Judo vai Ju-Jutsu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
-Ronin- sanoi:
Judo.

Sitä kun jaksat nyhjätä aikas niin varmasti pärjäät suurimmaksi osaksi itsepuolustustilanteissa. Heitot, sidonnat, lukotukset ja kuristukset passaa muutenkin paremmin jos joskus joudut itsepuolustustilanteeseen ja oikeusjuttuhan siitä monesti heilahtaa.

Se, että judo on urheilulaji tekee siitä vaan IMO paremman itsepuolustuslajin. Jos osaat kyykyttää judokaa kilpailuissa niin osaat kyykyttää teppo tallaajaa itsepuolustustilanteessa. Toisin kuin että jonkun itsepuolustuslajin turvin vain luulet pystyväsi siihen.

Se on vähän eriasia kilpailu kun katutilanne...
 
Sierraz sanoi:
Se on vähän eriasia kilpailu kun katutilanne...

Onhan se ihan eri asia, mutta jos halutaan päästä edes lähelle sitä tilannetta mikä kadulla tulee adrenaliinipömössä niin kyllä kilpailulla päästään sitä lähelle. Kilpailu vaatii luonnetta, katutilanteessa luonne on tärkein ominaisuus.

hps sanoi:
Jûdôssa tavoitteena on yleensä kilpailuissa toimivan tekniikan hiominen, joskus vaihtoehtoisesti kuntoilu. Näillä oppii joko kilpaurheilutekniikkaa tai kuntourheilutekniikkaa, mutta ei siis suoranaisesti itsepuolustusta.

Ei suoranaisesti mutta kilpaurheilutekniikalla oppii tekemään temppuja tyypille joka pistää oikiasti vastaan kamppailutilanteessa.

hps sanoi:
Kyllä, mitä tahansa voi käyttää itsepuolustukseen, ja mistä tahansa voi olla hyötyä. Varmasti jûdôsta on hyötyä jopa enemän kuin kiekonheitosta, jos joku kimppuun käy. Mutta niistä lajeista, joissa painotus ja tavoite ovat itsepuolustusasioissa, lienee kuitenkin väistämättä suorempaa hyötyä ja paljon enemmän.

IP-harjoittelun kuuluu ottaa huomioon useamman vastustajan tilanteet, erilaiset hyökkäykset ja hyökkäyssuunnat, erilaiset aseet joita hyökkääjällä voi olla, erilaiset alustat ja olosuhteet, tavanomainen vaatetus, juridiset hätävarjeluseikat jne. Kamppailu-urheilussa (kuten jûdôssa) näillä asioilla ei ole mitään merkitystä, vaan siellä huomioon pitää ottaa kilpailusäännöt, voitton tarvittava pisteytys, erityisesti kilpailuja varten hankitun asun toimivuus jne.

Ne lajit joissa painotus on IP:ssä luovat vaan väärää turvallisuuden kuvaa itselle. IP harjotteluun kuuluu ottaa huomioon useamman vastustajan tilanteet, mutta kuitenkin todennäkösesti saat turpaasi jos on useampi vastus. Erilaisia hyökkäyksiä ja hyökkäyssuuntia voi olla aika paljon, voihan niitä kaikkia harjoitella erikseen ja sit ei loppujen lopuksi tiedä mitä tekee. Kamppailu-urheilu opettaa mukautumaan tilanteeseen. Tilanteet muuttuvat nopeasti urheilussa niinkuin IP tilanteessakin. Flow with the go.

Vaatetus on yleensä IP lajeja harjoitellessakin joko gi tai verkkarit. Erilaisia alustoja ja olosuhteita on niin paljon ettei niitä voi reenata erikseen. Juridisiin hätävarjeluseikkoihin judo sopii mainiosti. Aseet ovat taas vähän samaa sarjaa kuin useampaa vastaan puolustautuminen. Saaha sitä aina yrittää..

Hyvistä IP lajeista (=krav maga) saa hyviä tekniikoita, mutta sekin laji on vasta siinä vaiheessa hyödyllinen kun on vahva pohja jostain muusta lajista. Tai sitten on prkleen iso, vahva ja pirullinen luonne.
 
-Ronin- sanoi:
Ne lajit joissa painotus on IP:ssä luovat vaan väärää turvallisuuden kuvaa itselle.
Eiköhän se väärä turvallisuuden kuva ole ihan omassa päässä. Jos semmonen pääsee muodostumaan niin ei kannata lajia syyttää. Sinulla taitaa olla väärä turvallisuuden tunne kun olet oppinut vähän judoa, mutta en minä siitäkään Jigoro Kanoa syyttäisi.
 
Pecman sanoi:
Eiköhän se väärä turvallisuuden kuva ole ihan omassa päässä. Jos semmonen pääsee muodostumaan niin ei kannata lajia syyttää. Sinulla taitaa olla väärä turvallisuuden tunne kun olet oppinut vähän judoa, mutta en minä siitäkään Jigoro Kanoa syyttäisi.

No ei välttämättä. On joskus ollu väärä turvallisuuden kuva, muttei varmaankaan nykyään. Ainakaan niin pahasti. Toivottavasti. Väärä turvallisuuden kuva on tietenkin omassa päässä. IP-lajeilla on paha tapa sitä sinne tunkea.

Oon joissakin judoreeneissä vieraillut mutta virallisesti en oo judoa reenannu koskaan.
 
NP sanoi:
Tarviiko näitä aina verrata katutappeluun? Harjoitteletteko kamppailulajeja katutilannetta varten? Myönnän siitä on hyötyä jos haluaa olla ottamatta turpaan.

Alunperin tässähän nyt ilmeisesti kyse oli itsepuolustuksesta, jossa tilanteet useammin syntyy kadulla/ravintolassa tai viimeistään sitten nakkikiskalla kuin treenisalilla. Ja jos nyt miettii niin kyllä se karkuun juokseminen ainoita suht varmoja keinoja on olla saamatta turpaan. Varmimpia ainakin.

Onhan se hyvin suuri todennäköisyys, että itsekin muutaman hyvän mällin voi nenänvarteen saada vaikka itse olitkin se joka tilanteesta "voittajana" lähti. eli tuliko turpaan? "Noh, pikkasen mut näkisit sen toisen"

Eli siis karkuunko? no ei helvetissä!

"id rather die like a man than live like a coward"
 
Tästä on jo muutama threadi, jossa keskustellaan itsepuolustuksesta ja väkivallasta. En sano että älkää keskustelko, keskustelkaa vaan.
 
Heh, aina nää keskustelut kääntyy näihin "katu-juttuihin", mutta toisaalta näitä on hauska lukea, kunhan kirjottajilla ei mopo karkaa käsistä.
 
mitä jos jtn siltä väliltä

rollerghost sanoi:
Kumpikohan noista olis parempi itsepuolustuslajiks?
Ainaki oon kuullu ja lukenu täältäki kai että judoo on kehuttu ja judokat pärjää siellä vapaaottelussakin...

Lähinnä nyt noi kaks lajia kiinnostas...Mielipiteitä tietysti löytyy niin paljon ku on porukkaaki, mutta kysyn nyt kuitenki. :nolo:
Eli kumpaa te suosittelette?

harkitseppa vaikka Brasilian ju jutsua kyseisen lajin harrastajat ne vasta ovatkin vapaaotteluissa pärjänneet..

laji on perjaatteessa hyvä risteytys judosta&jujutsusta+hyvästä soveltamisesta

mutta hyvänä etuna lukisin jos harrastat siinä sivussa potku/thai nyrkkeilyä
 
http://www.finjutsu.com/main.php?sivu_id=81

Yllä olevassa linkissä muutama hokutoryu ju-jutsun itsepuolustustekniikka. Ei vielä anna kovin kattavaa kuvaa lajista, mutta onpahan ainakin yksi mahdollisuus. Taitaa olla eurooppalainen tyylisuunta?

Brassijutsu on käsitykseni mukaan (en ole paljoa tutustunut) ns. herkempi kuin muut tyylisuunnat. Mm. potkuja todella vähän. Suosituksi noussut Gracie Jiu-Jitsu (Brasilia) on nimenomaan "pienen miehen jujutsu" eli painotetaan tekniikoiden toimivuutta myös itseä paljon suurempaa ja vahvempaa vastustajaa vastaan
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Jujutsu sanoisin minä. Judo on kilpalaji ja lukkojen määrästä huomaa sen. Helposti rikki meneviin niveliin ei treenata ollenkaan lukkoja koska kilpailutilanteessa nämä ovat kiellettyjä. Jujutsu on enemmän ip-laji mutta onhan siitäkin combat-jutsua kilpailuihin ja vapaaotteluihin. Ainakin Vaasassa oli combat-jutsua treenattavissa muista paikoista en sitten tiedä. Ja hokutoruy ju-jutsu käy mukavaksi vasta peruskurssin jälkeen koska peruskurssi on muihin lajeihin verrattuna "tylsä" opetellaan vaan kaikki perustekniikat eikä esim samalla tavalla kuin taekwondossa kirvespotkuja ensimmäiseen vyökokeeseen. ;)
 
-Ronin- sanoi:
kilpaurheilutekniikalla oppii tekemään temppuja tyypille joka pistää oikiasti vastaan kamppailutilanteessa.

Nyt taidat sekottaa tappelemisen ja itsepuolustuksen. Itsepuolustustilanne on äkillisesti alkava ja jos puolustautuminen toimii niin kuin pitäisi, tilanne on myös ohi viimeistään kolmessa sekunnissa. Hyökkääjä valitsee kohteen, eikä odota vastarintaa vaan odottaa voittoa. Harva hyökkää sellaisen ihmisen kimppuun, jonka jo ennalta arvelee pistävän pirusti kampoihin. Kyseessä EI OLE kamppailutilanne, toisin kuin kamppailu-urheilussa. Kyseessä on yllätyksellisen vastahyökkäyksen/puolustusksen käyttäminen tilanteen laukaisemiseksi ENNEN kuin se hyökkääjä huomaa että tuli valittua väärä kohde. Kuten sanottua, tappeleminen jossa vuorotellen mätetään vastapuolta turpaan ja kieritään sitten maassa, on ihan eri juttu.

-Ronin- sanoi:
Ne lajit joissa painotus on IP:ssä luovat vaan väärää turvallisuuden kuvaa itselle. /../ kuitenkin todennäkösesti saat turpaasi jos on useampi vastus. Erilaisia hyökkäyksiä ja hyökkäyssuuntia voi olla aika paljon, voihan niitä kaikkia harjoitella erikseen ja sit ei loppujen lopuksi tiedä mitä tekee.
Eli mielestäsi ei kannata harjoitella itsepuolustusta ja opetella varautumaan, koska sitten saa turpaansa. On parempi harrastaa kilpaurheilua?? Toki on erittäin yleistä että jonkun lajin peruskurssin käynyt kaveri kuvittelee osaavansa jotakin ja saattaa toimia typerästi. Mutta kyllä se siitä kun harjoittelua kertyy tarpeeksi, ellei satu olemaan muuten vaan ääliö. Niitä on joka lajissa.
Ja tuo turpaan saaminen usean hyökkääjän (EI vastuksen, tämä ei ole urheilua) tilanteissa on varmasti varsin todennäköistä, ellei isku/potkuasioita opetella, sillä ne ovat aika tärkeitä jos mielii edes toivoa selviävänsä useamman hyökkääjän tilanteesta. Jûdôssa iskuja, potkuja ja lyöntejä opetellaan tavallisesti 2-3.danin tasolla ja silloinkin aika rajoittuneesti.

-Ronin- sanoi:
Kamppailu-urheilu opettaa mukautumaan tilanteeseen. Tilanteet muuttuvat nopeasti urheilussa niinkuin IP tilanteessakin. Flow with the go.
Riippuu toki lajista, miten paljon opetetaan tilanteenmukaisuutta ja soveltamista, ja toisaalta miten paljon opetetaan "tee-näin" -tyylisiä pakettiratkaisuja. Omassa harjoittelussani lähtökohta on nimenomaan tilanteen mukaan tehdyllä puolustuksella. Ja kamppailu-urheilussa tilanteiden muuttuminen on kuitenkin erittäin rajallista, lähinnä siinä muuttuu ottelijoiden sijainti ja erilaiset yritykset eikä paljon muu.

-Ronin- sanoi:
Juridisiin hätävarjeluseikkoihin judo sopii mainiosti. Aseet ovat taas vähän samaa sarjaa kuin useampaa vastaan puolustautuminen. Saaha sitä aina yrittää..

Ja miten usein judoharjoituksissa tuodaan esiin se, millä tavalla hätävarjelusäädökset vaikuttavat tekniikan tekemiseen? Tai edes mitä hätävarjelusta on säädetty? Käytännössä ei koskaan, sillä se ei ole kyseisen lajin kannalta olennaista. On kyllä totta, että tiettyjä erityispointteja huomioiden judotekniikat olisivat useissa IP-tilanteissa melko varma ratkaisu oman oikeusturvan kannalta, mutta se ei tarkoita että sitä pystyisi niissä oloissa käyttämään!
Aseista olet siis sitä mieltä, että jos joku hyökkää kimppuusi kadulla rikinäistä lasipulloa heiluttaen, niin sinä et tee mitään, koska ei kuitenkaan mitään saisi tehtyä. Etkä edes halua tietää, mitä siinä voisi kenties yrittää? Ei itsepuolustuslajien ole tarkoitus tehdä ihmisistä vahingoittumattomia. Niiden on tarkoitus lisätä todennäköisyyttä selvitä hengissä.

-Ronin- sanoi:
Hyvistä IP lajeista (=krav maga) saa hyviä tekniikoita, mutta sekin laji on vasta siinä vaiheessa hyödyllinen kun on vahva pohja jostain muusta lajista.

Tuosta krav maga -asiasta on ollut paljon keskustelua ennenkin, joten vaikka saattaakin olla että ko. laji vaatisi jotakin pohjatietoa, niin ei mennä siihen nyt. Sen sijaan on useita itsepuolustustarkoituksiin varmasti hyvin sopivia, vaikkakin sitä eri näkökulmista lähestyviä lajeja (jû-jutsut, hapkidot, gaeshidô, systema jne). Olennaista ei ole niinkään saada hyviä tekniikoita, sillä IP ei ole kikkailulaji. Olennaista on saada hyviä toimintamalleja ja -periaatteita, joilla tilanteet voi ennakoida, neutralisoida, selvittää ja myös jälkihoitaa. Näitä ei judossa käsitellä, koska ne eivät ole lajin tavoitteiden mukaisia.
Miten tästä yksinkertaisesta asiasta tuli nyt näin vaikea?
 
hps sanoi:
Nyt taidat sekottaa tappelemisen ja itsepuolustuksen. Itsepuolustustilanne on äkillisesti alkava ja jos puolustautuminen toimii niin kuin pitäisi, tilanne on myös ohi viimeistään kolmessa sekunnissa. Hyökkääjä valitsee kohteen, eikä odota vastarintaa vaan odottaa voittoa. Harva hyökkää sellaisen ihmisen kimppuun, jonka jo ennalta arvelee pistävän pirusti kampoihin. Kyseessä EI OLE kamppailutilanne, toisin kuin kamppailu-urheilussa. Kyseessä on yllätyksellisen vastahyökkäyksen/puolustusksen käyttäminen tilanteen laukaisemiseksi ENNEN kuin se hyökkääjä huomaa että tuli valittua väärä kohde. Kuten sanottua, tappeleminen jossa vuorotellen mätetään vastapuolta turpaan ja kieritään sitten maassa, on ihan eri juttu.

Kyllä se 3 sekuntiakin näyttää sivusta katottuna tappelulta yleensä. IP lajit ovat mielestäni hyviä juuri tuohon äkillisesti alkavaan vaiheeseen, sen jälkeen vahva lajitausta jostain kamppailu-urheilulajista pitäisi huolen lopusta suht tehokkaasti. Ei sillä etteikö kamppailu-urheilu taustalla selviäisi siitä alkuvaiheesta, mutta jos haluaa olla maailman tehokkain Itsensä Puolustaja niin kait sitä siinäkin kannattaa reenata useampaa lajia.
Onhan se kiva jos on niin tehokas IP laji että saa lopetettua tilanteen aina siihen 3 sekuntiin ettei tarvi siirtyä itsepuolustuksesta tappeluun, jos niillä niin paljon eroa on.
Kamppailu-tilanne on sinänsä vaativampi että sinua vastassa on aina henkilö joka on reenannut sitä varten että voittaisi sinut. IP tilanteessa sinua vastaan on harvoin oikeasti kova tyyppi, yleensä se on 'normaali' ihminen joka on kännissä tai jossain muussa. En sano etteikö se tilanne ole vaarallinen, mutta jos on tottunut kamppailemaan osaavien tyyppien kanssa niin on siinä ainakin jonkinlaista etua normaalia tyyppiä vastaan.

Mitä itse olen näissä tappelu/IP tilanteissa ollut niin normaaleja ihmisiä minulla on ollut vastassa. Kamppailu-urheilijat harvemmin joutuvat tappeluihin. Aika harvoin se iso, raivotautinen hormonibodari(tm) on vastassa myöskään.

hps sanoi:
Eli mielestäsi ei kannata harjoitella itsepuolustusta ja opetella varautumaan, koska sitten saa turpaansa. On parempi harrastaa kilpaurheilua??

En sano ettei kannata harjoitella itsepuolustusta, mutta uskon täysin että kilpakamppailu-urheilulla pärjää itsepuolustilanteessa varsin hyvin ja paremminkin. Kamppailu-urheilulla se IP tulee siinä sivussa vaikka se ei ole lajin varsinainen tarkoitus. Mielestäni paremman itsepuolustustaidon saa kamppailu-urheilu lajeilla kuin pelkällä IP lajilla.

hps sanoi:
Ja tuo turpaan saaminen usean hyökkääjän (EI vastuksen, tämä ei ole urheilua) tilanteissa on varmasti varsin todennäköistä, ellei isku/potkuasioita opetella, sillä ne ovat aika tärkeitä jos mielii edes toivoa selviävänsä useamman hyökkääjän tilanteesta. Jûdôssa iskuja, potkuja ja lyöntejä opetellaan tavallisesti 2-3.danin tasolla ja silloinkin aika rajoittuneesti.

Vastus, hyökkääjä whatever. Päälle se tulee kuitenkin vaikka miksi sitä sanois. Jos opettelee puolustautumaan erilaisia aseita-, kuristuksia-, otteita-, lyöntejä-, potkuja-, painia vastaan niin kuinka hyväksi siinä saa hiottua oman lyömisensä? Tuo on aivan totta että lyömistä siinä tarvitaan jos on useampi vastus, mutta siinä pitäs kaatua tyyppiä aika vauhilla. Ja en sano että siinä pitäs vaan tyytyä tilanteeseen ja ottaa turpaan. Onhan sitä hyvä reenata ettei jää useampaa vastaan VASTUSTAJIEN keskelle, mutta tilanteen tullessa on enemmän kiire saaha sitä väkeä lattiaan kuin pistää yhteen linjaan.

Useamman vastustajan tilanne vaatii sitä luonnetta vielä enemmän ja kuten oon jo aikasemmin sitä toitottanut niin kilpaurheilu kehittää luonnetta ja periksiantamattomuutta varmasti paremmin kuin IP lajit. Miksei judo voisi toimia useampaa vastaan. Jos joudut maahan niin sinua aletaan porukalla mättämään, mutta mättääkö ne pystyssäkin porukalla, vai vuorotellen? Kuitenkin jotkut yrittää päästä remeleihin kiinni, painiksi se sekin homma ennen pitkää menee.

hps sanoi:
Ja kamppailu-urheilussa tilanteiden muuttuminen on kuitenkin erittäin rajallista, lähinnä siinä muuttuu ottelijoiden sijainti ja erilaiset yritykset eikä paljon muu.

Kyllähän ne IP tilanteessakin sijainti ja erilaiset yritykset muuttuvat.

hps sanoi:
Ja miten usein judoharjoituksissa tuodaan esiin se, millä tavalla hätävarjelusäädökset vaikuttavat tekniikan tekemiseen? Tai edes mitä hätävarjelusta on säädetty? Käytännössä ei koskaan, sillä se ei ole kyseisen lajin kannalta olennaista.

Ei olekaan olennaista. Judossa kehittyy sivuominaisuutena hyvä IP kyky. Vielä bonuksena päälle nämä judotekniikat ovat hyviä lainsäädännöllisestikin.

hps sanoi:
On kyllä totta, että tiettyjä erityispointteja huomioiden judotekniikat olisivat useissa IP-tilanteissa melko varma ratkaisu oman oikeusturvan kannalta, mutta se ei tarkoita että sitä pystyisi niissä oloissa käyttämään!

Minen ymmärrä mikä estää käyttämästä judotekniikkaa IP tilanteessa. Samalla lailla se voi onnistua tai epäonnistua kuin joku IP tekniikkakin.

hps sanoi:
Aseista olet siis sitä mieltä, että jos joku hyökkää kimppuusi kadulla rikinäistä lasipulloa heiluttaen, niin sinä et tee mitään, koska ei kuitenkaan mitään saisi tehtyä. Etkä edes halua tietää, mitä siinä voisi kenties yrittää? Ei itsepuolustuslajien ole tarkoitus tehdä ihmisistä vahingoittumattomia. Niiden on tarkoitus lisätä todennäköisyyttä selvitä hengissä.

Jos joku tulee heiluttaan rikkinäistä pulloa niin pitääkin tehdä jotain. Ihminen varoo aseita kuitenkin luonnostaan. Uskosin judokankin saavan aika nopeasti siitä asekädestä, vaikka hihasta kiinni, sittenhän se on jo judokalle tuttua maailmaa. Kamppailu-urheilulla ei ole edes tarkoitusta lisätä todennäköisyyttä hengissä, ne lisäävät sitä sivutuotteena ja tehokkaasti. Siinä voi keskittyä olennaisempaan: itsensä kehittämiseen. Voit verrata paremmuuttasi kovalla tasolla jossa vastustajatkin ovat kovia ja joudut tekemään tosissaan töitä voittaaksesi.

En itseasiassa ymmärrä miksi edes reenata pelkkää itsepuolustusta varten. IP tilanteet ovat kuitenkin niin harvinaista herkkua. Suurempi todennäköisyys on olla joutumatta IP tilanteeseen. Jos sitä nyt sattuisi siihen tilanteeseen joutumaan niin kyllä kilpaurheilija kyykyttää 100-0 IP tilanteessa vastustajaa.

Mutta threadin alottajalle ny vielä sen verran et ju-jutsu on todennäköisesti paljon monipuolisempi ja täten ehkä mielenkiintosempi laji alottaa mut judo on tehokkaampi ja kilpaurheilu antaa enemmän kuin pelkkä pohdiskelu mahdolliseen IP tilanteeseen joutumisesta ja reenaaminen sitä varten että joskus epätodennäköisesti joutuu johonkin tilanteeseen josta olisi kuitenkin selvinnyt vaikka judotempuilla.
 
-Ronin- sanoi:
Mutta threadin alottajalle ny vielä sen verran et ju-jutsu on todennäköisesti paljon monipuolisempi ja täten ehkä mielenkiintosempi laji alottaa mut judo on tehokkaampi ja kilpaurheilu antaa enemmän kuin pelkkä pohdiskelu mahdolliseen IP tilanteeseen joutumisesta ja reenaaminen sitä varten että joskus epätodennäköisesti joutuu johonkin tilanteeseen josta olisi kuitenkin selvinnyt vaikka judotempuilla.

Oletat siis, että ju-jutsussa ei otella? Ainakin hokutoryu ju-jutsuun kuuluu olennaisena ja pakollisena osana otteleminen jo vihreän vyön kokeessa.

Judo on hyvä laji, jossa voi oppia ip-taitoja, kun kehittyy tarpeeksi, mutta edelleen, se on kamppailu-urheilulaji. Enkä vähättele tai liitoittele yhtään, kun treenaan ajoittain judokoiden kanssa.

Sanoisin, että judo kuuluu samaan sarjaan kuin suomessa harjoiteltava brasilian ju-jutsu. Molemmat ovat keskittynyt urheiluun, eikä itsepuolustukseen. Itse harrastan BJJ:tä.

Ohjeeni threadin aloittajalle onkin, jos haluat oppia itsepuolustusta (joka pohjautuu kamppailuun), mene hokutoryu ju-jutsuun, jos haluat oppia kamppailemaan sääntöjen kanssa, mene judoon tai brasilian ju-jutsuun.
 
Kiitos erittäin paljon kaikille vastanneille! :worship:

On se kyllä hyvä että pakkotoisto on näin monipuolinen foorumi, että saa vaikka minkälaiseen kysymykseen perusteellisia vastauksia ja vielä monesta eri näkökulmasta.

Se auttaa päätöksen tekoa kummasti :)

Täytyykin odotella sitten ilmeisesti syksyyn. :down: ..kun sillon alkaa kai(?) vasta joka paikassa alkeiskurssit.

Kiitos vielä infosta!
 
-Ronin- sanoi:
Mitä itse olen näissä tappelu/IP tilanteissa ollut niin normaaleja ihmisiä minulla on ollut vastassa. Kamppailu-urheilijat harvemmin joutuvat tappeluihin. Aika harvoin se iso, raivotautinen hormonibodari(tm) on vastassa myöskään.

En itseasiassa ymmärrä miksi edes reenata pelkkää itsepuolustusta varten. IP tilanteet ovat kuitenkin niin harvinaista herkkua. Suurempi todennäköisyys on olla joutumatta IP tilanteeseen.

Samaa mieltä näistä. Ja oli miten epänormaali hyökkääjä tahansa, niin tuskin se ainakaan on mikään kamppailuharrastaja (enkä tarkoita että peruskurssin joskus jostakin käynyt, vaan oikea harrastaja).

Ja aika turhaahan tuo IP-harrastaminen on, jos ei ole muuta tarkoitusta kuin että osaa sitten puolustaa itseään. Suomessa kuolee 12000 henkeä vuodessa sydäninfarktiin, 1000 henkeä vuodessa kaatumiseen, 350 henkeä vuodessa liikenneonnettomuudessa ja vain 100-150 henkeä vuodessa henkirikoksen uhrina. Eli ensin kannattaa jättää rasva pois ja alkaa kuntoilla, sitten opetella kaatumaan ja pysymään pystyssä, sitten miettiä liikennekäyttäytymistä ja pistää se kypärä päähän pyöräillessä, ja sen jälkeen vasta tosissaan alkaa harjoitella puolustautumista.
Toisaalta poliisin tietoon tulee noin 30 000 väkivaltarikosta vuodessa, joten ellei hengen menosta ole kyse vaan vain turpaan saamisesta, niin sitä varten on jo jotakin mieltä opetella turvallisuusajattelua ja puolustautumista. Mutta silti, on niitä paljon tärkeämpiäkin asioita maailmassa. Onneksi useimmissa IP-lajeissa(kin) kunto kasvaa, tasapaino paranee ja reaktionopeus sekä huomiokyky kehittyvät, joten kyllähän ne moneen auttavat siinä sivussa...
 
(kilpa)judossa saat alussa nopeammin kehitettyä kamppailutaitoa, koska se on "yksinkertaisempaa" ja keskitytään muutamiin lempitekniikoihin, jotka pyritään saamaan toimiviksi tilanteessa kuin tilanteessa.

(hokutoryu)ju-jutsu on vähän pitempi tie. Lajin heikkous ja vahvuus on sen monipuolisuus. Opetellaan paljon asioita eri näkökulmista ja tekniikoita on rajattomasti.
Opetellaan vähän kaikkea, mutta ei painoteta yhtä osa-aluetta muiden kustannuksella.

Itse aloittaisin (eli aloitin) ju-jutsulla, ja molempi parempi.
Judo on tavallaan yksi ju-jutsun osa-alueista.
Ei siinä menetä muuta kuin aikaa, jos panostaa ensin yleislajiin ja saa vähän näkemystä kamppailun eri puolista. Kyllä sitä ehtii erikoistua.
 
kuka aloittaa kilpajudon motivaatiolla: saisi paremman itsepuolustustaidon?

väitän, ettei kukaan.

kyllähän kilpaileminen alkaa siitä, että innostuu lajista tosissaan ja omaa voimakkaan kilpailuvietin. judossa itsepuolustustaitojen paraneminen on pelkkä sivutuote, joka tulee vuosien tahkoamisen jälkeen. ja sitäpaitsi, jos aikuisiällä aloittaa judon, eikä omaa pohjia mistään muusta kamppailulajista, niin aika heikoksi ne taidot tulee jäämään. tosiasia on, että aikuinen ei enää pysty omaksumaan tehokkaita ja toimivia judotekniikoita, ei ainakaan heittoja, ja siksi kilpailemisen voi 95% aikuisaloittelijoista unohtaa suoraan. sad, but true.

sen sijaan jos aikuinen halua nopeasti jotain itsepuolustuksellista hyötyä, niin paras laji on kuntonyrkkeily. itsepuolustuksellisesti toimivien lyöntien perusteet pystyy omaksumaan paljon paremmin vanhempikin kaveri kuin toimivien heittojen, lukkojen tai kuristusten.

tietty edelliseen poikkeuksen tekevät erityisen lahjakkaat tyypit, mutta kun yleisellä tasolla puhutaan, niin näin se noin niinkuin menee.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom