Kasvisten syömisen tarkoitus

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Force
  • Aloitettu Aloitettu
Oli parisen vuotta vanhaa settiä tuolla. Näissä on kyllä se vaikea homma, että ymmärtääkseni tuota ravinnon merkitystä ko. aiheessa puoltavia tutkimustuloksiakin on saatu esiin vaikka miten. No, toisaalta näinhän se on ravintoon ja treenaamiseen liittyvissä asioissa aina... :)
Jep, jäin sitten itekin myöhemmin lukemaan noita juttuja, mutten jaksanut enää korjailla/lisätä.

Kuulemma kasvisten fytokemikaaleista noin 97% häviää/tuhoutuu, kun niitä kuumennetaan mikroaaltouunissa. (nippelitieto kunniaan!)
Kuulemma.
 
Supermass Nutrition: Super Meal 1 KG -30%
Noilla on muuten saanut meikäläisen kaltaisen antivegaaninkin kääntämään kelkkansa täysin. Aattelin ottaa seuraavan askeleen ja koittaa sellasta rehuvelliä, missä laitetaan ties mitä vihreetä purkkiin, surautetaan vatkaimella velliksi ja ääntä kohti.
 
Kuulemma kasvisten fytokemikaaleista noin 97% häviää/tuhoutuu, kun niitä kuumennetaan mikroaaltouunissa. (nippelitieto kunniaan!)

Urbaanilegenda.:jahas:

"Sitaatti tutkija, ELL Annukka Markkulan artikkelista, joka sisältyy tuoreeseen yliopistolliseen elintarvikehygienian oppikirjaan: ”Nykytietämyksen mukaan mikroaalloilla ei ole suoria vaikutuksia kohteeseen vaan niiden vaikutukset ovat puhtaasti termisiä. Nopean kuumenemisen johdosta tuotteen saama kokonaislämpömäärä jää mikroaaltokuumennuksessa usein pienemmäksi kuin perinteisissä kuumennusmenetelmissä. Tällöin lämpöherkkien vitamiinien tuhoutuminen on vähäisempää. Lämmöstä riippuvaisia kemiallisia reaktioita, kuten Maillardin reaktioita, tapahtuu vähemmän tai ei lainkaan, ja ravinteiden menetys tuotteesta on siten vähäisempää. Mikroaaltokuumennuksessa veden haihtuminen tuotteesta on vähäisempää kuin perinteisessä kuumennuksessa, joten mikroaalloilla kuumennettavan elintarvikkeen vesimääräksi riittää pienempi määrä vettä, mikä vähentää ravinteiden liukenemista esimerkiksi kypsennettävissä kasviksissa.”

Vitamiineja tuhoutuu kuumennettaessa kypsennystavasta riippumatta, minkä lisäksi vesiliukoiset vitamiinit liukenevat herkästi keitinveteen. Mikroaaltouunin lyhyempi kypsennysaika, siitä johtuva pienempi kokonaislämpömäärä ja vähäisempi vesimäärä tuhoavat vitamiineja vähemmän kuin perinteinen keittäminen tai paistaminen. Höyryttäminen on myös erinomainen tapa kypsentää kasviksia.

Lähde:
Mikroaaltokuumennus / ELL, tutkija Annukka Markkula kirjassa Elintarvikehygienia : ympäristöhygienia, elintarvike- ja ympäristötoksikologia / toim. Hannu Korkeala. WSOY oppimateriaalit 2007."
 
btw. happo-emäs juttuun liittyen. Meneekö tuo turhaksi hifistelyksi mitä Berardi artikkelissaan kirjoittaa ruokasoodan käyttämisestä protskudrinkissä?

A cheaper alternative to glutamine supplementation is either sodium or potassium bicarbonate supplementation. You can add sodium bicarbonate (in the form of baking soda) to your beverages including your protein shakes, which probably are a bit on the acidic side (see milk above). A small 2-5g dose of baking soda would be sufficient to neutralize the shake. An alternative to baking soda is alka-seltzer.
 
Gym-Lehdessä 2/09 hyvä artikkeli happo/emäs tasapainosta. Shiiiit, meikä on hapottanut kroppaa vuosikausia. Ajattelin, että eihän niitä kasviksia ja hedelmiä tarvitse, meikä ottaa vitamiinit ja mineraalit purkista. Eipä ollut tiedossa, että liika happamuus heikentää proteiinisynteesiä ja nakertaa lihasta ja tekee vaikka mitä pahaa.

Lainaus jutusta:
Usein niin sanottu "bodyruokavalio" sisältää paljon happoja tuottavia raaka-aineita: Päivästä toiseen suusta lapioidaan alas maitorahkaa makeutusaineilla tai sokerilla makeutettuna, lihaa, kanaa, munia, leikkeleitä, juustoa, leipää, riisiä ja pastaa. Toistuva tarve energisoida kehoa ulkoa tulevilla piristeillä kuten kahvilla ja energiajuomilla vain lisää happamuutta. Toisinaan lautaselle saattaa löytää tiensä muutama kurkunsiivu.

Suora kopio meikän ruokavaliosta.
Varmaan aika moni on samanlainen liian hapokas Kola Olli. Ite ainakin yritän nyt tasapainottaa ruokavaliota ja saa nähdä tuntuuko olossa ja elossa muutosta. Gym-Lehden artikkelista;
Emäksisten ruokien lisääminen päivittäiseen ruokavalioon vaatii hiukan vaivannäköä. Palkinnoksi voit kuitenkin saada lisää rautaa tankoon, enemmän energiaa kestävyystreeniin, pyöreämmät lihakset tai hoikemman olemuksen.
 
Urbaanilegenda.:jahas:

...

Lähde:
Mikroaaltokuumennus / ELL, tutkija Annukka Markkula kirjassa Elintarvikehygienia : ympäristöhygienia, elintarvike- ja ympäristötoksikologia / toim. Hannu Korkeala. WSOY oppimateriaalit 2007."

Ilmeisesti pakotat mut kaivamaan sen esille, sillä sinun lähteesi on käsittääkseni vanhempaa tietoa kuin tää mitä mää luin. Ihan siis on mustaa valkoisella tästä asiasta, vaikka esitin asian sanalla "kuulemma".
 
Ilmeisesti pakotat mut kaivamaan sen esille, sillä sinun lähteesi on käsittääkseni vanhempaa tietoa kuin tää mitä mää luin. Ihan siis on mustaa valkoisella tästä asiasta, vaikka esitin asian sanalla "kuulemma".
Jos kyseessä on se parsakaalitutkimus niin ei ehkä tarvitse nähdä vaivaa:

What is this 'One study' that says microwaves destroy 97%?


I remember reading the study a while ago, it's easy to analize with gas chromatography-mass spectrometry. The study they are refering to is probably the one published in the Journal of the Science of Food and Agriculture. A study published in the Journal of the Science of Food and Agriculture, November 2003, investigated the effects of various methods of cooking broccoli. Of all the methods of preparation, steaming caused the least loss of nutrients. Microwaving broccoli resulted in a loss of 97%, 74% and 87% of its three major antioxidant compounds-flavonoids, sinapics and caffeoyl-quinic derivatives. In comparison, steaming broccoli resulted in a loss of only 11%, 0% and 8%, respectively, of the same antioxidants. So 97% refers to a specific nutrient not all the nutrients. The study goes on to compare other vegetables who fared better in the microwave oven but steaming was always better then boiling and much better than microwaving. Only raw was better. This article is flawed because it wrongly extends one nutrient to all nutrients and one vegetable to all vegetables. That said I do agree from a nutritional standpoint that microwaving is less desirable than steaming. So Sam, I suggest you steam your vegetables when ever possible. Microwaved vegetables are of course better than no vegetables at all. Microwaving does not damage soluble fibre, important in keeping cholesterol low, nor does it destroy minerals (although some water soluble nutrients may escape in the water you use regardless of the method of cooking.) Antioxidants and some vitamins were also affected. We have known for some time raw is usually best when it comes to fruits and vegitables. There is one exception I know about and that is carotenoids (beta-carotene a source of vitamin A). In certain cases, cooking can improve the availability of carotenoids in foods. Lightly steaming carrots and spinach improves your body's ability to absorb carotenoids in these foods. So it improves the bioavailability not the actual quantity of that particular nutrient. This study also found that freezing and blanching were also found to destroy some of the nutritional content of fruits and vegetables. One simple explination why brocolli fared so much worse than the other vegitables in the study could be that it's simply more nutrient dense in the first place. To summarize: Microwaving does not destroy 97% of the nutrients. It does however destroys 97% of one particular nutrient (flavonoids) in one particular vegetable (broccoli) at least according to this one study ( http://www.naturalnews.com/021966_food_microwave_nutrition.html )

Ja miten mikro toimii: http://www1.epinions.com/content_2098438276
 
Ikuinen mikroruokatappelu. <3 Minulle riittää se että mikrossa lämmitetty ruoka maistuu todella pahalle. Tosin kiinnostaisi tietää mikähän sen aiheuttaa sillä jos ei lämmitä ruokaa mikrossa niin se on vielä hyvää tai lämmittää sen esim hellalla. Olisikohan kellään tutkimusta tähän? Tämä ei ole edes tuotekohtaista vaan se pätee melkeinpä mihin vaan syömääni ruokaan. =) Mutta mikrolle löysin kummiskin hyvän tarkoituksen, sen päällä on esimerkiksi hyvä liuoittaa siemeniä, marjoja, kikherneitä tai linssejä. :p
 
Ei, kyllä mikron täytyy tuhota kaikki terveelliset ainesosat kaikesta sapuskasta. Sinne katoaa kaikki vitamiinit, hivenaineet ja mineraalitkin ihan kuin taikaiskusta kun sapukan kuin sapuskan siellä mikrossa lämmäyttää. Kukaan ei vaan koskaan ole pystynyt selittämään miksi näin tapahtuisi saatika todistanut tätä tapahtuvan, mutta moinenhan on vain sivuseikka. Paljon mukavampi se on vain elää siinä uskossa, kun joku on joskus jossain näin sanonut tai ainakin joku tutun tuttu on siitä jostain joskus lukenut.


edit. aiempi ketju jossa tuota mikron katalaa ravinteiden hävittämistä käsiteltiin. Harmi ettei Starfish koskaan käynyt selvittämässä lisempää nuista energiakentistä vai mitä ne nyt oli...

http://www.pakkotoisto.com/showthread.php?68594-Mit-kasviksia-vihanneksia-syd&highlight=starfish
 
This article is flawed because it wrongly extends one nutrient to all nutrients and one vegetable to all vegetables.

MUTTA SILTI:

That said I do agree from a nutritional standpoint that microwaving is less desirable than steaming.
So Sam, I suggest you steam your vegetables when ever possible.

Kiitos Uwish!
 
Gym-Lehdessä 2/09 hyvä artikkeli happo/emäs tasapainosta. Shiiiit, meikä on hapottanut kroppaa vuosikausia. Ajattelin, että eihän niitä kasviksia ja hedelmiä tarvitse, meikä ottaa vitamiinit ja mineraalit purkista. Eipä ollut tiedossa, että liika happamuus heikentää proteiinisynteesiä ja nakertaa lihasta ja tekee vaikka mitä pahaa.

Lainaus jutusta:
Usein niin sanottu "bodyruokavalio" sisältää paljon happoja tuottavia raaka-aineita: Päivästä toiseen suusta lapioidaan alas maitorahkaa makeutusaineilla tai sokerilla makeutettuna, lihaa, kanaa, munia, leikkeleitä, juustoa, leipää, riisiä ja pastaa. Toistuva tarve energisoida kehoa ulkoa tulevilla piristeillä kuten kahvilla ja energiajuomilla vain lisää happamuutta. Toisinaan lautaselle saattaa löytää tiensä muutama kurkunsiivu.

Suora kopio meikän ruokavaliosta.
Varmaan aika moni on samanlainen liian hapokas Kola Olli. Ite ainakin yritän nyt tasapainottaa ruokavaliota ja saa nähdä tuntuuko olossa ja elossa muutosta. Gym-Lehden artikkelista;
Emäksisten ruokien lisääminen päivittäiseen ruokavalioon vaatii hiukan vaivannäköä. Palkinnoksi voit kuitenkin saada lisää rautaa tankoon, enemmän energiaa kestävyystreeniin, pyöreämmät lihakset tai hoikemman olemuksen.

Onkohan tälle väitteelle olemassa jonkinlaisia perusteluja? Millä mekanismilla tuo "happamoituminen" esim. tapahtuu? Itse olen ihmisen fysiologiaa lukenut aika monta kurssia, enkä muista että koskaan olisi mainittu, että ruuan happamuudella/emäskisyydellä olisi mitään tuollaisia vaikutuksia. (Muita haittavaikutuksia toki voi olla, kuten hampaiden kiillevauriot, mahalaukun ärtyminen yms.)

Ihmisen elimistö on erittäin herkkä pH-muutoksille, minkä vuoksi kehosta löytyy useampikin puskurointijärjestelmä pitämään pH-taso hyvinkin vakaana. Itseasiassa happo-emästasapainon säätely on ehkä keskeisin koko elimistön järjestelmistä, esimerkiksi verenpaine voi vaihdella paljon enemmän ilman ongelmia.

Jotenkin minun on vaikea uskoa, että rouskuttamalla lihaa ja lappamalla rahkaa saisi elimistön happamuutta heilautettua mihinkään. Veren pH:n vaihteluväli on todella pieni ja sitä ylläpitävät mm. munuaiset, keuhkot ja veren bikarbonaatti. Ja jos rahkan tai limsan aiheuttamat happamuudet jotenkin maagisesti ohittaisivat tämän puskurijärjestelmän, en silti oikein keksi mekanismia miten ne lihaksiin pääsisivät vaikuttamaan. Lisäksi tässä mielestäni sekoitetaan monta asiaa: limsat yms. ovat happamia niiden sisältämän hiilihapon vuoksi, rahka puolestaan maitohappobakteerien hapattama. Esimerkiksi liha taas ei ole sen kummemmin hapanta, mutta sisältää jonkin verran "happamia" aminohappoja.

Esimerkiksi limsan happo on veteen liuennutta hiilidioksidia, mikä on aivan samaa tavaraa jota on ihmisen veressäkin liuonneena. Ja mikäli limsasta ylipäätään liukenee hiilidioksidia kehoon mainittavia määriä, veren puskurointi pitää pH:n joka tapauksena vakiona. Veikkaisin, että Kola-Ollin pH on jota kuinkin sama kuin kenen tahansa ihmisen :)

Samoin rahkan happamuus neutraloituu kehossa saman tien. Lihan aminohapot taas eivät käsittääkseni riitä mitenkään happamoittamaan lihaksia (lihahan on ihan samaa ainetta kuin omat lihaksesikin, eli lähes optimaalista ainesta!), ellei sitä sitten vetele kymmenen kiloa päivässä tai jotain ;)
 
Viimeksi muokattu:
Onkohan tälle väitteelle olemassa jonkinlaisia perusteluja?

En ihan kaikkea jaksanut lukea mutta eikö tuolla juuri ole niitä perusteluja? Berardi muistaakseni on itse PhD ja referenssimatskut perässä jos innostuu kaivelemaan.

http://www.johnberardi.com/articles/nutrition/bases.htm

Onko sinulla muuten perusteluja näille väitteille? Esim.

"Samoin rahkan happamuus neutraloituu kehossa saman tien."

Jotenkin minun on vaikea uskoa, että rouskuttamalla lihaa ja lappamalla rahkaa saisi elimistön happamuutta heilautettua mihinkään.


Edelleen viittaan esim. tähän postiin. Keho säätelee sitä kyllä mutta että millä kustannuksella sitä halutaan säädellä niin se on eri asia.

Tämä ei siis mitään fleimausta vaan ihan puhtaasta mielenkiinnosta kyselen. :) Missä muuten olet ihmisen fysiologiaa lueskellut, yliopistossa?
 
3 kpl Basic Nutrition Whey (3 kg) -25%
En ihan kaikkea jaksanut lukea mutta eikö tuolla juuri ole niitä perusteluja? Berardi muistaakseni on itse PhD ja referenssimatskut perässä jos innostuu kaivelemaan.

http://www.johnberardi.com/articles/nutrition/bases.htm

Onko sinulla muuten perusteluja näille väitteille? Esim.

"Samoin rahkan happamuus neutraloituu kehossa saman tien."

Jotenkin minun on vaikea uskoa, että rouskuttamalla lihaa ja lappamalla rahkaa saisi elimistön happamuutta heilautettua mihinkään.


Edelleen viittaan esim. tähän postiin. Keho säätelee sitä kyllä mutta että millä kustannuksella sitä halutaan säädellä niin se on eri asia.

Tämä ei siis mitään fleimausta vaan ihan puhtaasta mielenkiinnosta kyselen. :) Missä muuten olet ihmisen fysiologiaa lueskellut, yliopistossa?

Tuo edellinen postini oli siis Forcen lainaukseen Gym-lehdestä, jonka perusteluja vähän kyselin. En ollut huomannut tuota Berardin kirjoitusta aiemmin. Pitää lukea se vielä ajatuksen kanssa kun ehdin, sen verran tekstiä kuitenkin.

Mutta esimerkiksi mitä tulee tuohon happoemästasapainon ylläpitämisen "kustannuksiin" johon viittasit tuossa Pakkiksen postissa, niin mielestäni tuossa puhutaan nyt melko ääritapauksesta: metabolinen asidoosi (ja alkaloosi), eli tila missä kalsiumia irtoaa luista ja glutamiinia lihaksista, on perusterveellä ihmisellä harvinainen tila. Kehon ei tarvitse kuluttaa resursseja kovinkaan paljoa normaalin happoemästasapainon ylläpitämiseen: hengitys ja munuaisten normaalitoiminta riittää, mikäli veren oma puskurikapasiteetti joutuu koville. Keho myös korjaa heilahdukset tasapainossa niin nopeasti, että luut ja lihakset ovat kyllä turvassa.

Jos elimistö on pysyvästi asidoosin puolella, sillon on kyseessä jokin selvästi isompi häiriö kuin rahkan syöminen.

Ja tuohon viimeiseen kysymykseen, olen opiskellut ihmisen fysiologiaa kahdessa yliopistossa, Englannissa ja täällä Suomessa :)

Ja siis en tosiaan täysin tyrmää tätä ravinnon aiheuttamaa asidoosi-ideaa, mutta tämänhetkisen tietoni valossa se vaikuttaa mielestäni kovin oudolta. En tosiaan muista, että siitä olisi mitään mainintaa ollut yliopisto-opintojeni aikana. Kannattaa myös muistaa, että vaikka jollain kirjoittajalla olisikin PhD (kuten itselläni kohta ;)), niin heilläkin saattaa olla jokin oma agenda ajettavana, minkä tueksi he noita teorioitaan kehittävät. Joskus on vaikea erottaa puolueetonta tietoa parhaan osaamisensa mukaan tulkitseva tiedemies ja tiedemies, jonka bisnesideaan tai imagoon tai päähänpinttymään jokin hänen kovasti ja vakuuttavasti esittmä väittämänsä sopii. Tutkimustietoakin useasti lainataan mukana, tietenkin omiin tarkoitusperiin sopivasti valikoituna ja muotoiltuna :)

Johninkin sivuilla jotain tuotteita näytetään kaupattavan :rolleyes:
 
Kannattaa myös muistaa, että vaikka jollain kirjoittajalla olisikin PhD (kuten itselläni kohta ;)), niin heilläkin saattaa olla jokin oma agenda ajettavana, minkä tueksi he noita teorioitaan kehittävät. Joskus on vaikea erottaa puolueetonta tietoa parhaan osaamisensa mukaan tulkitseva tiedemies ja tiedemies, jonka bisnesideaan tai imagoon tai päähänpinttymään jokin hänen kovasti ja vakuuttavasti esittmä väittämänsä sopii. Tutkimustietoakin useasti lainataan mukana, tietenkin omiin tarkoitusperiin sopivasti valikoituna ja muotoiltuna :)

Johninkin sivuilla jotain tuotteita näytetään kaupattavan :rolleyes:

Juu. Vaikeahan se on sanoa mihin uskoa. PhD:hin joka puhuu tuotteiden puolesta joita myy, puolivalmiiseen PhD:hin voimailufoorumilla, tutkimuksiin jotka ovat puolesta, samaan määrään tutkimuksia jotka ovat vastaan vai johonkin muuhun?

Sehän näissä ravinto- ja treenikeskusteluissa on hauskaa, että jos ottaa googlen, pubmedin, tms. kauniiseen käteen ja alkaa oikein kaivelemaan niin käytännössä jokaisesta asiasta löytyy väitöksiä ja tutkimustuloksia puolesta ja vastaan. Pakko tässä on varmaan kai ottaa joku tyylisuunta ja mennä sillä, kokeilla miten toimii ja jos ei niin vaihta sitten.

Ja se miksi itse uskon homman toimintaan on ihan konkreettisesti todetut muutokset hyvinvoinnissa esim. eräällä tutulla kun juuri tähän asiaan alettiin kiinnittämään huomiota. Kyseessä siis jo uransa lopettanut kilpakehonrakentaja, jolla tietämystä ja koeiluja on ravintotieteiden maailmasta, myös muuten kuin vain harrastuksensa puolesta.
 
En jaksanut lukea mitään, mutta kyllähän kasviksista saa mm.mikroravinteita sekä lisäksi vitamiineja, hivenaineita yms. tärkeää.
 
En jaksanut lukea mitään, mutta kyllähän kasviksista saa mm.mikroravinteita sekä lisäksi vitamiineja, hivenaineita yms. tärkeää.

Vitamiinit ja hivenaineet on mikroravinteita. Jos olisit jaksanut lukea edes ensimmäiset vastaukset, tai osan niistä, ensimmäiseltä näistä peräti kahdesta sivusta, olisit toki huomannut että tämä itsestäänselvyys on jo mainittu..
 
Juu. Vaikeahan se on sanoa mihin uskoa. PhD:hin joka puhuu tuotteiden puolesta joita myy, puolivalmiiseen PhD:hin voimailufoorumilla, tutkimuksiin jotka ovat puolesta, samaan määrään tutkimuksia jotka ovat vastaan vai johonkin muuhun?

...

Juurikin näin. Varmaan oma vointi on se tärkein mittari. Jos olo paranee kasviksilla, niin miksei niitä söisi!

Mitä taas tulee kaikenlaiseen tutkimustietoon yms. mitä täälläkin usein esitetään, olen itse aika pitkälti tullut siihen tulokseen, että mikäli aiheesta ei ole useampaa samankaltaisia tuloksia esittäviä tutkimuksia laadukkaissa julkaisuissa, tai mikäli asia on kiistanalainen tyyliin 50% vastaan 50% puolesta, niin ilmiö on todennäköisesti niin mitätön, ettei sillä ole normaalin treenaajan kannalta merkitystä. Koska jos ilmiö olisi selvä, ei siitä kiisteltäisi (paitsi aina ne pari vastarannan kiiskeä ;)) Ja okei, myönnetään, että tutkijat ja muutkin ihmiset ovat kovia kinaamaan kyllä kaikesta, mutta ehkä pointti tuli kuitenkin selväksi :P

Ja mikäli tutkimus on luokkaa "hiirillä mitattiin, että lihaksesta lähtee 0,0003% glutamiinia jos ne syövät kilon lihaa päivässä eikä yhtään kasviksia", niin sillä ei paljon ole merkitystä normaalille ihmiselle vaikka julkaistu tulos totta olisikin.

Jos esimerkiksi kalsiumin irotaminen luusta rahkaa syömällä olisi millään muotoa merkityksellinen ilmiö, uskoisin että osteoporoosipotilailta olisi rahkat ja limsat kielletty jo aika päivää sitten :)
 
Jos esimerkiksi kalsiumin irotaminen luusta rahkaa syömällä olisi millään muotoa merkityksellinen ilmiö, uskoisin että osteoporoosipotilailta olisi rahkat ja limsat kielletty jo aika päivää sitten :)

Itse en pidä kyllä tuota kovinkaan hyvänä perusteluna yksinään. Samalla analogiallahan esimerkiksi kaikki alkoholi pitäisi kieltää kaikilta ihmisiltä.

Edit: kyllä, on tylsää töissä. :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom