Kananmuna mainettaan parempi

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Derwent
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
20.9.2006
Viestejä
41
Kananmunat ovat saaneet huonon maineen veren kolesterolitason nostajina, mutta nyt näyttää siltä, että munat on leimattu väärin perustein.

Vuosia pyörineet tutkimukset osoittavat, että vähärasvaista ruokavaliota noudattavatkin voivat syödä kaksi kananmunaa päivässä ilman, että heidän kolesteroliarvoissaan tapahtuu oleellista muutosta. Myöskään sydänystävälliseen tai edes veren kolesterolipitoisuuden alentamiseen tähtäävään ruokavalioon sitoutuneiden ei tarvitse vältellä kananmunien syömistä.

Kananmunan valkuaisten syömiselle ei varsinkaan ole rajoituksia, sillä niissä ei ole sen paremmin kolesterolia kuin rasvaakaan.

Itse asiassa kolesterolista huolehdittaessa on usein unohdettu, että kananmunat ovat loistavia ravintoainelähteitä. Ensinnäkin niiden sisältämä proteiini on kaikkein laadukkainta mahdollista - niin laadukasta, että kaikkia muita valkuaisaineita verrataan suhteessa siihen. Toiseksi kananmunissa on lähes kaikkia ihmiskehon hyvinvoinnille tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita. Vain C-vitamiini puuttuu, sillä toisin kuin ihmisten, kanojen elimistö osaa tuottaa sitä itse.

Kananmunien keittäminen on yksi nopeimmista ja vähiten energiaa vaativista kotikeittiön toimenpiteistä. Tavallaan kananmuna on siis luonnon omaa pikaruokaa.

Lähde: http://www.iltalehti.fi/terveys/200704175976233_tr.shtml


Kananmunien vaikutuksesta elimistön kolesterolipitoisuuteen on pakkiksella paljon puhuttu. Olisiko nyt aika lyödä viimeinen naula tähän keskusteluun. Kanamunat, keltuaisineen, kunniaan!
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO


Vuosia pyörineet tutkimukset osoittavat, että vähärasvaista ruokavaliota noudattavatkin voivat syödä kaksi kananmunaa päivässä ilman, että heidän kolesteroliarvoissaan tapahtuu oleellista muutosta.


Kaksi? Päivässä saattaa mennä luokkaa 8 kananmunaa. Suurin osa valkuaisena tosin, mutta eipä tuo tutkimus paljoa auta niitä jotka vetelevät kananmunia ronskimmalla kädellä, karsimatta keltuaisia.
 
Kuusi munaa päivässä ja niistä 4 keltuaista. Ei paha, lasken vuosia kun verisuonet kihisee.
 
Lähdenpä saman tien laittamaan 6-7 kananmunaa kananmunankeittimeen kypsymään iltapalaksi. Ja aion syödä ne keltuaisineen päivineen. Minä en jaksa uskoa, että nuo edes olisivat pahasta, varsinkin kun nuo edustavat melkein ainoita eläinrasvoja(heraproteiinista tulee lisäksi muutama hassu gramma), joita ruokavaliostani tänään saan. Tuohon päälle 20g kalaöljyä ja sama 20g rypsiöljyä, niin pidän aika omituisena, jos verisuoneni tuosta muka tukkiutuvat.

Herkullista, halpaa ja laadukasta proteiinia.
 
Itsellä menee tuo pari-kolme päivässä, 10 alkaa jo kuullostaa liioittelulta (terveyden uhalla?). Hyvähän sitä proteiinia on muistakin lähteistä saada.

Pitää muistaa, että asioita on tarkasteltava pidemmällä tähtäimellä. Uskoisin vasta vuosia jatkuneen kolesterolin runsaan yliannostuksen jättävän elimistöön jälkensä. :rolleyes:
 
Sillähän siitä selviää jokaisen omalla kohdalla miten hyvin se vaikuttaa kun napsii reilusti kananmunia vaan kitusiin tietyn pituisen ajan ja käy mittauttamassa arvot.:D
 
itellä tuli syötyä ennen viikossa noin 20-30kananmunaa keltuaisineen ja kole arvot on kyllä korkeat. varmasti yks osa tekijä on kananmunissa(siis itse luulen), mutta vieläkin merkittävämpi uskon olevan ravintokuidun jota en ennen syönyt juuri lainkaan. nyt on munia vähennetty 10osaan entisestä ja kuidun syöntiä lisätty 3-4kertaiseksi. saa nähdä muuttuuko arvot mihinkään suuntaan. lisäksi syön joka aamu hedelmän ja hernemaissipaprikaa. ennen ei paljoa tullut vihreetä syötyä, en paljoa liioittele jos sanon että omena joka 3vuosi :D

eikä ne matalat kolearvotkaan ole todellakaan tae mistään loistavasta sydänterveydestä. vaikka ois kuinka hyvät verenrasvat tahansa niin silti saattaa kenelle tahansa tulla kohtalokas rytmihäiriö ja siihen loppuu kaikki, eikä kolesterolilla ollut mitään tekemistä sen kanssa, niin se vaan on:).
 
syön päivästä riippuen noin 2-6 kananmunaa keltuaisineen. niin jo vuosia ja kolesteroli (yhteensä) 3,6. no hätä
 
^^ ja jos sattuu olemaan opiskelija tai muuten vähävarainen, niin kananmunat ovat edullisia...paskat sitten kolesterolista.
 
itellä tuli syötyä ennen viikossa noin 20-30kananmunaa keltuaisineen ja kole arvot on kyllä korkeat. varmasti yks osa tekijä on kananmunissa(siis itse luulen), mutta vieläkin merkittävämpi uskon olevan ravintokuidun jota en ennen syönyt juuri lainkaan. nyt on munia vähennetty 10osaan entisestä ja kuidun syöntiä lisätty 3-4kertaiseksi. saa nähdä muuttuuko arvot mihinkään suuntaan. lisäksi syön joka aamu hedelmän ja hernemaissipaprikaa. ennen ei paljoa tullut vihreetä syötyä, en paljoa liioittele jos sanon että omena joka 3vuosi :D

eikä ne matalat kolearvotkaan ole todellakaan tae mistään loistavasta sydänterveydestä. vaikka ois kuinka hyvät verenrasvat tahansa niin silti saattaa kenelle tahansa tulla kohtalokas rytmihäiriö ja siihen loppuu kaikki, eikä kolesterolilla ollut mitään tekemistä sen kanssa, niin se vaan on:).

Näinpä. Nuorena sitä ajattelee monet, että samahan se on mitä syö ei paljon paina. Olo on hyvä ja hyvin pyyhkii. Pitemmällä välillä vaan huonolla sapuskalla saa pahaa aikaa sydämen kannalta. Vanhemmalla iällä sitten saattaa puhjeta monen sortin ongelmia johtuen virheellisistä tavoista. Kyllä siinä moni herää kun arvot heittää päin helvettiä ja alkaa tulemaan epämukavia fiiliksiä. Monia pieniä haitallisia viboja sisällä ei edes tunne, vaikka ne olisivatkin korkealla tai hälyyttäviä.

Itse tulee syötyä päivässä jumalattomasti aina pelkkiä valkuaisia, mutta keltuaiset lentävät aina kyllä roskiin. Joskus poikkeuksena väriä antamaan yksi keltuainen.
 
Näinpä. Nuorena sitä ajattelee monet, että samahan se on mitä syö ei paljon paina. Olo on hyvä ja hyvin pyyhkii. Pitemmällä välillä vaan huonolla sapuskalla saa pahaa aikaa sydämen kannalta. Vanhemmalla iällä sitten saattaa puhjeta monen sortin ongelmia johtuen virheellisistä tavoista. Kyllä siinä moni herää kun arvot heittää päin helvettiä ja alkaa tulemaan epämukavia fiiliksiä. Monia pieniä haitallisia viboja sisällä ei edes tunne, vaikka ne olisivatkin korkealla tai hälyyttäviä.

Itse tulee syötyä päivässä jumalattomasti aina pelkkiä valkuaisia, mutta keltuaiset lentävät aina kyllä roskiin. Joskus poikkeuksena väriä antamaan yksi keltuainen.

Oletko koskaan mittauttanut veren rasva-arvoja, vai mistä moinen keltuaisen hyljeksintä ?

Jos kananmunasta pitää väkisin jotain huonoa löytää, niin se löytyy nimeenomaan raa'asta valkuaisesta...Avidiini...tämä estää Biotiinia imeytymästä suolistosta...keltuaisesta taasen en keksi mitään huonoa:D parempaa ravintopommia on vaikea löytää edes apteekinhyllyltä.

Itse herkuttelen raaoilla kananmunilla, tai keltuainen löysäksi jätetyillä keitetyillä munilla...joskus myös paistetuilla munilla pekonin kera:kuola:
 
syön päivästä riippuen noin 2-6 kananmunaa keltuaisineen. niin jo vuosia ja kolesteroli (yhteensä) 3,6. no hätä

vaikka ois 3.6 niin silti ne voi olla huonot arvot :). pointtina vaan ettei tuo kokonais kolesteroli kerro yhtään mitään.
 


Vuosia pyörineet tutkimukset osoittavat, että vähärasvaista ruokavaliota noudattavatkin voivat syödä kaksi kananmunaa päivässä ilman, että heidän kolesteroliarvoissaan tapahtuu oleellista muutosta.



Jollain tapaa käsitän tämän niin, että nekin henkilöt joilla on taipumuksia korkeisiin kolesteroli arvoihin voivat huoletta syödä sen 14 munaa viikossa.
 
Itse tulee syötyä päivässä jumalattomasti aina pelkkiä valkuaisia, mutta keltuaiset lentävät aina kyllä roskiin. Joskus poikkeuksena väriä antamaan yksi keltuainen.

Miks ihmeessä? Olettaen, että ruokavalio on kunnossa muilta osin ja eläinrasvoja ei muista lähteistä liiemmin tule, niin ei noi keltuaiset sulle mitään pahaa tee.

Tietty jos ylimäärästä rasvaa/kaloreita on tarkoitus vältellä esim. dietin takia (kuten itellä tällä hetkellä) niin sitten ehken perusteltua viskoa keltuaiset jonkkaan, muuten en oikeen ymmärrä.
 
Miks ihmeessä? Olettaen, että ruokavalio on kunnossa muilta osin ja eläinrasvoja ei muista lähteistä liiemmin tule, niin ei noi keltuaiset sulle mitään pahaa tee.

Tietty jos ylimäärästä rasvaa/kaloreita on tarkoitus vältellä esim. dietin takia (kuten itellä tällä hetkellä) niin sitten ehken perusteltua viskoa keltuaiset jonkkaan, muuten en oikeen ymmärrä.
Tuo eläinrasvahan ei sinänsä ole tuossa mikään ongelma, ainakaan jos sillä tarkoitetaan tyydyttynyttä rasvaa. Kananmunassahan on tyydyttynyttä rasvaa varsin vähän, kananmunan rasvahappoprofiili on aika lähellä oliiviöljyä. Ainoa mitä kamalaa kananmunassa voisi kuvitella olevan on kolesteroli. Eli jos tuota ajattelee, niin ei ole väliä paljonko muuten tulee syötyä eläinrasvaa, vaan paljonko muusta ruoasta saa kolesterolia. Mutta ravinnon kolesterolin merkitys kolesteroliarvoihin taitaa olla varsin pieni. Nykyäänhän KTL:kään ei enää rajoita kananmunan syöntiä mitenkään, kun huomasit ettei tuo ravinnon kolesteroli haittaa.
 
^Juu, pohjasin tuon eläinrasvojen (kovat, tyydyttyneet) vaikutukseen kolesteroliarvoihin, en siihen että kananmunan rasva olis erityisen huonoa.

En nyt sitten tiedä miten tuo vaikuttaa, tuosta on ennenkin ollut juttua ja Googlauksella löytyy lisää.

http://www.kutri.net/rasvaohje.html

Eläinrasvan tyydyttyneet rasvahapot herättävät tällä hetkellä kaikkein eniten erimielisyyksiä tutkijoiden keskuudessa. Toiset uskovat niiden huonontavan kolesteroliarvoja, toisten mielestä nämä rasvat ovat vähintäänkin neutraaleja tai suorastaan hyödyllisiä.

Itse uskon että kohtuudella syötynä eläinrasvoista (voin, keman, pekonin, kananmunien, juuston, naudan- ja sianlihan jne. sisältämät rasvat) ei ole mitään haittaa. Pidän mahdollisena että niillä voi olla jotain vielä löytämättömiä tehtäviä ihmiskehossa. Pidän kuitenkin turhana niiden ylenmääräistä saantia ruokavaliosta, koska mitä enemmän ruokavaliossa on turhaa rasvaa, sitä vähemmän sinne mahtuu normaalikalorien sisällä hyviä ravintoaineita: kasviksia (varsinkin hedelmiä), proteiinia, maitotuotteita yleensä, täysjyväviljaa jne.

Toisaalta -- toisin kuin eräät tahot väittävät -- on pystytty osoittamaan pitävästi, että runsas tyydyttyneen rasvan käyttö huonontaa tosiasiallisesti veren rasva-arvoja
. Veren rasva-arvojen (eli käytännössä kolesterolin) kohdalla pitää kuitenkin muistaa, että nimenomaan niistä puhuttaessa kokonaisuus ratkaisee: muilla elämäntapavalinnoilla voi vaikuttaa siihen, että edes melko runsaasta tyydyttyneen rasvan saannista ei ole haittaa. Jos et tupakoi, käytät korkeintaan kohtuudella alkoholia, harrastat säännöllisesti liikuntaa, syöt myös ns. hyviä rasvoja ja varsinkin kalaöljyä, et kärsi mielenterveysongelmista, olet normaalipainoinen ja vyötärönympäryksesi on riskirajoja pienempi, sinun ei tarvitse kontrolloida edes tyydyttyneiden rasvojen käyttöä.

Edes riskiryhmään kuuluvien kohdalla sipaisu voita leivälle tai perunoiden päälle ei haittaa mitään. Samoin rasvainen pihvi tai muutama täysrasvainen juustosiivu ei kaada kenenkään dieettiä. Pekonia voi käyttää silloin tällöin ja kananmunia melko vapaasti. Avainsanana on kuitenkin kohtuus.

Keskimäärin voit syödä eläinrasvoja täysin huoletta ainakin 4-7 annosta (1500 kcalin dieetillä 4 annosta, 2500 kcalin dieetillä 7 annosta, muut siltä väliltä).

1 ANNOS

* 1 tl voita
* 1 siivu täysrasvaista juustoa
* 4 siivua kevytjuustoa (10 % rasvaa)
* 10 g pekonia
* 1 rkl kuohukermaa
* 0,5 dl ruokakermaa (rasvaa 10 %)
* 1 kananmuna
* 0,5 rkl täysrasvaista majoneesia
* 2 rkl Ultra Light -majoneesia (15 % rasvaa)
* 1 rkl runsasrasvaista salaatinkastiketta (muu kuin kasviöljypohjainen)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom