Jkk sanoi:
Mutta ei kai tämä "rinta/selkä, jalat, olkapäät/kädet"-jako eroa tästä mitenkään? Vai tarkoitatko, että pitäisi treenata joka toinen päivä kolmijakoisella JOS ei treenaa esim. md-tyyppisesti?
Eroaa kovastikin, sillä rinta/selkätreeni rasittaa sekä olkapäitä, ojentajia että hauiksia, jolloin ne eivät jää koko viikoksi ilman rasitusta = epäsuora treeni
Ihan mielenkiinnosta: minkätyyppinen jako / ohjelma huomioi nämä? Oletan, että sinulla on tästä paljon kokemusta ja siksi utelen. En tätä md-treeniä aio kuitenkaan lopun ikääni vetää.
Tarkoitan sillä sitä, että jos lihas saa aina rasituksen vain kerran viikossa, se "tottuu" siihen että on aina aikaa palautua sen viikon verran ja saattaa olla näin monen monituista päivää kipeänä. Lisäksi md-treenit ovat hyvin vähävolyymisia (vähän sarjoja). Sekä tiheyttä että sarjamääriä on syytä vaihdella. Ja niistä toista tai molempia järkevästi välillä lisäämällä (ja samalla radikaalisti vähentämällä erikoistekniikoiden käyttöä) pystytään näitä molempia ominaisuuksia (työkapasiteetti+palautumiskyky) kehittämään.
Valitettava fakta on, että palautumiskyky ei käytännössä koskaan kasva samaan tahtiin kuin voimat ja massa, ja moni ei siksi sitä yritäkään kehittää. Minun mielestäni se taas on sitäkin suurempi syy kehittää sitä mahdollisimman paljon. Hyvä palautuminen = tiheämmät treenit = parempi kehitys.
Tottahan kuitenkin on loppujen lopuksi aina että mitä useammin pystyt PALAUTUMISEN RAJOISSA treenaamaan lihasta, sitä enemmän se kehittyy.
Tarkoitatko, että kevyt viikko on md-ohjelmassa liian usein (4/1)? Kuinka harvoin niitä sitten olisi syytä pitää?
En tarkoita. Viitaten edelliseen, jos se on aina yhtä usein, ei palautumis/sietokyky kehity juuri lainkaan. Muutenkin mielestäni kevyt viikko on asia joka on syytä pitää korkeaintensiteettisissä treeniohjelmissa silloin kun tuntuu siltä ja ylikunnon ensioireet alkavat kenties jo näkyä. Silloin pieni hellittäminen (mutta kuitenkin järkevä ja suht kova harjoittelu) antaa keholle lievän hengähdystauon ja kehitystä tulee kuin padon avaisi. Lainatakseni massaa!voimaa! -kirjaa: "rajaloukkaus on kasvun ydin" eli ylikunnon ovea jatkuvasti kolkuttelemalla, päästään suurimpaan ja nopeimpaan kehitykseen. Avain tähän on kuitenkin se että sillä hetkellä kun tämä ovi aukeaa edes hieman raolleen, otetaan heti askel taaksepäin.
Käytännössä monella keho ei todella kovaa treeniä pysty ottamaan vastaan kuin muutaman viikon kerrallaan, joten usein se kevyt viikko lankeaa 3-5 viikon välein eteen. Tarkoitan lähinnä että ei välttämättä ole paras mahdollinen idea päättää sitä etukäteen.
Sorry, tätä en ymmärtänyt lainkaan, vääntäisitkö rautalangasta, kiitos!
Katso kohta 1
ja EDIT: näille md-tyyppisille, ja jopa aidoille HD-tyyppisille, harvoin toistuville ja vähävolyymisille treeneille on siis ehdottomasti paikkansa kokonaiskuvassa. peruspointti on nimenomaan se, ettei jämähdä tahkoamaan vain yhdentyyppisellä ohjelmalla vaan vaihtelee aika ajoin metodia niin, että kaikkia ominaisuuksia päästään kehittämään.