Kunnia takaisin kananmunille! (kolesteroli ihmisillekään ei pelkoa)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja HeZu.N
  • Aloitettu Aloitettu
Mun lemppari on kokkelina erilaisten vihannesten kanssa. Ihan suosikein on ehkä muutama muna, herkkusieniä ja paprikaa ja kaikki sekasin pannulle. Vähän soijaa sekaan. Tää on mun versio pikaruoasta kun on kiirus syödä :)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Keitetty on aika pro, ite vedän sen 10-15 munaa parilla keittokerralla ja jääkaappiin säilymään. Sielt niit on sit aina hyvä poimia jos tarvii jotain pientä syödä.
 
ottakaahan kuitenkin huomioon että noin yhdelle kymmenestä noi kananmunat ei sovellu. Eli jos enemmänkin popsii, kannattanee mittauttaa kolesterolit jos yhtään epäilyttää.
 
Onko ihan turvallista vetää kananmunia raakana? lasiin ja juo sen siitä. ei oo tullu tehtyä noin kun kaikki varottelee salmonellasta sun muusta :D
 
Kananmunan keltuaisessa on n. 300mg kolesterolia, mutta keltuainen sisältää myös lesitiiniä, joka liuottaa kolesterolia verisuonten seinämistä. Joten minä en usko sen kolesterolin olevan haitallista. Kananmunan keltuainen sisältää muistaakseni enemmän proteiiniä kuin valkuainen. Kananmunat ovat hyvää ja edullista ravintoa. Siältää myös A- ja D-vitamiinejä ym..
 
Kananmunan keltuaisessa on n. 300mg kolesterolia, mutta keltuainen sisältää myös lesitiiniä, joka liuottaa kolesterolia verisuonten seinämistä...

Itseasiassa ei se Lesitiini sitä liuota sieltä seinämistä, HDL tekee sen, kun LDL diffuntoituu hiusvaltimon/sepelvaltimon seinämän läpi kudosnesteeseen niin sen lipoproteiinin kuljettaman kolesterolin OLISI tarkoitus mennä solukalvojen seinämiin, ja tämän tyhjän lipoproteiinin (empty-LDL) pitäisi palata takaisin verisuonistoon ja sieltä maksaan uudelleen täyttymään. Joskus kuitenkin tämä lipoproteiini jumiutuu kudosnesteeseen ja soluvälitilaan eikä pääse luovuttamaan kolesteroliaan solukalvoille, kun niillä on jo tarpeeksi rakennusainetta (tai sitten vaan muusta syystä liikaa LDL:ää kudosvälissä), silloin kehon syöjäsolut, makrofagit, eivät pidä siitä, että tällaista ylimääräistä tavaraa on soluvälitilassa, jolloin se fagosytoi (syö) LDL:än itseensä. Tällöin makrofagista tulee vaahtosolu (kun se täyttyy lipoproteiinin rasvalla/kolesterolilla) ja kuolee. Kun vaahtosoluja alkaa kehittymään paljon, alkaa syntyä rasvajuosteita ja ateroskleroosi alkaa syntyä. Näin kolesteroli aiheuttaa sairauksia. Kuitenkin onneksi meillä on HDL, jonka iänikuisena tehtävänä on käydä pumppaamassa nämä vaahtosolut tyhjiksi kolesterolista ja viedä se mukanaan takaisin maksaan uudelleen käytettäväksi. Joten sairastummeko sydän/verisuonisairauksiin riippuu paljolti meidän veriseerumimme HDL määrästä= jos sitä on riittävästi (erinomaisilla arvoilla, esim 50% olisi HDL:ää ja 50% LDL:ää veren kolesterolista (lähes mahdoton, kun on vielä VLDL:ää ja muita lipoproteiinejä :D )) niin ei kauheasti pitäisi olla riskiä sairastumiseen, kun melko tehokkaasti tällöin vaahtosolut pitäisivät tyhjentyä ja rasvajuosteita ei pitäisi suonien seiniin kertyä.

Lesitiini VAIN hidastaa kolesterolin imeytymistä vereen, ei se auta mitenkään kolesterolin kiertokulkua maksasta veren kyydissä solukalvoihin.
Asiasta pieni artikkeli, jossa kananmunaa käytetään esimerkkinä :D
http://www.finfood.fi/finfood/finnf...db20047d8f64c60cc2256b49003257f7?OpenDocument

Oli pakko oikaista pari pientä asiaa, sorry päteminen :arvi:
 
Itseasiassa ei se Lesitiini sitä liuota sieltä seinämistä, HDL tekee sen, kun LDL diffuntoituu hiusvaltimon/sepelvaltimon seinämän läpi kudosnesteeseen niin sen lipoproteiinin kuljettaman kolesterolin OLISI tarkoitus mennä solukalvojen seinämiin, ja tämän tyhjän lipoproteiinin (empty-LDL) pitäisi palata takaisin verisuonistoon ja sieltä maksaan uudelleen täyttymään. Joskus kuitenkin tämä lipoproteiini jumiutuu kudosnesteeseen ja soluvälitilaan eikä pääse luovuttamaan kolesteroliaan solukalvoille, kun niillä on jo tarpeeksi rakennusainetta (tai sitten vaan muusta syystä liikaa LDL:ää kudosvälissä), silloin kehon syöjäsolut, makrofagit, eivät pidä siitä, että tällaista ylimääräistä tavaraa on soluvälitilassa, jolloin se fagosytoi (syö) LDL:än itseensä. Tällöin makrofagista tulee vaahtosolu (kun se täyttyy lipoproteiinin rasvalla/kolesterolilla) ja kuolee. Kun vaahtosoluja alkaa kehittymään paljon, alkaa syntyä rasvajuosteita ja ateroskleroosi alkaa syntyä. Näin kolesteroli aiheuttaa sairauksia. Kuitenkin onneksi meillä on HDL, jonka iänikuisena tehtävänä on käydä pumppaamassa nämä vaahtosolut tyhjiksi kolesterolista ja viedä se mukanaan takaisin maksaan uudelleen käytettäväksi. Joten sairastummeko sydän/verisuonisairauksiin riippuu paljolti meidän veriseerumimme HDL määrästä= jos sitä on riittävästi (erinomaisilla arvoilla, esim 50% olisi HDL:ää ja 50% LDL:ää veren kolesterolista (lähes mahdoton, kun on vielä VLDL:ää ja muita lipoproteiinejä :D )) niin ei kauheasti pitäisi olla riskiä sairastumiseen, kun melko tehokkaasti tällöin vaahtosolut pitäisivät tyhjentyä ja rasvajuosteita ei pitäisi suonien seiniin kertyä.

Lesitiini VAIN hidastaa kolesterolin imeytymistä vereen, ei se auta mitenkään kolesterolin kiertokulkua maksasta veren kyydissä solukalvoihin.
Asiasta pieni artikkeli, jossa kananmunaa käytetään esimerkkinä :D
http://www.finfood.fi/finfood/finnf...db20047d8f64c60cc2256b49003257f7?OpenDocument

Oli pakko oikaista pari pientä asiaa, sorry päteminen :arvi:
Loistava pätkä, kertositko nyt siis onko siitä kanamunasta näin muuten sitten hyötyä? :D
 
Ihan näin ohimennen niin ainaki 5 vuotta sitte sai tukusta sellasia 10litran päniköitä pelkkää kananmunanvalkuaista :jahas: Tosin ite kyllä tulee kananmunat syötyä sellasenaan joko raakana tai paistettuna :thumbs: Mut yks minkä oon huomannu tässä vuosien mittaan niin raakoja saa vedettyä päivänmittaan huomattavasti enemmän mitä esim paistettuja :thumbs: Ei ole paha vetää kennoa raakoja munia yhellä kertaa mut koitappa samaa paistettujen kanssa :D
 
Kysymys ihan mielenkiinnosta, ei mitään hifistelyä siis, mutta imeytyy kananmunan proteiini hitaasti vai nopeasti? Keltuaisen rasva varmaan hidastaa joka tapauksessa prosessia, mutta entä jos syö pelkkiä valkuaisia? :)
 
Kysymys ihan mielenkiinnosta, ei mitään hifistelyä siis, mutta imeytyy kananmunan proteiini hitaasti vai nopeasti? Keltuaisen rasva varmaan hidastaa joka tapauksessa prosessia, mutta entä jos syö pelkkiä valkuaisia? :)

Tietääkseni kananmunat (siis ainakin kokonaisena syötynä) antavat hitaasti imeytyviä proteiinejä. Ainakin ne sisältävät paljon leusiinia, jollei muuten :D
Pelkän valkuaisen syönnistä en ole niin varma, mutta uskoisin senkin menevän hitaasti imeytyvien joukkoon.
 
ottakaahan kuitenkin huomioon että noin yhdelle kymmenestä noi kananmunat ei sovellu. Eli jos enemmänkin popsii, kannattanee mittauttaa kolesterolit jos yhtään epäilyttää.

Juuri näin, faija kehotti joku vuosi takaperin käydä mittauttamassa kolesteroliarvot, koska meillä on suvussa taipumusta kohonneisiin arvoihin, ja ylhäällä ne oli mullakin. Lääkäri kysyi, laitetaanko lääkettä, vai ruokavalio kuntoon, valitsin jälkimmäisen. Niissä ohjeissa lääkäri sanoi mm, että yhden keltuaisen saan syödä viikossa, katkaravut ja muut on sitten huomattavasti harvinaisempaa herkkua jne.
Arvot laski vuodessa melko normaaleihin lukemiin. Ei se mittaus ole mikään iso rasti, sitten tietää ainakin missä menee, kannattaa käydä. Kohonneet kolesteroliarvot kun ei liity välttämättä ylipainoon, niin kuin minä ennen luulin...
 
Eipä googlettamises kauaa menny, koita hakea sielt' seuraavaks tai kato finelist/kalorilaskurista.
Eli noin 13grammaa pitäis löytyä esim. keitetystä.

100 grammassa kananmunaa on noin 13g proteiinia. Mutta yksi keskikokoinen muna ei paina 100g, vaan noin 55g.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom