Kokkausketju, reseptit

Porsaan maksa on pahaa. Sitä käytetään lähinnä pateissa yms. jouluna voimakkaamman makunsa johdosta.
 
Juu ehdottomasti naudan maksaa. Ohuina viipaleina ja kalvot pois. Ja todella nopea paisto niin että on sisältä vielä punertavaa. Hauduttamalla maksasta saa just sellaista kouluruokalan versiota.
 
Jostain tuntemattomasta syystä mulla on nyt pöydällä pari kappaletta lampaan ulkofilettä. Mitäs noille pitäisi tehdä? Hakata ja heittää pannulle?

Vinkkiä joltain lammasaddiktilta.
 
Pataan, mausteita sekaan, kansi päälle ja uuniin. 5h päästä tarkistat maun ja vedät ääntä kohti mureaa ei villalta maistuvaa lammasta minttuhyytelön kera.
 
Söin jo nuo pihvit valkosipuleilla ryyditettynä kun en malttanut odotella hupen reseptiä. Oli yllättävän mureaa, hakkasin lammasta aimo tovin.
 
Yksinkertaiset reseptit on parhaita, juuri nyt porisee poronkäristys pannulla. On helvetin hyvää ruokaa perunamuusin ja puolukkahillon (jota unohdin ostaa) kanssa.

Anoppi opetti kerran miten kannattaa leikellä liha siivuiksi ja sitten loput ohjeet olikin suunnilleen seuraavanlaiset:

Leikkaat sen lihan ja pistät pannun lämpeemään, sitten laitat siihen pannulle tarpeeks voita ja lyöt lihat sekaan. Kun lihat on ruskeita niin lisää vettä ja anna pikkuhiljaa haihtua miedolla lämmöllä. Kun vesi on haihtunut on ruoka valmista.

Tuohon vielä perunamuusi johon sotkee sekaan jotain yrttejä tms.
 
Söin jo nuo pihvit valkosipuleilla ryyditettynä kun en malttanut odotella hupen reseptiä. Oli yllättävän mureaa, hakkasin lammasta aimo tovin.
Eipä noille lampaan (tai varmaankin karitsan tässä tapauksessa) fileille kannata turpiin ennen paistoa antaa. Myös tuo Hupen ehdottama ylikypsäksi hauduttaminen ei ehkä suositeltavin vaihtoehto ole kun rasvaa ei lihassa paljoa ole ja liha on mureeta ilman haudutteluja. Perinteisellä Naudan sisäfilepihvi reseptillä pärjää kohtuu hyvin: pannu tai pannu+plus lyhyt uunitus.
 
Leikkaat sen lihan ja pistät pannun lämpeemään, sitten laitat siihen pannulle tarpeeks voita ja lyöt lihat sekaan. Kun lihat on ruskeita niin lisää vettä ja anna pikkuhiljaa haihtua miedolla lämmöllä. Kun vesi on haihtunut on ruoka valmista.

Itse monesti vielä lisäänkin sitä vettä sinne hauduttelun aikana. Poronkäristystä hauduttelen yleensä sellaiset 3 tuntia. On mureaa. Pottumuusi lapin puikulasta runsaan voin kera.. :kuola:
 
Eipä noille lampaan (tai varmaankin karitsan tässä tapauksessa) fileille kannata turpiin ennen paistoa antaa. Myös tuo Hupen ehdottama ylikypsäksi hauduttaminen ei ehkä suositeltavin vaihtoehto ole kun rasvaa ei lihassa paljoa ole ja liha on mureeta ilman haudutteluja. Perinteisellä Naudan sisäfilepihvi reseptillä pärjää kohtuu hyvin: pannu tai pannu+plus lyhyt uunitus.
Okei, kyseessä varmasti nuorempi karitsa jos sen pystyi pureskelemaankin nopean paiston jälkeen ;)
Noi isommat lammasklöntit kyllä sitten vaativat sen pitkän haudutuksen, ja hyvää tulee!
 
Okei, kyseessä varmasti nuorempi karitsa jos sen pystyi pureskelemaankin nopean paiston jälkeen ;)
Noi isommat lammasklöntit kyllä sitten vaativat sen pitkän haudutuksen, ja hyvää tulee!
Taitaa tosiaan olla aika hankala löytää nykyisin lampaanfileitä kaupasta. Muutkin ruhonosat ovat yleensä karitsaa. Kauppahallista olen lammasta saanut. Pääsääntöisesti tosiaan lampaan/karitsan osat (poislukien fileet ja paahtopaisti) vaativat pitkän uunihaudutuksen.
 
Itse monesti vielä lisäänkin sitä vettä sinne hauduttelun aikana. Poronkäristystä hauduttelen yleensä sellaiset 3 tuntia. On mureaa. Pottumuusi lapin puikulasta runsaan voin kera.. :kuola:

Viimeksi kun söin anopin tekemää niin oli varmaan kolmisen tuntia padassa mutta en huomannut suurta eroa koostumuksessa verrattuna omaan 45min käristykseen. On kuitenkin sen verta ohuita paloja että ei se mureus taida olla se iso juttu siinä, tietenkin jos leikkaa paksuja paloja niin sitten.

Mutta on vielä tuolla pakkasessa kaksi isoa poronpaistia niin niistä voisi tehdä vähän lisää ja pistää ensi kerralla sipulia ja vähän suolaa sekaan. Sitten sitä seuraavalla kerralla ajattelin tehdä palapaistia uunissa, jotain vihanneksia ja yrttejä mukaan.
 
Harmi, en saa nyt kuvaa tuosta pastasta, jonka tein, kun kamera kiertää Suomea tällä hetkellä.

Broilerin suikaleita 400g
Keittämätöntä pastaa* 4dl
Pekonia 1 pkt (à 140g)
Crème Bonjour valkosipulituorejuusto** 1pkt (à 200g)
Sipuli 1 kpl
Valkosipulin kynsiä 2-3 kpl
Paprika 1 kpl
Mausteita, mm. Chili (tuore tai kuivattu), Basilka, Meirami, Oregano (tai vaikka "pizzamauste")
Koristeeksi saa laittaa basilkan lehtiä.

Lisäksi voi käyttää myös aurinkokuivattua tomaattia tai tomaattipyrettä.

Kuullota sipuli, paista broileri ja kuutioitu/pilkottu pekoni ja lisää paprika. Keitä samalla pasta. Kun kana ja pekoni ovat kypsiä, lisää Crème bonjour tuorejuusto ja valkosipuli. Mausta seos. Jaa pasta lautasille ja lisää kana-pekoni -seosta päälle. Koristele ja syö :)

Oli muuten todella hyvää vaikka piti kauan miettiä, mitä siitä pastasta saisi aikaiseksi todella pienellä vaivalla, kun tavalliset keksinnöt on kaluttu miljoonaan kertaan.

* Pasta oli itselläni jonkinlaista pestopastaa, käy vallan mainiosti.
** Valkosipulituorejuuston sijasta voi käyttää varmasti oman makunsa mukaan jotain muutakin tuorejuustoa.
 
Viimeksi kun söin anopin tekemää niin oli varmaan kolmisen tuntia padassa mutta en huomannut suurta eroa koostumuksessa verrattuna omaan 45min käristykseen. On kuitenkin sen verta ohuita paloja että ei se mureus taida olla se iso juttu siinä, tietenkin jos leikkaa paksuja paloja niin sitten.

Itse tykkään hieman paksummista paloista ja olen ollut huomaavinani eron 45min vs 3h haudutuksessa.
 
Itse tykkään hieman paksummista paloista ja olen ollut huomaavinani eron 45min vs 3h haudutuksessa.

Millaista yleensä teet? Itselläni ne on ihan noin 2-4mm paksuja siivuja.

Tuosta perunamuusista sen verran että tuli ihan kivan makuista kun lisäsin tilliä ja basilikaa sekaan, kuivattuja tosin. Tilli kyllä varmasti sopii paremmin jos on kalaa muusin kanssa, ja tuon basilikankin varmasti pystyy korvaamaan jollain hieman "raikkaammalla" yrtillä. Ehdotuksia anyone?

Lisäksi pistin, nyt kun eilen söin, sekaan semmoista puolukka-karpaloliköörikastiketta, sopi erittäin hyvin.
 
Mutta on vielä tuolla pakkasessa kaksi isoa poronpaistia niin niistä voisi tehdä vähän lisää ja pistää ensi kerralla sipulia ja vähän suolaa sekaan. Sitten sitä seuraavalla kerralla ajattelin tehdä palapaistia uunissa, jotain vihanneksia ja yrttejä mukaan.

1kg (vasan)paistia
200g pekonia
2rlk rasvaa
2dl vettä
2 porkkanaa
2 sipulia, pieni pala selleriä
2tl suolaa
10 mustapippuria
1/2tl timjamia ja rosmarinia
1 laakerinlehti
1 persiliakimppu
2dl kermaa

Kuumenna rasva isossa padassa ja ruskista paisti joka reunalta. Ripottele suola paistin pintaan. Leikkaa kasvikset kuutioiksi ja heitä pataan, vesi ja mausteet myös. Aseta paisti pataan ja pekonit paistin päälle, eli pekonit tietty on slaisseina. 125 °C pari tuntii, valele paistia välillä. Nosta paisti vadille ja siivilöi padassa oleva liemi. Lisää liemeen kerme ja mausta. Suurusta liemi (ohrakas tai maizena). Leikkaa paisti nätisti viipaleiks ja syö kastikkeen kera. Tee viel pottui jollain taval paistin seuraksi.

Oispa mullakin poron paistii valmiiks venaamas...
 
Bongasin netistä tosi hyvän bulkkikauden välipalan, jota voi popsia vaikka pieneen napostelunälkään tai ihan vain välipalana vaikka koulun/töiden jälkeen.

http://www.geekologie.com/2009/03/ba...ffed_pizza.php

Tässä linkkiä. Tiedä sitten moniko on jo tämän nähnyt ennemminkin. Itse aion leipoa tuon muutaman kaverin kanssa parin viikon päästä tutun synttäreillä

:lol2: Pitikö nyt mennä hyvä threadi pilaamaan :urjo:
 
:lol2: Pitikö nyt mennä hyvä threadi pilaamaan :urjo:
Tämähän nyt vasta kruunasi threadin :D Meidän burgerista tulee vaan vähän kevyempi versio. Tuossa linkittämässäni versiossa on: 2,2kg jauhelihaa, 900g pekonia, 900g juustoa, 2kpl pizzoja + mausteet ja kananmunat. Meidän versio tulee olemaan Big-Mac style eli 3 sämpylää ja 2 pihviä. Eli ostamme natsi-Siwasta 3x350g salamipizzapaketin, 1kg naudan jauhelihaa, josta teemme 2x500g pihvejä, 1kg juustopaketin, muutama kananmunaa ja pekonia pitäisi ostaa 800g. Siihen sitten sipulit+ muut ainesosat jotka tulevat hampurilaispihviin :P Ja meitä on 7 miestä sitten syömässä sitä ettei ainakaan liikaa tavaraa tule :) :kuola:
 
Tuosta perunamuusista sen verran että tuli ihan kivan makuista kun lisäsin tilliä ja basilikaa sekaan, kuivattuja tosin. Tilli kyllä varmasti sopii paremmin jos on kalaa muusin kanssa, ja tuon basilikankin varmasti pystyy korvaamaan jollain hieman "raikkaammalla" yrtillä. Ehdotuksia anyone?

Perinteinen persilja sopii hyvin yhteen perunan kanssa, mutta en kyllä laittaisi tilliä ja persiljaa samaan muusiin. Ja ehdottomasti tuoreita yrttejä jos löytyy, eron maussa ja varsinkin raikkaudessa huomaa.
 
Tämähän nyt vasta kruunasi threadin :D Meidän burgerista tulee vaan vähän kevyempi versio. Tuossa linkittämässäni versiossa on: 2,2kg jauhelihaa, 900g pekonia, 900g juustoa, 2kpl pizzoja + mausteet ja kananmunat. Meidän versio tulee olemaan Big-Mac style eli 3 sämpylää ja 2 pihviä. Eli ostamme natsi-Siwasta 3x350g salamipizzapaketin, 1kg naudan jauhelihaa, josta teemme 2x500g pihvejä, 1kg juustopaketin, muutama kananmunaa ja pekonia pitäisi ostaa 800g. Siihen sitten sipulit+ muut ainesosat jotka tulevat hampurilaispihviin :P Ja meitä on 7 miestä sitten syömässä sitä ettei ainakaan liikaa tavaraa tule :) :kuola:

N. 10000 kaloria. Laskinko oikein?:hyvä:

Leivän paistajat. Mähän kyselin tässä aiemmin, miten onnistuu hyvä leipä, niin tuo vesiastian laittaminen uuniin leivän kanssa on sellanen taikatemppu, että oksat pois. Tein eilen leivän ja pakko oli syödä koko käntty, oli niin hyvää.:kuola:
 
Back
Ylös Bottom