Oikeusoppinut kritisoi koronapassia: "Rokottamattomat katsottiin spitaalisiksi"
2:10
Nämä ongelmat oikeusoppinut löytää mahdollisesta rokotepassista.
Luetuimmat
JULKAISTU 4 TUNTIA SITTEN
Suomessa koronapassi ei ehtinyt pitkään olla käytössä, kun se jo hyllytettiin omikronmuunnoksen aiheuttamien tartuntamäärien yhteydessä.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) on sanonut, että
koronapassi aiotaan palauttaa käyttöön päivitystyön jälkeen. THL:n johtaja Mika Salminen puolestaan
kyseenalaisti MTV:n haastattelussa koko koronapassin pohjan.
Itä-Suomen julkisoikeuden dosentti Matti Muukkonen kiinnostui koronapassista viime kesänä, kun sitä alettiin Suomeen aktiivisemmin suunnitella.
– Surukseni huomasin, että oli oikeastaan unohdettu selkeä yhdenvertaisuusasetelma. Niiden henkilöiden asemaa, jotka olivat halunneet tehdä päätökset olla ottamatta rokotetta, ei juurikaan käsitelty, Muukkonen sanoo.
Rokotepassia perusteltiin yhteiskunnan auki pitämisellä ja rokottamattomien suojelemisella, jotta he eivät kuormittaisi terveydenhuoltoa.
– Tosiasiassa tilanne muodostui sellaiseksi, että meidän (passin saaneiden) oikeuksia ei rajoitettu mitenkään, mutta rokottamattomat katsottiin eräällä tavalla spitaalisiksi. Heillä ei enää ollutkaan samoja perusoikeuksia kuin meillä muilla, Muukkonen arvioi.
– Suojeltiinko tällä oikeasti rokottamattomia, niin tuskinpa. Järjestelmä ei ollut kiinnostunut siitä, olimmeko me (rokotetut) terveitä vai sairaita teatteriin tai ravintolaan mennessämme. Sen sijaan oltiin hirveän kiinnostuneita siitä, olivatko terveet rokottamattomat varmasti terveitä, Muukkonen jatkaa.
Entäs rokotepassi?
Nyt on puhuttu rokotepassista, joka siis käytännössä korvaisi tauolle määrätyn koronapassin. Esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö
MaRa puoltaa rokotepassin käyttöä.
– Siinä on useita ongelmia. Jos se on pelkästään rokotepassi, niin entä koronan sairastaneet? Pitäisikö heidän käydä hakemassa rokote varmuuden vuoksi, vaikka ei olisi mitään lääketieteellistä perustetta? Kuulostaa kovin omituiselta, Muukkonen pohtii.
Koronarokotteen ottaminen on Suomessa vapaaehtoista. Muukkonen kysyykin, miksi vapaaehtoiseen toimeen eli rokotteen ottamiseen sidotaan perusoikeuksia.
– Jos perusoikeuksia aletaan säätämään vapaaehtoisen rokotteen taakse, niin siinä ollaan kovin syvällä. Ruvetaanko pohtimaan seuraavaksi, että vasenkätisillä on oikeus johonkin tai tietyn värisillä. Se on kaikki syrjintää ja sitä pitäisi noin lähtökohtaisesti aina vastustaa, Muukkonen sanoo
Mtv
--------------
''
Moreover, a total of 4,661 cases of Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C) cases have been reported thus far, and this may be substantial undercount. ''
'' In one
study of 191 children with MIS-C “53% had evidence of myocarditis, 80% were admitted to an intensive care unit and 2 died”. A
systematic review of 15 case series/reports found that 75% of children with MIS-C have myocarditis. Complications such as coronary artery aneurysms frequently occur in
children with MIS-C.
Other studies have reported acute heart failure in children with MIS-C. Other common
cardiac complications of myocarditis due to MIS-C include “shock, cardiac arrhythmias, pericardial effusion, and coronary artery dilatation”.
Cardiac arrhythmias have led “to hemodynamic collapse and need for ECMO support” in some children.''