Mahtava ketju, kiitos vain kaikille työn sankareille, jotka ovat tähän kirjoittaneet! Ehkä omat kokemukseni eivät loppujen lopuksi olekaan niin perseestä, kun vertaa noihin aivan järkyttävän tylsiin hommiin, joita jotkut ovat joutuneet tekemään pitkään.
Oma työurani alkoi mansikkamaalta Turun lähistöltä 2000-luvun alussa. Voin sanoa, että homma oli aivan perseestä alusta loppuun. Palkkaus oli sen mukaan, että kuinka paljon jaksoit poimia. Tuntimäärärajoituksia tai muitakaan aikarajoja ei tainnut olla. Ihan kivaa tämä oli ekan päivän, mutta sitten kun huomasi, että eihän tästä paskasta mitään saa ellei täällä vietä koko hemmetin kesää kyykyssä/kontallaan pellolla kohtisuorassa auringonpaisteessa kellon ympäri 7 päivää viikossa.
Aasialaiset poimijat usein nappasivat oman ruodun lihavimmat mansikat saman tien ja sitten härskisti jatkoivat oman ruodon poimimista niin kuin ei mitään. Kaukana monen sadan metrin päässä huomaat vain tämän tapahtuvan sata kertaa, mutta mitään et voi tehdä, kun ääni ei niin kauas riitä eikä siinä sitten kerkeä/kannata luuvitostakaan mennä näyttämään.
Bonuksena tuli vielä mahtavat puremat pellolla olevista ampiaisista, paarmoista yms. pistiäisistä. Kerrankin joku ötökkä puri käsivarteen ja haba turposti mukavan kosketusaraksi muutamaksi päiväksi ja oli vielä helakanpunainen. Nice. Sit kävi vielä niin, että toisinaan mansikanvarpujen joukossa oli nokkosta ja ohdaketta; maniskoita taas on vaikea poimia paksut suojakäsineet kädessä. Pisteenä iin päälle matkaa oli semmoset 7km suuntaansa ja puolet matkasta tosi paskassa kunnossa olevaa hiekkatietä. Eikä tuolloin mitään ajokortteja tai autoja vielä ollut, että fillarilla vaan. No, enpä kauaa jaksanut tuota hommaa tehdä, oisinkohan 50kg poiminu ja sitten sanoin
adios.
Seuraavana kesänä olin jo täysi-ikäinen ja pääsin Postin varhaisjakeluun eli lehdenjakoa aamuyön tunteina. Homma oli kesällä aivan loistava, jos oli hyvät piirit, joissa oli mitoitettu paljon työaikaa + valoisat yöt, pimeyttä oli ehkä ekat 20-30min. Lehtien määrä ei vaikuttanut palkkaan silloin. Homma toimii ehkä tuollaisena urakkana vieläkin eli mitä nopeammin jaat, niin sitä nopeammin himaan, palkka ei siitä muutu, se on vakio riippuen piiriin lasketusta aikamäärästä.
Kesätyönä tämä oli hyvä homma ja kotona asuvalle 18-v. lukiolaiselle rahamääräkin oli tosi jees. Jatkoin tätä hommaa kuitenkin ihan kokoaikaisena ja voin sanoo, että kyllä alko rassata! Jatkuva yötyö (työaika n. 1.30-6.00), kuuden päivän työviikko sekä talvikelit ja jatkuva pimeys vie kyllä virrat useimmilta ainakin jos fillarilla vetää, kuten itse tein silloin. Pidemmän päälle tuli myös rytmihäiriöitä, ruoansulatusvaivoja sekä mahtavia päänsärkyjä tuosta hommasta yörytmin takia ja niinpä päätin lopettaa sen ja saada jonkin päivätyön. Olen kyllä hyvä valvomaan ja nukkumaan päiväsaikaan, ei siinä mitään, mutta toi ei vaan sopinut pitkässä juoksussa.
En tiedä oliko jakohomma itsessään niin tylsää, jos piirit vaihtuivat välillä, ok, silloin se oli, kun jaat vuodesta toiseen samaa reittiä, samat rappukäytävät, postiluukut ja omakotitalot viikosta ja vuodesta toiseen, huoh. Rupee kyllä puuduttamaan nopeasti! Ja aina sinne kolmanteen tai neljänteen kerrokseen menee aina se yksi lehti, muistakaa tämä ts. sinne on mukava kiivetä portaat aina sen yhden hikisen tilaajan takia. Tällaisia rappuja oli itsellänikin se 40kpl per yö + hissillisiä parisenkymmentä. Välillä alkoi laskea, että noniin, vielä 56 rappua jäljellä, enää 55 rappua jäljellä. Tiesin sellaisia asioita, kuten kuinka monta askelmaa on missäkin taloyhtiössä, kuinka monta askelmaa on kierreportaissa, kuinka monta taas suorissa portaissa ja mikä on tietyn rapun askelman korkeus; tämä kertoo siitä, että alkoi mittari tulla täyteen.
Hyviä puolia tuossa oli se, että jouluisin monet kestotilaajat, jotka ovat vuosia asuneet samassa paikassa antoivat joululahjoja, rahaa, suklaata, kahvia, sukkia, pyyhkeitä yms., mitä nyt muistan. Paketti oli siinä postiluukussa odottamassa. Turun yössä tapasi myös mitä ihmeellisimpiä tyyppejä, varsinkin viikonloppuisin, arkisin oli yleensä hiljaisempaa. Toki tuli uhkatilanteitakin (harvoin), mutta sitten vaan kiersi kaukaa ja jakoi myöhemmin tällaiset paikat, kun porukka oli hajaantunut. Jos yksin tykkää olla ilman työkavereita, niin tässä hyvä homma, eipä ole pomoa tai esimiehiä pahemmin näkynyt tuolla valvomassa, että kuka ne lehdet jakaa, kuhan joku jakaa kuuteen mennessä oikeaan osoitteeseen, oiskohan kerran käyneet tsekkailemassa noiden vuosien aikana, ku tuli toi kypärälaki tai joku semmonen
Myöhemmin olin raskaassa varastotyössä rauta- ja rakennustarvikemyynnin alalla. Porukka oli välillä hyvä, välillä vähemmän hyvä, riippuen ihan toimipisteestä ja sijaisista ja keski-ikäisten äijien madaltuneista testotasoista. Hyviä puolia oli, että homma oli päivätyö! Toisekseen ei pahemmin kytätty, että mitä teet tai miten, kuhan nyt jotenkin saat hommat hoidettua, kerättyä oikeat kamat asiakkaille ilman pahoja, toistuvia virheitä ja tulet selvänä töihin sovittuna aikana & päivänä.
Huonot puolet oli jatkuva raskaiden tavaroiden kantaminen paikasta A paikkaan B, sitä tämä työ oli lähes pelkästään ilman älyllisiä haasteita tai ongelmanratkontaa. Hmm… pitkään tuli tuossakin oltua opiskelijana. Mut muuttomiehenä olo vasta kamalaa oli, että siinä suhteessa kyl tuo varastotyö oli paljon parempi rasti, siinä sai sentään ajaa myös isoilla koneilla, voi jutella asiakkaiden ja työkavereiden kanssa, kun taas muuttomiehen homma oli
PELKÄSTÄÄN sitä vitun kantamista kympin tuntipalkalla. Sitä en voi kyl kenellekään suositella.
Nyt on onneks jo tutkinnot ja systeemit, niin ei tarvii noita hanttihommia toivon mukaan enää koskaan tehdä ;)