Kommentti: Venäläisen toimittajan maskin alta paistoi kauhu – näitä kyydittäjäsmurffeja pelkää koko olympiaväki
Kiinan tukahduttamispolitiikan absurdiutta ei voi ymmärtää ennen kuin on sen itse läheltä nähnyt. Äärimmilleen ja yli vedetyt varotoimet ovat myös tietoista voimapolitiikkaa, kirjoittaa Pekka Holopainen.
JAA
KOMMENTOI
Nuori venäläinen toimittaja lähti keskiviikkona ambulanssikyydillä mediahotellista karanteenihotelliin odottelemaan, josko pystyisi puristamaan kaksi Kiinankin raja-arvoilla negatiivista PCR-testiä. KUVA: LEHTIKUVA, AFP, PEKKA HOLOPAINEN
Pekka Holopainen
13:15
NÄKY OLI kuin Absurdistanissa kuvatusta tieteiselokuvasta. Kolme kaiken peittävään valkoiseen suoja-asuun pukeutunutta smurffiplagiaattia, joista takimmainen suihkutti kuulaaseen pakkasaamuun kiivaasti desinfiointiainetta selässään olevasta säiliöstä.
Kaksi muuta päivysti hotelli Nanshanli Condotelin A-rakennuksen eteen ajetun ambulanssin takaovilla. Sisällä istui saalis: nuori venäläinen toimittaja. Maskin alta paistoivat kauhistuneet silmät.
Koronatestausprosessi on Pekingin olympiakisoissa kaikille ulkomaalaisille urheilijoille valtava stressin aihe. KUVA: FABRICE COFFRINI / AFP
Tämä kollega oli kokenut juuri sen kohtalon, jota kaikki kisoihin eri rooleissaan akkreditoituneet pelkäävät kaikkein eniten. Kun lentokentällä otettu koronatesti osoittautui Kiinan tiukoilla – joku käyttäisi jopa vainoharhaisilla-sanaa – raja-arvoilla positiiviseksi, otettiin varmistustesti. Sen tulos oli nyt valmistunut, ja itänaapurin kynäniekka oli haettu huoneestaan.
Matka jatkui nopean repunpakkaamisen jälkeen ambulanssiin, joka vei kovaonnisen, toivottavasti, karanteenihotelliin. Näin onnellisesti käy, jos on oireeton. Muuten matka käy kiinalaiseen sairaalaan.
Lue lisää:
Suomenmaa: Ministeri Antti Kurvinen peruu Pekingin-matkansa
KARANTEENIIN lähdöstä ei pelättyjen kyydittäjien kanssa niin sanotusti neuvotella. Siinä jää lyhyt tikku käteen. Karanteenimajoituksesta vapautuu ilmeisesti kahdella Kiinan raja-arvoilla negatiivisella testillä. On eri asia, kauanko niiden antamisessa menee. Ruotsalaisen
Expressen-lehden kollega kirjoitti omasta kyydityksestään värikkään tarinan, jos toinen kotimainen taittuu.
Urheiluministeri Antti Kurvinen (kesk.) piti Kuusamon maailmancupissa innostavan puheen. Pekingin olympialatujen äärelle hän ei pitkän harkinnan päätteeksi matkustakaan, urheilijoiden vahvasta tahtotilasta huolimatta. KUVA: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA
Jokaisen kisoihin akkreditoituneen on toki pitänyt tämä riski tiedostaa. Se on kisaoppaissa auki kirjoitettu. Urheiluministeri
Antti Kurvinen (kesk) käytti karanteeniriskiä ainakin keppihevosena, kun pitkän veivauksen päätteeksi perui matkansa kisoihin. Se olikin perumisperuste fiksuimmasta päästä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY
Lue lisää:
Korona iski Leijonien olympiajoukkueeseen – KHL-tähti jää kotiin
Lue lisää:
Leijonien kyydityksestä tuli hirveä härdelli – järjestelyt pettivät Pekingin lentokentällä
Hotellilla todistamani episodi oli kuin symboli Kiinan kauhua herättävästä, koronan täydelliseen tukahduttamiseen tähtäävästä politiikasta, jonka harjoittaminen ei minkäänlaisessa oikeassa demokratiassa olisi mahdollista. Kiinassa ei pienistä nillitetä. On aivan eri asia lukea tästä politiikasta kuin nähdä sen toteutuvan silmiensä edessä.
TUKAHDUTTAMISPOLITIIKKA merkitsee miljardikansalle loputonta ja tappioon tuomittua taistelua virusta vastaan. Mutta jos ei Kiinan johto kovasti välitä, mitä sen omat ihmiset siitä ajattelevat, näkemykset ulkomailla eivät kiinnosta senkään vertaa.
Venäläinen ja ruotsalainen toimittaja vapautuvat karanteenistaan aikanaan. Tianjinin satamassa koettiin 29. tammikuuta lopullisempia seuraamuksia Kiinan menettelytavoista.
Lue lisää:
Suomen hiihtäjät katselivat vierestä, kun Norja löysäili koronatoimissa – sitten iskivät tartunnat: ”Aivan käsittämätöntä”
Euroopasta tulleen kuivarahtilaivan yliperämies
Selcuk Elibol tarkisti luotsitikkaiden varasta aluksensa syväystä. Tämä on välttämätön rutiinityö, joka normaalisti tehdään turvallisesti laiturilta. Sinne kiinalaiset eivät yliperämiestä laskeneet. Elibol putosi tikkailta ja kuoli. Kiinalaiset estivät fyysisesti aluksen miehistöä menemästä työkaverinsa avuksi.
NÄIN KIINA toimii, koska se katsoo, ettei sen tarvitse välittää. Miksi sen ei tarvitse? Sitä voi itse kukin miettiä vaikka omien kulutustottumustensa kautta.
Kiinalainen toisinajattelija
Liu Xiaobo kruunattiin 2010 Oslossa Nobelin rauhanpalkituksi. Kiina otti hirveät pultit, diplomaattiset ja poliittiset välit menivät syväjäähän. Jonkinlainen sovintosopimus syntyi 2017.
Entä miten kehittyi vuosina 2010–2017 Kiinan ja Norjan välisen ulkomaankaupan arvo? Se kaksinkertaistui.
Ihan hypoteettisena kysymyksenä: millainenhan moraalinen kynnys täällä olisi pelata kiinalaistähtien päävastustajia ulos väärillä koronapositiivisilla? Tai ehkä niitä ei edes tarvita. Riittää, kun suoritukseen valmistautuva urheilija kisakylässä valvoo yönsä pohtien tällaista skenaariota.
Ja vielä:
Zhangjiakoun vuoristokompleksiin on istutettu paljon puita, tai ainakin yritetty. Kova tuuli on jo kaatanut juurettomia puita lakoon. Metsätieteiden ylioppilas
Perttu Hyvärinen kertoi todistaneensa sellaistakin ihmettä kuin sillan alle, valon ulottumattomiin, istutettua puuta. Hän ei veikannut sille pitkää ikä