Tää on edelleen niin tätä kun influenssarokotteesta puhutaan niinkun se olisi yksi ja ainoa lääkevalmiste niin kuin vaikka Burana, ja sitä olisi sitten tutkittu ja hiottu huippuunsa niin ja niin kauan ja sen teho olisi tänä päivänä niin ja niin paljon.
No ei ole.
Influenssarokote on joka vuosi eri valmiste. Usein Suomessakin on vuosittain käytössä kaksi eri valmistetta. Viruskanta on erilainen joka vuosi, ja rokotevalmisteet muokataan vuosittain uusiksi WHO:n antaman suosituksen/asiantuntija-arvauksen perusteella sen pohjalta, millaisten virusten arvellaan aiheuttavan sen vuoden epidemia. Tämä tapahtuu yleensä suunnilleen helmikuussa. Influenssakausi pärähtää päälle yleensä lokakuun tienoilla, jolloin usein aletaan myös rokottaa. Voi pohtia onko sen helmikuussa tehdyn suosituksen pohjalta valmistettu rokote läpikäynyt lokakuuhun mennessä 80 vuoden tuotekehityksen, ja voi myös pohtia onko olemassa tietty prosentti, jolla WHO joka kerta onnistuu arvauksessaan viruskannoista. Voi myös pohtia johtuuko jatkuvasti muuntuvien viruskantojen arvailussa teho enemmän arvion osuudesta käytetyn viruskannan suhteen vai lääkevalmisteen tehosta.
Olisin kiinnostunut näkemään lähteitä tuolle 10 % teholle. Suomessa oltiin sitä mieltä että vuonna 2018 oli erityisen epäonnistunut rokote ja senkin vuoksi rankka influenssa-aalto, kun rokotteen teho jäi ikäihmisillä vain 23 %:iin, mutta toisaalta pikkulapsilla kuitenkin 47 %, ja tämä siis huonona vuotena. Ikäihmisillä on aina heikompi vaste lähes mille tahansa rokotteelle, koska ne perustuvat immuunivasteeseen. Keskivertovuosina teho on ollut rokotteen ottaneissa 50-80%. Rokotteen tehoa suurempi ongelma on ollut siinä ettei sitä oteta, huonoimmilla alueilla sen on ottanut vain 15-20 % väestöstä mikä ei epidemian hillinnässä meinaa oikein riittää.