Kasvisruokavalion huima suosion kasvu, perustelut?

Liittynyt
17.4.2007
Viestejä
117
Kaupunki
HKI
Moroo,

Tässä tuntuu että jokapäivä hyppii silmille ja korville että jenggi vaihtaa kasvisruokavalioon ja tiputetaan maitotuotteet yms kananmunat pois. Nähtävästi tähän on jonkinlainen perustelu?

En löytänyt asiasta kokonaisvaltaista keskustelua ja oletan että täälltä löytyy tietoa ja kokemusta aiheesta, sen lisäksi uskoisin että en ole ainoa joka tätä asiaa miettii täällä.

Pikainen googletus tuo enemmänvähemmän pelkästään puolueellista tietoa joko lihansyöntiin taikka kasvisyöntiin riippuen kumman leirin farao henkilö on.

Miten asian laita on?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kai tästäkin on täällä keskusteltu, mutta vastataan nyt pikaisesti.
Isoimmat perustelut kasvissyönnille ovat ekologiset tai eettiset syyt tai tietenkin sekä että. Tällä hetkellä tieteilijöiden konsensus on, että kasvisruokavalio kuormittaa maapalloa vähemmän kuin liharuokavalio.
Eläineettinen syy taas on esim. se, että boikotoidaan tapaa, jolla eläinperäinen ruoka tuotetaan. Eläinten pito, kasvattaminen ym. on hinnan, määrän ja tehokkuuden nimissä viety siihen pisteeseen, että ollaan jo hyvin kaukana siitä miten eläin yksilönä lajityypillisesti eläisi. Jos vähänkään perehtyy tuotantoeläinten oloihin nykypäivänä (kyllä sitä ihan oikeaa tietoa on saatavilla), huomaa, että niin isossa kuvassa kuin yksityiskohdissa löytyy melko brutaalia toimintaa. Esim. vasikat nupautetaan, eli sarvenalut poltetaan kudosten läpi tai possut kastroidaan ilman puudutusta ja kipulääkitystä jne... Broilerituotantoon en edes lähde. Eivätkä nämä mitään "puolueellista tietoa" ole. Ihan peruskäytäntöä tuotantoeläimillä.
Se on sitten jokaisen oma asia kuinka paljon tästä välittää ja kuinka paljon tätä tukee omilla kulutusvalinnoillaan. Eli ne arvot!
 
Itse olen ollut entistä enemmän kiinnostunut kasvissyönnistä terveydellisistä ja taloudellisista syistä.

Eettiset perustelut, vaikka eivät aivan yhdentekeviä ole minullekaan, ovat kuitenkin sekundäärisiä sen rinnalla, että koen uskon ja koen oman terveyteni paranevan lisäämällä kasvisten käyttöä lihan kustannuksella. Bonuksena säästynee rahaakin.
 
Ei tarvi syödä söpöjä possuja. Maailma pelastuu. Näillä mä ainakin aloin aikoinaan kasvissyöjäks (lopetin myöhemmin terveyssyistä, jotka ei sinänsä johtunu mitenkään kasvissyönnistä). Kantsii kokeilla jos asialle ei ole mitään esteitä. Ainakin jos syö osin kasvis- ja osin liharuokia ruokavalio monipuolistuu huimasti.
 
Niin että miksikä, no minulla itellä tärkein syy on se, että en vahingoita eläimiä. Eläinrakkauteni ei siis rajoitu pelkästään lemmikkieläimiä kohtaan. Onhan siinä sitten ne ympäristö- ja terveysedut, mutta ne on itselle vain sekundäärisiä syitä. En söisi eläimiä vaikka asiat olisi toisin ja kasvissyönti olisi minulle tai ympäristölle haitallista.

Spoiler: Alla oleva teksti on kasvisleirin faraon kirjoittamaa.


Mielestäni pitäisi kysyä ennemmin, että miksi sekasyönti? Onko sekasyönnillä jotain todistettuja terveysetuja, vai onko meidän kulttuuri vain ohjautunut runsaaseen eläintuotteiden kulutukseen huolimatta siitä mihin ihminen on suunniteltu (Mm. Valio jakaa ravitsemustietoa :D). Ihmisen kehityslinja erkani lähimmistä nykyisistä sukulaisista bonoboista ja simpansseista vain 5-10 miljoonaa vuotta sitten, ja tämä aika näyttäisi olevan aivan liian lyhyt merkittäviin ruokavalion adaptaatioihin. Näiden n. 99 %:sti ihmisen kanssa saman DNA:n omaavien simpanssilajien ruokavalio koostuu +90 %:sti kasviksista. Nykyisen länsimaisen ihmisen ruokavalio koostuu kuitenkin ihan muusta. Artikkelini kasvisruokavaliosta ja ihmisestä voi lukea vaikka tästä.
 
Ihmisen kehityslinja erkani lähimmistä nykyisistä sukulaisista bonoboista ja simpansseista vain 5-10 miljoonaa vuotta sitten, ja tämä aika näyttäisi olevan aivan liian lyhyt merkittäviin ruokavalion adaptaatioihin. Näiden n. 99 %:sti ihmisen kanssa saman DNA:n omaavien simpanssilajien ruokavalio koostuu +90 %:sti kasviksista. Nykyisen länsimaisen ihmisen ruokavalio koostuu kuitenkin ihan muusta.
Tää oli jotenkin hauska; paleo on jo nähty, nyt tulee simpanssiruokavalio! (Oikeesti ymmärrän kyllä pointin.)
 
Mielestäni pitäisi kysyä ennemmin, että miksi sekasyönti? Onko sekasyönnillä jotain todistettuja terveysetuja, vai onko meidän kulttuuri vain ohjautunut runsaaseen eläintuotteiden kulutukseen huolimatta siitä mihin ihminen on suunniteltu (Mm. Valio jakaa ravitsemustietoa :D). Ihmisen kehityslinja erkani lähimmistä nykyisistä sukulaisista bonoboista ja simpansseista vain 5-10 miljoonaa vuotta sitten, ja tämä aika näyttäisi olevan aivan liian lyhyt merkittäviin ruokavalion adaptaatioihin. Näiden n. 99 %:sti ihmisen kanssa saman DNA:n omaavien simpanssilajien ruokavalio koostuu +90 %:sti kasviksista. Nykyisen länsimaisen ihmisen ruokavalio koostuu kuitenkin ihan muusta. Artikkelini kasvisruokavaliosta ja ihmisestä voi lukea vaikka tästä.

Niin ihminen alkoi 5-10 miljoonaa vuotta sitten syödä enemmän lihaa verrattuna apinoihin. Tulokset on nyt nähtävissä. Ihminen on kehittänyt internetin, simpanssit tonkii edelleen kepillä toukkia puunkoloista.
 
Niin että miksikä, no minulla itellä tärkein syy on se, että en vahingoita eläimiä. Eläinrakkauteni ei siis rajoitu pelkästään lemmikkieläimiä kohtaan. Onhan siinä sitten ne ympäristö- ja terveysedut, mutta ne on itselle vain sekundäärisiä syitä. En söisi eläimiä vaikka asiat olisi toisin ja kasvissyönti olisi minulle tai ympäristölle haitallista.

Spoiler: Alla oleva teksti on kasvisleirin faraon kirjoittamaa.


Mielestäni pitäisi kysyä ennemmin, että miksi sekasyönti? Onko sekasyönnillä jotain todistettuja terveysetuja, vai onko meidän kulttuuri vain ohjautunut runsaaseen eläintuotteiden kulutukseen huolimatta siitä mihin ihminen on suunniteltu (Mm. Valio jakaa ravitsemustietoa :D). Ihmisen kehityslinja erkani lähimmistä nykyisistä sukulaisista bonoboista ja simpansseista vain 5-10 miljoonaa vuotta sitten, ja tämä aika näyttäisi olevan aivan liian lyhyt merkittäviin ruokavalion adaptaatioihin. Näiden n. 99 %:sti ihmisen kanssa saman DNA:n omaavien simpanssilajien ruokavalio koostuu +90 %:sti kasviksista. Nykyisen länsimaisen ihmisen ruokavalio koostuu kuitenkin ihan muusta. Artikkelini kasvisruokavaliosta ja ihmisestä voi lukea vaikka tästä.

Hyvää pohdintaa, ja kiva, että rehellisesti toit esille taustasi ja omat ajatuksesi :)

Kysyt:
Miksi sekasyönti?

Terveys, ekologisuus ja hinta. Sekasyönninkin voi toteuttaa todella terveellisesti, ekologisesti ja taloudellisesti, jos palaa edes toisella jalalla luontoon. Toivoisinkin, että tämä olisi seuraava ruokavillitys.

Suomen sisävedet ja rannikkoalue ovat täynnä "vajaahyödynnettyä" eläinproteiinia, eli kalaa. Tietysti rauhaan pitää jättää vaarantuneet vaelluskalat sun muut uhan alla olevat. Ja olla syömättä liikaa esimerkiksi dioksiineja ja elohopeaa sisältäviä kaloja, joka on oikeastaan tosi helppoa, jos noudattaa saatavilla olevia ohjeita. Miuta tosiaan ihmetyttää, että suomalaisista 40% harrastaa jossain määrin kalastusta, mutta kotimaisen kalan käyttö on ihan pohjalukemissa. Eihän kaikki ole kalamiehiä, mutta niille Prisman matalikko tarjoaa apua. Riista menee aika pitkälti samaan kategoriaan luonnonkalojen kanssa, mutta hieman tömäkämpää lihaa elimistölle, kuin myös kynnys omatoimiseen ruuan hankintaan on suurempi.

Kysyt kirjoituksessasi, onko vegaani harhaantunut todellisuudesta. Osin kyllä joo on. Jos tutkii mitä hyvänsä asiaa yksipuolisesti, hakien oikeutusta tai tukea omille valinnoilleen, niin väkisinkin muodostuu laput silmille. Toisille isommat, toisille pienemmät. Monesti vegaani vetoaa ekologisuuteen ja jopa taloudellisuuteen, mutta kuten yllä suppeasti ja kiireellä kuvasin, niin sekaruokavalio voi olla jopa kaikkein terveellisin, ekologisin ja edullisin. Ympäristöasioita jos funtsii, niin olisiko ollut pyörästi puolet ihmisen hiilijalanjäljestä peräisin ravinnon tuotosta. Eli metsään hipit! Myös protskun hakuun :D
 
Niin ihminen alkoi 5-10 miljoonaa vuotta sitten syödä enemmän lihaa verrattuna apinoihin. Tulokset on nyt nähtävissä. Ihminen on kehittänyt internetin, simpanssit tonkii edelleen kepillä toukkia puunkoloista.

Hyvin sanottu. Poikkeuksia on, tietysti. Hitler ja tämän päivän HC-vihreät ovat kasvissyöjiä. Albert Beckles kuulema myös kasvissyöjä tänä pänä, mutta johtuuko vatsavaivoista?

Joku voi pistää tänne faktaa, kuinka helppoa on korvata lihan (punaisen sekä valkoisen), munien ja maitotuotteiden antama monipuolinen aminohaposto kasveilla. Olen joskus jotain aiheesta lukenut, mutta en juuri enää muista. Mikään lisäravinnejauho tai -aminot eivät tule myöskään kysymykseen, jos ne on valmistettu lihasta, maidosta tai munista.
 
Niin ihminen alkoi 5-10 miljoonaa vuotta sitten syödä enemmän lihaa verrattuna apinoihin. Tulokset on nyt nähtävissä. Ihminen on kehittänyt internetin, simpanssit tonkii edelleen kepillä toukkia puunkoloista.
Tutkijoilla ei ole konsensusta, että juuri lihan syönti olisi vauhdittanut esi-ihmisen kehityksen. Simpansseista poiketen ihmiset oppivat tulen hyötykäytön ja muun ruoan prosessoinnin. Mm. tästä olen kirjoittanut aiemmassa viestissäni linkatussa artikkelissa.
 
Joku voi pistää tänne faktaa, kuinka helppoa on korvata lihan (punaisen sekä valkoisen), munien ja maitotuotteiden antama monipuolinen aminohaposto kasveilla. Olen joskus jotain aiheesta lukenut, mutta en juuri enää muista. Mikään lisäravinnejauho tai -aminot eivät tule myöskään kysymykseen, jos ne on valmistettu lihasta, maidosta tai munista.

Sama kiinnostaa minua. Saako esimekiksi reissumies/näkkileipä-kikherne -kombosta kaikki tarvittavat aminohapot?
 
Sama kiinnostaa minua. Saako esimekiksi reissumies/näkkileipä-kikherne -kombosta kaikki tarvittavat aminohapot?

Kasveissa ja kasviprotskussa on kaikki samat aminohapot kuin lihassakin, eri suhteissa vain eri lähteissä. Jos haluaa kikkailla niin voi laskea grammalleen paljonko pitää syödä mitäkin että saisi juuri samassa suhteessa aminohapot kuin vaikkapa herasta. Mutta varmasti tulee riittävästi kun vaan syö ronskisti.

Ainoa huono puoli esim. soijassa on että leusiinia on vähemmän kuin herassa, ja on epäilty että sillä olisi merkitystä kasvusignaalina lihaksille. Jos syö soijaa heran sijaan, niin kannattaa heittää huiviin tuplamäärä eli 40g+ kerrallaan tai sitten kaataa sekaan leusiinia purkista. Leusiini raakana tosin maistuu vehkeelle, että.. :confused:
 
Leusiinin taikavoimista en tiedä, mutta kasviproteiineista soijaproteiinille on annettu PDCAAS-score 1.0, eli pitäisi olla täydellinen aminohappoprofiili sulavuus huomioituna. Tämän vuoksi soijaproteiinia tarvitaan kasviproteiineista pienin määrä. Minulla itselläni on käytössä riisi+herneproteiini-combo. Näiden pitäisi olla toisiaan täydentäviä aminohappoprofiilin osalta(usean lähteen mukaan), mutta itse en ole laskenut ja verrannut saantisuosituksiin.

Proteiinin laadun mittarina pidetään yleisesti sitä, kuinka pieni määrä proteiinia riittää tarjoamaan kaikki aminohapot. Kasviproteiinien huonompi laatu ei kuitenkaan pitäisi tuottaa ongelmaa, koska A eivät ole yleensä kalliita, ja B toisin kuin eläinproteiineilla, runsaalla kasviproteiinin kuluttamisella näyttäisi olevan tutkimusten mukaan positiivisia terveysvaikutuksia.

Sama kiinnostaa minua. Saako esimekiksi reissumies/näkkileipä-kikherne -kombosta kaikki tarvittavat aminohapot?
Leivän proteiinia en jaksanut katsoa, mutta kikherne itsessään näyttäisi olevan aika hyvä proteiinin lähde, eli ei taida tarvita mitään täydentämään aminohappoja. Kikherneen proteiinia pitää vain syödä enemmän verrattuna soijaan.
 
Varmaan paljolti kasvissyönnin yleistymistä on lisännyt ihan vain keskustelun lisääntyminen esimerkiksi lihankasvatuksen oloista ja yleisesti ihmisten terveellisyydestä. Itsekkin olen tehotuotetun punaisen lihan karsinut pois, ihan eettisistä/ekologisista syistä.
Mutta esimerkiksi broileria vedän kyllä, tiedostan täysin että sen kasvuolosuhteet ovat monesti vielä karummat kuin naudan, mutta en sääli kanaa. Itse vaadin eläimiltä tietyntasoisia elinoloja aivan puhtaasti eläimen älyllisten kykyjen mukaan. Jos puhutaan eläimestä jonka aivot ovat yhtä kehittyneet kuin vaikkapa kanan, en näe juuri eroa tomaattiin. Toisinsanoen eniten eettisessä mielessä häiritsee valaan/delffiinin/simpanssin syönti ja vähiten hyönteisten.
Kasvissyönnistä on tullut niin kamala "blanket term" että sen alle nakataan nykyään niin monta eri asiaa. Tuntuu että nykyään voisin sanoa vaikka olevani kasvissyöjä kun en syö porsasta mutta muuta lihaa. Terveellisyydestähän on paljon keskustelua käyty ja selväähän on että varmasti keskimäärin jos verrataan vaikkapa suomalaista kasvissyöjää keskiverto sekasyöjään uskoisin kasviruokavalion olevan terveellisemmin.

Suurimmassa osassa kasvisruokavaliota perustelevia terveystutkimuksia ja tilastokatsauksia on ihan hyvää tiedettä taustalla, mutta ongelmaksi tulee vastaavasti lihansyönnin huputtaminen saman merkin alle kokonaisuutenaan. Esimerkiksi USA:n uusia ravintosuosituksia pohdittaessa oli pöydällä yksi tutkimus jonka lopputulemassa todettiin kuinka lihansyönnin määrä vaikuttaa suoraan sydänkohtauksen riskiin. Tätäkin katsausta kun tarkemmin tutkii oli lihaksi laskettu myös hyvin prosessoitu liha. Kun sitten prosessoitua ja vähärasvaista/ sisäelimiä / eläimiä -ei eritellä vaan lasketaan ne kaikki mukaan, katoaa tutkimuksilta vähän pohja.
Yhdysvalloissa yli puolet lihasta nautitaan hampurilaisen muodossa, näinollen mikäli hampurilaispihvi (koneellisesti eriteltyä lihaan verrattavaa ainesosaa ja 400 eri ainesta) lasketaan lihaksi tutkimuksessa, ei kellekkään lopputuleman pitäisi tulla yllätyksenä että hampurilaisten suurkulutus johtaa mahdollisesti sydän- ja verisuonitauteihin.

Karsinogeenithän toki selittävät osan lihan ongelmista, mutta eivät kaikkia. Itse en lopeta vähärasvaisen lihan kuten hirven/poron/kanan/kalkkunan syömistä ennenkuin näen tutkimuksen joka osoittaa nimenomaan eläinproteiinin itsessään olevan epäterveellistä, eikä lihatuotteiden kulutuksen yleisesti.

Historiaperustelut suuntaan taikka toiseen ovat minun korvaan aika käsittämättömiä. Ei sillä pitäisi olla mitään merkitystä vaikka ihminen ei olisi koko historiassaan syönyt heraproteiini-isolaattia tai lihaa tai mitään muutakaan. Tulisi ihan tieteellisin keinoin osoittaa jonkin ruoka-aineen epäterveellisyys eikä vain huudella miten ihminen ei ole kehittynyt prosessoimaan sitä taikka tätä.

Simpanssit muuten syövät _Paljon_ enemmän lihaa kuin ennen tiedettiin. Vasta 90-luvullahan ihmisille edes selvisi että rakkaat serkkumme metsästävät apinoita syödäkseen eikä suurin osa kansasta tunnu tietävän tätä nykypäivänäkään. Useat apinalajit ovat tietyillä alueilla meinanneet kuolla sukupuuttoon, eivät ihmisen vaan simpanssien takia. Ja on hyvä syy olettaa että ennen ihmisen tuomaa muutosta elinolosuhteisiin, simpanssit söivät apinoita vielä runsaasti enemmän. Simpanssihan muuten käyttäytyy metsästäessään niinkuin kaikki kaikkiruokaiset eläimet, eli toisin kuten puhtaat lihansyöjät se ei tapa saalista ja sitten syö, vain kuten karhu - alkaa vain popsia. Se on karunnäköistä touhua kun simpanssi syö apinaa elävältä.
Primate population dynamics over 32.9 years at Ngogo, Kibale National Park, Uganda
"It has been clear for several years that the red colobus population has declined as a result. A 2011 study found thatthe population fell by 89% between 1975 and 2007. In the late 1990s the chimps were killing up to half the red colobus population every year."

nakkaan loppuun hyvän dokkarin lihatuotannon ongelmista ympäristön silmissä.

View: https://www.youtube.com/watch?v=JE5Hu4DCbkQ
 
Lihantuotanon ekologiasta on aika turha välittää enää. Nykyäänhän on keksitty tämä biosfäärin polttaminen autojen tankeissa biopolttoaineena. Eli jos maapallon biodiversiteetistä, ilmastonmuutoksesta jne on huolissaan, niin aika pieni juttu lihansyönti. Kuitenkin Indonesian, eli Borneon, Sumatran jne. sademetsät palaa iloisesti Nesteen biodieselin muodossa Suomalaisissa autoissa (ja täysin turhaan), samoin tuo E10 bensan biokomponentti meillä täällä Suomessakin on 95% Brasilian sademetsää, siis Brasilialaista sokeriruokoa. Aikamme todellinen ekokatastrofi josta ei hirveästi puhuta, koska ihmiset on opetettu näihin ilmastoyksinkertaistuksiin ja siitä seuranneeseen ilmastopolitiikkahölmöilyyn. Maapallon viimeinen sukupuuttoaalto on juurikin käsillä ilmastopolitiikan ansiosta, siis sen takia että öljy-yhtiöille annettiin vihreä valo nousta maalle sademetsiin tekemään niistä öljyä. Mitä eläimiä säälii minkäkin verran syödessään on aika henkilökohtainen asia, enemmän oman pään sisäinen hyvän mielen asia.
 
Lihantuotanon ekologiasta on aika turha välittää enää. Nykyäänhän on keksitty tämä biosfäärin polttaminen autojen tankeissa biopolttoaineena. Eli jos maapallon biodiversiteetistä, ilmastonmuutoksesta jne on huolissaan, niin aika pieni juttu lihansyönti. Kuitenkin Indonesian, eli Borneon, Sumatran jne. sademetsät palaa iloisesti Nesteen biodieselin muodossa Suomalaisissa autoissa (ja täysin turhaan), samoin tuo E10 bensan biokomponentti meillä täällä Suomessakin on 95% Brasilian sademetsää, siis Brasilialaista sokeriruokoa. Aikamme todellinen ekokatastrofi josta ei hirveästi puhuta, koska ihmiset on opetettu näihin ilmastoyksinkertaistuksiin ja siitä seuranneeseen ilmastopolitiikkahölmöilyyn. Maapallon viimeinen sukupuuttoaalto on juurikin käsillä ilmastopolitiikan ansiosta, siis sen takia että öljy-yhtiöille annettiin vihreä valo nousta maalle sademetsiin tekemään niistä öljyä. Mitä eläimiä säälii minkäkin verran syödessään on aika henkilökohtainen asia, enemmän oman pään sisäinen hyvän mielen asia.
Paitsi että esimerkiksi sademetsien tuhoon ja kasvihuonekaasuihin suurin syy on - tattatadaa karjantuotanto. Katsoppa vaikka tuo dokkari niin asia selviää. Siinä on koko maailman moottoriliikenne (lentoliikenne laskettuna) kuin yksi pieru vain kun vertaa lehmien märehtemiseen (http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.HTM)

ja suurin syy miksi sademetsää hakataan on kasvatustilaksi soijalle, josta tehdään rehua lehmälle. jollei sitten suoraan lehmää laiteta sillekkin läntille.
 
Paitsi että esimerkiksi sademetsien tuhoon ja kasvihuonekaasuihin suurin syy on - tattatadaa karjantuotanto. Katsoppa vaikka tuo dokkari niin asia selviää. Siinä on koko maailman moottoriliikenne (lentoliikenne laskettuna) kuin yksi pieru vain kun vertaa lehmien märehtemiseen (http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.HTM)

ja suurin syy miksi sademetsää hakataan on kasvatustilaksi soijalle, josta tehdään rehua lehmälle. jollei sitten suoraan lehmää laiteta sillekkin läntille.

Suomessa voi ostaa kotimaista lihaa edullisesti ja helposti. Ei ole mitään kovinkaan järkevää syytä ostaa Brasilialaista lihaa tai saatikka Indonesialaista kanaa. Kyllä, lihantuotanto vaatii maa-alansa, ja sillä on ongelmansa. Mutta se ei ole *turhaa*, eli ihmiset savat siitä proteiinia. Myös soijaproteiinia syömällä ongelmia olisi. Tai vehnää, varsinkin kun proteiinia siitä saa aika kehnosti. Biopolttoaineet ovat uusi valtavasti maa-alaa, maan muokkausta ja muuta ikävää esim. lannoitusta tarvitsevaa energiantuotantoa. Palmuöljyviljelmät tuhoavat Kaakkois-Aasian luontoa todella ankaralla kädellä juuri nyt, auto "syö" kymmeniä tai satoja kiloja biopolttoainetta kuukaudessa, ja se ei edistä mitään asiaa, on täysin turhaa, ekologisempaa olisi käyttää maaöljyä, joka on tullut miljoonia vuosia sitten kuolleista puista joita yksikään eläin tai muu kasvi ei enää tarvitse.Lisäksi biopolttoainetuotanto laskee öljyn hintaa, eli avittaa öljykulttuurissa pysymistä.

Kannattaa ehdottomasti edes silmäillä nopeasti läpi, tässä on maapallon viimeisen sukupuuttoaallon syyt aika hyvin selitetty, Samoin tämän lukemalla ymmärtää miksi ilmastonmuutos vain kiihtyy, vaikka teemme "ilmastopolitiikkaa". Greenpeace on usein aika pihalla, mutta kerrankin ovat asian ytimessä:
http://www.greenpeace.org/eu-unit/G...11 pubs/1/driving-to-destruction-08-11-10.pdf
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom