Itse sain vähähiilihydraattisella ja runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävällä ruokavaliolla (jo neljäs vuosi menossa) erinomaiset kolesteroliarvot kemian labran ylilääkärin mukaan (kaikki arvot erikseen mitattuja):
Kok. kol 4.2
Hdl 2.2
Ldl 2.4
Triglyt 0.5
Pari tutkimustulosta:
The Americal Journal of Medicine (Vol 113, July 2002, p.30-36)
Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla olevilla potilailla keskimäärin
kok.kolesteroli laski 29%, Hdl nousi 11% ja triglyseridit laskivat
33%. Keskimääräinen painonpudotus oli 10 kg.
The New England Journal of Medicine –lehdessä vasta julkaistiin
tutkimus, jonka mukaan rasva suojelisi syövältä. Jo 70 vuotta sitten
tohtori Otto Warburg sai lääketieteen Nobelin palkinnon kun havaitsi
että sokeri aiheuttaa syöpää ja tutkimuksen mukaan syöpäsolut voivat
käyttää ainoastaan sokeria energialähteeksi. Warburg Otto. On the
Origin of Cancer Cells. Science 1956; 123: 309-314.
USAn Framinghamin tutkimus: siinä seurattiin vuosikymmeniä
Massachusetin ihmisten terveydentilan kehitystä. Tutkimuksen johtaja
William Castelli esitti vuonna 1992 mielenkiintoisen yksityiskohdan:
mitä enemmän henkilö söi tyydyttynyttä rasvaa sitä matalampi oli hänen
kolesterolinsa.
Paksunsuolensyövän ja käytetyn hiilihydraattimäärn välillä on todettu
selvä yhteys. Mitä enemmän hiilihydraatteja syö, sitä suurempi riski
sairastua syöpään. Mekanismia ei tunneta, mutta tutkijoiden mukaan
kohonnut verensokeri ja insuliini sekä insuliiniresistanssi olisivat
syövän laukaisevia tekijöitä. Higginbotham S, Zuo-Ferng Zhang et al.
Dietary Glygemic Load and Risk of Colorectal Cancer in the Women's
Health Study. Journal of the National Cancer Institute. Vol 96, No 3;
229-233, Feb 2000.
Vuonna 2000 (Abbasi et al) valmistui tutkimus, jossa seurattiin 2
koeryhmää. Toinen sai 60% hiilihydraatteja, 15% proteiinia ja 25%
rasvaa. Toinen ryhmä 40% hiilihydraatteja, 15% proteiinia ja 45%
rasvaa. Suuremmassa rasvansyönnin ryhmässä kok.kol ja triglyseridit
laskivat enemmän ja Hdl nousi enemmän kuin vertailuryhmässä. Tutkijat
totesivat, että nykyiset suositukset sydäntauteja ehkäisevästä
ruokavaliosta olisi syytä arvioida uudestaan koska rasvan osuuden
väheneminen ja hiilihydraattien lisääminen ruokavalioon aiheutti
kolesteroliarvoilla mitattavan terveysennusteen huononemista.
Kaikkein laajin ja pitkäkestoisin epidemiologinen ravitsemustutkimus,
mitä maailmassa on tähän menessä tehty, on Harvardin yliopiston
tutkijoiden vuodesta 1976 lähtien tekemä ja yhä jatkuva
sairaanhoitajien terveystutkimus (siinä seurataan tällä hetkellä 280
000 ihmistä). Tutkijat toteavat tähän astisessa yhteenvedossaan
(2003), että sydänsairauksiin voidaan ratkaisevasti vähentää
ravitsemuksellisin keinoin, mutta tämä keino ei ole rasvan korvaaminen
hiilihydraateilla. Samoin tutkijat totesivat korkeimpien
rintasyöpälukujen olevan niillä naisilla, jotka söivät kaikkein
vähärasvaisemmin.