Kuituko hyväksi suolistolle?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Carbon
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
27.6.2004
Viestejä
1 139
En ole ennen kiinnittänyt huomiota kuidunsaantiin, jonkinverran sitä on kuitenkin tullut ruisleivästä. Nostin tässä pari päivää sitten päivänsaantia sinne 20g-30g, ja mitä tapahtuikaan? Vatsa ihan kuralla, ilmavaivoja vielä yölläkin. Ajattelin että olin syönyt jotain sopimatonta. Seuraavana aamuna enää pieniä ilmavaivoja. Salitreeni meni ihan hyvin, ja päivällä koitin uudelleen. Vatsa meni taas ihan kuralle eikä ilmavaivat ota loppuakseen :)

Mikä yhtälössä mättää? Ajattelin että lopputulos olisi päinvastainen.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
liika ruisleipä voi aiheuttaa moista? pakko lisätä kysymys tähän väliin että paljonko tuota ruisleipää olisi sitten ok syödä päivässä ettei aiheudu minkäänlaisia ilmavaivoja?
 
Varmaan aika yksilöllistä tuo ruisleivän sietokyky. 8 palaa voi olla jollekin sopivasti kun taas toiselle selvä yliannostus, josta seuraa sitten edellä mainittuja vaivoja. Kuitua voi toki ottaa jossain muussakin muodossa kuin ruisleipänä, vaikka leseinä, pellavansimeneninä jne.
 
Kuitu on hyväksi vatsalle mutta on sitten eriasia että mistä se tulee. Itselleni ei käy pellavansiemenet eikä hirveä määrä leipääkään mutta apteekin eräs valmiste toimii varsin hyvin ja pitää vatsan toiminnan normaalina.
 
Mites noi pellavan siemenet, pitääkö niitä liottaa ensin vai ihan sellaisenaan esim. puuron joukkoon?

Omalla kohdalla kuituja tulee kyllä reilun puoleisesti, aamupuurosta leseitten kanssa, ruisleivästä ja tummasta pastasta/riisistä, varmaan yli 50g/päivä. En ole kyllä huomannut mitään negatiivistä, enkä vastaavasti mitään suoranaista hyötyäkään. Toisaalta vatsa on toiminut aina kuin junan vessa.
 
Kuitu pierettää.
 
Minullakin ruisleipä pierettää mutta käsitykseni mukaan ei kuitunsa takia, vaan koska sen jokin muu ainesosa aiheuttaa ilman muodostumista. Joka tapauksessa, enää en käytä lainkaan ruisleipää. Sen sijaan paljonkin muita kuitulähteitä kuten puuroa, hedelmiä, kasviksia ja pellavansiemenrouhetta, eikä ilmavaivoja ole.

Kuitua lisättäessä ruokavalioon, ilmavaivat usein ensin lisääntyvät mutta ajan kuluessa kuitenkin vähenevät. Itse lisäisin kuitua pikkuhiljaa, kokeilisin eri kuitulähteitä ja olisin kärsivällinen...

Mulla helpoin tapa vetästä kuitua on heittää pellavansiemenrouhetta lusikalla suuhun ja vettä perään. Helppoa ja halpaa.
 
Kuituakin on erilaista, veteen liukenevaa ja veteen liukenematonta laatua. Viljan kuitu on pääosin liukenematonta kuitua ja saattaa hyvinkin aiheuttaa vatsavaivoja. Tuossa tapauksessa kannattaa panostaa enemmän veteen liukenevaan kuituun, jota saa kasviksista, hedelmistä, jne. On jopa hieman kyseenalaista, että onko liukenemattomalla kuidulla itsessään edes kovin kummoisia terveysvaikutuksia. Vesiliukoisella kuidulla on, liukunematonta kuitua markkinoidaan sitten vähän siinä siivellä. Liukenemattoman kuidun suurin hyöty taitaa olla se, että se hidastaa tärkkelyksen imeytymistä. Eli täysjyväleipä on parempi kuin pullaleipä, mutta kasvikset saattaisi olla vieläkin parempi. Liukenematon kuitu myös mm. heikentää vitamiinien ja hivenaineiden imeytymistä.
 
mutta apteekin eräs valmiste toimii varsin hyvin ja pitää vatsan toiminnan normaalina.

Olisiko mahdollista saada tietää valmisteen nimeä?
 
MÄ en pysty syömään ruisleipää kuin pienen palasen muuteen tulee pönttö tutuksi. Näkkäriä sen sijaan pystyy syömään vaikka kuinka paljon, ilman ikäviä sivuvaikutuksia.
 
Mulla vetää kyllä enemmänkin ummetuksen päälle liiasta kuidusta. Tuli jossain vaiheessa syötyä aamuisin lautanen Elovena plussaa, johon päälle 1 rkl kauralesettä + 1 rkl ruislesettä + 1 rkl ohralesettä + 1 rkl vehnälesettä + 1 rkl vehnäalkioita ja ihmettelin vaan että mikä on kun ei enää *ska kulje, oli maha aivan tukossa... No, tuosta kun sitten noi leseet jätin poijes, alkoi taas kierrätys pelata.
 
Ihmisen elimistö ei muuten pysty sulattamaan pellavansiemenien kuorta, joten siemenet matkaavat sellaisenaan elimistön läpi, ellei siementä rikota. Eli kannattaa käyttää sitä rouhetta, jos haluaa pellavansiemeniä syödä.

Rukiin kanssa on monien vatsalla ongelmia, joten kannattaa katsella myös muita kuidun lähteitä kuin ruisleipää.
 
Sori, pitää näköjään hieman tarkentaa :) Eli pieni määrä kuitua tulee ruisleivästä, mutta nyt kun nostin kuitumäärää niin otin sen Valion Karviais-Boysenmarjakeitosta. Litra sisältää hullut 30g kuitua. Tästä siis tuli ongelmani.
 
Päivän vihje: aina samanlainen aamiainen ja välipala. Ruoka-ajat aina samoiksi joka päivä. Ja käy paskalla aina samaan kellonaikaan, pidättele vaikka väkisin. Pian vatsa toimii kuin kello.

Ruisleivästä meikällä ainakin on samanlaisia havaintoja. Yleensä syön leivän aamulla, ehkä yhden illalla. Ja se toimii. Mutta jos vetää useamman siivun päivässä niin kohta vatsa temppuilee. Sanoisinkin, että jos kanki kolahtaa pönttöön niin turha muuttaa ruokailutottumuksia, vaikka akkojen lehdet kuinka muuta väittäisivät.
 
Suosittelen myös tuota säännöllisyyttä. Etenkin toi kuitu tuntuu olevan itsellä sellainen aines, että ongelmia tulee takuuvarmasti jos vetää tuhdin satsin kerralla. Et kai sä koko tota keittoa vedä kerralla? Muutenkaan ei kai ole hyvä, että kaikki kuitu tulee yhdestä lähteestä, kuten joku tässä taisikin jo mainita. Ja sitten pitäisi sitä vettä muistaa juoda tarpeeksi.
 
Tuossa tapauksessa kannattaa panostaa enemmän veteen liukenevaan kuituun, jota saa kasviksista, hedelmistä, jne.

Kauran beta-glukaani on myös liukoista kuitua (löytyy myös ohrasta, ja rukiissa on arabinoksylaania joka niinikään on liukoinen kuitu). Oma puuroreseptini meni hiljattain hieman uusiksi kun keskustelin erään asiantuntijan kanssa: mikrotuksen sijaan väh. 10 minuuttia kattilassa että beta-glukaani ehtii liueta ja vehnäleseiden tilalle kauraleseitä.
 
Ihmisen elimistö ei muuten pysty sulattamaan pellavansiemenien kuorta, joten siemenet matkaavat sellaisenaan elimistön läpi, ellei siementä rikota. Eli kannattaa käyttää sitä rouhetta, jos haluaa pellavansiemeniä syödä.

Rukiin kanssa on monien vatsalla ongelmia, joten kannattaa katsella myös muita kuidun lähteitä kuin ruisleipää.

hyvä pointti noista pellavan siemenistä:piis: : siemenet lähti vaihtoon, pitää ostaa rouhetta. Ennen käytin öljyä, mutta se on kallista ja todella todella pahaa
 
Kauran beta-glukaani on myös liukoista kuitua (löytyy myös ohrasta, ja rukiissa on arabinoksylaania joka niinikään on liukoinen kuitu). Oma puuroreseptini meni hiljattain hieman uusiksi kun keskustelin erään asiantuntijan kanssa: mikrotuksen sijaan väh. 10 minuuttia kattilassa että beta-glukaani ehtii liueta ja vehnäleseiden tilalle kauraleseitä.
Joo, kaurassa kai on aika paljon liukoista kuitua, mutta muissa viljoissa sitten enemmän liukenematonta. Sen viljan mukana nyt kuitenkin tulee aina sitä liukenematonta, että sikälikin kasvikset voisi olla parempi vaihtoehto.

Tuo puuron keittoaika on kyllä mielenkiintoinen juttu, pitäisiköhän lapsellekin alkaa tekemään puuroa kattilassa mikron sijaan? Onkos kukaan muuten koittanut sellaisia tuorepuurovirityksiä, jotka laitetaan jo edellisenä nesteeseen pehmenemään, mutta ei keitetä ollenkaan? Tulikos niihin vielä vähän jotain sitruunaa tai vastaavaa mukaan, että viljan haitalliset aineet ehtii neutraloitua yön aikana, jotain sellaista muistelisin...
 
Apteekista saatava kuituvalmiste on nimeltään Visiblin ja se sisältää kuitua noin 60%. Yksi annosmitallinen sitä on noin 6g, joten esimerkiksi kahdesta mitallisesta päivässä pitäisi tulla suunnilleen 8 grammaa kuitua.
Itse syön sitä jugurtin seassa iltaisin, niin se ei edes oikeastaan maistu millekään. Se toimii ainakin mulla ihan älyttömän hyvin (melkein voisi sanoa, että kaikki vatsavaivat on kadonneet :) ).
 
Vi-Siblin sisältää sakkaroosia (ruokosokeri, tavallinen sokeri) 376mg/g ja Vi-Siblin S sisältää sorbitolia 110mg/g makeutusaineina.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom