- Liittynyt
- 6.2.2003
- Viestejä
- 13 631
- Ikä
- 42
Hauskan oloista touhua kun jollekin pitää selittää miten proteiinipitoisuus muuttuu ruoan valmistuksen seurauksena, miten makaronilaatikosta ei haihdu uunissa kuin murto-osa vedestä, tai miten vähärasvaisessa jauhelihassa on enemmän proteiinia.
Työnnänpä omankin kauhani siihen makaronilaatikkoon. Ihan perinteinen siis valmistetaan niin, että keitetään makaronit ja paistetaan jauheliha, sekoitetaan ne keskenään ja kaadetaan joukkoon munamaito, yleensä jotain 7 dl maitoa ja kaksi munaa tai jotain sinnepäin, miten nyt tykkää tehdä. Joku jopa korvaa maidon makaronien keitinvedellä. Ja kun sen lootan lykkää uuniin, niin se vesi mikä siitä haihtuu, on osa siitä jälkikäteen lisäystä vedestä, eli munamaidosta tai keitinvedestä. Itse makaronithan imee sitä vielä lisää itseensä siinä vaiheessa ja osa sitoutuu kananmunaan. Suurin osa kaikesta vedestä jää kyllä sinne joukkoon, muutehan se olisi kova köntti mikä rouskuu hampaissa. Ja sanomattakin lienee selvää, että kotitekoisen makaronilaatikon proteiinipitoisuus voi olla ihan eri tasolla kuin eineslaatikon missä saattaa olla yksi jauhelihanpala siellä ja toinen täällä.
Kotiruokahan muutenkin saattaa olla tosi laaja käsite. Jollekin se voi olla optimaalista ihan bodailutouhuihinkin ja monella alan harrastajalla näin varmaan onkin, mutta asiaan ei ole niin helppo vaikuttaa jos on nuori ja asuu vielä kotona. Jos kävi hyvä munkki, niin äiti tekee kotona joka päivä ruokaa missä on makrot hyvässä suhteessa. Jos kävi huono säkä, niin äiti laittaa hyvänä päivänä ne ranskalaiset ja HK:n pyörykät uuniin ja lyö ketsuppipullon pöytään. Meillä äitee kyllä väänsi ruokaa, mutta eihän se mitään makroravinteista ymmärrä, eikä oltu edes mitään järin hyvävaraisia, niin proteiini oli aina vähän sivuosassa ihan minimimäärällä ja hiilari se pääosan esittäjä. Eikä muakaan noihin aikoihin juuri ruokavalioasiat kiinnostaneet, niin kyllä ruokavalio oli melkein niin kaukana optimaalisesta kuin on mahdollista.
Työnnänpä omankin kauhani siihen makaronilaatikkoon. Ihan perinteinen siis valmistetaan niin, että keitetään makaronit ja paistetaan jauheliha, sekoitetaan ne keskenään ja kaadetaan joukkoon munamaito, yleensä jotain 7 dl maitoa ja kaksi munaa tai jotain sinnepäin, miten nyt tykkää tehdä. Joku jopa korvaa maidon makaronien keitinvedellä. Ja kun sen lootan lykkää uuniin, niin se vesi mikä siitä haihtuu, on osa siitä jälkikäteen lisäystä vedestä, eli munamaidosta tai keitinvedestä. Itse makaronithan imee sitä vielä lisää itseensä siinä vaiheessa ja osa sitoutuu kananmunaan. Suurin osa kaikesta vedestä jää kyllä sinne joukkoon, muutehan se olisi kova köntti mikä rouskuu hampaissa. Ja sanomattakin lienee selvää, että kotitekoisen makaronilaatikon proteiinipitoisuus voi olla ihan eri tasolla kuin eineslaatikon missä saattaa olla yksi jauhelihanpala siellä ja toinen täällä.
Kotiruokahan muutenkin saattaa olla tosi laaja käsite. Jollekin se voi olla optimaalista ihan bodailutouhuihinkin ja monella alan harrastajalla näin varmaan onkin, mutta asiaan ei ole niin helppo vaikuttaa jos on nuori ja asuu vielä kotona. Jos kävi hyvä munkki, niin äiti tekee kotona joka päivä ruokaa missä on makrot hyvässä suhteessa. Jos kävi huono säkä, niin äiti laittaa hyvänä päivänä ne ranskalaiset ja HK:n pyörykät uuniin ja lyö ketsuppipullon pöytään. Meillä äitee kyllä väänsi ruokaa, mutta eihän se mitään makroravinteista ymmärrä, eikä oltu edes mitään järin hyvävaraisia, niin proteiini oli aina vähän sivuosassa ihan minimimäärällä ja hiilari se pääosan esittäjä. Eikä muakaan noihin aikoihin juuri ruokavalioasiat kiinnostaneet, niin kyllä ruokavalio oli melkein niin kaukana optimaalisesta kuin on mahdollista.