Underdogsin esimerkkiottelijoista ainoa länsimaalainen on 14-vuotiaana aloittanut Petrosyan, joka on taidoiltaan aivan kilpailukykyinen noihin muihin verrattuna. Hän otti 21-vuotiaana Buakawin (25 v.) kanssa tasurin, jota laajalti pidetään tuomarien lahjana silloin tunnetummalle Buakawille.
Thaimaa on ehkä huonoin mahdollinen esimerkki josta kannattaa Suomessa ottaa mallia.
Ensinnäkin siellä thainyrkkeily aloitetaan aina lapsena, eikä 15-vuotiaana aloittaneita ole olemassa. Siksi sellaisia menestyjiäkään ei voi olla.
Toiseksi sikäläinen systeemi perustuu siihen, että isukki laittaa 7-vuotiaan muksunsa ottelemaan ammattilaismatseja joissa saa iskeä mm. kyynärpäällä niskaan, että voisi itse työskennellä vähemmän ja ryypätä enemmän. Ja kansa lyö sitten matseista vetoa.
Suomessa ei ole mahdollista saada tällaista harrastajakuntaa massoittain ja jos olisikin, niin lastensuojelu viimeistään pistäisi hommalle stopin.
Kolmanneksi thaimaalaiset pärjäävät kilpailijamassaansa nähden todella huonosti verrattuna länsimaalaisiin. Seuraan semisäännöllisesti Lumpinin mestaruustilannetta ja parhaimmillaan kolmen eri painoluokan mestarina oli länsimaalainen. Juuri nyt on vain yhden, Rafi Bohic 147 lbs. (aloitti muuten 16-vuotiaana) ja lisäksi kaksi japanilaista on Rachadamnoen mestareina. Thaikkuottelijoita on niin tolkuton määrä, että jos heidän treenisysteeminsä olisi edes yhtä hyvä kuin länsimaissa saati parempi, kenenkään länkkärin tai japanilaisen ei pitäisi olla lähelläkään isojen stadionien mestaruuksia.
Siksi mielestäni kannattaa katsoa Suomessa mallia vaikka sen tyyppisistä maista kuin Ruotsi, Baltian maat tai vaikka Hollanti, jotka ovat meitä yhteiskunnallisesti paljon lähempänä ja menestyvät ainakin kehälajeissa paljon paremmin.