Taitaa käydä kuten asiantuntijat ovat arvelleet/toivoneet eli virus muuntuu vähemmän vaaralliseksi ja sairastumiset tavallisen flunssan tapaisia. Rokotuksilla tietysti myös iso vaikutus. Varmaa kuitenkin on, että väestötasolla immuniteetti tulee kasvamaan vauhdilla, joten olisiko tämä viimeinen "koronakevät"?
TS 14.1.22
Korona sairastetaan nyt tavallisena flunssana
Turku luopuu laajamittaisesta testaus- ja jäljitystyöstä sekä koronakaranteeneista.
JATKOSSA TERVEYDENHUOLLON KORONAVIRUSTESTIIN TULEE HAKEUTUA VAIN ERITYISTAPAUKSISSA.
Salli Koivunen
Turun Sanomat
Koronavirustauti sairastetaan jatkossa tavallisen flunssan tapaan kotona. Taudin ilmaantuvuuden kohottua kaikkien aikojen korkeimpiin lukemiin omikron-variantin myötä, kaupungissa varaudutaan tilanteen pahenevan entisestään lähiviikkojen aikana, pormestari
Minna Arve kertoi kaupungin etäinfotilaisuudessa torstaina.
Muiden suurten kaupunkien tapaan myös Turku luopuu nyt tartuntojen laajamittaisesta jäljitystyöstä sekä karanteeniin asettamisesta.
Omikron-varianttiin liittyvien ominaisuuksien, kuten suuren tartuttavuuden ja lyhyen itämisajan vuoksi tartuntoja on todettu viime viikkoina niin paljon, etteivät kaupungin jäljittäjät ole enää pysyneet perässä. Siksi viime päivinä positiivisen testituloksen saaneet turkulaiset eivät enää ole saaneet erillistä yhteydenottoa ja ohjeistusta puhelimitse.
– Altistuneiden jäljittäminen laajalti ei ole enää tehokasta. Yksittäisen ihmisen kontakteilla ei ole enää samalla tavalla merkitystä kuin aiemmin, kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri
Jutta Peltoniemi sanoi tilaisuudessa.
Jatkossa jäljitystyötä kohdennetaan vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin, esimerkiksi asumispalveluyksiköiden ja hoivalaitosten asukkaisiin, potilaisiin ja työntekijöihin. Peltoniemen mukaan nykyiset koronajäljitystyön resurssit pystytään valjastamaan niin, että vakavassa riskissä olevien altistuneiden jäljittämistä pystytään tehostamaan.
– Nyt voidaan puhua melkeinpä eri taudista kuin keväällä 2020, Peltoniemi kuvaili omikron-variantin muuttamaa tilannetta.
Koska valtaosa sairastaa koronavirustaudin nyt lievänä, siihen tulee Peltoniemen mukaan suhtautua tavallisen flunssan tavoin: oireisen tulee jäädä kotiin viiden vuorokauden ajaksi ja välttää kontakteja. Kuitenkin edelleen vakavissa oireissa, kuten sitkeässä kuumeessa tai hengenahdistusoireissa tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon.
Perhepiirissä, koulussa tai esimerkiksi työpaikalla altistunutta ei enää aseteta viralliseen karanteeniin tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. Näin ollen koronaviruksenkin kanssa noudatetaan jatkossa normaalia sairauspoissaolokäytäntöä. Koska karanteeneihin ei enää määrätä, tartuntatautipäivärahaakaan ei enää makseta.
– Jokaisen on hyvä kertoa omille kontakteilleen altistumisen mahdollisuudesta, ja altistuneiden on aiheellista välttää turhia kontakteja viiden päivän ajan, Peltoniemi muistuttaa.
Perusterveen ei myöskään ole syytä hakeutua enää terveydenhuoltoon koronavirustestiin. Jatkossa kotona tehtyyn testiin voi suhtautua samalla tavoin kuin terveydenhuollossa tehdyn PCR-testin tulokseen.
– Jos perheessä on hengitystieinfektio-oireinen, on hyvä tehdä kotitesti kaikille perheenjäsenille. Oireettoman altistuneen kannattaa tehdä viiden päivän aikana kaksi kotitestiä, Peltoniemi suosittelee.
Mikäli hengitystieinfektiosta kärsivä on raskaana, työskentelee sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla potilas- ja asiakastyössä, sairastaa vakavaa perussairautta tai on yli 60-vuotias ja rokottamaton, suositellaan häntä hakeutumaan yhä terveydenhuollon koronavirustestiin.
Hoitohenkilöstö erittäin kovilla
Salli Koivunen
Turun Sanomat
Rajusti leviävä omikron iski myös Turun hoitohenkilöstöön. Kaupungin hyvinvoinnin palveluissa, erityisesti vanhusten asumispalveluissa, kotihoidossa sekä terveyspalveluissa on runsaasti henkilökuntaa sairaana sekä koronavirustartuntojen että vellovien kausiflunssien vuoksi.
Sosiaali- ja terveysjohtaja
Riitta Liuksan mukaan on mahdollista, että tilanteen heikentyessä kiireettömiä palveluita joudutaan jossain vaiheessa rajoittamaan.
– Edessä voi olla vaikeita aikoja, sillä henkilöstö on erittäin kovilla, Liuksa sanoo.
Pormestari
Minna Arve vetosi torstaisessa infotilaisuudessa turkulaisiin, että nämä varautuisivat omien läheistensä auttamiseen aiempaa enemmän muun muassa vanhuspalveluiden tilannetta helpottaakseen.
Sairaalapalveluissa ja vanhusten asumispalveluissa voi jatkossakin vierailla, mutta vierailuille ei kuitenkaan tule lähteä vähäisissäkään flunssaoireissa.
Kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri
Jutta Peltoniemi korosti torstaisessa infotilaisuudessa, että epidemian hallinnan ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi kaikkein tärkeintä on laaja rokottaminen vakavaa virustautia vastaan. Turku on tällä hetkellä kärkisijoilla kolmansien koronarokoteannosten antamisessa. Kolmannen rokoteannoksen on saanut jo lähes 35 prosenttia rokotusikäisistä turkulaisista.
– Yli 75-vuotiaissa rokotuskattavuus on kolmansien rokotteiden osalta jo yli 80 prosenttia. Myös 5–11-vuotiaiden rokotukset edistyvät Turussa hyvin, Peltoniemi summaa.