Kananmunat

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja jippuli
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
1.11.2005
Viestejä
100
Jos lasketaan päivittäisten protskudrinkkien arvoksi n. 1 euro, niin sillä rahallahan saa jo 10kpl kananmunia. Jos syö päivässä 10 kananmunaa, niin siitähän saa jo n. 80g proteiinia.

Eikö siis olisi kannattavampaa syödä laatikollinen munia päivässä? Mahdollisen kolesterolin ja ylenmääräisen rasvanhan voi välttää jättämällä keltuaiset pois.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jos jättää keltuaiset pois ja munat painaa about 60g/kpl, niin saa protskua 10kpl lootasta suunnilleen 50g. kananmunan massasta kun on keltuaisen osuus finelin mukaan 34% ja valkuaisen 66%. Keltuaisessa on proteiinia 15,5g/100g ja valkuaisessa 8,9g/100g. --> heität pois 25g proteiinia/kenno. Lisäksi keltuaisen mukana valuu viemäriin suunnillen kaikki kananmunassa olevat vitamiinit ja kivennäisaineet. Kolesterolista en viitsi alkaa edes puhumaan. On taidettu jo moneen otteeseen kumota ruuasta saatavan kolesterolin ja veren kolesterolin välinen yhteys. Itse syön keltuaisineen päivineen.
 
Nyt on jippuli postannut väärään paikkaan...

Eipä nuita keltuaisia kannata joka päivä suuria määriä lykkiä napaansa...tosiaan keltuaisessa on paljon hyvääkin, joten sopivissa määrin ääntä kohti:thumbs:
 
Vaikka ravinnon huonolla kolesterolilla onkin suhteellisen vähän vaikutusta (mutta jonkinverran kuitenkin) veren kolesterooliin, en silti lähtisi mitään 10kpl övereitä vetämään kananmunien kanssa terveyden ja ravinnon yksipuolisuuden takia.

Joku 3 kpl päivässä voisi olla vielä ihan mielekäs määrä.
 
Muistan joskus lukeneeni jonkun ison pojan syöneen aamupuurolla 11lpl valkuaisia ja mukana 3-5 keltuaista, iltapalalla sama uudestaan. Siis yhdessä vuorokaudessa reilu kaksi paksia munia ja yksi paksi keltuaisia. Totesi nuivasti totuuden että ollakseen iso pitää syödä isosti. eikä siinä ollut kaikki protsku
 
Mutta onhan noilla protskudrinkeillä paljon etujakin.

On paljon helpompi kuljettaa shakeria, jossa on aineet valmiina ja muuta kuin laittaa nesteet (mitä ikinä laittaakaan) sinne. Enkä kyllä ole nähnyt kovin monen tyypin ottavan kananmunakennoa treenikassista treenin jälkeen. :D Tietysti myös helpompi juoda tavaraa, kuin syödä kiinteätä.
 
Muistan joskus lukeneeni jonkun ison pojan syöneen aamupuurolla 11lpl valkuaisia ja mukana 3-5 keltuaista, iltapalalla sama uudestaan. Siis yhdessä vuorokaudessa reilu kaksi paksia munia ja yksi paksi keltuaisia. Totesi nuivasti totuuden että ollakseen iso pitää syödä isosti. eikä siinä ollut kaikki protsku

Eikös Halmekin syönyt raakana parhaimpina aikoina lähes 50 munaa tai no näin itse olen kuullut/jostain lukenut. On kyllä hurjia määriä. :kippis1:
 
Tän lisäks oon kuullu et on painanu parhaimmillaa 160kg, eli kyse sillon ollu varmasti isosta kaverista! :wtf:

No juu, ei se tuossa reilut 5 vuotta sittenkään järin pieneltä näyttänyt vaikkei varmaan enää parhaassa kunnossaan ollutkaan. Tuli tämmöiselle 180 cm vajaakasvuiselle hernekepille entistäkin pienempi olo.
 
"Ylenpalttinen munien syönti voi käydä sydämelle" http://www.terveysportti.fi/tyoterveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=uut11302 tai no otsikko on tuolla hiukan erilainen mutta en kehdannut siinä muodossa sitä tähän laittaa ;)

Noi riskiä kasvattavat määrät tossa tutkimuksessa on kuitenkin aika kaukana ylenpalttisesta, itsekin vedän aamulla yhden keltuaisineen paistettuna ja päivän mittaan 1-2 valkuaista proteiinijuomissa (tehosekoitettuna) ja pidän sitä suht "tavanomaisena" määränä, etenkin kun noita keltuaisia ei kerry.
 
"Ylenpalttinen munien syönti voi käydä sydämelle" http://www.terveysportti.fi/tyoterveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=uut11302 tai no otsikko on tuolla hiukan erilainen mutta en kehdannut siinä muodossa sitä tähän laittaa ;)
Varmaan ihan fiksusti tehty tutkimus, ei siinä mitään. Otantakin aika laaja. Siihen tuossa ei kuitenkaan olla puututtu, mitä muuta kolesterolipitoista lääkäriherrat söivät.

Ihmiskeho syntetisoi itse kolesterolia 1g:n vuorokaudessa (=1000mg). Normaalisti keskivertoihminen syö lisäksi 300mg kolesterolia päivässä. Valmis kolesteroli inhiboi kolesterolisynteesin ensimmäisen reaktion entsyymiä (hydroksi-metyyli-glutoryyli-CoA-reduktaasi), eli elimistö ei tee kolesterolia jos saa sitä ruoasta. Samalla menetelmällä toimivat kolesterolilääkkeet (statiinit). Tämän perusteella voisi syödä aika monta munaa päivässä jos pitää huolen ettei muusta syödystä tule liikaa.
 
tuskin raakana ainakaan, sen varmaan itse jo tiesitkin..
Onko tähän jotain muuta syytä kuin erittäin epäodennäköinen (Suomessa) salmonella-tartunta?

Koirilla raaka munankeltuainen estää K-vitamiinin imeytymisen paksusuolesta, mutta ihmisethän syövät löysäksi keitettyjä. Kissalla raaka valkuainen taas tuhoaa B-vitamiinia.

Paremman makuista se tietysti on kypsänä, ainakin useimpien mielestä. Eräässä omistamassani vanhassa tietokirjassa sanotaan että raakana muna imeytyisi paremmin.
 
Mites löysäksi paistetut tai keitetyt munat, lähteekö salmonellariski jo pois? Eli keltuainen ei ole ihan kovettunut näissä
 
Mites löysäksi paistetut tai keitetyt munat, lähteekö salmonellariski jo pois? Eli keltuainen ei ole ihan kovettunut näissä
Syö rauhassa, vaikka raakana ja kuorineen. Kuten tuossa yllä olevassa viestissä jo totean, riski on olemattoman pieni. Jos kuitenkin ulkomailla, "salmonellamaassa" syöt niin sitten kypsänä.
Finfoodin kananmunatiedotus:

Turvallisuus

"Suomalaiset kananmunat ovat turvallisia ja niitä voi huoletta syödä vaikka raakanakin. Turvallisuudesta huolehditaan tuotantoketjun joka vaiheessa. Suomessa viranomaiset ovat valvoneet kananmunien laatua vuodesta 1928 asti."



Eviran sivuilta:

"Salmonella kuuluu yleisimpiin ruokamyrkytysten aiheuttajiin maailmassa ja on merkittävä kansanterveydellinen ongelma monissa maissa. Poikkeuksen muodostavat Suomi, Ruotsi ja Norja, sillä näissä maissa salmonellatilanne on huomattavasti parempi kuin monissa muissa maissa. Suomen kansallinen salmonellavalvontaohjelma antaa hyvät edellytykset valvoa salmonellatilannetta tuotantoeläimissä ja niistä saatavista elintarvikkeissa. Salmonellavalvonnan ansiosta suomalaisissa tuotantoeläimissä esiintyy kansainvälisesti vertaillen erittäin vähän salmonellatartuntoja. EU:n liittymisen yhteydessä myönnettyjen lisävakuuksien perusteella Suomi voi vaatia salmonellatutkimuksia muista EU-jäsenvaltioista tuotavilta naudan-, sian- ja siipikarjanlihalta sekä kananmunilta.

Epidemiat
Salmonellan osuus vuosina 1995–2000 elintarvikevälitteisistä epidemioista oli 9 %. Suomessa on vuosina 1995–1999 raportoitu vuosittain 1–8 epidemiaa. Usein epidemiat ovat liittyneet joukkoruokailuun. Kotimaisista elintarvikkeista mm. pastöroimaton maito ja siitä valmistettu maitojuusto ja grillijuhlien varrasporsaat on osoitettu tartuntojen lähteeksi. Osassa epidemioista on tartunnan lähteeksi paljastunut ulkomailta peräisin oleva elintarvike, kuten italialainen salamimakkara, sinimailasen idut, Mung-pavun idut ja puolalaiset leivokset. Ruokamyrkytysten syynä on Suomessa yleisimmin ollut saastunut raaka-aine tai infektoitunut työntekijä. Myös liian pitkä säilytysaika tai virheellinen säilytyslämpötila ovat voineet johtaa ruokamyrkytykseen."
 
Raakana muna menee ainakin paremmin kuin hyvin seuraavanlaisessa combossa:
Rahkaa, raaka kananmuna ja hedelmäsokeria (tai yms. makeutusainetta) sekaisin (=rahkalettutaikinaa ilman jauhoja) ja joukkoon vielä mansikoita :kuola:.

Pelkkää raakaa kananmunaa vetäviä en oo koskaan tajunnut :D.
 
Näistä määristä ja kolesterolista sen verran..

Kolesteroli on kauan ollut "pelätty" aine kananmunissa. Tähän on kuitenkin tullut muutos, sillä monet alkavat puhua kananmunan hyvistä puolista. :thumbs:

Taannoisen B&K-lehden mukaan, saa hyvän olon kananmunia syödä reilu määrä pelkäämättä kolesteroliarvoja.
Kananmunat ovat yksi harvoista ruokien muokkaamattomista raaka-aineista jolla on valmiiksi täydellinen aminohappokoostumus (reiluilla ja hyvillä arvoilla). :worship:

Tulisi muistaa että kolesterolien käsittely kropassa on hyvin usein geenien käsissä, ei määrässä (kuitenkin kohtuu kaikessa). :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom