- Liittynyt
- 15.10.2010
- Viestejä
- 9 272
En oikeen tienny mihin tän postais, ettei menis langan aiheen ohi. Kai tää tänne sopii.
https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/201805302200979006_we.shtml
"Paljon proteiinia ruokavaliostaan saavilla on suurempi riski sairastua sydämen vajaatoimintaan kuin muilla, osoittaa juuri julkaistu Itä-Suomen yliopiston tutkimus."
Juttuun linkattu AHA:n artikkeli ei aukee, joten paha sanoo itse tutkimuksesta mitään. Ajatuksia uutisoinnista?
Oudolta kyllä kuulostaa. Vajaatoiminta kun usein johtuu esim korkesta verenpaineesta, sepelvaltimotaudista, infarktista, myokardiitista tai läppävioista. En ainakaan itse ole törmännyt mihinkään tutkimuksiin, jossa korkea proteiininsaanti rinnastettaisiin johonkin näistä. Toki myös alkoholilla ja keuhkosairauksillakin voi saada ko sairauden aikaiseksi, mutta en näihinkään kyllä saa liitettyä mitenkään korkeaa proteiininsaantia.
"Tutkittavat jaoteltiin neljään ryhmään proteiinin saannin perusteella. Ylimpään käyttöryhmään kuuluneet miehet saivat ravinnostaan proteiinia keskimäärin 112 grammaa päivässä, ja heillä vajaatoiminnan kehittymisen riski oli 33 prosenttia suurempi verrattuna alimpaan ryhmään. Kokonaisuudessaan eläinproteiinin yhteys suurempaan sydämen vajaatoiminnan riskiin oli selvempi kuin kasviproteiinin."
Tuo lause myös tuosta "tutkimuksesta" voisi ehkä herättää näiden asiantuntijoiden kelloja, että onko kyseessä sittenkään proteiinin saanti vai joku muu? Kenties se rasva, jota on eläinperäisissä tuotteissa enemmän, kun kasvipohjaisissa ja joka altistaa ateroskleroosille ja sitä kautta sepelvaltimotaudille ja sitä kautta sydämen vajaataoiminnalle. En ymmärrä miten toi proteiinin "liikasaanti" on saatu tohon vedettyä.