Kokkausketju, reseptit

Et viitsisi Huppe laittaa "aidon" Phad Thain reseptiä tänne, niin saan laitettua mun resptivarastoon tämän toisen reseptin rinnalle?
Jaa-a, tosta vois koitella tuota:
http://www.globalgourmet.com/destinations/thailand/padthai.html
En tiedä miksi tuossa on korianteria mukana... voi sen jättää poiskin... tuo jonka olin kuvannut on kyllä paras Pad Thai mitä olen koskaan syönyt, se keittiö löytyy kadulta tietenkin ja Petchaburi-tieltä aika läheltä Pantip Plazaa sitä vastapäätä Burger Kingiltä kävellessä noin 100-200m Ratchathewi-BTS-asemalle.

Noissa thaikaupan padthai-kastikepurkeissakin on joskus ihan hyviä reseptejä mukana. Se mössö on kaiketi juuri jotain tamarind-pohjaista mustaa mössöä. Niitäkin on hyviä ja huonoja.

Thaimaalaiseen keittiöön kun tutustuu niin tässäpä on 4 ehkä tärkeintä ainesosaa joista syntyy kymmeniä ja jopa satoja eri ruokia:

thai-ainekset2.jpg


Kannattaa olla tarkkana että saa juuri noita purkkeja, ei vastaavaa, ei sen näköistä, vaan juuri noita. Muutenkin nuo Supermarketin aasiahyllyt kannattaa kiertää kaukaa, niistä ei kannata ostaa itse asiassa koskaan yhtään mitään.
Thaimaalaiseen kauppaan mars ja tästä lappu mukaan jossa nuo ovat thaimaaksi:
thai-ainekset.jpg


Puolen vuoden aikana tuli syötyä meidän talon alakerran katukeittiössä varmasti yli 100 kertaa ja periaatteessa käyttivät vain noita mausteina + yrttejä, sokeria ja msg:tä. Tuossa oli 3 ruokaa 100 batia (=2 euroa). Yksi ruoka riitti täyttämään aikuisen ihmisen vatsan :) Yksi parhaista keittiöistä koko Thaimaassa ja ellei koko Maailmassa.
 
MOZZARELLALLA, PESTOLLA JA OLIIVILLA TÄYTETYT SÄMPYLÄT

*Sämpylöitä (esim. leipomoiden myymälöistä ostetut kovakuoriset sämpylät tai näitä puolivalmiita, jotka itse lämmitetään uunissa, pehmeäkuoriset Muhkut jne. eivät ole niin hyviä tähän tarkoitukseen)
*Vihreää pestoa
*Salaatinlehtiä
*Mozzarella-siivuja
*Tomaattisiivuja
*Oliivisiivuja (mustia)
*Mustapippuria myllystä

Halkaise sämpylä ja levitä molempien puolien päälle vihreää pestoa sekä oliivisiivuja. Laita toisen sämpylänpuoliskon päälle salaatinlehti, tomaattisiivuja ja Mozzarella-siivuja ja pyöritä päälle myllystä mustapippuria. Laita sämpylän toinen puolikas tähän päälle.


Sekalaisia065.jpg


Ehkä aavistuksen säälittävän näköisiä tässä kuvassa nämä mozzarellalla, pestolla ja oliiveilla täytettyjä sämpylöitä, mutta ihan hyvä välipala...
 
Saksassa on mahtavaa kun lähes jokaiselta kadun kulmalta saa täytettyjä (tuoreita) sämpylöitä. Oma suosikkini on nimenomaan tomaatti-mozzarella-sämpylä tai -ciabatta. Täällä tuo vihreä pesto usein sotketaan majoneesiin. Toimii hienosti, pehmentää mukavasti tuon peston voimakasta makua ja kosteuttaa mukavasti sämpylää. Se myös tursuu mukavasti sormienkin välistä kun sämpylää haukkaa :D
 
Kehittelin tommosen reseptin.

Currry-pähkinäkanaa:
Ensin tehdään mausteseos kanalle, siihen tulee:
Sokeria
Suolaa
Cayennea
Valkosipulijauhetta
Paprikajauhetta
chilijauhetta (aasiakaupasta, ei siis mitään chilimaustetta).
juustokuminaa
korianteria jauhettuna
timjamia kuivattuna
valkopippuria jauhettuna
sipulijauhetta

Tämä on sellainen monikäyttöinen "rub" jota voi käyttää vähän mihin vain. Tuota annattaa tehdä sellainen mukillinen varastoon.

300gr marinoimatonta kanafilettä
2 kourallista cashew pähkinöitä (ei suolattuja)
1 rkl kuivattua timjamia
2 rkl hunajaa
1/2 prk creme fraichea
1 1/2 purkkia kermaa (ei mitään kevyt-ruokaa, vaan kermaa) tämän voi korvata kookosmaidollakin
3 rkl worchesterkastiketta
4-5 rkl currymaustetta (sitä valmista, mitä ei yleensä kannata käyttää, tässä se toimii)
loraus maapähkinäöljyä

Eniwei, nyt otetaan marinoimatonta tuoretta kanafilettä noin 300gr ja fileet leikataan terävällä veitsellä noin 1-2mm paksuiksi suikaleiksi ja niitä aletaan paistamaan maapähkinäöljyssä. Paistetaan hetki ja viskataan rubia päälle sopivasti sekä worchester-kastike. Jatketaan paistamista ja heitetään mukaan pähkinät. Sitten 2 rkl currymaustetta kehiin ja paistellaan. Lisätään timjamit. Lisätään hunaja sekä creme fraiche ja taas paistellaan.

Sitten onkin aika lisätä kerma ja loput currymausteet mukaan, paistellaan niin että neste haihtuu / kastikkeesta tulee sakeaa.

Nautitaan riisin kera, esim. basmatiriisin.

Lopputulos:

kanasafkaa.jpg


Värit ovat päin helkkaria PC:llä mutta Mäkillä tuo näyttää tosi värikkäältä ja herkulliselta. En tiedä miksi.
 
Kehittelin tommosen reseptin.

Currry-pähkinäkanaa:
Ensin tehdään mausteseos kanalle, siihen tulee:
Sokeria
Suolaa
Cayennea
Valkosipulijauhetta
Paprikajauhetta
chilijauhetta (aasiakaupasta, ei siis mitään chilimaustetta).
juustokuminaa
korianteria jauhettuna
timjamia kuivattuna
valkopippuria jauhettuna
sipulijauhetta

Tämä on sellainen monikäyttöinen "rub" jota voi käyttää vähän mihin vain. Tuota annattaa tehdä sellainen mukillinen varastoon.

300gr marinoimatonta kanafilettä
2 kourallista cashew pähkinöitä (ei suolattuja)
1 rkl kuivattua timjamia
2 rkl hunajaa
1/2 prk creme fraichea
1 1/2 purkkia kermaa (ei mitään kevyt-ruokaa, vaan kermaa) tämän voi korvata kookosmaidollakin
3 rkl worchesterkastiketta
4-5 rkl currymaustetta (sitä valmista, mitä ei yleensä kannata käyttää, tässä se toimii)
loraus maapähkinäöljyä

Eniwei, nyt otetaan marinoimatonta tuoretta kanafilettä noin 300gr ja fileet leikataan terävällä veitsellä noin 1-2mm paksuiksi suikaleiksi ja niitä aletaan paistamaan maapähkinäöljyssä. Paistetaan hetki ja viskataan rubia päälle sopivasti sekä worchester-kastike. Jatketaan paistamista ja heitetään mukaan pähkinät. Sitten 2 rkl currymaustetta kehiin ja paistellaan. Lisätään timjamit. Lisätään hunaja sekä creme fraiche ja taas paistellaan.

Sitten onkin aika lisätä kerma ja loput currymausteet mukaan, paistellaan niin että neste haihtuu / kastikkeesta tulee sakeaa.

Nautitaan riisin kera, esim. basmatiriisin.

Lopputulos:

kanasafkaa.jpg


Värit ovat päin helkkaria PC:llä mutta Mäkillä tuo näyttää tosi värikkäältä ja herkulliselta. En tiedä miksi.

Jos nuo chillit on hiukan tulisia niin ne on varmaan kiva haukkasta alkupalaksi.
 
Tanaan vuorossa vaimon laittamaa lasgnea. Se on semmoinen yllari lasgne kun vaimo tekee. Joskus kuivaa joskus markaa. Aina kuitenkin ihan hyvaa. Naytti hyvalta ainakin kun uuniin meni.
 
Jos nuo chillit on hiukan tulisia niin ne on varmaan kiva haukkasta alkupalaksi.
Thaichilejä. Kannattaa ostaa thaikaupasta tuoreina. Itse rouskuttelin nuo tosta sormilla suoraan suuhun ruoan yhteydessä. Ovat muuten tulisia. :thumbs:
 
TURKKILAISTA JOGURTTIA HUNAJAN JA MYSLIN KERA

Tähän seuraavaan jälkiruokaan/välipalaan ei tarvita kokkaustaitoja, vaan pelkästään turkkilaista jogurttia, jonka päälle valutetaan juoksevaa hunajaa ja ripotellaan esim. Rainbow’n marjaista muromysliä… Hyvää.


Jogurtti.jpg
 
Tanaan vuorossa vaimon laittamaa lasgnea. Se on semmoinen yllari lasgne kun vaimo tekee. Joskus kuivaa joskus markaa. Aina kuitenkin ihan hyvaa. Naytti hyvalta ainakin kun uuniin meni.


Tässä sulle märkää lasagnea, ihan suoraan vuo'asta otettuna, vaikka näyttääkin oksennukselta :urjo: :

003.jpg



Jostain käsittämättömästä syystä menin laittamaan ihan liikaa kastiketta vuohenjuusto-pinaattilasagneen. Tai tein niitä yhteensä kaksi vuokaa ja toi toinen epäonnistui.

Laitan tohon seuraavaan viestiin kuvan siitä onnistuneemmasta versiosta...
 
Laitoin tämän saman reseptin tänne ketjuun jo aiemminkin, mutta ilman kuvaa...


VUOHENJUUSTO-PINAATTILASAGNE


Kerroksittain valkoista kastiketta, lasagnelevyjä, tomaattikastiketta, pakastepinaattia (noin 600g) ja vuohenjuuston palasia (noin 300g). Päälle juustoraastetta (noin 150g). Uuniin noin tunniksi (175 astetta).


Tomaattikastike/-keitto

• 2-3 tölkkiä tomaattimurskaa (valkosipulista tai yrttistä)
• Sipuli
• Valkosipuli
• Oliiviöljyä
• 2-3 kana- tai kasvisliemikuutiota
• 1 prk smetanaa tai ranskankermaa tai taviskermaa
• Tuorebasilikaa
• Mustia oliiveja
• Mausteita (esim. timjamia, basilikaa, meiramia, sitruunapippuria, mustapippurirouhetta, valkosipulijauhetta, sipulijauhetta)
• 2-3 rkl sokeria

1) Silppua sipuli ja valkosipuli pieneksi, kuullota oliiviöljyssä kattilassa
2) Lisää joukkoon tomaattimurska sekä liemikuutiot ja keitä seosta hetki
3) Mausta keitos mausteilla, silputulla tuorebasilikalla ja oliivisiivuilla
4) Lopuksi lisää joukkoon purkki smetanaa tai ranskankermaa sekä pehmennä makua sokerilla
5) Lasagnea tehtäessä paista ja mausta jauheliha ja sekoita tomaattikastikkeen joukkoon
6) Voi syödä myös sellaisenaan tomaattikeittona tai käyttää kastikepohjana esim pitsaan tai pastakastikkeisiin



Valkokastike (Béchamelkastike)

• noin 4 rkl voita /Oivariinia
• noin 6 rkl vehnäjauhoja
• 1 litra punaista maitoa
• suolaa
• valkopippuria
• jauhettua muskottia

1) Sulata voi teflonpannussa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja kypsennä niitä hetki.
2) Lisää maito ohuena nauhana samalla koko ajan muovisella vispilällä sekoittaen ja jatka sekoittamista miedolla lämmöllä niin pitkään (5-10min.), kunnes kastike on tasaisen kiinteää. Anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä 5 - 10 min.
3) Mausta valmis kastike suolalla, valkopippurilla ja muskotilla. Anna hautua vielä muutama minuutti



Sekalaisia024-1.jpg


^ Tämä kuva on aika kamalan näköinen, mutta lasagne on oikeasti hyvää




***

Tässä toinen lasagneresepti, jossa kastikkeet ovat samat kuin yllä olevassa, mutta täytteet erilaiset:


HERKKULASAGNE (tavallinen)

Itse laitan lasagneen lasagnelevyjen väliin itse tehtyä tomaattikastiketta (ohje yllä), jonka sekaan laitetaan paistettu ja maustettu naudan paistijauheliha (400g) sekä bechamel-kastiketta. Lisäksi laitan lasagnen väliin kastikkeiden lisäksi aurajuustomurusia, tomaattiviipaleita, tuorebasilikaa sekä Mozzarella-juustoraastetta.
 
Lihaisa hirvenjauhelihakastike:

Reilu köntti hirvenjauhelihaa (maun mukaan, hyvin kuivaa eli ei sisällä rasvaa miltei yhtään)
Hieman edellistä pienempi köntti porsaanjauhelihaa (suhteuta hirven määrään, rasvaisempaa)
1-2 purkkia tomaattimurskaa
2-3 sipulia
Muutama valkosipulin kynsi, ei pakollinen
Pilkottu lanttu, sopii riistan kanssa
Raastettu porkkana
Pippuria, suolaa, riistamaustetta tai ihan mitä vaan haluaa

1. Laita sianjauhelihat kuumalle pannulle
2. Lisää sipulit ja ruskista jauhelihan kanssa
3. Laita hirvenjauhelihat pannulle ja siirtele lastalla jo ruskistetut lihat pannun sivuun
4. Laita tomaattimurska ja pienennä tässä vaiheessa lämpöä, lihat eivät tässä vaiheessa saisi näyttää raa'alta, lisää myös hieman vettä pannulle, mikäli haluat vetisempää soosia
5. Laita porkkanat ja lantut, kansi päälle ja muhimaan
6. Kun kastike on hieman muhinut, maista juureksien kypsyys ja lisää mausteet

Lisukkeeksi sopii hyvin pasta, mutta myös riisi tai peruna on ihan hyvää tämän kanssa.

EDIT: En kuvannut valitettavasti kastiketta, kun sen eilen valmistin.
 
SAVUPORO-AURAJUUSTOKEITTO


6 hengelle

noin 300g savuporoa
noin 100-120g aurajuustoa
1 sipuli
12 dl vettä
5 dl kermaa
2 liha- tai kasvisliemikuutiota
mustapippuria myllystä
(suolaa tarvittaessa, savuporo ja aurajuusto ovat suolaisia)

suurustamiseen:
n. 10 rkl maizenaa

pinnalle halutessa ruohosipulia tai persiljaa

1. Kuutioi savuporo ja sipuli, freesaa kevyesti öljyssä
2. Lisää vesi, aurajuusto, liemikuutiot ja mustapippuri
3. Kiehauta, lisää maizena ja sekoita tasaiseksi
4. Lisää kerma ja tarkista maku
5. Ripottele pinnalle tarjoiluvaiheessa halutessasi ruohosipulia tai persiljaa
6. Nauti rieskan tai ruisleivän kera



Savuporo-aurajuustokeitto.jpg
 
PUOLUKKAJÄÄDYKE


4 dl kuohukermaa
2,5 dl vaniljakastiketta (vaahtoutuvaa)
3 kananmunan keltuaista
noin 1,5 - 2 dl tomusokeria oman maun mukaan
vaniljasokeria
4 dl puolukkasurvosta (tai karpalo-)
(halutessa 200 g vaniljan makuista tuorejuustoa)


• Vaahdota kuohukerma
• Vaahdota vaniljakastike
• Vaahdota keltuaiset, tomusokeri ja vaniljasokeri
• Sekoita varovasti kerma-, vaniljakastike- ja keltuaisvaahto sekä puolukkasurvos keskenään
• Sekoita halutessasi joukkoon tuorejuusto tasaiseksi massaksi
• Vuoraa kakkuvuoka muovikelmulla, kaada jäädykemassa vuokaan ja tasoita pinta
• Peitä vuoka foliolla ja laita se pakastimeen (yön yli)
• Ota jäädyke pakastimesta, lämmitä vuoan pohjaa hiukan käsillä ja vedä tai ravista jäädyke vuoasta ja kumoa se tarjoiluvadille. Poista kelmu. Koristele pinta ja reunat sokeroiduilla puolukoilla, tai puolukoilla ja kuumalla/kylmällä kinuskikastikkeella



Puolukkajdyke.jpg


Kuva ei ole mitä parhain ja jäädyke oli ehtinyt jo vähän sulaakin, mutta maku oli hyvä.
 
^

Säälittävää on se, että mun tarttee tehdä tota safkaa duunikavereille, jotta ois joku joka söis niitä. Itselleen kun ei viitti pelkästään noita tehdä... :)
 
Tässäpä ohje valkosuklaajuustokakulle, jota on nyt parisen vuotta tullut eri juhliin väsättyä. Joulupöydän takuuvarma herkku meillä. Ohje on otettu Maku-lehdestä.

Valkosuklaajuustokakku

noin 20 annosta
Pohja
1 pkt (195 g) murokeksejä
50 g voita
Täyte
4 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua
200 g valkosuklaata
3 valkuaista
2 dl tomusokeria
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl luomusitruunan raastettua kuorta
1 rkl vaniljasokeria
Päällyste
1 ps (200 g) pakastevadelmia
1 dl vettä
4 rkl sokeria
1 rkl sitruunamehua
2 liivatelehteä

Pingota leivinpaperi Ø 24 cm irtopohjavuokaan. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi.

Murskaa keksit hienoksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Taputtele keksiseos tasaisesti vuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Purista pehmenneistä liivatelehdistä liika neste pois ja liuota ne kiehuvaan sitruunamehuun. Sulata suklaa. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää puolet tomusokerista vähitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Vatkaa tuorejuuston joukkoon loppu sokeri, vaniljasokeri ja sitruunankuori. Lisää liivateseos ohuena nauhana samalla vatkaten. Vatkaa joukkoon valkosuklaa. Lisää viimeiseksi valkuaisvaahto muutamassa erässä nuolijalla kevyesti nostellen, jolloin kakun rakenteesta tulee moussemainen.

Kaada täyte keksipohjalle vuokaan. Tasoita pinta. Peitä vuoka kelmulla tai alumiinifoliolla. Nosta jääkaappiin hyytymään mieluiten seuraavaan päivään.

Valmista kakulle vadelmakiille noin 3 tuntia ennen tarjoilua, jotta kiille ehtii hyytyä. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. Mittaa kattilaan vadelmat, vesi, sokeri ja sitruunamehu. Kuumenna kiehuvaksi ja puristele lusikalla vadelmia kattilan reunoja vasten, että marjoista irtoaa mehu.

Siivilöi mehu, älä puristele marjoja, että mehusta tulee kirkasta. Kuumenna mehu ja kerää vaahto pinnalta. Purista liotusvesi pehmenneistä liivatelehdistä. Liuota ne kiehuvan kuumaan mehuun. Anna jäähtyä ja kaada varovasti kakun pinnalle. Peitä kakku ja nosta jääkaappiin.

Irrota kakku vuoasta, vedä ensin veitsellä tai lastalla kakun reunoja myöten. Avaa vuoka ja nosta kakku lastoilla ilman pohjapaperia tarjoiluvadille.

Nopeamman kiilteen teet, kun liuotat 2 liivatelehteä kuumaan sitruunamehutilkkaan ja lisäät seoksen 2 1/2 desiin voimakkaan väristä ja makuista mehua.

-Itse olen jättänyt tuon kiilteen poiskin ja korvannut sen jollain muulla koristelulla. Esim marsipaanista tehdyillä poroilla tai ihan vaan jotain jouluisia strösseleitä viskonut päälle. Myös valkosuklaata olen laittanut enemmän kuin ohjeessa on.
 
Vaihtelua iänikuiseen spagetti-jauhelihakastike-linjaan seuraavasti:

Apetit-juustokermaperunoita (pakaste)
Paistijauhelihaa 600g
1 iso sipuli
suolaa+mausteita oman maun mukaan.

Ruskista jauheliha ja sipuli pannulla ja mausta.
Laita vuokaan pohjalle puolet perunoista, seuraavaksi jauheliha ja päälle loput perunoista.
Uuniin 225 asteeseen n.45-50 min.

Helppoa kuin mikä ja on kokeiltu myös onnistuneesti kirjolohisuikaleilla.
 
Basilikamarinoidut broilerinfileet

2 rs (à 500 g/3kpl) broilerinfileepihvejä (marinoimattomia)
1 1/3 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
3-4 rkl öljyä
Marinadi:
3 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
4 rkl ekstra neitsytoliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 ruukku tuoretta basilikaa
Vadille:
1 ruukku jäävuorisalaattia
basilikanlehtiä

1. Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista. Kuivaa fileet talouspaperilla ja ripottele molemmille puolille suolaa ja pippuria.

2. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Kuumenna parilapannu. Voitele fileet ohuesti öljyllä ja pariloi kuumalla pannulla muutama minuutti kummaltakin puolelta niin, että fileet saavat pintaväriä.

3. Lado fileet uunivuokaan ja kypsennä 150 asteessa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes lihojen sisälämpötila on 70 astetta. Nosta vuoka uunista ja anna jäähtyä.

4. Sekoita marinadin ainekset. Hienonna joukkoon noin 1 dl basilikaa.

5. Leikkaa jäähtyneet fileet terävällä veitsellä poikkisyin noin 1/2 cm:n viipaleiksi. Nosta ne tarjoiluvadille hiukan limittäin fileen muotoon. Lusikoi marinadi viipaleille. Peitä vuoka ja nosta kylmään maustumaan 1?2 tunniksi. Koristele vati jääsalaatilla ja tuoreilla basilikanlehdillä.


Tää testattiin viime kesän grillijuhlissa, oli ältsin hyvää!
 
Back
Ylös Bottom