Kotiruoka hyvillä makroilla?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Sorrow
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
18.7.2007
Viestejä
97
Morjensta!

Kuinkahan helposti olisi toteutettavissa sellanen makroiltaan suht optimaalinen "vuoka-/kattilaruoka" eli kaikki kiusaukset, lasagnet, keitot yms. Voisi tehdä kerrallaan aina ison satsin muutamaksi päiväksi ja siitä mättäisi menemään. Eihän ne makrot ihan nappiin joka aterialla osuisi, mutta jos sinne vuokaan mättäisi oikeita asioita ja oikean kokoisia määriä, ni kai se riittävän lähelle menisi. Tarkoitus on siis tehdä helppoa, nopeaa, hyvänmakuista ja makroiltaan suht tasapainoista kotiruokaa.

Kokeilin jo perinteistä tapaa, että valmistelen lihat, kasvikset ja riisit/perunat ja pakkailen ne rasioihin valmiiksi, mutta se tuntui aikaa vievältä, eikä motivaatio riittänyt. Ruuasta tuli usein myös kuivaa ja syömisestä pakkopullamaista suorittamista.

Miltäs tälläinen lähestyminen ruokajuttuihin kuullostaisi?

T. laiska kokki, mutta ahkera treenaaja
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Laatikoissa ja keitoissahan ei sinänsä mitään muuta ihmeellistä kaava ole kuin että yhteen pataan kaikki sekaisin mitä kaapista löytyy. Kermaa, lientä, voita, mitä tahansa kastiketta ja rasvasempaa lihaa niin siitä se, toki rajansa sillä rasvan määrälläkin ja kaloreita kytätessä saattaa olla haastavaa. Riisiä ja kanaa sellaisenaan en itse suostu enää mikrotettavaksi tekemään, hyi helvetti. Tuoreena vielä menee. Laatikkoruuistahan saa bodariruokaa kun vaan viilailee makrot sinne päin että siellä vuuassa on muutakin kuin hiilareita, kermaa ja juustoa. Perunamuusin sekaan voi myös heittää melkein mitä vaan. Aikaa kyllä säästää kun tekee yhden annoksen sijaan 5-10 kerrallaan mutta kieltämättä osa ruuista menee jääkaapissa vähän pilalle. Dietillä nälkäisenä ollessa varsinkin mielellään tekee maukasta ruokaa, kuivat riisit ja kanat kun syö niin tulee vaan paha mieli ja haluaa tilata koko mäkkärin menun vitutukseen.

Laiskalle kokille ehkä huono vinkki mutta hiiliteräspannulla saa pihveistä, fileistä ja kananmunista paljon parempia kuin prisman teflonilla. Ja tietysti ihan yleisesti yksinkertaisilla jutuilla saa kanastakin syötävää, eli maustaa eikä kypsennä ihan paskaksi.
 
Kanaa riisipedillä on aika semmonen helppo. Tai sitten joku pitkään haudutettu lihakastike(tomaattikastike vähällä kermalla) ym. Ylipäätään kastikkeet nii välttyy kuivalta ruualta.
 
Tää on aika helppo ja pystyy syömään 2-3 päivää ilman että kuivuu pahasti.

Paista n. 500 g jauhelihaa vaikka suoraan padassa. Mausta jauheliha esim. suolattomalla grillausmausteella. Lisää itse pikkuisen suolaa.
Lisää paistetun lihan päälle pataan reilusti vettä (ehkä 2 l, oppii kokeilemalla) ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää liemen sekaan 2 kasvisliemikuutiota.
Kun vesi kiehuu, lisää 400 g makaroneja ja keitä lihoineen kypsäksi. Anna vetäytyä n. 10 min, älä kaada nesteitä pois.

Ekalla kerralla nestettä voi olla vähän reilusti, mutta takaa sen ettei mene kuivaksi seuraavina ruokailupäivinä. Makroja pystyy säätämään muuttamalla makaronin/jauhelihan suhdetta. Olen lisännyt sekaan joskus myös ruokaöljyä. Mausta ketsupilla. Vois toimia myös kanan kanssa. Perussettiä, mutta nyt ei ilmeisesti haettukaan mitään erikoisempaa.

Tee tuplasatsi, jos tuo ei ole riittävästi. Muista myös kasvikset.
 
300g linssejä
100g pähkinöitä
500g tomaattimurskaa
300g pakastepinaatti
Lihafondi
100g ruishiutaleita.
Vettä

3 litran kattiassa keittelee.

3 annosta

35g protskua, 80g hiilaria ja 15g rasvaa, 600kcal, per annos. Vitamiineja ja kivennäisaineita. Antioksidantteja.

Edit. Hintaa rapia euro per laaki.
 
300g linssejä
100g pähkinöitä
500g tomaattimurskaa
300g pakastepinaatti
Lihafondi
100g ruishiutaleita.
Vettä

3 litran kattiassa keittelee.

3 annosta

35g protskua, 80g hiilaria ja 15g rasvaa, 600kcal, per annos. Vitamiineja ja kivennäisaineita. Antioksidantteja.

Edit. Hintaa rapia euro per laaki.
Vois ihan mielellään koittaa joskus jotain uutta, mutta eikö tota mausteta?
 
Tää on aika helppo ja pystyy syömään 2-3 päivää ilman että kuivuu pahasti.

Paista n. 500 g jauhelihaa vaikka suoraan padassa. Mausta jauheliha esim. suolattomalla grillausmausteella. Lisää itse pikkuisen suolaa.
Lisää paistetun lihan päälle pataan reilusti vettä (ehkä 2 l, oppii kokeilemalla) ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää liemen sekaan 2 kasvisliemikuutiota.
Kun vesi kiehuu, lisää 400 g makaroneja ja keitä lihoineen kypsäksi. Anna vetäytyä n. 10 min, älä kaada nesteitä pois.

Ekalla kerralla nestettä voi olla vähän reilusti, mutta takaa sen ettei mene kuivaksi seuraavina ruokailupäivinä. Makroja pystyy säätämään muuttamalla makaronin/jauhelihan suhdetta. Olen lisännyt sekaan joskus myös ruokaöljyä. Mausta ketsupilla. Vois toimia myös kanan kanssa. Perussettiä, mutta nyt ei ilmeisesti haettukaan mitään erikoisempaa.

Tee tuplasatsi, jos tuo ei ole riittävästi. Muista myös kasvikset.
Kasviksia saa tähän helposti mukaan, kun tunkee loppuvaiheessa pataan pari pussia hernemaissipaprikaa (tai mitä tahansa pakastevihanneksia) ja antaa hetken kiehahtaa.
 
Just eilen tein (liha)makaroonilaatikkoa kun teineillä oli nälkä. 2x700g jauhelihaa, 400g tummaa makaronia, purkki tomaattimurskaa, pari kananmunaa ja suolaa ja pippuria. Ny oli rasvaisempaa 17% j-lihaa, 22h/28p/48r, 10% lihalla olis 30h/35p/35r. Makroja on ja riippuu syöjästä onko ne hyvät. Ite laitoin kylkeen läjän salaattia.
 
Ja vinkkinä näihin ruokiin: pakastepinaatti on tosi halpaa ja sitä voi lyödä melkeinpä mihin tahansa ruokaan. Samoin tomaattimurska. Tomaatti on vielä siitä hyvä, että sen terveyshyödyt ovat kypsennettynä vähintään yhtä hyvät kuin raakana.

Myös erilaiset itämaiset "kasvisruuat" toimivat hyvin esim. https://www.sydanmerkki.fi/resepti/linssidahl/. Jos oikein ahdistaa proteiinin kanssa niin ottaa heraa jälkiruuaksi.

Etuna näissä mössöissä on, että linssejä ym. voi ostaa kaapit täyteen (eivät vanhene äkkiä) eikä tarvitse stressata onko kanaa, lihaa tjms. kaapissa ja pitääkö lähteä kauppaan. Aina tietää, että pystyy hyvät safkat tekemään.

Mä olen tätä juttua optimoinut jo monta vuotta, laiska kun olen.
 
Olisiko esim. mureke hyvä? Vähän tuhdimpi pötkö josta leikkaat annoksia ja keität makaroonia/riisiä tms. lisukkeeksi?
Vähärasvaisesta kermasta pippurikastike vielä niin luulisi olevan ihan toimiva.

Keittona voisi olla toimiva keittää linssejä mössöksi asti hieman runsaammassa nesteessä ja lisätä pakastevihanneksia (tai tuoreita)
sekä jotain haluamaasi lihaa/kanaa tai ylipäänsä hieman proteiini pitoisempaa.
 
Jauhelihapihvit uunissa on myös helppo, esim. 800g 7-10% jauhelihaa, pari kanamunaa, korppujauhoja (1dl), pari purkkia kermaviiliä, pari sipulia ja mausteet (suola 2tl, jauhelihamauste, (musta)pippuri ja esim. oreganoa). ensin sekoitetaan korppujauhot ja kermaviili, annetaan olla hetki ja sitten mausteet, kananmunat ja jauheliha mukaan ja sekoitetaan taikinaksi ja tästä uunipellille n. 10 - 12 pihviä (tai voi tehdä lihapulliakin ja pihvien/pullien päällekin voi ripotella hieman korppujauhoja) ja sitten uuniin 225 asteeseen noin 30min ajaksi.

Tuosta tulee helposti useampi hyvä annos esim. riisin ja kasvissekoituksen kanssa. Pihvien makrot 100g n. p 11 / hh 8 / r 6 (tyydyttyneitä 3)
 
Minä en mistään mikroista ja makroista ymmärrä, mutta nopea ja helppo erittäin proteiini rikas välipalani on maitoa 0.5 l , 2 munaa ja 30g heraa. Sekoitetaan ja juodaan. Tekoon menee ehkä minuutti ja juomiseen 20 sekkaa. Maistuu normi protsku drinkille. Hera kaakaon makuista niin sille. Protskua setissä noin 59g.
 
Miksi linssien sekaan kannattaisi tuhlata lihaa? 100g linssejä = 24g proteiinia.
Varmaan että saa makroista vähän mielenkiintoisempaa myös makuelämyksenä ja täysipainoisena ateriana, ajatuksena myös jos jollain on hieman suuremman proteiinimäärän tarve. Olisi varmaan aikamoista vetää pelkästään linssejä päivän energia tarpeisiin.
Parempi kysymys on että miksi pilaisi liharuuan linsseillä 😁

Usko pois ja kokeile linssit on ihan toimivia lisukkeena, eivät ole kovin hintavia ja luontuvat aika hyvin eri maustemaailmoihin.
Minä en mistään mikroista ja makroista ymmärrä, mutta nopea ja helppo erittäin proteiini rikas välipalani on maitoa 0.5 l , 2 munaa ja 30g heraa. Sekoitetaan ja juodaan. Tekoon menee ehkä minuutti ja juomiseen 20 sekkaa. Maistuu normi protsku drinkille. Hera kaakaon makuista niin sille. Protskua setissä noin 59g.
No nyt on meininki kohdillaan.. muistakaa tulevat rockyt että kaikkien vatsat ei välttämättä kestä raakoja kananmunia ihan tuosta vaan. Vaikka nykymaailmassa suomalaisesta ruuasta aika hyvin on kitketty salmonella vaara on se silti olemassa. Parempi voisi olla pastöroitu valkuaisvalmiste (liekö oikea termi?)
 
Hyvä meininki taas. Yksi tekee linssikeittoa ja ihmettelen mitä järkeä laittaa lihaa sekaan. Toinen tulee selittämään ettei pelkillä linsseillä elä koko päivää ja maistuu pahalta. Juu sitähän juuri sanoin että pitää syödä koko päivä pelkkiä linssejä ilman mausteita.

Itse syön joka päivä 3 ateriaa, jolla yhden proteiinit linsseistä ja pähkinöistä. Intialaisesta sun muusta perinteestä löytää sitten tapoja maustaa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom