Lue tästä jutusta vastaukset moniin lukijoita pohdituttaneisiin kysymyksiin.
yle.fi
Mielenkiintoisia ajatuksia rokotustutkimuslaitoksen johtajalta, palkitulta lääkäriltä.
"
Voiko rokotettu kantaa koronaa oireettomana?
Tietoa tästä ei vielä ole."
"
Voiko rokotuksen ottanut henkilö mennä turvallisin mielin katsomaan isovanhempiaan, jotka eivät ole ottaneet rokotetta? Eli suojaako rokote myös jatkotartunnoilta?
Tähän nyt meneillään oleva tutkimus ei vielä anna vastauksia."
"
Onko niin, että rokote ei itsessään estä tautiin sairastumista, mutta tarkoituksena on lieventää oireita? Tällöin rokotettu voi edelleen sairastua tautiin ja tartuttaa sitä eteenpäin. Voiko se pahimmillaan johtaa taudin leviämiseen, mikä olisi erityinen uhka niille, jotka eivät vielä ole rokotusta saaneet?
Rokotettujen tulee toimia samalla tavalla kuin rokottamattomienkin, jotta tällaista riskiä ei muodostu. (MR)"
"
Auttaako rokote estämään viruksen leviämisen? Eli 95% rokotetuista ei saa oireita, mutta voivatko he kuitenkin levittää virusta? Vai ainoastaan ne 5% tartunnan saaneista?
Ainakin ne viisi prosenttia voivat virusta edelleen levittää. Muiden osalta tietoa ei ole, joten rokotetun tulee tämän hetkisen tiedon valossa edelleen noudattaa samoja ohjeita ja rajoituksia kuin muidenkin."
Eli vaikka rokote, silti samat karat ja maskit ym?
"
Kuinka monen pitää olla rokotettu, jotta rokotteesta syntyy laumasuoja?
Tämä vaihtelee rokotteesta ja taudista riippuen. Jos tauti on hyvin herkästi tarttuva, kuten tuhkarokko, rokotekattavuuden täytyy olla hyvinkin korkea. Ainakaan alkuvaiheessa ei päästä rokottamaan lapsia muun muassa vähäisen tutkimustiedon takia, joten laumasuoja ei ole lähiaikoina realistinen mahdollisuus. Aluksi rokotetta voidaan käyttää suurimmassa vakavan taudin riskissä olevien suojaamiseen. (MR)
Laumasuoja riippuu monista asioista, esimerkiksi siitä, kuinka tehokas rokote on, mikä on epideminen tilanne eli kuinka paljon kiertää sekä kuinka immuuni väestö on jo valmiiksi – eli kuinka paljon taudin sairastaneita jo on. (HN)
Laumasuojan saaminen vaatisi myös rokotteen, joka antaa pitkäaikaisen suojan. (MR)"
Eli laumasuojaa rokote ei tuo. Pfizer optimistinen arvaus oli että ehkä vuoden vois suojata joissain määrin.
"
Pitääkö rokote uusia joka vuosi kuten influenssarokotteet? Ja miten pitkän suojan rokote antaa?
Rokotteen antaman suojan kestosta ei ole vielä tietoa. (MR)"
"
Kun rokotteen suojausteho laskee, mitä tekee virus?
Rokotteen antaman suojan kesto on tärkeää selvittää tutkimuksellisesti. Kun suoja ei ole riittävä, voidaan antaa tehosterokote. (MR)
Tämä on niitä kysymyksiä, jotka on vielä selvitettävä."
Itse näkisin että rokotetutkimuskeskuksen johtaja edustaa ylintä asiantuntijutta tässä (ellei ole poliittisesti valittu mallia Suomi). Niin hänen mukaan aika paljon asioita auki (lähes kaikki). Ja vaikka rokotukset pistettäis, meno jatkuis ihan samana karanteeneineen ja maskeineen.