Kysymyksiä pokeille

Täällä on taas väitelty siitä minkäikänen on valmis ovelle ja minkäikänen ei. Itse alotin 18vuotiaana ovihommat ja siitä asti oon porukassa ollu mukana. ensimmäiset 2kk olin yökerhossa toisena tai kolmantena miehenä, eli oikeastaan narikkatyttönä. Mutta sen jälkeen alko konkarit juoksuttamaan aina kun jotakin tapahtui (sammunut, poistettava henkilö yms..) Sillon vitutti, mutta nykyään saa kiittää näitä jätkiä siitä.

Elikkä kyllä siellä pärjää kaveri joka ei säikähdä kontaktia vieraanihmisen kanssa ja jolla on pää kunnossa muutenkin. Joitakin voi aluksi hirvittää uhkailut joita ihmisiltä tulee kun ei päästeta sisään ja tai heitetään ulos. Mutta kohta huomaa että niistäkin 99.9% on vaan uhoamista.

Suosittelen kaikkia nuoria jätkiä joilla on mielestään sopivat tarpeet ovihommiin (niin fyysiseltä puolelta kuin henkiseltäkin) hakeutumaan jonkun pokefirman pomon juttusille ja pyrkiä hakeutumaan paikkaan jossa näkee "sivusta" hommaa ja toimii samalla esim. narikassa tai jopa blokkarina. Siitä se homma lähtee!
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tosta papereiden kyselystä... Joissain ravintoloissa kysytään kaikilta paperit. Tietty omat kaverit ja tutut erikseen, mutta muuten vaikka olisi miten tuttu naama niin "henkkarit, kiitos". Tämä syystä että tapahtuma jää myös videokameran nauhalle, joka taas vapauttaa ravintolan vastuusta jos tarkastaja tulee ja löytää alaikäisiä.
 
Noniin, nyt on jv-kortti "taskussa". Tänään meni koe läpi, ja pitäisi paperit viedä poliisilaitokselle ja odotella oikeaa korttia. Mitenkä asiakkaat yleensä suhtautuu poken hommissa tai järjestyksenvalvojana olevaan hieman lyhyempään kaveriin..? Itsellä ei pituutta kovin paljoa ole (<170cm). Ovelle pokeksi en ole suunnistamassa todellakaan vielä, vaan lähinnä kesällä tuohon paikalliselle tanssilavalle järjestyksenvalvojaksi olisi tarkoitus suunnistaa. Ja mitä varusteita yleensä pidätte mukana, tuskin tanssilavalla järjestyksenvalvojana patukkaa tarvitsee?

Tuossa järjestyksenvalvojan peruskurssissa meillä oli todella huono voimankäytönkoulutus (kesti ehkä 1h), joissa ei käytännössä "harjoiteltu" maahanvientejä jne. Vähän opeteltiin raudoittamista, kuljetusta ja neuvottiin patukan käyttöä. Tarkoituksena onkin ottaa voimankäytön lisäkoulutus, kun tuosta peruskoulutuksesta ei paljoakaan käteen jäänyt. Onko tuo voimankäytön lisäkoulutus tarpeellinen, on?
 
Tarkoituksena onkin ottaa voimankäytön lisäkoulutus, kun tuosta peruskoulutuksesta ei paljoakaan käteen jäänyt. Onko tuo voimankäytön lisäkoulutus tarpeellinen, on?
En oo ku pari jv-keikkaa tehny joten en kommentoi sen suuremmin noista voimankäyttövälineistä mutta noista voimankäytön lisäkoulutuksista on aina apua hommissa, kannattaa mennä jos mahdollista.
 
parasta antia koulutuksissa on esimerkkitapaukset, joita kouluttajat ja kokeneemmat läsnäolevat äijät käyvät läpi. tottakai niissä opitaan perusteet ja säännöt, mutta vasta käytännössä opitaan käyttämään voimaa oikeassa suhteessa tilanteeseen.
 
Onko pokeilla mitään ensiapukoulutusvelvollisuutta tms.? Tai vaativatko työnantajat mitään sen suuntaista, koska baareissa kuitenkin sattuu ja tapahtuu..

Tätä ollaan pohdiskeltu kaveripiirissä sen jälkeen kun tuli tuossa taannoin hoidettua ensiapu käytännössä kokonaan yhden baari-illan päätteeksi kaverin kanssa, kun poke ei meinannut edes tietää et pitääkö se ambulanssi soittaa paikalle vai ei.
 
Jännä sinänsä, että JV-koulutus on lyhyempi (32h), kuin vartija (40h+60h), vaikka JV:llä on enemmän oikeuksia. Vartijan peruskurssiin kuuluu muistaakseni EA1 ja VAT:ssa on EA2:n.
Mutta kyllä JV:llä velvollisuuksiakin on esim. ettei hänen valvomalla alueella vaaranneta kenenkään turvallisuutta. Auttamisvelvollisuus on kuitenkin kaikilla omien kykyjen mukaan tai kyseessä voi olla heitteillepano, tai -jättö.

RIKOSLAKI 19.12.1889

21 luku 14 § Heitteillepano
Joka saattaa toisen avuttomaan tilaan tai jättää sellaiseen tilaan henkilön, josta hän on velvollinen huolehtimaan, ja aiheuttaa siten vaaraa tämän hengelle tai terveydelle, on tuomittava heitteillepanosta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

21 luku 15 § Pelastustoimen laiminlyönti
Joka tietäen toisen olevan hengenvaarassa tai vakavassa terveyden vaarassa on tälle antamatta tai hankkimatta sellaista apua, joka hänen mahdollisuutensa ja tilanteen luonne huomioon ottaen kohtuudella voidaan häneltä edellyttää, on tuomittava pelastustoimen laiminlyönnistä sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

PELASTUSLAKI (468/2003)


28 § Jokamiehen toimintavelvollisuus
Jokainen, joka huomaa tai saa tietää tulipalon syttyneen tai muun onnettomuuden tapahtuneen tai uhkaavan eikä voi heti sammuttaa paloa tai torjua vaaraa, on velvollinen viipymättä ilmoittamaan siitä vaarassa oleville, tekemään hätäilmoituksen sekä ryhtymään kykynsä mukaan pelastustoimintaan.


83 § Rangaistukset
Joka
1) laiminlyö 21 §:n 2 momentissa, 22 §:n 1 momentissa, 23, 25, 26, 28, 29, 30, 32, 33 tai 38 §:ssä, 45 §:n 1 momentissa tai 46 §:n 1 momentissa taikka mainittujen säännösten perusteella annetussa määräyksessä tarkoitetun velvoitteen taikka muutoin toimii mainituissa lainkohdissa tai niiden perusteella annetuissa määräyksissä asetetun velvoitteen vastaisesti tai
2) rikkoo 24 §:ssä tai 46 §:n 3 momentissa tarkoitettua kieltoa,
on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, pelastusrikkomuksesta sakkoon.


TIELIIKENNELAKI (267/1981)


4 luku 57 § Yleinen auttamisvelvollisuus
Jos joku on liikenneonnettomuuden johdosta joutunut sellaiseen tilaan, että on välttämätöntä heti kuljettaa hänet saamaan hoitoa, jokainen ajoneuvon kuljettaja on velvollinen kuljettamaan hänet. Jos ajoneuvo ei sovellu turvalliseen kuljetukseen ja tarkoituksenmukaisempi kuljetus on saatavissa, kuljettajan on kuitenkin avustettava kuljetuksen järjestämisessä.


4 luku 58 § Onnettomuuteen osallisen auttamisvelvollisuus
Tienkäyttäjän, joka syystään tai syyttään on joutunut osalliseksi liikenneonnettomuuteen, on heti pysähdyttävä ja kykynsä mukaan avustettava vahingoittuneita tai avuttomaan tilaan jääneitä sekä muutoinkin osallistuttava niihin toimenpiteisiin, joihin onnettomuus antaa aihetta.


Mika Kättö
lainsäädäntöneuvos
Sisäasiainministeriön pelastusosasto



Mut käytäntö on aina eri asia, kuin laki ;)
 
Jännä sinänsä, että JV-koulutus on lyhyempi (32h), kuin vartija (40h+60h), vaikka JV:llä on enemmän oikeuksia. Vartijan peruskurssiin kuuluu muistaakseni EA1 ja VAT:ssa on EA2:n.

40 h kurssiin kuuluu ainakin Amiedun koulutusesitteen mukaan kohta hätäensiapu, 60 h koulutukseen kuuluu ensiapu. VATin koulutussisältöön kuuluu EA1.
 
Tjaa, on ne vartijat kovia jätkiä :)
Silti JV-kouluksessa olisi mielestäni parantamisen varaa, ei se höpöhöpömonivalintakoe oikein riitä.
Tosin minähän sitä en ala suunnittelemaan vaan ne fiksummat miehet korkeilla palleilla, jotka ei oo kyllä varmaan ikinä ite tehny alan töitä.
 
Tjaa, on ne vartijat kovia jätkiä :)
Silti JV-kouluksessa olisi mielestäni parantamisen varaa, ei se höpöhöpömonivalintakoe oikein riitä.
Tosin minähän sitä en ala suunnittelemaan vaan ne fiksummat miehet korkeilla palleilla, jotka ei oo kyllä varmaan ikinä ite tehny alan töitä.
Meinaatko, että lisää pakollisia kursseja -> maksellaan lisää turhia kurssimaksuja ja viranomaiskuluja?
Sitten parin vuoden välein muutetaan lakia ja ne vasta suoritetut kurssit ei olekaan enää voimassa,
vaan ne pitää suorittaa uudestaan eri nimisinä + joku uusi pippelinnysväyskoe.

nimim. esimerkiksi se sama kaasukoulutus jo miljoonatta kertaa.

Mun mielestä peruskurssilla saa perustietoja ja kurssimateriaalista voi lukea lisää.
Käytännön työtä oppii käytännön työssä ja kaikki työt ei sovi kaikille.
 
Totta tuokin.
Ja jos koulutus laajenee, täytyy palkkatulojen kasvaa. Kannattaakin nyt odottaa yksityistä turvallisuusalaa koskevaa lakiuudistusta. Silti mun mielestä jotain siinä olisi parannettavaa. Välillä tuntuu, että JV-firmat ja niiden työntekijät elää ihan viidakon lakien mukaan ja JV:t, joilla on monia oikeuksia puuttua kansalaisen perusoikeuksiin, ovat unohtaneet kaiken kurssilla opitun ja vetää töissä vaan oman fiiliksen mukaan asiakkaita niskalenkkiin :D Jos näin sain yleistäen sanoa.

Ja on se musta aika sekavaa, ja tavallisesta kansalaisestakin, että henkilö saattaa toimia aamulla vartijana (Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista), päivällä järjestyslainalaisena järjestyksenvalvojana (LYT) ja illalla järjestyksenvalvojana (laki järjestyksenvalvojista).
Näissä kaikissa toimissa on kuitenkin vähän eri oikeudet.
Menee siinä ite tekijätkin sekasin, ellei sit vaan mutufiiliksellä koko päivää lepposasti.
 
Totta tuokin.
Ja jos koulutus laajenee, täytyy palkkatulojen kasvaa. Kannattaakin nyt odottaa yksityistä turvallisuusalaa koskevaa lakiuudistusta. Silti mun mielestä jotain siinä olisi parannettavaa. Välillä tuntuu, että JV-firmat ja niiden työntekijät elää ihan viidakon lakien mukaan ja JV:t, joilla on monia oikeuksia puuttua kansalaisen perusoikeuksiin, ovat unohtaneet kaiken kurssilla opitun ja vetää töissä vaan oman fiiliksen mukaan asiakkaita niskalenkkiin :D Jos näin sain yleistäen sanoa.
Vartiointiliikkeiden ja firmojen tulo alalle on huomattavasti pienentänyt tulotasoa, ja se näkyy sitten työvoimassa...
 
Koulutuksen laajetessa ja lakien uudistuessa on yhtenä hyvänä puolena se, että niin sanotut puolihuolimattomat yrittäjät toivottavasti poistuu alalta ja työnkuvat selkeytyy toimipisteissä. Tällä hetkellä ravintoloille järjestyksenvalvonta on vain ylimääräinen, mutta pakollinen kulu. Tästä käsityksestä on päästävä eroon ja yritettävä myydä asiakkaille laadukasta ja asiantuntevaa turvallisuusalan toimintaa. Itseään voivat firmat syyttää hintojen heikkenemisistä. Olis aika palauttaa alalle kunnon ovimiehet ja sellaiset liksat millä sitä asiakaspalvelua sekä ammattimaisuutta saadaan.
 
Jännä sinänsä, että JV-koulutus on lyhyempi (32h), kuin vartija (40h+60h), vaikka JV:llä on enemmän oikeuksia.
Saattaapi johtua siitä, että järjestyksenvalvojia pitää olla kaikenlaisissa yleisötilaisuuksissa ja kissanristiäisissä. Käytännössä varmaan suuri osa jv-kortin suorittaneista ei ikinä tee ovihommia tai muita "oikeita" jv-korttia edellyttäviä töitä. Tai edes välttämättä ota palkkaa noista hommista (vaikkapa jonkun nuorisotalon diskon päivystämisestä tai vapaaehtoisjv:t festareilla). Kynnyksen tuon koulutuksen suorittamiseen pitää olla siis melko matala, jotta poliisin asettamat vaatimukset järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisestä näissä tilaisuuksissa pystytään täyttämään edes jollain tavalla.
 
Koulutuksen laajetessa ja lakien uudistuessa on yhtenä hyvänä puolena se, että niin sanotut puolihuolimattomat yrittäjät toivottavasti poistuu alalta ja työnkuvat selkeytyy toimipisteissä. Tällä hetkellä ravintoloille järjestyksenvalvonta on vain ylimääräinen, mutta pakollinen kulu. Tästä käsityksestä on päästävä eroon ja yritettävä myydä asiakkaille laadukasta ja asiantuntevaa turvallisuusalan toimintaa. Itseään voivat firmat syyttää hintojen heikkenemisistä. Olis aika palauttaa alalle kunnon ovimiehet ja sellaiset liksat millä sitä asiakaspalvelua sekä ammattimaisuutta saadaan.


Tähän suuntaan ei päästä muulla tavalla kuin muuttamalla ammattimainen järjestyksenvalvonta yksityisten turvallisuuspalvelujen alaiseksi, eli vaadittaisiin järjestykenvalvontapalveluita tuottavilta yrityksiltä vartioimisliikelupaa. Tälläinen esitys on käsittelyssä, mutta milloin se tulee ja tuleeko on vielä arvoitus vaikka sitä kovasti tietyt työryhmät yrittävätkin ajaa läpi.
 
Tähän suuntaan ei päästä muulla tavalla kuin muuttamalla ammattimainen järjestyksenvalvonta yksityisten turvallisuuspalvelujen alaiseksi, eli vaadittaisiin järjestykenvalvontapalveluita tuottavilta yrityksiltä vartioimisliikelupaa. Tälläinen esitys on käsittelyssä, mutta milloin se tulee ja tuleeko on vielä arvoitus vaikka sitä kovasti tietyt työryhmät yrittävätkin ajaa läpi.
Tämä on suuntaus ja pahasti näyttää, että työvoiman laatu laskee vähitellen kohti vartiointiliikkeiden tasoa.
 
Tämä on suuntaus ja pahasti näyttää, että työvoiman laatu laskee vähitellen kohti vartiointiliikkeiden tasoa.

Todella oikea arvio. Koko ajan ovipumppujen keski-ikä laskee ja alalta poistuu vanhoja hyviä konkareita kovaa vauhtia. Eikä se ole hyvä asia ollenkaan.

Just eilen puhuin tulevan porstarin kanssa, ja kuulosti hyvältä kun on pääsemässä hommiin vanhojen herrojen seuraan. Vanhukset pitävät nuoren kurissa ja opettavat toivon mukaan hyville tavoille, ns katsovat perään.

Mä en ainakaan keksi syytä miksi tulevaisuudessa poket ja vartijat erois iän puolesta toisistaan, suuntaus on jo selvillä.

Turvallisuusala tuntuu olevan ainut ala mikä menee koko ajan vain huonompaan suuntaan. :(
 
Miten mä tälläsen topikin oon missannu... No hyvä että löysin :)

Tuohon alaikäisten baareiluun, niin pakkiksen poket, suosittelen kattomaan jokasen paprut läpi ja tarkasti josson joku ryhmästä vähän nuoremman näkönen... ;) Itse vielä yhden kuukauden 16-vuotias ja on sitä jo hieman päälle puolisen vuotta käyty sillontällöin baareissa rahatilanne sen on sallinut, eli harvoin, n. kerran kuukaudessa. Koskaan ei oo heitetty ulos, kerran poke ovella alkanu kyselee paprui ja eipä niitä ollu joten eiku seuraavaan kapakkaan. Eli kerran n. 10 kerrasta on jääty ovelle!

Ja siitä oon varma, etten todellakaan ole ainoo alaikäne joka sillotällöin noissa pyörii... :)

Monesti miettiny, että kuis helvetissä noihin noin helposti pääsee. Sitä ennen luuli ettei baareihi mitään mahiksia alaikäsenä, kerranku sitä kavereiden kanssa pienessä nousuhumalassa uskaltautui kokeilemaan niin sisällähä sitä seuraavaks oltiin :D Kai syynä pienet pulisongit ja hiton korkea hiusraja, lyhyet hiukset sekä suht. aikuismainen pukeutuminen. Hassua kyllä kun tuossa pari vk sitten olin 18-vuotiaan kaverin kanssa, siltä kysyttiin paprut ja multa ei. :D Poket näyttää hämääntyvän heti kun itsevarmasti kävelee poken luo, tervehtii ja tallustelee sisään. Sen ainoan kerran kun en päässyt, meninkin just epävarman olosena pää rinnassa enkä moikannut.

Sama silmiin kattelu toimii kaupankassalla kaljaa hakiessa... Ei kassatädit ees uskalla katella sua silmiin kun kattelet niitä -> ei kehtaa myöskään kysyy papruja. :) Ihan vain winkwink muille alaikäsille pakkislaisille :D

En koko theardia kokonaan läpi selannut, mutta kysymys, että mitä poket tekee oikeasti noille feikkipapruille jos sellasten kanssa koittaa sisään ja poke ne nappaa? Jotkut kuulemma repii, jotkut vie kyttikselle ja jos oikeat hlötiedot niin soittelee perään. Mutta milläs ne todistaa että just sä olet koittanu tulla sisään, eikä joku vihamiehes esim. photoshopannu nimeäs vaan oman nimen päälle?

Tulipa epäselvästi, toivottavasti joku ymmärs :) Ite siis en koskaan oo feikkejä käyttäny, monet kaverit sitä tuntuu harrastavan ja hyvin nekin tuntuu toimivan sillointällöin...
 
^^ lol
 

Suositut

Back
Ylös Bottom