvin kontrolloidussa ja laajassa tutkimuksessa vihreä tee -valmisteen (katekiinipitoisuus 583 mg) todettiin vähentävän kehon rasvamäärää 2,3 kg. Lumevalmistetta (katekiinipitoisuus 96 mg) nauttinut ryhmä menetti samanaikaisesti vain 0,5 kg rasvakudosta. Vihreän teen käyttöä puoltaa myös äskettäinen Japanissa tehty tutkimus, jossa vihreän teen käytön todettiin alentavan erityisesti sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta (Kuriyama et al., 2006). Vaikkakin urheilijoiden osalta tutkimusnäyttö on vielä vähäistä, kohtuudella nautittuna vihreä tee ja vihreä tee -valmisteet tuovat luultavasti hyvän lisän alhaiseen kehon rasvan määrään pyrkivän urheilijan ravintoon.
Kirjallisuus
Borchardt,R.T. and Huber,J.A. (1975). Catechol O-methyltransferase. 5. Structure-activity relationships for inhibition by flavonoids. J Med.Chem. 18, 120-122.
Chantre,P. and Lairon,D. (2002). Recent findings of green tea extract AR25 (Exolise) and its activity for the treatment of obesity. Phytomedicine. 9, 3-8.
Choo,J.J. (2003). Green tea reduces body fat accretion caused by high-fat diet in rats through beta-adrenoceptor activation of thermogenesis in brown adipose tissue. J Nutr.Biochem. 14, 671-676.
Dulloo,A.G., Duret,C., Rohrer,D., Girardier,L., Mensi,N., Fathi,M., Chantre,P., and Vandermander,J. (1999). Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. Am.J Clin.Nutr. 70, 1040-1045.
Dulloo,A.G., Seydoux,J., Girardier,L., Chantre,P., and Vandermander,J. (2000). Green tea and thermogenesis: interactions between catechin-polyphenols, caffeine and sympathetic activity. Int.J Obes.Relat Metab Disord. 24, 252-258.
Kao,Y.H., Hiipakka,R.A., and Liao,S. (2000). Modulation of endocrine systems and food intake by green tea epigallocatechin gallate. Endocrinology. 141, 980-987.
Kuriyama,S., Shimazu,T., Ohmori,K., Kikuchi,N., Nakaya,N., Nishino,Y., Tsubono,Y., and Tsuji,I. (2006). Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study. JAMA. 296, 1255-1265.
Lin,J., Della-Fera,M.A., and Baile,C.A. (2005). Green tea polyphenol epigallocatechin gallate inhibits adipogenesis and induces apoptosis in 3T3-L1 adipocytes. Obes.Res. 13, 982-990.
Murase,T., Haramizu,S., Shimotoyodome,A., Tokimitsu,I., and Hase,T. (2006). Green tea extract improves running endurance in mice by stimulating lipid utilization during exercise. Am.J Physiol Regul.Integr.Comp Physiol. 290, R1550-R1556.
Nagao,T., Hase,T., and Tokimitsu,I. (2007). A green tea extract high in catechins reduces body fat and cardiovascular risks in humans. Obesity.(Silver.Spring). 15, 1473-1483.
Nagao,T., Komine,Y., Soga,S., Meguro,S., Hase,T., Tanaka,Y., and Tokimitsu,I. (2005). Ingestion of a tea rich in catechins leads to a reduction in body fat and malondialdehyde-modified LDL in men. Am.J Clin.Nutr. 81, 122-129.
Shimotoyodome,A., Haramizu,S., Inaba,M., Murase,T., and Tokimitsu,I. (2005). Exercise and green tea extract stimulate fat oxidation and prevent obesity in mice. Med.Sci.Sports Exerc. 37, 1884-1892.
Kuvateksti:
Kuva 1. Yksityiskohtainen kaavio vihreän teen (EGCG:n ja kofeiinin vaikutusmekanismeista). Lipolyysiin ja termogeneesiin osallistuvat keskeisesti katekoliamiinit (adrenaliini ja noradrenaliini), jotka lisäävät syklisen AMP:n (cAMP) muodostumista kohdesoluissa. cAMP:n pitoisuuden kohoaminen johtaa lisääntyneeseen termogeneesiin (ruskeat rasvasolut/luurankolihas) sekä hormonisensitiivisen lipaasin aktivoitumiseen (HSL) (valkeat rasvasolut) jonka vaikutuksesta triglyseridit hajoavat rasvahapoiksi ja glyseroliksi. EGCG:n ja kofeiinin oletetaan lisäävän rasvanpolttovaikutusta vähentämällä mm. noradrenaliinin (NA) ja cAMP:n hajotukseen osallistuvien tekijöiden toimintaa.