Kokemuksia päivänvalosta
Meillä on ollut nyt pari vuotta käytössä Adluxista ostetut Viva-liten 5500K päivänvalolamput. Meillä on sekä T8-loisteputkia, E27 hehkulamppuja, Jasmina-valaisimia, että liesituulettimen ja työpöytävalaisimien pienloisteputkia. Keittiössä on Anttilasta ostettu opaalilasinen pallo, jossa 32W Viva-Lite. Erityisesti tuossa pallossa valon rauhallisuuden huomaa todella selkeästi. Yksi syy rauhallisuuteen on Viva-liten 34kHz taajuus. Suurimmassa osassa ja erityisesti halvoissa ns. energiansäästölampuissa taajuus on 50Hz. Saatan olla herkkäsilmäinen, mutta huomaan eron. En huomaa välkkymistä, mutta huomaan sen miten käsinkosketeltavan paikallaan valo tuntuu olevan. Anttilan halpa Heatin pallovalaisin on valoa hajottavaa opaalilasia, jolloin valo leviää todella tasaisesti, eikä yhtä kirkasta pistettä ole.
Pesuhuoneessa valaistuksen muuttamisella oli kaikkein dramaattisimmat seuraukset. Aiemmin osittain valkoiset seinälaatat näyttivät kellertäviltä. Nyt pesuhuoneen laatat eivät enää olekaan kelmeän keltaiset vaan raikkaan valkoiset. Suihkuun mennessä tuntuu kuin katossa olisi kattoikkuna. Siniseksi tai kylmäksi emme ole valaistusta koskaan kokeneet. Sen sijaan olemme huomanneet, että "normaalia" keltaista valaistusta ja 5500K päivänvaloa ei voi olla samassa talossa. Sävyt riitelevät keskenään aivan valtavasti ja häviäjä on keltainen usva.
Meille valmistuu uusi omakotitalo loppukeväästä, ja sinne valaistus on suunniteltu täysin välkkymättömäksi päivänvaloksi, josta iso osa on myös epäsuoraa. Erityisesti on kiinnitetty huomiota myös siihen, että valotehoa on riittävästi. Valaistus toteutetaan Innojokin Jasmina-valaisimilla, joissa Viva-Liten pienloisteputket sekä Adluxin myymillä IP-saalinkivalaisimilla (T5-loisteputkia). Saalinkivalaisimet laitetaan luultavasti valkoisesta alumiiniprofiilista valmistettujen hyllyjen päälle katonrajaan. Adluxin styrox-hyllyjä emme halua.
Ulkovalaistuksessa sekä autotallissa päädyin Valtavalon LED-loisteputkiin (5500-6500K). Niiden etuja on, että ne syttyvät välittömästi myös kovalla pakkasella ja ne ovat tällä hetkellä edullisin tapa toteuttaa led-valaistus. Lediputkien värintoistoindeksi ei ole kovin hyvä paperilla, mutta tilasin putkien mukana kokeeksi yhden E27-lampun, jonka laitoin vaatehuoneeseen. Se on himmeeämpi kuin siellä aiemmin ollut 18W Viva-lite, mutta vaatteiden värit toistuvat aivan yhtä kauniisti.
Ra-arvon tilalle ollaan kehittämässä arvoa, joka paremmin kertoisi valon spektristä. Ra-arvo saadaan, kun verrataan valonlähteen spektrin kahdeksaa pistettä vertailuvalonlähteen spektiin ja lasketaan keskiarvo. Ongelma Ra-arvossa on se, että alle 5000K valonlähteitä verrataan eri vertailukohteeseen kuin yli 5000K valonlähteitä. Esimerkiksi hehkulamppu, jonka värintoistoindeksi on 100 verrattaessa kaiken valon imevään mustaan kappaleeseen, saakin Ra-arvoksi vain 89, kun vertailukohde on sama kuin 5000K lampuilla.
Laitoin juuri valaistussuunnitelmamme rakennusblogiini. Juuri muuta valaistuksesta ei blogissa vielä tässä rakentamisen vaiheessa ole.
http://kotilomme.blogspot.com