Kaikki mitä olet aina halunnut tietää BJJ:stä, Judosta tai vaikka painista

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Vielä kommentti nimimerkille MOT.

En millään viitsisi alkaa väittelemään kanssasi... tosiasioista... kävin tähän threadiin postittamasi postit läpi ja en voi todeta muuta kuin huh huh. Tosiaan sinun olisi syytä tarkistaa hieman faktoja :))

Muutenkin esittäisin pyynnön että jättäisimme turhan kinastelun ja lajikateuden pois tästä threadista sekä keskittyisimme enemmän positiivisiin asioihin.
 
beginner sanoi:
Vieläkö catch-painissa järjestetään otteluita? Lopettaako ottelun hook vai submission? Kuinka suuri on lajin rekisteröity harrastajamäärä?


Catch- paini oli hyvin pitkää käytännössä kuollut laji. Viime vuosina lajia on pyritty elvyttämään ihan täällä koti suomessakin. Catch- paini otteluita siis järjestetään.

Hook ja submission ovat eri nimiä samalle asialle. Ottelun voi myös voittaa painamalla vastustajan molemmat hartiat mattoon tai tuomaripäätöksellä täyden otteluajan päätyttyä. Tosin tässäkohtaa on syytä ottaa huomioon että Catch eli koukkupainista löytyy useita eri sääntövariaatioita.

Harrastajamäärää ei ole rekisteröity, mutta noin mutu tuntumalta saoisin sen olevan kuitenkin hyvin pieni.
 
Carlos sanoi:
Pikku korjaus, se oli Renzo Gracie kuka voitti Ben Spijkersin.


Taidan oll aika :david: sillä olet tietenkin oikeassa. Ehkä allekirjoittaneen tulisi tosiaankin alkaa turvautua tuohon googleen sillä ilmeisesti muisti alkaa pätkiä ja sekoitin Gracien veljekset.

Hitto miksi niitä pitää olla niin paljon ja kaikki vielä R- kirjaimella alkavia.
 
iivili sanoi:
Creonte vaikuttaa pirun asiantuntevalta, joten on hyvä, että viitsii kirjoitella tänne. :thumbs:

Kumminkin: muista myös naistasi. ;)


No hei arvaa tuliko eilen illalla huutoa ja valitusta koska istuin kuulemma koko illan koneen ääressä ja jätin paremman puoliskon huomiotta.

:david: :kippis1: :arvi:
 
CreonteJiuJitsu sanoi:
Hook ja submission ovat eri nimiä samalle asialle.
Aivan. Tony Cecchine kuitenkin käytti tekniikkavideoissaan nopeasta, vammauttavasta liikkeestä nimitystä hook. "There will be no time to tap out" oli melko yleinen lause. Hän sanoo myös joka videon alussa: "A hook is a crippling hold that was designed to maim or break something on the opponent". Miehen nettisivulla asia kylläkin esitetään kuten sinä sanoit.
 
rusakko-600 sanoi:
Ohhoh, onpas siinä oppinut mies. Missäs välissä olet kerennyt tyttöystäväsi hankkimaan?:)

Minua on aina kiinnostanut lukkopainin historia. Onko lukkopainilla omaa perustajaa? Itse olen aina ajatellut lukkopainin olevan vain Bjj:n no-GI osa. Kuitenkin suomalaisilla sivuillakin lajikuvauksissa sen sanotaan olevan "nykyajan vapaapainia....." ilman viittauksia BJJiihin. Mites on, onko se oma laji, mitä, häh?


rusakko-600 sanoi:
Ohhoh, onpas siinä oppinut mies. Missäs välissä olet kerennyt tyttöystäväsi hankkimaan?:)

Minua on aina kiinnostanut lukkopainin historia. Onko lukkopainilla omaa perustajaa? Itse olen aina ajatellut lukkopainin olevan vain Bjj:n no-GI osa. Kuitenkin suomalaisilla sivuillakin lajikuvauksissa sen sanotaan olevan "nykyajan vapaapainia....." ilman viittauksia BJJiihin. Mites on, onko se oma laji, mitä, häh?


Disclaimer: Nyt tulee aika kontoversiaalista tekstiä


Lukkopainin historia.

Puhuttaessa lukkopainin historiasta tietyt tahot tahtovat viitata Catch as Catch can painiin eli koukkupainiin. Vaikkakin kenties jollain tasolla koukkupainia voidaankin pitää nykyaikaisen lukkopainin esihistoriallisena kantaisänä todellisuudessa sillä ei ole mitään yhteyksiä siihen lajiin minkä tunnemme tällä hetkellä submission wrestlinginä. Viimeiset Catch wrestling ottelut oli koukkupainiottelu käytiin 1950 -1960 lukujen vaihteessa. Tässä vaiheessa koko laji oli jo kuolemaan päin ja käytännöllisesti katsoen kuolikin yksinkertaisesti siitä syystä että "kukaan" ei enään harjoitellut koukkupainia.

On myös syytä huomata että säännöiltään Catch as Catch can wrestling oli hyvin erilaista verrattuna submission wrestlingiin. Lajin säännöt erosivatkin lukkopainista eli submisison wrestlingistä hieman samaan tyyliin kuin Judon säännöt eroavat BJJ:n säännöistä. Yksi merkittävimmistä eroista oli ottelun voittaminen perinteiseen painityyliin painamalla vastustajan molemmat hartiat mattoon. Jo tämä sääntö yksinään johti siihen että ottelua selältään alla olevista positioista ei käytännössä ollut edes olemassa.

UFC- kilpailujen saavuttaessa mainitte sekä BJJ:n levitessä kantautui tieto lajista Amerikassa opiskelemassa olleelle Arabialaiselle sheikille (Abu Dhabi). Sheikki Thathnoon (oikeinkirjoitus?) rakastui lajiin. Fanina ja valtavat taloudelliset resurssit omaavana hän halusikin organisoida uuden tyyliset kilpailut UFC- tyyliin jossa eri lajit voisivat ottaa toisistaan mittaa. Kuitenkin ottaen huomioon Islamilaisen kulttuurin ja oman maansa lait olivat Vale Tudo tyyliset kilpailut automaattisesti poissuljettu. Sheikki Thathnoon (oikeinkirjoitus?) alkoikin miettiä uuden tyylistä kilpailuformaattia jossa erilajien edustajat voisivat ottaa toisistaan mittaa. Ideariihen tuloksena syntyi ajatus kilpailuista joissa eri painityylien (Judo, BJJ, Vapaapaini, Sambo, Kreikkalai- Roomalainen etc.) edustajat voisivat kamppailla herrudesta. (Vahvana vaikuttimena tähän oli painityylien menestys UFC- kilpailuissa) Sheikki yhdessä brasilialaisten kanssa keksi uudentyyppiset ottelusäännöt, jotka olivat sekoitus paini ja BJJ sääntöjä. Vuonna 1998 Sheikki järjesti ensimmäiset kilpailut kyseisillä säännöillä Abu Dhabissa (20-22.3 1998)

Ennen vuotta 1998 kukaan ei ollut noin 45 vuoteen järjestänyt edes etäisesti nykyaikaista lukkopainia muistuttavia kilpailuja ja mikä tärkeämpää oikeastaan KUKAAN ei harjoitellut lukkopainia, eli SELLAISTA LAJIA KUIN LUKKOPAINI EI OLLUT EDES OLEMASSA. Nykyaikainen lukkopaini syntyi siis vuonna 1998. Abu Dhabin ja Sheikki Thatnoon esimerkin innoittamana sekä UFC:n viitoittamaa tietä monet tahot alkoivat pian harjoitella lukkopainia sekä järjestää lukkopainikilpailuja. Lukkopaini oli kuitenkin aluksi siis vain nk. OFFSHOOT Brasilialaisesta Jiu-Jitsusta. Aluksi kilpailut olivat säännöiltään lähempänä BJJ:tä kuin tavanomaista painia, johtuen läjinnä siitä että ne henkilöt jotka kilpailuja ja lajia alunperin ideoivat olivat kaikki BJJ miehiä (mukaanlukien Sheikki).

Pian kuitenkin muiden lajien edustajat ja etenkin painijat valittivat sääntöjen suosivan liiaksi BJJ miehiä ja vaativat sääntöjä muutettavaksi enemmän pystyottelua ja heittoja suosiviksi. Niinpä lajin sääntöjä muokattiin ja esimerkiksi lajiin lisättiin sääntö negatiivisen pisteen antamisesta guardiin vedosta.

Aluksi lukkopaini siis oli vain BJJ:n no gi osa, mutta myöhemmin sääntöjen muuttuessa ja samalla salliessa erilaisten strategioiden käytön otteluiden voittamiseksi lajista kasvoi oma itsenäinen lajinsa.

Mitä BJJ ottelijoihin tulee HEILLE laji on toki vain BJJ:n no gi osa kuten se on aina ollutkin, mutta ottelijoille ja harrastajille jotka ovat taustoiltaan ei BJJ miehiä heille laji on itsenäinen laji nimeltään LUKKOPAINI, eli submission wrestling - ei siis BJJ.

Ehkä ero kuvastaa parhaiten tämä:

BJJ miehet osaavat otella sekä puku päällä tai ilman pukua. Lukkopainijat ovat kuin kala kuivalla maalla otellessan puvun kanssa. (Tämä tietenkin sopivasti karrikoiden, eli älkää nyt ottako kirjaimellisesti.)

Niistä viimeaikojen lukkopainin maailmamestareista jotka BJJ- miehiä suurin osa ovat sellaisia BJJ miehiä jotka harjoittelevat lähes pelkästään puvun kanssa ja siis vain todella harvoin ilman pukua. Tämä johtaa kuitenkin erääseen erittäin kontroversiaaliin väittelyyn aivan liian helposti, joten eiköhän anneta asian olla.
 
beginner sanoi:
Aivan. Tony Cecchine kuitenkin käytti tekniikkavideoissaan nopeasta, vammauttavasta liikkeestä nimitystä hook. "There will be no time to tap out" oli melko yleinen lause. Hän sanoo myös joka videon alussa: "A hook is a crippling hold that was designed to maim or break something on the opponent". Miehen nettisivulla asia kylläkin esitetään kuten sinä sanoit.


Yep. Kiitos lisäselvityksestä. You ROCK :rock:
 
Mitä mieltä olet ottelijan painon merkityksestä. Onko olemassa jotain ihanne painoa ottelijalle, vai onko parempi mitä painavampi on. Entä voiman merkitys. Onko esim. voimailijasta miten helppoa jalostaa ottelija. Entä miten hyväksi ottelijaksi voi tulla jos aloittaa treenin korkeammalla iällä esim. 30 kymppisenä. Vastaukset saattavat olla itsestään selvyyksiä, mutta minä olenkin melkolailla lajia tuntematon.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Mistä saat Creonte kaiken aikasi kirjoittaa A4- vastauksia kysymyksiin n. 30 minuutin viiveellä kysymyksen jättämisestä? Vai muuttuuko tahti kun kesäloma loppuu? Itse olen töissä tai harrastuksissa niin tiiviisti etten ehdi kunnolla edes lukea palstaa. Edit. Siis tosissani kysyn, koska kuvittelisin, että kaveri nukkuukin dojolla tms.
 
CreonteJiuJitsu sanoi:
Jos sinulla on kysymyksiä, niin antaa palaa. Vastaus löytyy minulta.

Creonte Jiu-Jitsu

Mielestäni aika ylimielinen kommentti, joka tosin kyllä pakottaa liittymään tähänkin foorumiiin.

Liekö tämä salattuna tarkoituksena? Lisää jäseniä..

Pakko antaa kuitenkin tunnustusta kovasta pokasta. Veikkaisin kuitenkin, että et tuota lausetta sano ainakaan tatamilla ääneen. Ainakaan en toivoisi niin.

Painista en tiedä yhtään mitään. Bjj:stäkin en juuri mitään tiedä, mutta judoa on tullut väännettyä jo kohta 19 vuotta. Kilpailtua on tullut hyvin paljon ja treenattua kovaa kovien tyyppien kanssa säännöllisesti. Mutta siltikään en väittäisi, että tietäisin judosta kaikkea. Ja käsittääkseeni Bjj on ollut vain 7-10 vuotta Suomessa, mikä on todella lyhyt aika oppia mitään lajia täysin.

Eli sinulla on aika hyvä kirjavalikoima ja ehkäpä liuta saitteja favoritessa?

No laitanpa sitten vuorostani pari kysymystä. Knoppitietoa..

Kuka on ensimmäinen judoka, joka on esittänyt judoa Suomessa?

Kuka on Suomen kaikkien aikojen nuorin mustanvyön judoka?
 
Cthulhu sanoi:
Puoliksi off-topic (tulee kinasteltua usein kavereiden kanssa)

Jos nyrkkeilijä lyö judokaa teknisesti (eikä esimerkiksi kurota vaan on tasapainossa) oikein niin mitkä mahdollisuudet judokalla on johonkin heittoon/sidontaan?
Pystyykö judoka tekemään oman tekniikkansa yhdellä kädellä niin, että nyrkkeilijä ei pääse lyömään vapaasti toisella kädellä?
Kumpia judokan on helpompi torjua, yläkoukkuja vai suoria?

Creonte vastasi tähän hyvin, mut laitan omat kokemukset asiasta. Oon siis treenannu nyrkkeilyä 7-8 vuotta, ja nyt BJJ:tä ja lukkopainia pari-kolme vuotta, ja nykysin tulee otettua matsia (ilman lyöntejä) myös judokoiden kanssa.

Itse arvioisin, että varmaan kuka tahansa yhtä pitkään judoa treenannut veisi minut maahan erittäin suurella todennäköisyydellä, jos olisin treenannut vain nyrkkeilyä. Tosin tilanteeseen vaikuttaa pitkälti se, miten uskaliaasti judoka uskaltaa tulla lyöntietäisyydelle, jos tietää toisen nyrkkeilleen pitkään.

Mitä lähempänä judoka on, sitä helpompi on käyttää judo-tekniikoita, sen takia olettaisin, että judokan on helpompi välttää koukkuja.

Judossa on oikeastaan etu, että otteiden pituuksia rajoitetaan, koska oppii tekemään tekniikan välittömästi kun jonkinlainen ote on saatu.
 
Zimpanssi sanoi:
No laitanpa sitten vuorostani pari kysymystä. Knoppitietoa..

Kuka on ensimmäinen judoka, joka on esittänyt judoa Suomessa?

Kuka on Suomen kaikkien aikojen nuorin mustanvyön judoka?
Kas kun et kysynyt, että kuka tietää mikä vyö sinulla on judossa 8)

Mielenkiintoista luettavaa tämä ketju pitkästä aikaa ja täytyy myöntää että kompetenssia löytyy ... voi vaan arvailla henkilöllisyyttä, ei ole kuin pari mahdollisuutta. Ei vaan sillähän ei ole väliä, positiivista että näihin mutuväittelyihin ja trolleihin tulee jykevää tietoa ja perusteluita.
 
Sanoisin, että olivat jotkut mitä mieltä tahansa, niin tämä threadi on jokatapauksessa erittäin milenkiintoista luettavaa. Asiallisia vastauksia tulee ja nopeasti.

Esittäisinkin tässä sitten mielipidekysymyksen:

Eli mikä edellämainituista tai muista lajeista antaa mielestäsi parhaan perustan vale tudo tyyppiseen otteluun/mitä pidät muuten fiksuimpana. Entä minkä harrastaminen suomessa on fiksuinta, eli missä on paras organisaatio lajin ympärillä jne.

Kiitos jos viitsit vastata.
 
CreonteJiuJitsu sanoi:
Armas sanoi:
Tekniikka-kompa oli hauska ja topikinaloittaja meni lankaan täydellisesti :D
QUOTE]


Hmm.. en nyt taida aivan ymmärtää mitä tarkoitat :(

CreonteJiuJitsu sanoi:
Armas sanoi:
Tekniikka-kompa oli hauska ja topikinaloittaja meni lankaan täydellisesti :D
QUOTE]


Hmm.. en nyt taida aivan ymmärtää mitä tarkoitat :(

Yleisin tekniikka-vastinettasi, joka tuntuu perustuvan teoreettiseen tietämykseen enemmän kuin käytännön kokemukseen.

Itse en tilastoja seuraa, mutta väitän, että kouchi-gari ei ole yleisin pistesuoritustekniikka matseissa. Kyse on tilastoharhasta, jos jossain niin väitetään. Osa heittokombinaatiota kouchi on toki usein mutta pistesuoritukseen johtavana harvemmin. Kuten edellä mainitsin, tilastollinen harha voi johtua siitä, että nykyään suuri osa kaadoista tulee tekniikoilla joille ei löydy japaninkielistä vastinetta( nosto-, jaloistavienti- ja kaikenlaiset hulivilipyörävariaatiot ). Jos omaat matsikokemusta niin paljon kuin MOT:lle antamassasi viestissä väität, niin näiden asioiden pitäisi olla sulle selviä.

Judopiirit muuten ovat Suomessa niin pienet, että kaikki vähänkään enemmän matsanneet tuntee kyllä toisensa. ;)
 
Nage sanoi:
Kas kun et kysynyt, että kuka tietää mikä vyö sinulla on judossa 8)

Heh. Noista kumpikaan ei liity minuun vaikka niin kovasti tahtoisinkin.. Ei ollut tarkoitus kehua tai muuta sellaista.

Eli en ole esittänyt ensimmäisenä Suomessa judoa :) ja en ole myöskään nuorin suomalainen mustavyö, joka muuten sai tämän arvon jo 16-vuotiaana. Ovelaksi tämän asian tekee se, että säädetty ikäraja mustalle vyölle on 18-vuotta. Tästä on DanKollegio poikennut ainakin kolme kertaa historiansa aikana.
 
mtk77 sanoi:
Mitä mieltä olet ottelijan painon merkityksestä. Onko olemassa jotain ihanne painoa ottelijalle, vai onko parempi mitä painavampi on. Entä voiman merkitys. Onko esim. voimailijasta miten helppoa jalostaa ottelija. Entä miten hyväksi ottelijaksi voi tulla jos aloittaa treenin korkeammalla iällä esim. 30 kymppisenä. Vastaukset saattavat olla itsestään selvyyksiä, mutta minä olenkin melkolailla lajia tuntematon.


mtk77 sanoi:
Mitä mieltä olet ottelijan painon merkityksestä. Onko olemassa jotain ihanne painoa ottelijalle, vai onko parempi mitä painavampi on. Entä voiman merkitys. Onko esim. voimailijasta miten helppoa jalostaa ottelija. Entä miten hyväksi ottelijaksi voi tulla jos aloittaa treenin korkeammalla iällä esim. 30 kymppisenä. Vastaukset saattavat olla itsestään selvyyksiä, mutta minä olenkin melkolailla lajia tuntematon.


Mielenkiintoinen kysymys! Tässä täysin oma mielipiteeni, jota yritän hieman perustella:

Painotan vielä että kyseessä on täysin oma mielipiteeni.

Peruslähtökohtana ottelijan painolla ei ole merkitystä sikäli mikäli puhumme painoluokkalajeista. Judo, paini, SW ja BJJ ovat kaikki painoluokkalajeja.

Noin yleisesti painosta voisi todeta seuraavaa: Painolla on merkitystä sillä mitä isompi massa sitä vaikeampi sitä on liikuttaa ja kontrolloida = yleisesti vaikeampaa plus energiaa kuluu enemmän.

Kysymys muuttuu mielenkiintoiseksi avoimen painoluokan kohdalla. Judo ja perinteinen paini eivät tunne avointa painoluokkaa,joten jätän Judon tarkoituksella käsittelemättä vastauksessani (Judossa avoin painoluokka oli aikanaan käytössä).

Avoin painoluokkahan tunnetaan kuninkaiden luokkana eli luokkana, jossa selvitetään kuka on paras nk. pound for pound. Asiasta puhuttaessa helposti syntyy mielikuva raskaimman ottelijan voittavan automaattisesti. Näin ei kuitenkaan ole.
Tarkasteltaessa esimerkiksi BJJ:n avoimen painoluokan voittajia (Mundials, Brasileiro, CBJJO, Pan Ams etc.) useamman vuoden ajanjaksolta saame selville mielenkiintoisen tilastotiedon: Avoimen painoluokan voittajat ovat kaikki lähes poikkeuksetta olleet painoltaan 80-90 kiloisia. Totta kai tässä yhteydessä on syytä huomata että on kyse ottelijoista joillaon myös loistava tekniikka.

Myös lukkopainin puolelta on havaittavissa hieman saman suuntaisia piirteitä. Vastaavia johtopäätöksiä on kuitenkin vaikea vetää, sillä säännöt ovat muuttuneet lähes vuosittain samalla muuttaen "peliä". Lukkopaini on lajina yhä hyvin nuori.

85- kg luokassa ottelijoilla näyttäisi yhdistyvän kaikki tarvittavat fyysiset ominaisuudet loistavaan tekniikkaan: riittävä liikkuvuus, notkeus, voimataso etc.
Vastaavasti kevyemmät ottelijat ovat ratkaisevasti voimatasoltaan heikompia ja isommat ottelijat ovat ratkaisevasti liikkuvuudeltaan heikompia, hitaampia etc. Koolla ja voimalla on kuitenkin oma merkityksensä vaikka tekniikka muuten näytteleekin pääosaa.

Sanoisin siis että ihannepaino liikkuu jossain 80-90 kg tietämillä kehon rakenteesta riippuen (pitkät raaja vai ei, pitkä selkä vai ei etc.).


Voiman merkityksestä voi myös olla montaa mieltä. Voima ei mielestäni painilajeissa jyllää, mutta lajivoima eli funktionaalinen voima sitäkin enemmän.


"Onko esim. voimailijasta miten helppoa jalostaa ottelija. Entä miten hyväksi ottelijaksi voi tulla jos aloittaa treenin korkeammalla iällä esim. 30 kymppisenä. Vastaukset saattavat olla itsestään selvyyksiä, mutta minä olenkin melkolailla lajia tuntematon."

Kysyn ensiksi: ottelija mihin lajiin? MMA/Vale Tudo, paini, BJJ, Judo vai lukkopaini eli SW?

oletetaan että tarkoitit vaikka lukkopainia. Jos olet pitänyt muuten kunnostasi huolta en näe mitään syytä siihen ettei sinua voitaisi nähdä vielä ottelemassa.

Voimailijalla on jo vähintäänkin puolet vaadittavasta fyysisestä paketista kunnossa. Erityistä huomiota tulisi panostaa venyttelyyn ja liikkuvuusharjoitteihin. Loukkaantumisriski vähenee ja lukkopainissa liikkuvuus ja venyvyys on aina pelkkää plussaa.

Summa summarum: 30- vuotias voimailija taustan omaava henkilö haluaa aloitta lukkopainin harjoittelun tähtäimenä vielä vaikka kilpailla. Ihan ok lähtökohta. Kyseisen henkilön tulisi panostaa aluksi PALJON venyttelyyn ym. vastaavaan harjoitteluun sekä aluksi ottaa TODELLA rauhallisesti ja harjoitella tekniikkaa rauhassa sekä sparrata aluksi RAUHALLISELLA tempolla sekä VÄKISIN YRITTÄÄ VÄLTTÄÄ SEN VOIMAN KÄYTTÖÄ. Sitä voimaa voi sitten käyttää kun on tekniikkaa. Tekniikka jonka takana on voimaa = en haluaisi kohdata matolla.

jos heti aluksi alat vääntää voimalla (varsinkin kun sitä sinulla kait on) niin etopikoskaan kunno tekniikkaa ja oikeastaan opit "huonoille tavoille" ja vammakierteeseen



Creonte Jiu-Jitsu
 
Mixu sanoi:
Mistä saat Creonte kaiken aikasi kirjoittaa A4- vastauksia kysymyksiin n. 30 minuutin viiveellä kysymyksen jättämisestä? Vai muuttuuko tahti kun kesäloma loppuu? Itse olen töissä tai harrastuksissa niin tiiviisti etten ehdi kunnolla edes lukea palstaa. Edit. Siis tosissani kysyn, koska kuvittelisin, että kaveri nukkuukin dojolla tms.

Tahti muuttuu kun kesäloma loppuu ja harjoittelumotivaatio palaa takaisin :whip:
 
Armas sanoi:
Itse en tilastoja seuraa, mutta väitän, että kouchi-gari ei ole yleisin pistesuoritustekniikka matseissa. Kyse on tilastoharhasta, jos jossain niin väitetään. Osa heittokombinaatiota kouchi on toki usein mutta pistesuoritukseen johtavana harvemmin. Kuten edellä mainitsin, tilastollinen harha voi johtua siitä, että nykyään suuri osa kaadoista tulee tekniikoilla joille ei löydy japaninkielistä vastinetta( nosto-, jaloistavienti- ja kaikenlaiset hulivilipyörävariaatiot ). Jos omaat matsikokemusta niin paljon kuin MOT:lle antamassasi viestissä väität, niin näiden asioiden pitäisi olla sulle selviä.

Judopiirit muuten ovat Suomessa niin pienet, että kaikki vähänkään enemmän matsanneet tuntee kyllä toisensa. ;)

Jep. Kouchi ei ole dominoiva tekniikka. Ashiwaza(jalkatekniikat) ovat yleensäkin kaikkein vaikein tekniikkaryhmä, jos edellytetään että heitetään vain niitä käyttäen täysillä vastaan panevaa kaveria. Onnistuneet jalkatekniikat perustuvat yleensä ajoitukseen tai vahvemman tekniikan avulla mahdollistettuun tilanteeseen eli kombinaatioon.

Periaatteena heittotekniikoihin kisoissa voidaankin pitää oikeastaan nimenomaan kombinaatioita ja vastatekniikoita. Ensiksi sinulle tulee arsenaaliisi randoreiden tuiskeessa yksi hyvä tekniikka, jolla uskot että voit heittää varmasti vastustajasi. Se toimii! Sulla on nyt tokuiwaza eli lempitekniikka. Muut oppivat ajan kanssa blokkaamaan sen tai kehittävät vastatekniikan. Eli hyökätessä tokuiwazallasi ajaudut tilanteeseen, johon sinun on kehitettävä ratkaisu.

Esimerkiksi.
Hyökkäät uchimatalla. Kaveri oppii ennakoimaan sen ja blokkaa sen tuomalla lonkan eteen ja viemällä polvet yhteen. Ratkaiset tilanteen hämäämällä uchimatalla, mutta heittämällä kaveri okuriashibarailla joka soveltuu täydellisesti kaverin torjuntaliikkeeseen.

Mutta kumpi olikaan tärkeämpi heitto? Se jolla onnistuttiin vai se jolla meinattiin heittää? Kysyttäessä heitettävältä hän varmaan sanoo että uchimata oli se ongelma joka hänen on ratkaistava. Ei okuriashibarai. Hänen ratkaisunsa uchimataan oli vain väärä tässä tilanteessa..
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom