Mites löysäksi paistetut tai keitetyt munat, lähteekö salmonellariski jo pois? Eli keltuainen ei ole ihan kovettunut näissä
Syö rauhassa, vaikka raakana ja kuorineen. Kuten tuossa yllä olevassa viestissä jo totean, riski on olemattoman pieni. Jos kuitenkin ulkomailla, "salmonellamaassa" syöt niin sitten kypsänä.
Finfoodin kananmunatiedotus:
Turvallisuus
"Suomalaiset kananmunat ovat turvallisia ja niitä voi huoletta syödä vaikka raakanakin. Turvallisuudesta huolehditaan tuotantoketjun joka vaiheessa. Suomessa viranomaiset ovat valvoneet kananmunien laatua vuodesta 1928 asti."
Eviran sivuilta:
"Salmonella kuuluu yleisimpiin ruokamyrkytysten aiheuttajiin maailmassa ja on merkittävä kansanterveydellinen ongelma monissa maissa. Poikkeuksen muodostavat Suomi, Ruotsi ja Norja, sillä näissä maissa salmonellatilanne on huomattavasti parempi kuin monissa muissa maissa. Suomen kansallinen salmonellavalvontaohjelma antaa hyvät edellytykset valvoa salmonellatilannetta tuotantoeläimissä ja niistä saatavista elintarvikkeissa. Salmonellavalvonnan ansiosta suomalaisissa tuotantoeläimissä esiintyy kansainvälisesti vertaillen erittäin vähän salmonellatartuntoja. EU:n liittymisen yhteydessä myönnettyjen lisävakuuksien perusteella Suomi voi vaatia salmonellatutkimuksia muista EU-jäsenvaltioista tuotavilta naudan-, sian- ja siipikarjanlihalta sekä kananmunilta.
Epidemiat
Salmonellan osuus vuosina 1995–2000 elintarvikevälitteisistä epidemioista oli 9 %. Suomessa on vuosina 1995–1999 raportoitu vuosittain 1–8 epidemiaa. Usein epidemiat ovat liittyneet
joukkoruokailuun. Kotimaisista elintarvikkeista mm.
pastöroimaton maito ja siitä valmistettu maitojuusto ja grillijuhlien varrasporsaat on osoitettu tartuntojen lähteeksi. Osassa epidemioista on tartunnan lähteeksi paljastunut
ulkomailta peräisin oleva elintarvike, kuten italialainen salamimakkara, sinimailasen idut, Mung-pavun idut ja puolalaiset leivokset. Ruokamyrkytysten syynä on Suomessa yleisimmin ollut saastunut raaka-aine tai infektoitunut työntekijä. Myös liian pitkä säilytysaika tai virheellinen säilytyslämpötila ovat voineet johtaa ruokamyrkytykseen."