Tässä Kolme Skenaariota
Yhteiskuntien keskeisiä osia on suljettu ja se ei voi jatkua loputtomiin.
www.iltalehti.fi
1. Rokote (1-1,5 vuotta)
Turvallisen rokotteen kehittäminen koronavirukseen tulee kestämään ainakin
vuoden tai puolitoista, vaikka rokotteita kehitetään ennennäkemättömällä vauhdilla eri puolilla maailmaa.
Kun se saadaan valmiiksi ja käyttöön, se toki auttaa. Kun noin 60 prosenttia väestöstä on rokotettu, syntyy niin kutsuttu laumaimmuniteetti. Silloin virus ei voi aiheuttaa enää epidemiaa ja laumaimmuniteetti suojaa rokottamattomankin yksilön.
Suomessakin on käytössä suurimmat tavallisen elämän rajoitteet rauhanaikana.Rokotteen odottaminen 1-2 vuotta ei oikein täytä harkitun strategian määritelmää.
-----------------------------
2. Laumaimmuniteetti (vähintään kaksi vuotta)
Suomessa yritetään nyt hidastaa tartuntojen leviämistä. Se merkitsee samalla epidemian keston pitenemistä, joka on siis Suomen viranomaisten tietoinen valinta. Samaa strategiaa noudatetaan monessa muussakin maassa.
Kun tartuntojen määrä jossain vaiheessa talttuu (Kiinassa se vei noin neljä kuukautta), rajoituksia aletaan höllentää. Ehkä baareissa saa taas käydä ja syntymäpäiväjuhlia saa viettää.
Jos laumaimmuniteettia ei vielä ole, rajoitusten osittainen poistaminen johtaa väistämättä tautitapausten uuteen kasvuun. Tarvitaan uusia rajoituksia.
Tämän ilmeisesti Suomessakin valitun strategian seuraus on se, että laumaimmuniteetti syntyy lopulta. Britanniassa asiantuntijat ennustavat, että se voi viedä vuosia.
– Jos jatkaisimme näin (rajoitusten höllentämistä ja kiristämistä), kuluisi varmasti kaksi vuotta tai enemmän, että tarpeeksi suuri osa väestöstä olisi sairastanut taudin ja laumaimmuniteetti syntyisi itsestään, kertoo Neil Ferguson
BBC:lle.Hän on Imperial College Londonin professori.
Tässäkin strategiassa on ongelma: kuinka pitkään immuniteetti kestää?
Esimerkiksi tavallista flunssaa aiheuttavista koronaviruksista tulee niin heikko immuniteetti, että ihmiset saattavat sairastaa saman taudin useita kertoja elämänsä aikana.
-------------------
3. Korona jää kiertämään
COVID-19 voi myös pysyä vaivanamme hamaan tulevaisuuteen. Tähänkin voi varautua.
– Kolmas vaihtoehto on, että muutamme käyttäytymistämme pysyvästi, jotta tartuntojen määrä pysyy matalana, kertoo Edinburghin yliopiston tartuntatautien professori Mark Woolhouse
BBC:lle.
Tähän strategiaan kuuluisi se, että jotkin sosiaalisen elämän rajoitukset pysyisivät voimassa. Testejä tehtäisiin tiukasti ja tartunnan saaneet eristettäisiin.
– Teimme näin, kun epidemia puhkesi. Testasimme potilaita ja jäljitimme, mistä tartunta on tullut. Se ei toiminut, sanoo Woolhouse.
COVID-19 -tautiin kehitetään koko ajan myös lääkkeitä ja muutamista lääkkeistä on saatu hyvin lupaavia tuloksia. Toimiva ja turvallinen lääke auttaisi luonnollisesti kaikissa kolmessa skenaariossa.
Virusta ei saa enää pois. Kolmesta vaihtoehdosta paras olisi rokotteen kehittäminen, mutta sitä joudumme odottelemaan pahimmillaan useita vuosia.Ehkä parasta on totutella uudenlaiseen rajoitusten alaiseen elämään.
"So it goes" - (Those three famous words from Slaughterhouse-Five, by Kurt Vonnegut)