Keisari Putin

Kuulumisia Venäjältä jossa demokratiakehitys rouskuttaa kovaa vauhtia eteenpäin.

HS 15.11.2007 sanoi:
Uusi järjestö nostaa Putinia nyt "kansalliseksi johtajaksi"

Susanna Niinivaara

TVER. Uusi järjestö Za Putina (Putinin puolesta) tarjoaa Vladimir Putinille uutta tehtävää: kansallinen johtaja. Epäselvää on vielä se, mitä konkreettista tehtävää tämä käytännössä tarkoittaisi. Mutta selvää on kuitenkin se, että kansallisena johtajana Putin jatkaisi nykyistä politiikkaa ensi vuoden presidenttivaalien jälkeenkin.

"Kansallinen johtaja on ihminen, joka käyttää valtaa ja saamaansa tukea", sanoi Za Putinin johtoon kuuluva asianajaja ja televisiohahmo Pavel Astahov lehdistötilaisuudessa Tverissä torstaina Za Putinan kokouksen jälkeen.

Venäjän laki sallii korkeintaan kaksi peräkkäistä presidenttikautta. Siksi Putin ei voi ilman lainmuutosta tai poikkeusjärjestelyjä olla ehdokkaana maaliskuun 2008 presidentinvaaleissa.

Astahovin mukaan mahdollisia tehtäviä Putinille kansallisena johtajana on monia. Esimerkiksi: tehtävä parlamentissa, parlamentin valtapuolueen johtaja, pääministeri, pääsyyttäjä, korkeimman oikeuden tuomari tai perustuslakituomioistuimen tuomari.

"Vladimir Vladimirovitš itse päättää, minkä paikan ottaa. En halua olla hänen valintaoikeutensa tiellä", Astahov sanoi.

Astahovin mukaan torstaina Tveriin alueilta kokoontuneet ihmiset toivat mukanaan 30 miljoonaa allekirjoitusta, joilla tuetaan Putinin asemaa kansallisena johtajana.

Za Putina on itsensä mukaan kaikille avoin kansanliike, joka on poliittisista puolueista riippumaton. Za Putina tukee ainoastaan Putinia. Presidentti Putin taas on duumanvaaleissa Yhtenäisen Venäjän ykkösehdokas, vaikka ei olekaan puolueen jäsen.

Yllättäen Tverissä ei järjestö ei mainostanut itseään Za Putina –nimellä, vaan kokouspaikan julisteet kertoivat Putinia tukevien aloiteryhmien neuvoston kokouksesta. Astahovin vastasi kuitenkin kysyttäessä, että liikettä sopii kutsua lyhyesti ja ytimekkäästi Za Putinaksi.

Astahov viittasi lehdistötilaisuudessa useaan kertaan Putinin tällä viikolla Krasnojarskissa esittämiin ajatuksiin. Putinin mukaan joulukuun duumanvaalit toimivat luottamuslauseäänestyksenä presidentille.

Astahovin mukaan duumanvaalit ovat todellisuudessa kansanäänestys luottamuksesta Putinille. Hän korosti Yhdysvalloissa opiskelleena asianajajana tietävänsä, ettei tässä ole mitään lainvastaista.

"Puhumme kanssamme yhtä lailla ajattelevien kanssa: jos olette kanssamme, tiedätte, ketä äänestää", Astahov sanoi.

Tiedot uuden Putinia kannattavan liikkeen perustamisesta tulivat Venäjällä julkisuuteen viime viikolla. Tätä olivat edeltäneet monet Putinia kannattavat mielenilmaukset ympäri Venäjää. Niissä toivottiin, että presidentti jatkaisi vielä kolmannellekin kaudelle.

Julkisuuteen tuli myös tieto siitä, että Tverissä olisi liikkeen perustamiskokous.

Tverin teatteritalolle ihmisiä kuljetettiin torstaina puolenpäivän aikaan linja-autoilla ympäri Venäjää. Monilta venäläisiltä ja kaikilta akkreditointia yrittäneiltä ulkomaalaisilta toimittajilta evättiin pääsy Za Putinan tilaisuuteen. Järjestäjien mukaan toimittajat myöhästyivät luvan pyytämisessä ja siksi tilaa ei enää ollut. Ulkomaalaisilta viestimiltä sallittiin kuvaajien pääsy tilaisuuteen lyhyeksi aikaa.

Erikoislaatuisen tilanteen vuoksi toimittajat koettivat haastatella liikkeen jäseniä teatteritalon ulkopuolella ja aulassa ennen ja jälkeen tilaisuuden.

Useimmat kieltäytyivät haastattelusta, mutta jotkut sentään jäivät juttusille.

Astrahanista saapunut upseeri Andrei Latišev kertoi tulleensa osoittamaan tukensa Putinille, "sillä Putin on Venäjän todellinen johtaja, ei vain presidentti".

"Putinin kolmas kausi on kansan tahto. Toivomme, että hän jatkaa. Täytyy vain löytää ratkaisu", Latishev sanoi.

Za Putinan näkyvin projekti ennen Tverin kokousta on ollut nettisivusto www.zaputina.ru

Torstai-iltana siellä kerrottiin, että "meitä on jo 53 613". Luku kasvaa nopeasti; kuluvalla viikolla se on yli kaksinkertaistunut. Sivustolle voi lähettää oman kuvansa todisteeksi siitä, että tukee Putinia.

Syytä ei siis ole huoleen että neukkuajat palaisivat Venäjälle, siellä kurkataan paljon kauemmas historiaan ja palautetaan keisarinvalta. Mikäs sen paremmin sopisikaan ulkomaailmaa vihaaville nationalisteille. Harmillista vaan että kaiken järjen mukaan maassa on vähintään tuo sama 30 miljoonaa (20% väestöstä) Putinia vihaavia kansalaisia, ja heidän äänensä kuuluville tuleminen vaikuttaa koko ajan yhä epätodennäköisemmältä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
bbcnews.com sanoi:
Putin urged to stay on as leader

A group in Russia has urged President Vladimir Putin to stay on as "national leader" after his term ends next March.

The recently formed For Putin group said it had a petition with 30m signatures supporting such an idea.

It is unclear how the group's proposal can be implemented, as Russia's constitution prevents Mr Putin from seeking a third consecutive term.

Meanwhile, liberal opposition parties accused the authorities of harassment ahead of general elections in December.

Yabloko and the Union of Right Forces (SPS) said their members were being intimidated and campaign literature seized in the run-up to the 2 December poll.

A Kremlin spokesman denied the accusations.

'Laws can be changed'

For Putin called on the president to stay on as national leader at the group's first congress in the city of Tver, about 160km (99 miles) north-west of the capital Moscow.

"The constitution is a law and laws can be changed. It is only laws made by God that can't be changed," group activist Vladimir Voronin told some 700 delegates attending the congress.

A number of speakers in Tver praised Mr Putin's handling of Russia's economy and his political skills, and also wished him good health.

For Putin says it represents the fervent hope of millions of ordinary Russians who want the current president to stay on in power after his second term expires on 2 March.

The group's leadership says it is completely independent of the Kremlin and of any Russian political party.

But it seems extremely unlikely that the group could have grown so fast without at least the tacit support of the Kremlin, the BBC's Rupert Wingfield-Hays in Tver says.

What seems more likely, our correspondent adds, is that it represents the deep anxiety of Russia's power elite, which views the end of the Putin presidency with growing concern.

It is not clear how Mr Putin can stay on as national leader when another man is sitting in the Kremlin as Russia's next president.

Putin lawsuit

But some For Putin delegates hinted that Mr Putin could take any number of jobs - from prime minister, to prosecutor general or head of the Supreme Court.

Mr Putin has repeatedly stated that he wants to remain an influential political player after next March.

Earlier this year, he agreed to head the electoral list of the pro-Kremlin United Russia party, saying he may seek to become prime minister.

Russia's opposition questions the legitimacy of the move - the SPS party has already asked Russia's Supreme Court to remove Mr Putin from the United Party list.

The lawsuit is likely to be symbolic, correspondents say.

SPS leader Nikita Belykh alleges that since Mr Putin has agreed to lead the United Russia list, the "might of the state bureaucratic machine" has fallen on the liberal party.

Mr Putin, a former KGB officer, came to power in 2000.

His supporters praise him for stabilising Russia after economic and political upheavals of the 1990s and also for raising the country's prestige.

Critics accuse the president of clamping down on media freedoms and undermining democratic reforms that were launched soon after the collapse of the Soviet Union in 1991.

Tuleekohan vallankumous alle kymmenessä vuodessa?
 
Onko mikään ihme maassa jossa aikanaan vollotettiin Stalinin kuolemaa?

Vaikkei maassa varmaan löytynyt ainuttakaan perhettä josta häiriintynyt Stalin ei olisi jotakuta jäsentä tapattanut...

Haluaisin kyllä oikeasti ymmärtää mitä venäläisten ajatusmaailmassa liikkuu.
Vai onko maan rikollisuus jo syönyt jokamiehen leipää niin paljon että yleiseen toivottomuuteen voi vastata vain vahva johtohahmo?
 
Vahvan ja karismaattisen johtajan, joka hallitsee "puheen" taidot, valloille on helppo antautua... Syitä löytyy psykologiasta.
 
Suomalaisissa viestimissä Venäjää on uutisoitu melko yksipuolisesti. Maalla on toki ongelmansa, mutta kehitys on ollut erittäin positiivista viime vuosina erityisesti talouselämän puolella. Ulkomaiset investoinnit ovat kasvaneet erittäin voimakkaasti ja keskiluokka on ruvennut myös vaurastumaan. Pankkijärjestelmäkin alkaa vähitellen toimia ja mm. asuntolainojen määrä kasvaa voimakkaasti. Politiikan puolella tätä kehitystä ei haluta vaarantaa, vaan jatkuvuus pyritään turvaamaan vaalien jälkeenkin. Venäläiset ovat pääosin erittäin tyytyväisiä nykyiseen kehitykseen, mistä ei täällä juuri kirjoiteta. Järjestelmän outouksia ihmetellessä kannattaa myös muistaa, että Venäjällä on ollut paljon huonoja kokemuksia markkinatalouden alkumetreillä, joista ollaan vähitellen pääsemässä yli.
 
Shapelta ihan asiallinen viesti. Kannattaa oikeasti tutustua tuohon yksityistämisen ajan meininkiin Venäjällä, jos haluaa muodostaa vähän monipuolisemman kuvan kyseisestä maasta.
 
Nationalismi ja eristäytyminen ulkomaailmalta ei ole hyväksi talouden kehitykselle. Tällä hetkellä Venäjällä menee hyvin pitkälti sen vuoksi että neukkuaikojen slackit on saatu vapautettua tehokkaaseen käyttöön, mutta mitä sitten kun kaasu ja öljy alkaa huveta tai sitten kun kukaan ei halua enää ostaa niitä? Venäjällä ei hirveästi vaikuta olevan sellaista osaamista johon muut länsimaat panostavat, kuten teknologia.
 
Jos gorbatsov(?) ei olisi alkanut "uudistamaan" systeemiä ja NL ei olisi käyttänyt niin tuhottomasti rahaa USA:n kanssa kilapailuun, niin ei sitä tiedä minkälainenhan mahtivaltio tuo ois nykyään... Tosin ajatus "kahtia jakaantuneesta" maailmasta ei pahemmin mieltä lämmitä...
 
Kiinassa on niin paljon populaa että se vois vaikka laittaa pelkän jalkaväen hyökkäämään ja silti voittas... Kiinasta ei tule "sotilasmahtia", ihmiset ovat rikastumassa ja kun ihmisellä menee hyvin se ei halua sotia, varsinkin jos sota estää rahan tulon...
 
Shapelta ihan asiallinen viesti. Kannattaa oikeasti tutustua tuohon yksityistämisen ajan meininkiin Venäjällä, jos haluaa muodostaa vähän monipuolisemman kuvan kyseisestä maasta.

Ihmisoikeudet?Demokratia?Ympäristönsuojelu?Tsetsenia...?:whip:

Korruptio?Vaalimaan rekkajonot?Asevarustelu?Nationalismin nousu?Puutullit?Karjalan rappio?Alkoholismi?:whip:

Ei tuu loppua.
 
Ihmisoikeudet?Demokratia?Ympäristönsuojelu?Tsetsenia...?:whip:

Korruptio?Vaalimaan rekkajonot?Asevarustelu?Nationalismin nousu?Puutullit?Karjalan rappio?Alkoholismi?:whip:

Ei tuu loppua.

Ihmisoikeudet? Demokratia? (ja sen "levittäminen"...) Ympäristönsuojelu? (Venäjällä yksityistämisen aikaan toimineet länsimaalaiset (lue=jenkkiläiset ja BP) öljyfirmat tekivät korvaamatonta tuhoa Venäjän luonnolle) Guantanamo? Kuuba yleensäkin? Irak? Vetäytyminen GATS:ista tietyiltä osin? Öljypolitiikka? Asepolitiikka? Huumepolitiikka? Ei tuu loppua.

Varmaan joku arvaakin, mistä valtiosta puhun. Ihan esimerkkinä siitä, että katsotaan mitä tahansa valtiota, löytyy niiltä varjopuolensa.

Kuitenkin, jos haluaa ymmärtää Venäjän nykytilaa, on ymmärrettävä miten kyseisen maan liberalisointi tehtiin. Et tajunnut mun pointtia siis lainkaan. Noi sun mainitsemat epäkohdat (ne mitkä noista edes pitävät paikkansa) ovat tietyiltä osin reaktioita/seurausta kyseiselle yksityistämiselle.

Kaikenlisäksi voidaan hyvällä syyllä väittää, että demokraattisten instituutioiden tehtävä ei ole nykymaailmassa enää mikään muu, kuin taata markkinoiden sujuva toiminta. Erityisesti voidaan osoittaa IMF:ää, jonka tehtävä on pyrkiä yksityistämään useiden maiden kaikki toimialat. Kannattaa esimerkiksi katsoa, mitä kaikkia ehtoja IMF on asettanut Turkille.

Venäjää voidaan toki kritisoida demokraattisten instituutioiden puutteesta/toimimattomuudesta. Sinne on kyllä muodollisesti pystytetty demokraattiset instituutiot, mutta eräitä olennaisia asioita puuttuu, kuten vapaa lehdistö ja yksityiset tv-kanavat.

Että semmonen avautuminen tähän väliin.
 
Et tajunnut mun pointtia siis lainkaan. Noi sun mainitsemat epäkohdat (ne mitkä noista edes pitävät paikkansa) ovat tietyiltä osin reaktioita/seurausta kyseiselle yksityistämiselle.

Sinne on kyllä muodollisesti pystytetty demokraattiset instituutiot, mutta eräitä olennaisia asioita puuttuu, kuten vapaa lehdistö ja yksityiset tv-kanavat.

.

Venäjällä on samat ongelmat kuin oli kommunismin aikanakin. Ei mitään muutosta.

Ai että "eräitä" olennaisia asioita puuttuu? Kun maata hallitsee yksinvaltias, ja toisinajattelijat ammutaan kotiovelleen tai myrkytetään kaasulla. Vaalit ovat pelkkää teatteria.

Herää poika tähän päivään!
 
Venäjällä on samat ongelmat kuin oli kommunismin aikanakin. Ei mitään muutosta.

Ai että "eräitä" olennaisia asioita puuttuu? Kun maata hallitsee yksinvaltias, ja toisinajattelijat ammutaan kotiovelleen tai myrkytetään kaasulla. Vaalit ovat pelkkää teatteria.

Miksi luet tarkoituksella päin helvettiä? Lukihäiriö?

En suinkaan väittänyt, että nuo kaksi mainitsemaani asiaa olisivat olleet ainoat ongelmat Venäjällä, vai?

Siinä olet ihan oikeassa, että oppositio painetaan tuossa maassa liian ahtaalle.

Kuitenkin, ymmärtääkseen Venäjän nykytilaa, pitää ymmärtää mitä tuolle maalle tapahtui yksityistämisen yhteydessä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom