mtk77 sanoi:
Mitä mieltä olet ottelijan painon merkityksestä. Onko olemassa jotain ihanne painoa ottelijalle, vai onko parempi mitä painavampi on. Entä voiman merkitys. Onko esim. voimailijasta miten helppoa jalostaa ottelija. Entä miten hyväksi ottelijaksi voi tulla jos aloittaa treenin korkeammalla iällä esim. 30 kymppisenä. Vastaukset saattavat olla itsestään selvyyksiä, mutta minä olenkin melkolailla lajia tuntematon.
mtk77 sanoi:
Mitä mieltä olet ottelijan painon merkityksestä. Onko olemassa jotain ihanne painoa ottelijalle, vai onko parempi mitä painavampi on. Entä voiman merkitys. Onko esim. voimailijasta miten helppoa jalostaa ottelija. Entä miten hyväksi ottelijaksi voi tulla jos aloittaa treenin korkeammalla iällä esim. 30 kymppisenä. Vastaukset saattavat olla itsestään selvyyksiä, mutta minä olenkin melkolailla lajia tuntematon.
Mielenkiintoinen kysymys! Tässä täysin oma mielipiteeni, jota yritän hieman perustella:
Painotan vielä että kyseessä on täysin oma mielipiteeni.
Peruslähtökohtana ottelijan painolla ei ole merkitystä sikäli mikäli puhumme painoluokkalajeista. Judo, paini, SW ja BJJ ovat kaikki painoluokkalajeja.
Noin yleisesti painosta voisi todeta seuraavaa: Painolla on merkitystä sillä mitä isompi massa sitä vaikeampi sitä on liikuttaa ja kontrolloida = yleisesti vaikeampaa plus energiaa kuluu enemmän.
Kysymys muuttuu mielenkiintoiseksi avoimen painoluokan kohdalla. Judo ja perinteinen paini eivät tunne avointa painoluokkaa,joten jätän Judon tarkoituksella käsittelemättä vastauksessani (Judossa avoin painoluokka oli aikanaan käytössä).
Avoin painoluokkahan tunnetaan kuninkaiden luokkana eli luokkana, jossa selvitetään kuka on paras nk. pound for pound. Asiasta puhuttaessa helposti syntyy mielikuva raskaimman ottelijan voittavan automaattisesti. Näin ei kuitenkaan ole.
Tarkasteltaessa esimerkiksi BJJ:n avoimen painoluokan voittajia (Mundials, Brasileiro, CBJJO, Pan Ams etc.) useamman vuoden ajanjaksolta saame selville mielenkiintoisen tilastotiedon: Avoimen painoluokan voittajat ovat kaikki lähes poikkeuksetta olleet painoltaan 80-90 kiloisia. Totta kai tässä yhteydessä on syytä huomata että on kyse ottelijoista joillaon myös loistava tekniikka.
Myös lukkopainin puolelta on havaittavissa hieman saman suuntaisia piirteitä. Vastaavia johtopäätöksiä on kuitenkin vaikea vetää, sillä säännöt ovat muuttuneet lähes vuosittain samalla muuttaen "peliä". Lukkopaini on lajina yhä hyvin nuori.
85- kg luokassa ottelijoilla näyttäisi yhdistyvän kaikki tarvittavat fyysiset ominaisuudet loistavaan tekniikkaan: riittävä liikkuvuus, notkeus, voimataso etc.
Vastaavasti kevyemmät ottelijat ovat ratkaisevasti voimatasoltaan heikompia ja isommat ottelijat ovat ratkaisevasti liikkuvuudeltaan heikompia, hitaampia etc. Koolla ja voimalla on kuitenkin oma merkityksensä vaikka tekniikka muuten näytteleekin pääosaa.
Sanoisin siis että ihannepaino liikkuu jossain 80-90 kg tietämillä kehon rakenteesta riippuen (pitkät raaja vai ei, pitkä selkä vai ei etc.).
Voiman merkityksestä voi myös olla montaa mieltä. Voima ei mielestäni painilajeissa jyllää, mutta lajivoima eli funktionaalinen voima sitäkin enemmän.
"Onko esim. voimailijasta miten helppoa jalostaa ottelija. Entä miten hyväksi ottelijaksi voi tulla jos aloittaa treenin korkeammalla iällä esim. 30 kymppisenä. Vastaukset saattavat olla itsestään selvyyksiä, mutta minä olenkin melkolailla lajia tuntematon."
Kysyn ensiksi: ottelija mihin lajiin? MMA/Vale Tudo, paini, BJJ, Judo vai lukkopaini eli SW?
oletetaan että tarkoitit vaikka lukkopainia. Jos olet pitänyt muuten kunnostasi huolta en näe mitään syytä siihen ettei sinua voitaisi nähdä vielä ottelemassa.
Voimailijalla on jo vähintäänkin puolet vaadittavasta fyysisestä paketista kunnossa. Erityistä huomiota tulisi panostaa venyttelyyn ja liikkuvuusharjoitteihin. Loukkaantumisriski vähenee ja lukkopainissa liikkuvuus ja venyvyys on aina pelkkää plussaa.
Summa summarum: 30- vuotias voimailija taustan omaava henkilö haluaa aloitta lukkopainin harjoittelun tähtäimenä vielä vaikka kilpailla. Ihan ok lähtökohta. Kyseisen henkilön tulisi panostaa aluksi PALJON venyttelyyn ym. vastaavaan harjoitteluun sekä aluksi ottaa TODELLA rauhallisesti ja harjoitella tekniikkaa rauhassa sekä sparrata aluksi RAUHALLISELLA tempolla sekä VÄKISIN YRITTÄÄ VÄLTTÄÄ SEN VOIMAN KÄYTTÖÄ. Sitä voimaa voi sitten käyttää kun on tekniikkaa. Tekniikka jonka takana on voimaa = en haluaisi kohdata matolla.
jos heti aluksi alat vääntää voimalla (varsinkin kun sitä sinulla kait on) niin etopikoskaan kunno tekniikkaa ja oikeastaan opit "huonoille tavoille" ja vammakierteeseen
Creonte Jiu-Jitsu