Kypsentämätön kasvisravinto ruokavaliona?

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Eli elävää ravintoa. On tullut kokeiltua muutama kuukausi tossa puol vuotta sitten. Työlästä ne ruuat oli valmistaa ja muuta että niistä sai herkullisia, mut kyl se sit oli sen vaivan arvosta =)) Hemmetin hyvä olo ainakin oli!!! Pitäs taas siirtyä siihen heti, kun jaksaa vaan vaivautua hieman enemmän ja on paino saatu kohdilleen =P Suhteellisen halvaksi se ainakin tulee, jos esimerkiksi idut itse kasvattaa. Kannattaa kokeilla puhdistaa hyvin kehoa ^^
 
No, puhdas raakaravinto laittaa kehossa asustelevat kuona-aineet ja myrkyt liikkeelle ja rasittaa ruuansulatusta vähemmän = keholla enemmän aikaa hoitaa sairauksia ja muita toimintoja. Kaikki vihreä ravinto, varsinkin vehnänorasmehu, sekä hetelemät ja marjat puhdistavat kehoa tehokkaasti (kuten polttavat kuona-aineita ja neutraloivat myrkkyjä, osa lisää virtsaneritystä jne). Esimerkiksi vesimeloni erittäin emäksisenä tasapainottaa elimistön nopeasti ja edistää voimakkaasti munuisten toimintaa ja puhdistaa niitä. Suurin osa vitamiineista ja muista tuhoutuu 45C eli paljon enemmän jää vitskuja ja muita vitaaliaineita keholle. Ihokin (suurin erityselin ihmisessä) rupeaa voimaan paremmin (mikä on aika monella suht huonokuntonen ja tarvii kaikki Q10 rasvat ja muut härdellit et näyttää edes vähäsen siedettävältä :D) ja taas puhdistus tehostuu. Tuossa nyt muutama esimerkki, mitä tuli mieleen =o Lisää voin kaivaa kirjoista tai netistä, jos kiinnostaa.
 
Ei kai kukaan oikeesti usko tollaseen puhdistuspuppuun?

Raakaravinto se vasta laittaakin mahaparan ja suolet vinkumaan työtaakkaansa. Varsinkin kun vielä saa iduista salmonellan.

Eipä silti, kasviksia kannattaa syödä. Paljon. Kuitenkin enimmäkseen kypsennettyinä.
 
Kiinnostaa kyllä. Musta vaan tuntuu, että nuo tarinat ovat hölynpölyä ilman mitään tieteellistä pohjaa. Nyt on paikka osoittaa, että olen väärässä.

joo, jonkunlaista tutkimusta olisi kiva sivuta noissa vastauksissa, koska hölynpölyltä toi mustakin kuulosti.

tai ehkä mä vaan oon niin jumissa kun on täynnä kuona-aineita ja myrkkyjä.:rock:

edit: siis toki itse syön runsaasti tuoretta salaattia kuitujen ynms. takia, mutta melko ravintoköyhää olisi ruoka noilla pelkästään.
 
Voihan tuollaisessa olla hyvinkin perää, että silloin tällöin viikon tai kahden "kuuri" pelkkiä kypsentämättömiä rehuja syöden saataisiin suolistosta poistettua esim. runsaan (punaisen)lihan syömisen vuoksi sinne jääneitä kuona-aineita. Voisihan tuollaisella olla positiivisia vaikutuksia esim. ruuansulatuksen ja ravintoaineiden imeytymisen kannalta. Tosin taitaa tuokin perustua enempi hetkellisesti lisääntyneiden kuitujen määrästä normaaliin ruokavalioon nähden.

Ja tämähän oli vain pähkäilyä niitä "tutkimusten" tuloksia odotellessa...
 
Joo, pittääpi kaivella. Kirjoissa on mulla paljon tietoa, mutta tiedä nyt häntä niiden totuudenmukaisuudesta. Monelle asialle löytyy kyl tukea ihan järkeilemälläkin. Kuuntelemalla omaa kehoaan, kyl tuntee mikä tekee hyvää ja mikä ei. Pitää tiedustella hieman pitempään tätä harrastaneilta. Miten niin vinkumaan työtaakkaansa? Tottakai tuohonkin pitää pikkuhiljaa siirtyä, kun ei mahassa ole oikeita stuffeja noiden kunnolla sulattamiseen. Taispa Ghandikin melkein kuolla kerran, kun meni monen vuoden jälkeen vetää pihvin eikä sen kroppa sitä pystyny sulattamaan. Itse ollut vasta kohta 2 vuotta kasvissyöjä ja vegaaniuteen tähtään :P Lähtipä ainakin astma poies jne. kun vaihdoin ravinota =o Mutjoo, etsiskelemään todisteita teille ja itsellenikin vähän =P

Ps. Ihminen on ainoa olento joka "pilaa" ruokansa ennen sen syömistä (paljon vitamiineja ja muita elintärkeitä aineita tuhoutuu yli 45 asteessa)
 
no ei se nyt kauheesti voi pilaantua jos kerta kasvua tapahtuu, vai niillä kuona-aineillako ne lihakset sitten kasvaa?en ole perehtynyt tämmöseen kasvi ranvintoon enkä todellakaan kiistä niiden tärkeyttä ruokavaliossa mutta oon aina ihmetelly että minkätakia saliharrastuksesta(jossa tarkotuksena lihasten kasvatus)täytyy tehdä vielä entistä vaikeampaa?kyllä minä ainakin haluan mahdollisimman "nopeaa" ja maksimaalista kehitystä oman tietämykseni puitteissa enkä kyllä jättäis lihaa saatikka maitotuotteita pois!
 
Onhan noita detox-dieettejä näkynyt paljon mainostettavan. Yleensä puhutaan viikon-parin paastoista, eikä niinkään jatkuvasta ruokavaliosta. Tieteellinen näyttö tällaisten tarpeellisuudesta lienee aika vähissä, mutta voinee niistä olla hyötyäkin, jos samalla tulee syötyä enemmän vihanneksia ja hedelmiä sekä vähemmän roskaruokaa. Mutu.

Tuossa on esimerkkejä lontoon kielellä: http://www.bbc.co.uk/lifestyle/detox/
Lisäksi noihin voi kuulua erilaisia "hoitoja", kuten esim. saunomista..
 
runsaan (punaisen)lihan syömisen vuoksi sinne jääneitä kuona-aineita

Minä en kertakaikkiaan ymmärrä, mistä tämä käsitys lihan kuonaa tuottavasta vaikutuksesta on peräisin. Liki puhtaat proteiinilähteet kun hajoavat kehossa kaikkein täydellisimmin, liha mukaanlukien.

"Kuona-aine" on mielestäni täysin luontaistuotetätien keksintöä. Eri asia on ruokiin joutuneet vierasaineet - raskasmetallit, torjunta-aineet, erilaiset käsittelyaineet, joita ei ole tarkoitettu syötäväksi. Ja lisäaineet, joita jalostettuun ruokaan lisätään ihan tarkoituksella, mutta jotka eivät silti välttämättä ole ihmiselle hyväksi. Näiden vieraampien aineiden varastointipaikka on usein maksa, jos elimistö ei niitä pysty käsittelemään. Mihinkään suolistoon ne eivät jää makaamaan. Ja niitä on yhtä lailla kasvi- kuin eläinperäisessäkin ravinnossa.

Toki ruoassa on myös "kuonaa", jota suolisto ei pysty käsittelemään. Pääasiassa tuo vaan tuppaa olemaan kasviperäistä tavaraa: liukenematonta kuitua (selluloosa), liukenevia kuituja ja joitakin suurimolekyylisiä sokereita (esim. sokerialkoholit). Näistä "kuona-aineista" ainakin liukenevalla kuidulla lienee terveysvaikutuksiakin (vaikkakin kaikki kuitulähteet vaikuttavat ainakin lievästi ravintoaineiden imeytymistä heikentäen).

Erilainen ravinto vaikuttaa toki suolistoflooraan hyvin vaihtelevalla tavalla. IMO paskin ravitsemus ihmiselle suoliston hyvinvoinnin kannalta pohjaa runsaisiin ja nopeisiin hiilihydraatteihin. Tuosta johtuva huono vointi voidaan katkaista elävällä ravinnolla, mutta yhtä hyvin vaikka runsaskasviksisella matalahiilarisella (paleoruokavalio).
 
Caitlyn: -Jos punainen liha kerta lukeutuu näihin "täydellisimmin hajoaviin" ruoka-aineisiin, niin mistä johtuu että runsaasti punaista lihaa syövien ihmisten keskuudessa paksu- ja peräsuolen syövät ovat "normaalia" yleisempiä?
 
Monet syöpätutkimukset eivät erottele jalostamatonta lihaa lihajalosteista. Lihajalosteissa (leikkeleet, makkarat ym.) taas on mukana muutakin jännää, kuin eläinkudosta, mm. väriä säilyttävänä aineena ihmiselimistölle tunnetusti ongelmia aiheuttavaa nitriittiä.

Pelkästään tuoreen lihan tutkimuksia on aika vähän. Tämä on melko luonnollista, sillä tietynlaiset syömismallit tuntuvat liittyvän yhteen: usein korkea punaisen lihan kulutus indikoi muutenkin "länsimaisia" ruokailutapoja, ruokavalio sisältää paljon myös prosessoitua lihaa ja runsaasti nopeita hiilihydraatteja. Tuossa tapauksessa tuoreen punaisen lihan roolia terveydentilan suhteen on vaikea määrittää. Esimerkkinä tuollaisesta tutkimuksesta vaikkapa tämä, jossa eri tyyppisiä ruokailutapoja on viisaasti niputettu yhteen. Kokonaisuudessaan huonoista ruokavaliotottumuksista on aika mahdotonta uuttaa yksittäisen ravintotekijän vaikutusta erilleen. Vaikka tilastollisesti toki kaikki on mahdollista - eri asia, onko tuolla tavalla saatu tieto luotettavaa.

Ja kyllä se tuore liha ihan oikeasti on laajoissakin populaatiotutkimuksissa saanut puhdistusta huonolle maineelleen, esim. tämä tai vaikka tämä (hmm, toinen taisi olla vatsasyöpätutkimus, mutta menköön).

Tilastollisten tutkimusten lukemisessa pitää olla todella varovainen ja erityisesti ravintotekijöiden suhteen varoisin ylitulkintaa. Jotain perspektiiviä asiaan voi saada tutkailemalla maailmanlaajuisia syöpätilastoja (esim. Globocan). Aika mielenkiintoinen havainto on esim. se, että vaikka länsimaissa suolistosyöpä onkin selkeästi yleisempää kuin vähemmän kehittyneissä maissa (punaisen lihan kulutus kaikissa muodoissaan vähäistä), suolistosyöpää yleisemmän vatsasyövän esiintyneisyys on juuri päinvastainen... Pitää myös muistaa, että suolistosyöpä on ensisijaisesti vanhojen ihmisten sairaus, eli yksi selittävä tekijä sen suhteelliselle yleisyydelle länsimaissa on yksinkertaisesti pidempi elinaika.

Ja syvemmälle tilastotieteeseen. Otetaanpa esimerkiksi tämä iso EPIC:in aineisto aiheesta (lienee tutkimus, johon monet viittaavat aiheessa "punainen liha ja kohonnut suolistosyöpäriski"). Mukava taulukko löytyy täältä, ihan alkuperäisen tutkimuksen aineistoa:

http://jncicancerspectrum.oxfordjournals.org/cgi/content/full/jnci;97/12/906/TBL3

Ja haa! Äkkiseltään katsoen vaikuttaa siltä, että punainen liha ja prosessoitu liha ovat todellakin perkeleestä. Kahdessa ensimmäisessä lukusarakkeessa on kaikki suolistosyöpätyypit, lopuissa neljässä on eroteltu eri suolistoalueiden syövät eri sarakkeisiin. Riveillä on sitten lihan ja kalan kulutusta, kulutus kasvaa siis ruoka-aineryhmässä aina alaspäin.

Katsotaan kahta ensimmäistä saraketta tarkemmin. Kuten useimmissa ravitsemusta käsittelevässä populaatiotutkimuksessa, tässäkään ei ole tarkasteltu ainoastaan tutkimuksen tulosmuuttujia. Molemmat sarakkeet ovat itse asiassa tilastollisia monimuuttuja-analyysejä (Coxin regressiomallia on käytetty). Nämä perustuvat siihen, että otetaan (matemaattisesti) huomioon sellaisia yksittäisiä asioita joiden tiedetään / epäillään tiedettävän vaikuttavan tutkittavassa asiassa suuntaan tai toiseen. Elikkäs ensimmäisessä sarakkeessa on siis huomioitu ikä, sukupuoli, energia rasvattomista ravintoaineista, energia rasvanlähteistä (jälkimmäiset mielestäni hieman kyseenalaisia perusanalyysiin, onko yhteys kokonaisrasvan ja suolistosyövän välillä muka osoitettu? Mielestäni ei.). Selitykset sarakkeille löytyvät taulukon alareunasta. Ja tässä sarakkeessa siis näyttää ikävältä lihansyöjän näkökulmasta.

Mutta mennäänpä seuraavaan sarakkeeseen. Tässä on huomioitu koko joukko lisätekijöitä edellisten lisäksi, ainakin osalla on vahvaa näyttöä syöpäriskin lisääjinä: pituus, paino (nämä molemmat erillisinä mielestäni todella outoja, miten olisi vaikka BMI????), fyysinen aktiivisuus, tupakointi, ravintokuidun määrä (hyvä indikaattori kasviperäisen ruoan määrästä) ja alkoholin kulutus. Ihme ja kumma, enää tulokset eivät olekaan tilastollisesti merkitseviä. Jos jollakin on päässyt unohtumaan, miten vaikkapa luottamusväliä tulkitaan, hyvää selväkielistä tekstiä aiheesta vaikkapa täällä.

Mjoo, oma, vahva mielipiteeni on se, että mahdollisimman monipuolinen ruokavalio sekä proteiininlähteiden, että kasvikunnan tuotteiden suhteen on turvallisin tapa suhtautua safkaamiseen ja terveydentilaan. Itse asiassa, ruokavalion monipuolisuus on monessa laajassa syöpätutkimuksessa itsenäinen, useilta syöpätyypeiltä suojaava tekijä. Ruoka kannattaa nauttia mahdollisimman vähän prosessoituna, mielellään lisäaineettomana ja omissa kokkaussessioissa kannattanee suosia lempeitä kypsennystapoja.

Ja suolistosyövän syntymekanismit ovat todennäköisesti huomattavasti monimutkaisempia, kuin yksittäisen ravintotekijän "sulaminen" suolistossa...
 
Ps. Ihminen on ainoa olento joka "pilaa" ruokansa ennen sen syömistä (paljon vitamiineja ja muita elintärkeitä aineita tuhoutuu yli 45 asteessa)

Aika moni lihansyöjä kätkee saaliinsa ja palaa syömään sitä useita kertoja.Se liha on ihan mätää ja täynnä kaikenlaisia matoja ja toukkia siinä vaiheessa,karhut esimerkiksi kieriskelee tyytyväisinä siinä mätänevässä lihassa ruokailun oheessa.

Niillä on kulemma ihan hämmästyttävä vastustuskyky niitä bakteereja vastaan,sama tietysi pätee kaikkiin lihan syöjiin.

Eiks tä vähä niinku käy pilaamisesta?
 
Minä en kertakaikkiaan ymmärrä, mistä tämä käsitys lihan kuonaa tuottavasta vaikutuksesta on peräisin.
PETAlta ja muilta kasvisyöntiä lobbaavilta tahoilta kenties? ;) Ylipäätänsä noille kuona-aineiden poistoille ei löydy mitään todellista lääketieteellistä selitystä, ilmeisesti ihan pelkkää höpöhöpöä. Ainakaan kukaan ei vielä ole osannut minulle selittää tarkemmin, että mitä ne kuona-aineet tarkemmin ottaen ovat ja mihin päin elimistöä ne ovat varastoituneet. Mehupaastolla olevat kertovat myös kuinka hengityksen ja hien hajusta ihan huomaa, että kuona-aineet lähtee elimistöstä. Ketoosi kenties? :D

Caitlynilta todella hyvä ja perusteellinen vastaus tuohon kysymykseen lihasta ja ruoansulatuskanavan syövistä. Ja lihajalosteiden vaikutuksen ja lihansyönnin kanssa korreloivien huonojen elämäntapojen lisäksi ilmeisesti helikobakteerilla on myös oma osuutensa noihin tilastoihin. Tämäkin asia menee aika pitkälti tuonne PETAn ja kumppaneiden ansioihin, viralliset tahot eivät juuri taida väittää lihansyönnin olevan epäterveellistä. Eikä siihen kyllä ole mitään aihettakaan, liha on hyvää ja ravitsevaa ruokaa. :kuola: :kippis1:
 
Tilastollisten tutkimusten lukemisessa pitää olla todella varovainen ja erityisesti ravintotekijöiden suhteen varoisin ylitulkintaa. Jotain perspektiiviä asiaan voi saada tutkailemalla maailmanlaajuisia syöpätilastoja (esim. Globocan). Aika mielenkiintoinen havainto on esim. se, että vaikka länsimaissa suolistosyöpä onkin selkeästi yleisempää kuin vähemmän kehittyneissä maissa (punaisen lihan kulutus kaikissa muodoissaan vähäistä), suolistosyöpää yleisemmän vatsasyövän esiintyneisyys on juuri päinvastainen... Pitää myös muistaa, että suolistosyöpä on ensisijaisesti vanhojen ihmisten sairaus, eli yksi selittävä tekijä sen suhteelliselle yleisyydelle länsimaissa on yksinkertaisesti pidempi elinaika.
.

Lehdestä josku luin että kehitysmaissa vatsasyövän yleisyys johtuu siitä että säilyvyyden takia kaikki ruoat joudutaan maustamaan ihan sikana.Mitään ei ole varaa heittää hukkaan ja rittävästi kun laittaa vahvoja pippureita safkaan ,niin se kestää isältä pojalle.

Mutta vatsa ei sit ikävä kyllä kestä.
 
Ps. Ihminen on ainoa olento joka "pilaa" ruokansa ennen sen syömistä (paljon vitamiineja ja muita elintärkeitä aineita tuhoutuu yli 45 asteessa)

Ja jos mietimme mitä tapahtui sen jälkeen kun ihminen tuon tavan oppi?

Monestikkin näissä kaiken maailman ruokavaliohömpötyksissä selitetään, että ihminen oli terveempi ja kaikin tavoin parempi kuin nyt silloin aikoinaan, kun syötiin vähemmän hiilareita tai ei kypsennetty ruokaa tai whatever.. Ehkä, mutta onneksi ihmisten keski-ikäkään ei ole kasvanut kuin "hieman" näiden muutoksien aikana..
 
Ruoan "pilaamisesta" kypsentämällä: kypsentäminen vaikuttaa kuitenkin merkittävästi ihmispopulaation keskimääräiseen terveydentilaan, kypsentämällä päästään eroon merkittävästä määrästä taudinaiheuttajia (mikrobit ja pieneliöt). Kypsentäminen ei ole muutenkaan yksiselitteisesti huono asia, joidenkin ravinteiden imeytyvyys on jopa parempi kypsennetystä ruoasta. Silti hyvän ruokahygienian olosuhteissa kannattaa kyllä raakaa syödä ihan reilusti kypsennetyn rinnalla.

Lehdestä josku luin että kehitysmaissa ...

Lähdekriittisyyttä sopii hieman harjoittaa. Vatsasyövän ja helikobakteerin välillä on kyllä vahva yhteys ja heliko taas on monin verroin yleisempi kehitysmaissa.

Ehkä, mutta onneksi ihmisten keski-ikäkään ei ole kasvanut kuin "hieman" näiden muutoksien aikana..

Keräilijä-metsästäjäkansojen eliniän odote on itse asiassa varsin korkea, kunhan herkistä lapsuus- ja nuoruusvuosista selvitään. Keräilijä-metsästäjät ovat myös pitkiä, tervehampaisia...
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom