- Liittynyt
- 8.1.2007
- Viestejä
- 4 303
Niin, kuten sanoin, Suomessa on tällä hetkellä tartuttavuusluku alle yhden eli epidemia on häviämässä, tai tukahtumassa jos tuota muotisanaa haluaa käyttää. Tilanne ei siis ole lainkaan paha ja yksinkertaisilla toimenpiteillä (kasvomaskien laaja käyttö julkisilla paikoilla erityisesti sisätiloissa) taudista päästäisiin eroon ilman suurempia ongelmia. Mutta tämä vaatii sen että asia ymmärretään näin ja taudin hävittäminen otetaan yleisesti tavoitteeksi, joka näkyy sitten tulevaisuudessa esim matkustusrajoituksissa alueille joilla epidemiaa yhä esiintyy.No siis lähinnä se ristiriita, että jos puhutaan tuosta yhdestä pikkukaupungista tai kylästä joka on aika tiivis yhteisö, niin ei sen lukuja voi nähdäkseni sovittaa harvaan asuttuun Suomeen ihan yksi yhteen. Kulttuuri on erilaista, perheet ovat Italiassa isompia ja monta sukupolvea voi asua yhdessä taloudessa ja ollaan kontaktissa toisten kanssa paljon enemmän verrattuna Suomeen jossa niitä turvavälejä pidetään ihan ilman vaaraa viruksistakin jo. Tuollaiset tiiviit yhteisöt tai vastaavasti todella väkirikkaat ja suurten asukaslukujen kaupungit kuten New York ovat virukselle paljon otollisempia paikkoja levitä kuin oikeastaan mikään osa Suomea. Vaatii tällä leviämistahdilla melkoisesti aikaa että Suomesta 60% kansasta saa tartunnan jos sillä se laumasuoja saavutettaisiin eikä tuo edelleenkään ole mikään yleinen pyrkimys ainakaan minun tietääkseni. Tällä hetkellä myöskään Suomessa ei voi mielestäni sanoa olevan millään tasolla paha tilanne tai pahin epidemia missään mielessä. Ei ole ollut missään vaiheessa. Tulevaisuus näyttää mihin tämä tästä kehittyy kun rajoituksia poistetaan.
Jos nyt vertaat Suomea vaikka Ruotsiin niin ollaan edes jollain tasolla samanlaisessa kulttuurissa ja kokoluokkakin on melko lähellä niin huomannet että lähes ilman rajoituksia siellä on vajaa 4000 kuollutta tähän mennessä. Sekin on toki paljon mutta kaukana kymenistä tuhansista ja kuolleitahan silloin pitäisi siellä tulla noin tuplat noista 33000 tuhannesta jos väkilukuja vertaa keskenään. Ruotsissa ovat vielä omien sanojensa mukaan epäonnistuneet vanhusten suojelussa ja se nähdään kyllä suoraan kun tarkastellaan minkä ikäisiä kuolleet pääosin ovat. Ne keski-iät pyörii siellä yli 80-vuodessa oikeastaan ihan joka paikassa. Näiden faktojen osalta ja miten virus nyt yleisesti on käyttäytynyt muualla maailmanssa minun on todella vaikea uskoa kymmeniin tuhansiin kuolleisiin Suomessa näillä toimilla mitä on tehty ja mitä ollaan tekemässä tai tekemättä jättämässä. Toki en ole ennustaja enkä virologi enkä tilastotieteen ekspertti mutta jonkun verran olen näitä eri maiden tilastoja viime aikoina ajankulukseni pyöritellyt.
Ruotsissa on ilmoitettuja koronaviruskuolemia vajaa 4000, todellisuudessa ehkä pari tuhatta enemmän jos huomioi yleiskuolleisuuden nousun kuten muillakin alueilla maailmassa jossa epidemia on päästetty leviämään. Tukholmassa vasta-aineita löytyi kai noin kymmeneltä prosentilta, ja muualla Ruotsissa osuus on pienempi. Ruotsissakin on siis laumasuojaan matkaa vielä ainakin kuusinkertainen määrä kuolemia nykyiseen nähden, todennäköisesti selvästi enemmän. Mikäli Ruotsi ei saa tartuntalukua alle yhden ennen laumasuojan saavuttamista, niin kyllä siellä tullaan saavuttamaan luokkaa 50 000 kuollutta.
Tämänhetkisten tietojen mukaan koronakuolema vähentää ihmisen elinikää keskimäärin 13 vuotta. Tämä on siis se määrä odotettavissa olleita elinvuosia joka koronaan kuolleilla potilailla olisi keskimäärin ollut vielä jäljellä. Eli suuri osa on vanhoja joilla olisi enää jokunen vuosi odotettavissa, mutta nuorempia on niin paljon että tuo luku ei todellakaan ole merkityksetön.